Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 30.6.2012, 20:59   #2881
toxic
Deo inventara foruma

Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 614
Zahvaljeno 873 puta na 756 poruka
Određen forumom Re: Avioni

Od EU i dalje dobijamo i kredite i bespovratnu pomoc, Rusima za sada samo dajemo, i sakom i kapom. Opet, ne ocekujem med i mleko, ocekujem kontrolu da bi jednom mozda i moglo da bude med i mleko. A sto se tice ulaska u NATO, vise sam da udjemo pa da sutra moja deca ne bi zbog bolesne politike zemlje morale da trpe bombardovanja. I opet prica da mozemo sami nesto da uradimo... siguran sam da ce Mrka u ovom mandatu da zavrsi koridor 10, da ce Dinkic da digne ekonomiju, a da ce Velja manje da kraducka!

Pomenuste Bugarsku. Do skoro je to bila beda i jad (zivim blizu granice pa znam), daleko od Srbije (jeste da zvuci neverovatno), danas su ispred nas po standardu.

Citat:
Rocker kaže: Pregled poruke
ne isključuju jedno drugo? Bićeš član NATO, ali ćeš od Rusa i Kineza da kupuješ naoružanje i nećeš ići u zajedničke misije. To bi moglo, ali da si jak kao Rusija, Kina ili makar Indija. A ovako bi našli milion načina da te "nagovore" kako je to u tvom interesu.
Inace, ovako nas niko nece moci da uslovi nizasta, jeste.
toxic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 21:09   #2882
Sun Tzu
Starosedelac

Član od: 10.8.2007.
Zahvalnice: 415
Zahvaljeno 1.006 puta na 568 poruka

Citat:
toxic kaže: Pregled poruke
Od EU i dalje dobijamo i kredite i bespovratnu pomoc,
Prvo ti unište zemlju, organizuju privatizaciju, pokradu milijarde, unište firme i kupe ih za siću a onda ti daju milion-dva ponekad i ti si srećan jer ti pomažu.
Pravi prijatelji. Znaš ti koliko bespovratne pomoći nama treba da daju da nadoknade štetu od bombardovanja?
Citat:
danas su ispred nas po standardu.
Pa nisu oni skočili koliko smo se mi raspali.

Nego, nisi mi odgovorio - navedi mi jedan razlog što bi nas nato primio? Šta oni dobijaju od toga?
Sun Tzu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 21:19   #2883
toxic
Deo inventara foruma

Citat:
Sun Tzu kaže: Pregled poruke
Prvo ti unište zemlju, organizuju privatizaciju, pokradu milijarde, unište firme i kupe ih za siću a onda ti daju milion-dva ponekad i ti si srećan jer ti pomažu.
Rusi nista nisu kupovali sva sreca, pa bi trebalo njima da se okrenemo. Losa privatizacija nije zbog kupaca, nego zbog prodavaca.
Citat:
Pravi prijatelji. Znaš ti koliko bespovratne pomoći nama treba da daju da nadoknade štetu od bombardovanja?
Pa nisu oni skočili koliko smo se mi raspali.
Pa od njih i mogu da ocekujem da ce da uloze nesto, a mi smo raspadnuti vec jako, jako dugo.
Citat:
Nego, nisi mi odgovorio - navedi mi jedan razlog što bi nas nato primio? Šta oni dobijaju od toga?
Pa kad su primili Bugare i Rumune kontam da bi mogli i nas. (: I onako primaju sve oko nas.
Stara 30.6.2012, 21:22   #2884
Sun Tzu
Starosedelac

Član od: 10.8.2007.
Zahvalnice: 415
Zahvaljeno 1.006 puta na 568 poruka

Citat:
I onako primaju sve oko nas.
Pa to da ne bi morali nas, znaju kakvi smo.
Sun Tzu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 21:23   #2885
Juraj
Starosedelac

Član od: 18.1.2008.
Zahvalnice: 509
Zahvaljeno 277 puta na 195 poruka

Citat:
Nije ti Eu kriva radi privatizacije već vlast koju su Srbi izabrali. To je isto kao da je nama sada radi tuđmana kriva Njemačka jer su kupili što im se nudilo. Nitko sa zapada nije došao, stavio ti pištolj na čelo i rekao prodaj mi po smiješnoj cijeni.
Juraj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 21:39   #2886
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.172
Zahvaljeno 1.903 puta na 1.394 poruka

Citat:
Prvo ti unište zemlju, organizuju privatizaciju, pokradu milijarde, unište firme i kupe ih za siću
Sve smo to sami uradili. Dokle god se to ne shvati ovde, nećemo moći da krenemo napred.
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 21:52   #2887
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

@toxic:

Priča koju pričaš je baš priča raznih NVO koja je za malu decu i za one koji nemaju blage ideje šta je to NATO, pravila igre, prilagođenje njihovim standardima i sl.

