Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 27.6.2012, 16:23   #2841
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.509
Zahvaljeno 2.585 puta na 1.542 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos
Određen forumom Re: Avioni

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija....&nav_id=621842
Ovi Rusi ni za sebe ne zele ovaj avion vec da ga uvaljaju drugima poput nama bratskom narodu. Ajde bre!!!
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.6.2012, 16:43   #2842
lijenština
Starosedelac

Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 703 puta na 359 poruka

29 K, i KUB se kupuju za Kuznjecova umesto SU 33 - 24 ukupno.

Tako da ta priča ne stoji.
lijenština je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.6.2012, 19:33   #2843
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.467
Zahvaljeno 3.777 puta na 2.346 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija....&nav_id=621842
Ovi Rusi ni za sebe ne zele ovaj avion vec da ga uvaljaju drugima poput nama bratskom narodu. Ajde bre!!!
Pa sigurno nece da ti "uvale" Mig 35 koji cuvaju za sebe, to ne radi ni jedna drzava. Ova izvozna varijanta je nesto slabija, sto ne znaci da je krs. Po misljenju mnogih najrealnija i najisplativija investicija za nas.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.6.2012, 19:54   #2844
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

Taj članak je baš ono što se može očekivati od ljudi koji neznaju ništa, ali baš ništa o avionima i njihovom razvoju i napišu članak koji nama treba da objasni .... Pa šta da objasni kada se radi o poluistinama i pomešanim informacijama.

Dakle, oznaka MIg 29 M pojavljije se prvi put krajem 90ih kada se saznalo da su rusi već imali njeg u planu i da je to verzija koja je trebala da unapredi konstrukciiju i elektroniku i da od prve verzije Mig 29 aviona (koji su bili lovci sa sekundarnom mogućnošću napada na ciljeve na zemlji) naprave prave lovce bombardere, koji treba da zamene veliki broj aviona tipa Su 17M4 i Mig 23 u njhovim ulogama uz zadržavanje i poboljšanje postojećih lovačkih mogućnosti. Ta oznaka je i opstala unutar firme pri razvoju nove verzije Mig 29 aviona, i ta oznaka je iskorišćena i kao osnova označavanja dvosedne verzije, a to je pomenuta oznaka M2.

Dalje oznaka Mig 35 se pojavljuje kasnije kada se radi ponuda za indijsko RV za njihov novi lovac. Htelo se pokazati da je to avion koji se znatno razlikuje u odnosu na klasične verzije do tada. I usvojena u obraćanju ljudima oko nove verzije koja treba da se pojavi na tržištu, u verziji dvoseda i jednoseda. I pod tim imenom je ponuđena i ruskom RV, dakle, ništa novo niti staro, jednostavno, jedan avion koji ima dev oznake, jedna je interna fabrička, a to je onaj nastavak M a druga je ona marketinška, a to je oznaka 35.

Po pitanju opreme, kako to danas važi pravilo, koliko plaćaš i dobijaš. Dakle, ako je odluka da se plate novi aktivni radari, dobićete ih, ili šta već želite, ukljućujući i onaj sistem za nišanjenej i optoelektronsko ometanje sa donje strane. I sistemi elektronskog ometanja već ugrađeni u sam avion, ne kao poseban kontejner. Itd, itd, itd.... To je dosta konfigurabilna makina, tako da nema problema, samo da se dogovorimo oko cena. Jedina stvar za koju nisam siguran da bi dobili tako lako je sistem premaza koji su razvili rusi još pre jedno 10 godina ako ne i više koji smanjuje radarsku vidljivost aviona i nekih 10ak puta dovodeći pomenute Mig avione u rejon stealth avijacije, koliko toliko. Gde će biti razlika između neke potencijalne naše i neke njhove verzije? U delu koda koji koriste, nekim podešavanjima rada i sl, po pitanju elektronike i sl, dakle, ne toliko u osnovi koliko u onome što je danas pravi deo priče, dakle, programiranje. Slična priča kao i sa eksportnim verzijama S 300 sistema danas, modovi rada za ruske snage i za eksport su nešto različiti. A ta mala razlika čuva ruske snage od iznenađenja.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.6.2012, 23:33   #2845
pentraksil
Deo inventara foruma

Ptica ostetila G4 prilikom poletanja

http://www.telegraf.rs/vesti/266312-...no-prizemljena
Stara 27.6.2012, 23:37   #2846
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.172
Zahvaljeno 1.903 puta na 1.394 poruka

Citat:
pentraksil kaže: Pregled poruke
Po misljenju mnogih najrealnija i najisplativija investicija za nas.
A po mišljenju drugih - nepotrebno i glupo bacanje para, kojih nemamo!
ZoNi je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.6.2012, 23:52   #2847
Dekip
V.I.P. Recenzent

Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 763
Zahvaljeno 1.023 puta na 567 poruka

Citat:
Ptica ostetila G4 prilikom poletanja

http://www.telegraf.rs/vesti/266312-...no-prizemljena
Zar nije Kanas poginuo na MiG-u 29?
Dekip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.6.2012, 1:04   #2848
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
ZoNi kaže: Pregled poruke
A po mišljenju drugih - nepotrebno i glupo bacanje para, kojih nemamo!
Para ima ali ne idu drzavi vec pojedincima. Nije besmisleno jer ukoliko ne obnovimo flotu mi vise ne kontrolisemo vazdusni prostor iznad Srbije. Ukoliko ne obnovimo flotu, moracemo da placamo stranom vazduhoplovstvu da nam ono cuva nebo....a to se ne isplati. Tako da nije nepotrebno ni glupo vec je medjunarodna obaveza.

