|
„Ja, igrač!” Da li se slažete sa Kuzmom? |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
29.12.2005, 1:27 | #1 | |
Banned
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
"Qzmizam" - Da li su igre umetnost?
Citat:
|
|
29.12.2005, 2:06 | #2 |
Banned
Član od: 23.10.2005.
Zahvalnice: 1.059
Zahvaljeno 821 puta na 447 poruka
|
Re: Kuzma
"Kako nekog ubediti da sa vama odsedi 20 i vise sati da bi shvatio da je Planescape: Torment cist i nepatvoren ART?" - You know who
Ana Karenjina je za Planescape jedno ogromna gomila stajskog djubreta. Secam se da je neko tu knjigu definisao kao spoj latinoamericke serije i telefonskog imenika. Nemoj da se drzis predrasuda, i nemoj da pricas napamet. 90% svega na svetu je kaka, i to vazi i za sve medije, od knjiga do video-igara. Ali takodje imas i cista umetnicka dela. Kad npr. predjes ceo Baldur's Gate dodji ponovo na ovaj forum i kazi ponovo ono sto si rekao. Cikam te. |
29.12.2005, 14:36 | #3 | |
Starosedelac
|
Citat:
|
|
29.12.2005, 14:41 | #4 | |
Starosedelac
|
Citat:
Slažem se da su delovi knjige sa Anom Karenjinom kao sapunica,ali sto puta bolja od sadašnjih latinoameričkih sapunica. Ali obrati malo pažnju na "sporedne" likove koje je Tolstoj tako majstorski ubacio.Pogledaj samo Ljevina,i videćeš da je,kad se sagleda cela knjiga,on glavni junak,i da je to priča o preobraćaju jednog čoveka u veru. |
|
29.12.2005, 18:32 | #5 | ||
Banned
|
Citat:
Citat:
|
||
29.12.2005, 18:52 | #6 | |
Starosedelac
Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 28 puta na 20 poruka
|
Citat:
98% igara to rade ali ostaje onih 2% umetnosti... |
|
29.12.2005, 19:41 | #7 |
Starosedelac
|
Govorite o igrama i uporedjujete ih sa umetnoscu.I jos se govori da je Ana Karenjina lose stivo(Nash Knight).Pa onda nema sta da se govori.Ni ja ne volim da citam te dubokoumne knjige,ali ljudi:to jeste umetnost!Igre ne mogu i nikada nece biti umetnost jer se reklamiraju kao izvor zabave:GAMES.Bar ne u toj razmeri u kojoj je Mona Liza umetnost.Igre su specificne,i ne moze svako da shvati draz u Myst-u.
Kada se govori o Kuzmi najvise mi smeta kada govore da je car,kralj,superman...Zna li ga neko ovde licno(osim moderatora..)?Mislim da ne.Njegovi tekstovi mogu da budu odlicni,superiorni,a kakav je on covek licno,to moze da se vidi samo iz njegovih postupaka(uopsteno receno).Verovatno je extra lik,ali ovde treba raspravljati o njegovim tekstovima.Meni se,da kazem,najmanje svideo onaj sa AMD-om i Intel-om.Vise volim Intel,ali mislim da nije bas teskt primeren jer za vecinu srpske populacije iznosi porazavajuce cinjenice.I to je moje misljenje.O njegovom tekstu.Tim tekstom je sigurno dobio na medijskoj popularnosti,ali je opet to napisao bazirajuci ga na svojim iskustvima.Radio je kao diler(ne narko). |
29.12.2005, 21:01 | #8 | |||||
Starosedelac
Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 28 puta na 20 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||||
30.12.2005, 11:06 | #9 | |
Novi član
Član od: 1.11.2005.
Zahvaljeno 3 puta na jednoj poruci
|
Citat:
Prestani da se ispaljujes izjavama nezrelog deteta iz osnovne skole. Profesor knjizevnosti |
|
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku alexwolf na korisnoj poruci: | ||
30.12.2005, 11:33 | #10 | |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.136
Zahvaljeno 4.973 puta na 2.894 poruka
|
Citat:
|
|
30.12.2005, 13:02 | #11 |
Veteran
Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 124 puta na 82 poruka
|
Re: "Qzmizam" - Da li su igre umetnost?