Gde grešiš, gledano po pitanju nabavke aviona, samo to da pomenemo. Prvo, lobiranje i pritisci na nove članice NATO guraju ih u nabavke aviona zapadnog porekla. A tu su cene 2 do 4 puta veće nego pare za nabavke nekog sliičnog ruskog ili kineskog aviona koji odgovara malim zemljama. To se na kraju završava nabvkama Gripena, ili najčešće polovnih F16. Ta nabavka polovnih F 16 je igra izvlačenja para. Ti dobijaš polovni F16, otpisan u američkoj armiji, po ceni sličnoj recimo novom JF 17. Pri tom se obavezuješ (a i moraš da bi uopšte leteo na njemu) da izvršiš kod njih remont i moderinzaciju. A to košta koliko ti prodali taj F16. Pri tome obavezuješ se za nabavku opreme za njega kod njih. Pa nabavka oružja. Pa obuka pilota i pratećeg ljudstva. Pa prilagođenje aerodroma ii instalacija NATO standardu da bi ti avioni mogli da se negde baziraju. Prihvataš da nemaš izbor oko naoružanja i opreme, jer oni znaju bolje. Prihvataš obavezu da ti avioni i posade kao prioritet imaju učešće u njhovim akcijama širom sveta. I dobijaš za cenu 5x toga aviona, NATO kartu i avijaciju koju možeš da koristiš sledećih 7 godina maksimum, jer mu je toliko ostalo života. Sve ovo gore se ne pominje kada govore o tome da mi treba da odemo u NATO. Zato je Poljska nabavila polovne F 16 i na kraju vratila svoje stare Mig 29 avioen u jedinice.

Pitanje zaštite. Pa to može biti i ne mora biti. Isto kao napad na nekoga. Čisto podsećanje: kada su nas napadali, Rumunija i Bugarska su javno rekle da neće u tome učestvovati, isto Grčka, Mađarska ... Dakle, to što neko je u ratu ne znači da ima blanko podršku ostalih. Isto tako, ako je neko napadnut ne znači da će odmah dobiti blanko podršku od svih. Lako može ostati sam. Jednostavno, svaka stavka na koju se pozoveš ima bar jedno 10 stavki koje imaju zamagljujući faktor i koje daju ogromne mogućnosti tumačenja. Na kraju priče, prva stavka koju imaš je da se oslanjaš na sebe a ako pomogne neko, fino, ako ne pomogne moramo sami. Da će doći pare .... Neće. Nisu došle ni u Rumuniju, ni u Bugarsjku, ni u Mađarsku, niti je njihova vojna industrija porasla, naprotiv, skoro sve što imaju je pred gašenjem. Opet informativno, reda radi, te zemlje su imale ogromne firme za proizvodnju municije, a danas, taj isti NATO dolazi kod nas u PP da kupuje municiju, jer nema drugde. Dakle, neće biti ni industrijskog rasta ni napretka, šta će to nama to rade oni, mi plaćamo. A to nama ne odgovara nikako. Opet podsećanje: sve zemlje u svetu u kojima je industrijska proizvodnja bila ispod 35% BDPa su itekako osetile krizu i osećaju je. Čak i Nemačka, gde je taj procenat nešto preko 40%. A to govori šta nama treba, industrijska proizvodnja ne gašenje i ono malo što je ostalo. U krajnjem slučaju, da je njima stalo da nam pomognu, i da nam bude bolje, znali bi koliko su to oni otvorili fabrika ovde, zaposlili ljudi, kako su nam pomogli da rešimo probleme finansija, pa državne uprave pa .... A mi posle te silne pomoći sa njihove strane imammo raspad sudstva, zdravstva, dugove, ubedljivo najveći državni aparat na svetu ... Nešto nije u redu tu, i to se ne može objasniti ničime, pa do sada su ovi naši radili baš sve što im kažu oni iz EU, zar ne? Bezbednost zemlje? Pa odmah znamo da su ruske rakete usmerene na nas, i tu nema neutralnosti. I odmah znamo da nemožemo računati na podršku ni Rusije ni Kine, ni Indije ni mnogo drugih zemalja. I odmah znamo da smo javna meta svih terorističkih organizacija. Da ne pominjemo mnogo drugoga. Povećana bezbednost? Ne ih rekao. I to je cena koja se ne pominje nigde od strane raznih NVO. Ni rešenje koje bi to neutralisalo. Jer ga nema.

