Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 31.1.2013, 13:32   #161
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
ivan90BG kaže: Pregled poruke
Nisu ekvivalentni. U prvoj liniji yo je pokazivač na niz karaktera na stacku (odnosno kada izvršenje dođe do te linije niz se kopira na stack iz read only dela memorije gde su skladišteni svi string literali), dok je u drugoj liniji yo pokazivač na niz karaktera koji se nalazi u read only memoriji (poseban deo memorijskog prostora gde se nalaze string literali, instance struct-ova čija su polja inicilazovana konstantama, string literalima ili drugim sličnim structovima (za globalne promenljive i struct literale u kodu), sadržaj ovog dela memorije se automatski povlači iz samog izvršnog fajla)
Iako se potpuno slažem sa tobom tu, pitanje se odnosilo na pointere a ne na to kako i gde C compiler smešta podatke.

Hteo sam da demonstriram ovo:

Kod:
char a[] = "lolz";
char *b  = "lolz";

printf("%c%c%c%c", a[0], b[1], *(a + 2), *(b + 3)); // lolz
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.2.2013, 12:06   #162
Eris
Član
 
Član od: 30.6.2007.
Poruke: 487
Zahvalnice: 341
Zahvaljeno 103 puta na 52 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Evo ovde nesto osnovno o pokazivacima i nizovima nadam se da ce kolko tolko pomoci http://www.acs.uns.ac.rs/sr/filebrowser/download/1007
Eris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.2.2013, 18:45   #163
pivonroll
Član
 
Član od: 26.5.2007.
Poruke: 278
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 102 puta na 66 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Sto bre ne kupite neku knjigu iz C++ ko ljudi. Imate Thinking in C++, The C++ Programming Language, Effective C++ i udri.
pivonroll je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.2.2013, 2:01   #164
ntrifunovic
Novi član
 
Član od: 24.2.2013.
Poruke: 4
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom C++ Materijali [Uvod u C++]

Deo materijala o C++ -u koje sam prebacio u formu web-sajta.

Materijali su prvenstveno namenjeni pripremi za takmicenja iz programiranja, a mogu biti korisni za ucenje c++/c -a (teme Uvod u C++).

Materijali ce biti dopunjavani tokom vremena i novi materijali ce biti dodavani na sajt.

Nadam se da ce ovi materijali nekome ovde koristiti

http://ntrifunovic.github.com
http://ntrifunovic.herokuapp.com

Na oba linka je isti sajt (samo je drugi host).
ntrifunovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ntrifunovic na korisnoj poruci:
Geomaster (24.2.2013)
Stara 24.2.2013, 3:00   #165
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Tema "Uvod u C++ IO".
Citat:
U ovom kursu koristicemo C I\O (biblioteku stdio.h) za input i output
>> zato sto je znatno brza u odnosu na C++ ...
Zato sto je brza ili sto autor ne zna da koristi C++ IO mehanizme? A i ako je brze, kakve to sad veze ima kad tutorijal u stvari treba da uvede/upozna nekog sa C++ jezikom.
A koliko vidim i ostali tutorijali su ti isto u "C fazonu".
Tutorijali na ovom sajtu su mi necitljivi, pogotovo kad je pozadina tamna a jos slova sarena.
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Belphegor na korisnoj poruci:
ntrifunovic (24.2.2013), voodoo_ (24.2.2013)
Stara 24.2.2013, 3:47   #166
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Kao što si već verovatno video, tutorijali su namenjeni učenicima dodatne nastave iz informatike, koji se spremaju za učešće na takmičenjima. Tamo je nemoguće koristiti C++ IO strimove u većini slučajeva, upravo zbog vremenskih ograničenja i ogromnog overhead-a koji one imaju. Slažem se da bi trebalo upoznati čitaoce i sa tim načinom za input/output, ali koliko vidim autor se ovde fokusira na praktičnu primenu na takmičenjima i sličnim nadmetanjima, dakle na čisto algoritamske probleme. I mislim da je autor više nego upoznat sa C++ IO mehanizmima
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Belphegor (24.2.2013)
Stara 24.2.2013, 3:50   #167
ntrifunovic
Novi član
 
Član od: 24.2.2013.
Poruke: 4
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Belphegor, hvala ti sto si pogledao sajt i napisao par komentara.