Igre nisu umetnost, igre su nauka!
Postoji oblast primenjene matematike koja se zove Teorija Igara, a o čemi se radi vidite na http://mathworld.wolfram.com/topics/GameTheory.html Sa druge strane, da li su video igre umetnost? 99.99% nije. I situacija će biti samo još gora, jer , ljudi moji , 1) u igrama se vrti OGROMAN novac, 2) retko ko shvata igre ozbiljno ( dizajneri igara , danas , najmanje ) 3) većina igrača radije kupi đubre nego dobru igru ( Quake4 prodat u milion primeraka , BattleZone i MDK u 10000 ), pa proizvođači nisu ni zainteresovani da se dubioznije posvete dizajnu igara, svi idu na sigurnu zaradu, jer od umetnosti nema hleba. Pa Troika (Vampire The Masquerade: Bloodlines) se skoro raspala , ljudi moji. Da ne spominjem Looking Glass (SShock 1 i 2, Thief 1 i 2) , koji se raspao, Sierru i Lucas Arts kojima više ni na kraj pameti ne pada da se bakću "tamo nekim avanturama", i sl. Jedina nada su nezavisni timovi sastavljeni od ljudi koji su tu iz čiste ljubavi prema igrama. |
30.12.2005, 13:53 | #12 |
Član
|
Sierra je valjda izdavac, a ne developer?
U svakom slucaju, Lucas Arts je napravio nastavak na najbolju igru 2004 godine KOTOR, KOTOR SL. I kada igru odigrate, kao ja sto sam je odigrao, ostane sludjeni, al totalno? Onde fali ja mislim oko 30% igre!!! Jasno se vidi da je igra smuljana s brda s dola. I kada su videli da se blizi kraj deadlineu, odmah napravili da ide fight sa babom i tu je kraj. Stupid. Jedino nesto vredno pomena jeste Call of Duty 2 koji ima nesto malo ali vrlo malo od umetnosti, u skorije vreme mu se nista nije priblizilo. Mozda ISS 5, ali njega nisam probao. GrimFandango rulz. |
30.12.2005, 14:28 | #13 | ||||
Starosedelac
|
Citat:
Citat:
Citat:
Ne može.Nikako.GTA,WoW,HL umetnost? Ha,ha,ha.Budalaštine. Citat:
|
||||
30.12.2005, 14:30 | #14 | |
Starosedelac
|
Citat:
|
|
30.12.2005, 14:47 | #15 | |
Član
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 31 puta na 24 poruka
|
Citat:
Nego,nije mi jasno,sto se pojedinci toliko primaju,kada im neko kaze za video igre da nisu umetnost.Kao,ako ih ja igram,mora da su umetnost...Koliko vi imate godina?!?!?U ostalom ko da je bitno da li su igre umetnost ili ne;ko misli da je jesu,neka ih tretira tako,a ko ne drugacije . Inace volim kuzmine kolumne jer je stvarno prepaljen lik i puno s..e,sto mi je stvarno simpaticno... Naravno ne uzimam ga 100% ozbiljno,mada me stvarno intrigira zamisao da i sam tako "lupam gluposti" na cega ce se gomila klinaca prepaliti Mada me pomalo nervira ta njegova evalvacija racunara i komponenti(konkretno procesora) sa stanovista dilera i zaludjenika,a ne sa stanovista inzinjera...Neke stvari se mogu sagledati,samo uz dovoljnu kolicinu znanja;pritom mislim na poznavanje arhitekturu procesora,analognu i digitalnu elektorniku itd... |
|
30.12.2005, 14:53 | #16 |
Član
|
Nemaju onoliko godina koliko treba.
|
30.12.2005, 20:56 | #17 |
Banned
|
Pc-igre su daleko od bilo kakve umetnosti jer su bazirane po prepoznatljivom šablonu.Pre svega one nameću (mladom) čoveku jedan i jedini pogled na svet iz perspektive jednog društvenog sistema,najčešće američkog i zapadnog.Ima izuzetaka ali oni su samo beznačajna odstupanja od opšteg trenda.Time se mlađoj populaciji inače podložnoj manipulaciji,nameće jedan stav koji je poželjan.Na primer,već 10-tak godina u Americi traje kampanja da služenje vojnog roka bude ponovo obavezno za sve,a baš u ovom periodu imamo ekspanziju FPS igara koje treba da pokažu klincima da bavljenje oružjem i pucanjem nije nešto smarajuće već i da može biti cool i zanimljivo.