Da njih nema mi nećemo uspeti da rešimo naše probleme ... Opet primer Rumunija i Bugarska. Usvajali jer tako treba zakone na veliko i to na engleskom, bez prevoda, i na kraju došli do tačke da ih niko ne primenjuje. Treba li nama to? Ne. Opet, po podacima i to javnim, mi smo 2000te iali više zakona donetih u skladu sa zahtevima EU nego Nemačka, ali je problem bio što su se kačili sa starijim zakoniama i što ih niko nije primenjivao. Dakle, nama je problem čišćenje zakona i primena zakona, dakle, ukinuti tumačenje kao što sada radimo. Može li to daa uradi iko osim nas samih? Ne. Dakle, kako reče pentraksil, prvo očistimo naše dvorište kako treba i doći će EU i NATO i sami i sa mnogo boljim ponudama nego kada ih vučeš za rukav.

Ne govorim ni za ni protiv, nije bitno moje mišljenje sada, već navodim ono što se ne govori. A to povlači za sobom da se donosi odluka na bazi poluistina i bez pravih informacija, a to nikada nije bilo dobro. To je ko sadašnje priče da je nama 90% ljudi za EU jer eto, toliki procenat partija u parlamentu zvanično podržava ulazak u EU. Zaključak izveden iz jednog podatka koji ničim nije potkrepljen, ali je bitno da ga plasiramo. Ne troši za džabe EU milijarde evra godišnje na propagandu sebe, i to je takođe zvaničan podatak. A to meni povuče jedno pitanje: ako sam ja dobar, toliko koliko pričaju, zašto onda treba da trošim na propagandu kada moja dela su dovoljna da to potkrepe?

Jeste, baš je glupo postavljati pitanje zašto na baš lepo prezentovane stavove, i kada dobiješ neke odgovore koji ti se ni malo ne poklapaju sa predstavljenim. Tako je i sa avijacijom, treba naći gde je odgovor koji tražiš da bi znao zašto nešto nabavljaš. I zašto ne treba polovni F16. Ili novi Tajfun za 100 milki po komadu i po ceni sata leta od sitnih 20.000 evra.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 21:57   #2888
vasiljevic
Starosedelac

Citat:
ZoNi kaže: Pregled poruke
Sve smo to sami uradili. Dokle god se to ne shvati ovde, nećemo moći da krenemo napred.
I da, slažem se sa time. I treba da znamo, nećemo mi do njih dok ne sredimo situaciju, a nećemo jer je sve pomenuto rađeno sa pozivanjem na EU i da to od nas traži EU. A EU nije nikada došla i rekla oni su lažovi, mi to nismo tražili, već delila pohvale i nagrade. Tako da smo malo u šizofrenoj situaciji.
Stara 30.6.2012, 22:00   #2889
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.509
Zahvaljeno 2.585 puta na 1.542 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Citat:
Juraj kaže: Pregled poruke
Nije ti Eu kriva radi privatizacije već vlast koju su Srbi izabrali. To je isto kao da je nama sada radi tuđmana kriva Njemačka jer su kupili što im se nudilo. Nitko sa zapada nije došao, stavio ti pištolj na čelo i rekao prodaj mi po smiješnoj cijeni.
Kako mi je drago sto Vas je Stark prodao na EP.
A sto se tice aviona i ovog naseg galeba sto mu je tica upala u motor, sta da kazem?! Nesreca ide na nesrecu. Krntije se voze! Da je bio dvomotorac nebi niko ni reagovao na tu vest. Da je bilo 1000 aviona kao sto je stara jugoslavija imala nebi ni smelo da se tako nesto objavi.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 22:10   #2890
vasiljevic
Starosedelac

Takve stvari se dešavaju, i to nije ništa novo. Niti prvi niti poslednji put. Problem je što kod nas na broj aviona i na broj sati leta imamo znatno veći broj nesreća u odnosu na normalno ponašanje.