Slazem se sa tobom u potpunosti, a evo i par objasnjenja zasto su neke stvari uradjene onako kako su uradjene.

Citat:
Zato sto je brza ili sto autor ne zna da koristi C++ IO mehanizme? A i ako je brze, kakve to sad veze ima kad tutorijal u stvari treba da uvede/upozna nekog sa C++ jezikom.
Kao sto sam napisao u prethodnom postu materijali su prvenstveno namenjeni pripremi za takmicenja iz programiranja. U takmicarskim uslovima brzina citanja ulaza moze da bude veoma bitna.

Citat:
A koliko vidim i ostali tutorijali su ti isto u "C fazonu".
Ovo je tacno i to iz 2 razloga
1) zbog razloga brzine izvrsavanja programa
2) na takmicenjima nije potrebno koriscenje svih mogucnosti c++ -a (npr. OOP) pa se te mogucnosti ne obradjuju u materijalima

Citat:
Tutorijali na ovom sajtu su mi necitljivi, pogotovo kad je pozadina tamna a jos slova sarena.
Da li mislis samo na kod ili i na ostali tekst ?

Za kod se slazem da bi trebalo par boja promeniti da budu svetlije i samim tim citljivije, ali takodje mislim da je i ovako bolje nego bez "farbanja sintakse" - moguce da se varam

Ako bi postojalo interesovanje mogao bi dopuniti ove materijale ili napraviti nove koji su skroz u duhu c++ -a i principa OOP-a, naravno kada uspem da nadjem slobodnog vremena
ntrifunovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ntrifunovic na korisnoj poruci:
Belphegor (24.2.2013)
Stara 24.2.2013, 12:07   #168
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 11.195
Zahvalnice: 2.106
Zahvaljeno 4.941 puta na 2.873 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

1. Mislim da ne bi trebalo klasične funkcije da zoveš "metode". Metoda je funkcija koja je članica neke klase i operiše nad poljima te klase (osim ako joj se proslede pokazivači i reference, ali nije to poenta), a printf i scanf to definitivno nisu. Dakle reč metoda nije sinonim za funkciju. I generalno cela ideja učenja čistog C-a pod plaštom C++ mi se nimalo ne sviđa, al valjda znate šta radite u tom školstvu.

2. Ako je tutorial već formalno o C++, treba odvići đake da koriste .h zaglavlja, pa je sve ovo moglo biti opisano i koristeći #include <cstdio>, da bude u duhu C++.

3. ++x radi brže od x++, tako da treba izgraditi praksu da se uvek koristi prva varijanta ako se gađa na brzinu, osim u slučajevima kada nam je baš potreban bočni efekat uvećanja promenljive nakon njenog čitanja.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
Belphegor (24.2.2013)
Stara 24.2.2013, 13:42   #169
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

++x i x++ su, ako im se ignoriše povratna vrednost, sasvim ekvivalentni. U oba slučaja će se prevesti u ADD ili MOV-ADD-MOV set instrukcija. U suprotnom, ako im povratna vrednost nije ignorisana, ++x je zaista za nekoliko procesorskih ciklusa brže, ali ako je povratnu vrednost upotrebio za nešto, programeru je verovatno bilo potrebno upravo to ponašanje.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
voodoo_ (24.2.2013)
Stara 24.2.2013, 15:24   #170
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
U takmicarskim uslovima brzina citanja ulaza moze da bude veoma bitna.
Ne razumem kakvo je to takmicenje gde se stopuje vreme i za IO operacije?
Zar nije logicnije i pravednije da se u kodu ubaferuje unos i meri vreme/ispravnost samo za algo o kome je rec, nesto kao kao unit testing?