Drugo ,u igrama je najčešće sve crno ili belo jasno je ko je glavni junak koji spašava svet a ko su negativci koje treba potamaniti,time se kod korisnika stvara pojednostavljen način razmišljanja,čime se olakšava medijima da mu u nekoj kasnijoj situaciji serviraju pojednostavljeni prikaz stvari o nekom značajnom pitanju. Treće,igre se sve više oslanjaju samo na dobru grafiku i time postaju jedan šareni bućkuriš koji treba da predstavlja neki glamur. |
30.12.2005, 22:14 | #18 |
Starosedelac
|
Slazem se u velikoj vecini.Ali Myst 1 je postao fenomen a nije se bavio tim problemima kao sto si naveo.On je povezo knjige,umetnost i utkao ih na ekran.Zna li neko sta je uopste umetnost?Igra koja je umetnicka mora da ima svoju prepoznativost,dubinu,smek koju ne moze svako da izvali vec vrlo mali broj ljudi.Upravo je to Myst.Ako milioni ljudi igraju jednu igricu i provalili su je totalno to nije umetnost.To je komercijala.Pogadjanje onog sto ljudjski um zeli.Ja jesam citao Anu Karenjinu i nisam iz prve mogao da svhatim sta je poenta knjige.Ali zato je tu profesorka koja nam je objasnila dubinu tih slova koja mi citamo.Knjiga odise vrlo specificnim feelingom.I to nije onaj feeling kada igras COD2 i peglas Krautse tj Jerry-e.Upravo zato mislim da postoji umetnost u kucanju programskog koda igrica.Ko to postige on ce biti ovekovecen slavom.Svi su culi za to,ali retko ko razume.To je umetnost.Sad kao svi ovde razumeju sustinu Mona Lizinog osmeha??A svi smo culi za doticnu gospodju.
|
30.12.2005, 22:44 | #19 | |
Član
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 31 puta na 24 poruka
|
Citat:
Uostalom duboko verujem(mozda sam idealista) da se nesto,ako ga radis(i uradis) iz srca i sa dusom,jednostavno mora svideti velikom broju ljudi... Ispada da ako neko voli da igra call of duty,odmah apriori proglasava istu umetnoscu,a ako neko ne voli (takodje)istu proglasava kicom.Sto ce reci utisak o vrednosti(proceni)umetnosti je (u najvecem broju slucajeva)cisto subjektivan.Eto za mene je umetnost Seymour goes to Hollywood sa c64 zato sto mi ima to ...nesto...A koliko se ljudi slaze sa mnom?3-4!?!? Mozda niko,mozda 5,000,000;bas me briga!!!Inace,opet kazem,ne trebaju se mesati knjige i igre u ovoj diskusiji,jer,ako izuzmemo neku globalnu observaciju(nesto na velikom nivou apstrakcije),predstavljaju drasticno razlicite pojave... |
|
31.12.2005, 1:43 | #20 |
Starosedelac
Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 703 puta na 359 poruka
|
Ne treba mešati babe i žabe. Da li su NEKE igre umetnost: Da. Da li su sve igre umetnost? Daleko od toga. Umetnost je nešto što prolazi test vremena zato što ima neku određenu vrednost, značenje, smisao ljudima; što u njima pobuđuje neka osećanja. To je osnovni princip, nema veze da li je delo bilo komercijalno u vreme svog nastanka (na pr. da li ga je stvorio nekakav dvorski slikar, ili čovek koji je živeo i umro u bedi tj. komercijala ili ne).
|
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
igre, umetnost |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Ultimate Fight igara - prva sezona | Patton | O igrama uopšte | 102 | 9.5.2009 0:08 |