Čisto poređenja radi, bivša Juga i bivše RV te zemlje, na broj aviona koji su oni imali i koji je leteo, imala je neki normalni broj padova od oko 2 godišnje. E sada pomnožite taj broj aviona sa prosekom naleta koji je bio preko 150 sati po pilotu, pa to uporedite sa sadašnjim stanjem broja aviona sa naletom u proseku od 30ak sati, i biće vam jasno koliko je to povećan procenat nesreća. A to je daleko od dobrog.
Stara 30.6.2012, 22:20   #2891
toxic
Deo inventara foruma

@vasiljevic
Mi modernizaciju vojske mozemo da uradimo i pre ulaska u NATO i da kupimo od koga god zelimo, po ceni koja nama odgovara, tada ne bi niko mogao da nas ucenjuje da kupimo skupu ili dotrajalu zapadnu tehniku (mada ne verujem da bi i ovako bilo nemoguce da se to izbegne) jer ce nasa vec zadovoljavati sve standarde. Naravno, tu se opet namece cinjenica da mi ne umemo nista da uradimo sto dokazujemo proteklih 30 godina iznova i iznova. I zato je bolje da nam neko kaze i naredi kako i sta da uradimo, makar to ne bude bilo idealno resenje, nego da nastavimo da se raspadamo i da trazimo krivce po svetu za nasu nesposobnost. Nije EU kriva za nasu neuspelu privatizaciju, sami smo krivi, ali dok to ne shvatimo nikada se i necemo mrdnuti sa dna. I da, isti ti Rusi su delili pohvale i nagrade kada smo privatizovali NIS i ostale firme njima. Siguran sam da nam oni dobro misle. Odbranise nas i u svetskim ratovima i 99. A siguran sam i da ce jeftinije da nam prodaju avione, poznati su Rusi po tome, isto ko kad su kupovali NIS, a prodali nam maglu umesto gasa.
Stara 30.6.2012, 22:50   #2892
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.172
Zahvaljeno 1.903 puta na 1.394 poruka

Citat:
vasiljevic kaže: Pregled poruke
kada su nas napadali, Rumunija i Bugarska su javno rekle da neće u tome učestvovati, isto Grčka, Mađarska
Ovo nisam siguran, ali čini mi se da su Grčka i Mađarska učestvovale u napadu na "SRJ"... A Rumunija i Bugarska u to vreme nisu ni bile članice NATO-a.
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 23:02   #2893
vasiljevic
Starosedelac

I opet te čeka kupovina aviona od njih, kao što je na kraju dočekala Poljsku. Da se ne zanosiš previše. A za modernizaciju vojske pre ulaska pa nama ne treba više ništa, e to zaboravi jer za tako nešto nama trebaju desetine milijardi dolara, reda radi, a to je posao koji se radi decenijama i stalno. Avion kupljen danas, kroz 7-10 godina prolazi remont i modernizaciju ako želiš da ga koristiš kako treba. A ako odeš u NATO sa Ruskim avionom, tada zaboravi na modernizaciju, imaćeš remont koliko mora i to je to. A ako sam radiš modernizaciju, kao Rumunija recimo, tada lako ostaneš bez remonta i papa avioni. I opet, kupovina zapadnih polovnih po paprenim cenama. To je i sa Poljacima danas, imaju samo remont ne modernizaciju svojih Mig 29 aviona. Tako da ako želiš u NATO, tada imaš jasan izbor, Tajfun sa cenom 100 miliona i sa nedeljnim troškovima leta od 100ak hiljada evra po avionu. NATO je sistem gde trebaju pare da bi se opstalo. I to je ono što vrlo brzo čeka i Rumuniju i Bugarsku i mnoge druge bivše zemlje varšavskog pakta. Zamena opreme mora biti u skadu sa NATO standardima i od NATO proizvođača. Ne Kina, ne Rusija, NATO proizvođač.