Citat:
Da li mislis samo na kod ili i na ostali tekst ?
Ne znam za ostale, ja recimo posle nekog vremena osecam zamor u ocima kad citam nesto gde je pozadina tamna.
Sto se tice "obojenog sintaksa" mislim da ne bi smetao ako se postavi neka svetla pozadina.
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.2.2013, 16:34   #171
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 4.148
Zahvalnice: 651
Zahvaljeno 1.361 puta na 698 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
Belphegor kaže: Pregled poruke
Ne razumem kakvo je to takmicenje gde se stopuje vreme i za IO operacije?
Svako.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.2.2013, 17:48   #172
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Bilo bi divno kada bi rešenja takmičara mogla da se testiraju kao unit-i, ali moraš razumeti da nisu svi takmičari na nivou znanja koji im omogućava da pišu autonomne unit-e poštujući neki već dati interfejs. S obzirom na to da na takmičenju mogu da se koriste različiti programski jezici, standardizacija tako nečega bi bila pravi pakao. Pogledaj i svetski poznate i korišćene onlajn judge sisteme, pa i svetska takmičenja iz informatike kao na primer IOI - svuda se podaci učitavaju iz nekog tekstualnog strima, a rezultati ispisuju na isti način.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Belphegor (24.2.2013)
Stara 24.2.2013, 23:48   #173
ntrifunovic
Novi član
 
Član od: 24.2.2013.
Poruke: 4
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Upravo tako, jedino topcoder radi tako sto se implementira dati interfejs. Svi ostali koriste standardni ulaz/izlaz ili fajlove.
ntrifunovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.2.2013, 1:24   #174
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
Svi ostali koriste standardni ulaz/izlaz ili fajlove.
Mislis mogu da koriste fajl kao standardni ulaz i/ili izlaz.
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.2.2013, 2:01   #175
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Mislim da je mislio na to da se ili podaci učitavaju/ispisuju pomoću standardnog ulaza/izlaza ili u fajlove (tipa zadatak.in i zadatak.out).
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.2.2013, 2:07   #176
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Fajl moze biti ulaz/izlaz nije ili.
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.2.2013, 0:36   #177
ntrifunovic
Novi član
 
Član od: 24.2.2013.
Poruke: 4
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Izmenio sam "farbanje" sintakse da bude citljivije.

Primer: http://ntrifunovic.github.com/zadaci/
ntrifunovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.3.2013, 13:12   #178
stepanov
Veteran
 
Član od: 10.8.2008.
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.045
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov
Određen forumom Re: How to... C++

Na faxu radimo u C-u, a kod kuce sam mislio da radim u Dev C++, pa me zanima da li postoje neke razlike koje bi mi pravile problem, ili je razlika samo u dodatim klasama, a da je ostatak sintakse nepromenjen?
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.3.2013, 13:40   #179
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Iako je C++ nastao od C-a, postoje neke razlike koje bi ti možda predstavljale problem. Za manje programe verovatno ne bi bilo problema ali kada bi uplovio u komplikovanije stvari i egzotičnije delove sintakse verovatno bi naišao na neke stvari koje se ne ponašaju isto. Za konkretne razlike, Wikica ima to lepo objašnjeno: en.m.wikipedia.org/wiki/Compatibility_of_C_and_C%2B%2B .
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
stepanov (3.3.2013)
Stara 16.3.2013, 15:06   #180
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 4.148
Zahvalnice: 651
Zahvaljeno 1.361 puta na 698 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: How to... C++

Petljam se opet sa templejtima nesto i zanima me kako da pozovem neku funkciju od T (recimo imam cache resursa i znam da ce svaki resurs tip imati tu funckiju implementiranu)?

Kod:
//hpp
template <typename T>
class Cache
{
public:
    T* loadFromFile(std::string filename);
}

//cpp
template <typename T>
T* Cache<T>::loadFromFile(std::string filename)
{
    T* resource = new T();
    resource->loadFromFile(filename); // KAKO OVO?
    return resource;
}
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c++, how to, pomoc, programiranje

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:32.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2024, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com