Povodom izjave da mi ne znamo ništa da uradimo i da je bolje da nam neko naredi ... Što to nisu naredili do sada kad su imali nekoga ko ih sluša bezpogovorno? Prosto pitanje. I privatizacija je rađena po savetima baš njihovih ljudi, i da se tu ne zanosimo mnogo. Jeste, mi smo je izveli i tu smo sami krivi, što smo slušali gluposti koje nisu trebale da se slušaju. Kao na primer izjava da svaka privatizacija ima svoje tajkune i da to tako treba. Nesposobnost? Ne, naivnost i želja da se uđe u EU jer će automatski biti bolje. Jer je tako pričala ona propaganda dobrih momaka koji sami sebe propagiraju. Dakle, oni znaju, mi ne znamo, treba da slušamo i biće odlično. I mi verovali, i došli gde smo došli. E sada treba da se popravlja jer iz EU još prošle godine rekli da nećemo u EU dok ne rešimo pitanje ekonomije , proizvodnje, deficita i nezaposlenosti i da ne očekujemo od njih pomoć oko toga. Izjavio nemački ministar ekonomije. Treba li još šta da ti kaže da bi shvatio gde smo i koliko imamo pomoći od njih?

I u tih zadnjih 30 godina, recimo, napravili smo samo najbolji VBR na svetu. Čisto informativno, ništa naročito. Prava sittnica. I pod njihovim zahtevom demontirali celu liniju za prizvodnju lakih PARS jer treba sprečiti teroriste da se dočepaju dotičnih raketa. Sav nam ponosan izjavio tadašnji ministar odbrane. Vrlo genijalno. Tako da nisam siguran šta je bolje, ona sitnica od VBRa ili ona genijalnost po savetu NATO stručnjaka koji bolje znaju od nas.
Stara 30.6.2012, 23:12   #2894
Dreamfall
Banned

Član od: 8.7.2006.
Zahvalnice: 584
Zahvaljeno 910 puta na 523 poruka

Ne znam sto nase RV ne bi nabavilo Suhoi Su-30M avione, kazu da je komad bez naoruzanja oko 35 mil. dolara, a prica se da su siroko dostupni i rezervni delovi...citao sam svojevremeno o njihovoj izuzetnoj okretnosti i gledao ih na aeromitinzima gde su se,po mom misljenju, dobro pokazali...ne znam kakvi su u poredjenju sa MiG 29 M2 koje nam Rusi sada nude...
Dreamfall je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 23:16   #2895
vasiljevic
Starosedelac

Grčka nije, ona je dozvolila NATO da koristi njihove aerodrome samo za neborbene letove. Mađarska je izjavila da njihove sange neće učestvovati u napadu jer je sused i ne želi sukob, iako je njhov vazdušni prostor korišćen od strane NATO avijacije. Iste izjave su bile od strane Rumunije i Bugarske. Da, u to vreme nisu Rumunija i Bugarska zvanično bile deo NATO ali su bile u statusu pridruženih, i prihvatili obaveze NATO.

Jednostavno rečeno, poenta je da postoji mnogo toga što neme nije rečeno i da postoji mnogo toga što ne znamo. A donositi sud na bazi poluinformacija, moramo da se složimo je opasna stvar. Jednostavno, treba sve reći, videti za i protiv, proceniti šta će biti u sledećih 10 , 20 godina i videti šta su rizici, šta gubimo, šta prihvatamo i da li je to za nas dobro ili ne. Jer ako krenemo da je osnovna pretostavka da će nas štititi NATO, i da su oko nas sve zemlje NATO, i da je to naša zaštita a ne znamo da postoji stavka koja kaže da u slučaju sukoba dve NATO zemlje ostale neće da se mešaju u sukob (bar ne direktno, mada ni to nije isključeno), tada imamo poluinformaciju koja nas navodi na pogrešan zaključak i predstavlja veliku opasnost za zemlju i sve nas ovde. Jer na bazi takvog zaključka mi planiramo dalje nabavke i odbranu zemlje i nas samih.

A što ne Su 30. Jer je skuplji od Miga, jer mi nemamo zemlju od nekoliko hiljada km po jednom pravcu, jer ne možemo ostajati u vazduhu satima za vreme rata ..... Letno oba su tu negde, borba na daljinu je na strani Su aviona, u bliskoj borbi Mig je bolji. A situacija je takva da nama mnogo više treba nešto tipa Miga nego Su.
Stara 1.7.2012, 0:35   #2896
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Avioni

Gospodo, predaleko smo otišli. Tačno je da je politika neodvojivi deo kada je trgovina naoružanjem u pitanju, ali dajte da se držimo tehničkih detalja jer nas oko odluka ionako niko ništa ne pita, niti čita ovo.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.7.2012, 10:20   #2897
vasiljevic
Starosedelac

Citat:
Rocker kaže: Pregled poruke
Gospodo, predaleko smo otišli. Tačno je da je politika neodvojivi deo kada je trgovina naoružanjem u pitanju, ali dajte da se držimo tehničkih detalja jer nas oko odluka ionako niko ništa ne pita, niti čita ovo.
Predaleko, verovatno, mada mislim i da je neophodno da se razjasne neke stvari i pozicije. Moje mišljenje, poštovaćemo sve stavove, ali da postavim jedno glupo pitanje. Zašto uvek, ali baš uvek čim počne da se govori o nečemu ovoga tipa, mi završimo sa poznatim izjavama iz naše štampe i sa raznih televizija, koje ko papagaji ponavljaju nas niko ništa ne pita? Mislim, ako nas niko ništa ne pita zašto imamo izbore i ako je to tako, zašto se ovaj sistem naziva demokratija jer očigledno na bazi takve definicije (da se mi ništa ne pitamo) to nije? Pitamo se svi mi, da se ne pitamo ne bi nas u taj postulat toliko žučno ubeđivali. Osnova logike. Očigledna istina ne traži da se dokazuje nekome kroz stalno ponavljanje očiglednog stanja. Jedino gde treba da se to stalno ponavlja je ako se baviš poslom čika Gebelsa (nije na tvoj račun već račun onih koji su to lansirali).

Iskreno, oko nabavke aviona, mi prvo treba da lepo vidimo koliko toga nama treba i zašta. I ja lično bi krenuo ovako: gospodo generali i ministre odbrane, vama je dovoljno 4 aviona, i to neka polovna da ne bacamo previše pare, vidimo sa Rusima koliko nas izađe remontovan MIg 29. E sada, treba li vam više, izvolite ubedite me. Dakle, koje su to opasnosti kojima ste vi spremni da se suprostavite a da zahtevaju više aviona, koja je to naša doktrina, gde je linija na kojoj vi stajete i nema više pregovora ...... Dakle, za sve preko ovoga nama treba jasno objašnjeno zašto. Jer ako po sadašnjoj doktrini vi njih samo trebate za patrolu po nebu, dovoljno vam je 4 najjefitinije solucije. Dakle, da se zna gde su linije i ko je zašta odgovoran, i šta država i narod treba da očekuju. I da vidimo da li narod želi takvu doktrinu ili ne, i da li očekuje nešto više od vojske i države ili ne. A tu se mi sigurno pitamo, koliko želimo da rizikujemo i zašto, je je naša koža u igri i na frontu ako zatreba. Prosto rešenje. Trošimo naše pare, želimo da znamo zašta se troše i šta dobijamo za te pare. Demokratski.
Stara 1.7.2012, 14:30   #2898
lijenština
Starosedelac

Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 703 puta na 359 poruka

Citat:
@vasiljevic
Siguran sam da nam oni dobro misle. Odbranise nas i u svetskim ratovima i 99. A siguran sam i da ce jeftinije da nam prodaju avione, poznati su Rusi po tome, isto ko kad su kupovali NIS, a prodali nam maglu umesto gasa.
Da. Zato Nemci posluju sa Rusijom i imaju Severni tok, jer oni prodaju maglu.
Nemci su poznati Rusofili.

Šalu na stranu, kod tebe je emotivni diskurs. Kao što me očigledna emotivno zadojena naivnost mnogih rusofila nervira, uzrok rusofobije je takođe emotivan. Najveći deo rusofoba Ruse asocira sa gubitnicima u Hladnom ratu i zato racionališe zbog čega treba izbegavati saradnju sa njima tražeći više kriterijume koje oni moraju da ispunjavaju u odnosu na ostatak "civilizovanog sveta". Neće pomenuti Sartid, dat Amerikancima za kikiriki već će pomenuti NIS. Pomenuće kako nas nisu branili u ratovima (iako u svim ratovima su bili na našoj strani ili bar ne otvoreno protiv nas), a preći će preko miliona mrtvih kao posledice kažnjeničkih ekspedicija i okupacije drugih.

Ako je u pitanju kontriranje rusofilima to ne rešava problem i potire iracionalnost druge strane, jer kao što je jednom slavni svetski filozof Petao Sofronije rekao: "Dva puta ništa je ništa".

Poslednja ispravka: lijenština (1.7.2012 u 14:54)
lijenština je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.7.2012, 15:19   #2899
NjegovaWisost
Deo inventara foruma

Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 860
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka

Ljudi, ako se šta bude kupovalo, uzeće se Mig 29. Sa tim se složili i ovi lijevi i desni, ko god bude na vlasti.
NjegovaWisost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.7.2012, 15:44   #2900
vasiljevic
Starosedelac

Nije to pitanje rusofili ili natofili, da li nas neko spasao ili ne. Ko sam sebi ne pomogne neće niko doći da mu pomogne ili pruži dodatnu pomoć. Tako da je to bespredmetna priča.

Problem nama je nedostatak informacija. Ni u jednoj stvari vi ne dobijate samo dobro, ima i ono što morate da progutate. Aman zaman, neko se ženi ili udaje pa zna da je to paket dobro i loše ne samo dobro. A kod nas niko neće da kaže šta je to loše što ide u paketu. A doneti na bazi poluinformacija neku odluku ..... To se uvek obije o glavu.

Mi ne shvatamo da je bilo koji posao koji obuhvata velike pare i neku stranu državu, onaj posao koji ima političku pozadinu. Dakle, ne tehničke podatke već šta nama oni garantuju da ćemo dobiti uz to. Ja uvek kažem da mi već dugo ne igramo tu igru. Da smo nešto posle 2000te išli na nabavku aviona, uz priču tipa šta dobijamo uz to, i priču da se radi o poslu tipa 2-3 milijarde, dobili bi mnogo toga i ne bi imali mnogo problema koje imamo danas. Danas ej situacija mnogo drugačija u odnosu na pomenutu 2000tu i naši izbori su nešto veći sa par igrača više. A to nama daje veće šanse iako to ne izgleda tako danas. OK, uzimamo Tajfune. Nema frke. Ali šta ćemo mi da dobijemo za taj dil? Da li nama taj dil daje šta mi hoćemo? Ako ne dobijamo to kod njih, da li Rusi uz Mig 29 daju nešto što nama daje neko poboljšanje situacije? Dakle, to je igra koja se igra. Šta mi dajemo uz neki dil da bi dobili nešto za uzvrat. Napravimo na 10godina ugovor da rusima damo bazu. OK. Šta mi dobijamo time a šta gubimo. Šta će oni nama dati da mi kompezujemo taj mogući i verovatni gubitak. Tada treba razgovarati sa zapadom, jer tu počinje igra. OK, 10 godina nije mnogo, ali šta mi dobijamo od vas da bi mi promenili ugovor? Ne obećanje da će te tada uraditi nešto, već mora da se pokaže dobra volja sada. Ova igra ne mora ni da se završi sa davanjem baze već da se počne neka priča oko toga. Da bi postali igrač, moramo imati više izbora, mora put da bude fluidan a ne put bez izbora. Kada imate samo jedan izbor, tada plaćate šta vam traže jer nemate izbora. To je kako popravka šporeta, ako imate jednog majstora, popravka može da bude 100 evra za ruke, nemate izbor. Ne možete da tražite nešto više. Ako ih je više, tada postoji pregovor, dogovor, tada cena postaje dramatično manja. Vama je bolje. I to je pozadina priče oko nabavke aviona, šta se izvlači pored za zemlju. Garancije i potezi druge strane u vašu korist. I to je uvek onaj deo koji treba staviti drugoj strani na uvid, nezvanično, onako ispod žita, da zna šta je u igri i zašto trenutno gube i zašto moraju da menjaju ponudu. Nije Indijski izbor za njihov novi lovac bio ta džabe toliko dug. Pitanje je bilo kako izvući maksimum za državu, od sklapanja aviona kod njih, pa proizvodnje delova, motora i licenci, koje tehnologije će da dođu do njih ...... Do najverovatnije tačke da se Pakistanu ne sme isporučivati nešto od opreme i tehnologija, budite uvereni i u to.

Ulazak u EU time neće biti ugrožen. Da se razumemo, jedno od pravila udvaranja je da se nikada ne pokaže da si previše zainteresovan. Ok, interesuje me ali ima izbora. I uvek bolje prošao onja ko je kazao da ima izbora nego onaj ko je šenio do kraja i obično na kraju izvisio. Tako je i sa EU. Kažite im da imate izbor i sa druge strane i promenićemo pravila igre. Mogu da se ljute neko vreme, dure i dižu nos, ali na kraju njihovi interesi će ih naterati da počnu pregovore i da nude.

Kada ne možeš na njihov način, ti promeni pravila igre u tvoju korist. Titov fazon. Treba naučiti nešto od majstora iako ga ne volite.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 2:16.