Kanas je poginuo u G4, a Rade Randjelovic je poginuo u Migu.
Stara 28.6.2012, 18:32   #2849
pentraksil
Deo inventara foruma

Problem nije u tome da li imamo para ili nemamo, avijacija je nasa medjunarodna obaveza i bez nje gubis pare od preleta preko tvoje zemlje, a bez toga pitanje je koja ce kompanija sletati uopste u Srbiju. Znaci ili cemo imati svoje vazduhoplovstvo ili cemo placati milionske sume novca da nam neko drugi cuva nebo. Mi avijaciju MORAMO da imamo hteli mi to ili ne, tudju ili nasu.
Vojska je potreba, mozemo mi da sanjamo kako smo za mir, kako svuda raste cvece ali jedna od garancija za mir ti je snazna vojska. Ukoliko imas jaku vojsku, napadac ce dobro razmisliti pre nego sto ti narusi suverenitet. Tako da manite se praznih hipi prica.
Stara 28.6.2012, 21:56   #2850
ZoNi
Deo inventara foruma

Citat:
avijacija je nasa medjunarodna obaveza
Ovo nisam znao Hm, ako je baš tako, neka bude avijacije, ali samo koliko je obaveza, sve više od toga je nepotrebno. Da li bi bili dovoljni helikopteri ili baš mora avioni? I da li je to pouzdano, da je obaveza da imamo avijaciju?

S druge strane, zna li se koliko bi nas koštalo ako bismo nekome drugom (NATO-u?) prepustili taj deo posla? Čini mi se da bi moglo da bude jeftinije...
Stara 28.6.2012, 22:20   #2851
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
Ovo nisam znao Hm, ako je baš tako, neka bude avijacije, ali samo koliko je obaveza, sve više od toga je nepotrebno. Da li bi bili dovoljni helikopteri ili baš mora avioni? I da li je to pouzdano, da je obaveza da imamo avijaciju?

S druge strane, zna li se koliko bi nas koštalo ako bismo nekome drugom (NATO-u?) prepustili taj deo posla? Čini mi se da bi moglo da bude jeftinije...
Neces moci da podignes helikoptere koji ce presresti neki avion. Helici su za ciljeve na zemlji, suvise su spori za posao zastite neba. Nije obaveza da imas svoju avijaciju, druga opcija je kao sto si i sam napomenuo unajmljivanje drugog vazduhoplovstva, a to nikako nije jeftinije i manje se isplati (nekim manjim zemljama poput Slovenije tako nesto manje vise isplati). Povoljnije je imati svoju avijaciju, to otvara mnogo drugih mogucnosti (jedna od tih je i da ti susedima cuvas nebo, inace nasa radarska kontrola je kontrolisala pola Hrvatske do skora, ne znam da li je jos uvek tako). Jos i postoji mogucnost otvaranja fabrika rezervnih delova za odrzavanje te tehnike a to su ti radna mesta, moguc cak i izvoz (mada nisam siguran za izvoz 100%, zavisi i od prodavca). Kupovina aviona nije kao nekada, imas kredite, pa zamenu, neke firme nude garancije za svoju tehniku, ne placa se sve odjednom vec postepeno kako se ne bi opteretio budzet. Nije to bas toliki bauk koliko ljudi misle. Cekamo vasiljevica da nam to jos bolje objasni
Stara 28.6.2012, 22:28   #2852
Dekip
V.I.P. Recenzent

O nacinima placanja, pogodnostima, manama itd. je doticni napisao deset tomova teksta. A ti Zoni, ako to nisi do sada procitao/pratio, kreni da citas unazad. Nema bas puno.
Stara 28.6.2012, 22:42   #2853
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
Dekip kaže: Pregled poruke
O nacinima placanja, pogodnostima, manama itd. je doticni napisao deset tomova teksta. A ti Zoni, ako to nisi do sada procitao/pratio, kreni da citas unazad. Nema bas puno.
Naravno, ali mislim pre svega na zastitu vazdusnog prostora i obavezu drzave da to ucini . Vasiljevic uvek ima dosta zanimljivog da nam kaze
Stara 29.6.2012, 7:12   #2854
asteriks254
Član

Član od: 3.3.2011.
Zahvalnice: 145
Zahvaljeno 101 puta na 79 poruka

Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	111781_63840452_Mig-35.jpg
Viđeno:	44 puta
Veličina:	103,5 KB
ID:	43545
Jedna mala slikica mig35m2 to je verovatno ta najbolja ruska verzija koja nije za prodaju.Negde sam procitao da su prvobitni migovi29 isli u tri verzije po opremi;najbolja i najkompletnija za tadasnji SSSR,malo slabija za Varsavski pakt,poslednja verzija za manje sigurne saveznike npr Kuba,Sirija.Mislim ali nisam siguran da smo mi dobili migove koji su bili blizi ovima za zemlje Varsavskog pakta.Da li neko zna vise o tome?
asteriks254 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2012, 16:40   #2855
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

Nije bilo 3 verzije već 2 verzije, jedna je bila full verzija za Ruse i druga verzija je bila za sve ostale računajući i one u Varšavskom paktu. Lepa primena poslovice čast svakome poverenje nikome.

I ta sličica Mig 35 modela je o onom modelu koji je ponuđen Indijskom RV za njihov konkurs nabavke novog lovca. Tako dako želi, može da ih kupi u full izdanju kao i što bi otišli za Rusko RV. Onaj deo razlike koji se pominje danas je pitanje mogućnosti softvera i različitih softverskih rešenja koja će sigurno da se razlikuju. Tu se danas kriju razlike za izvozne i domaće verzije, ne u samom hardveru.

@Zoni:

JA obično krenem ovako: onaj ko priča da naša zemlja treba da se razvija na poljoprivredi, neka lepo uzme upoređenje i kažé gde bi da živi: Nemačka gde industrijska proizvodnja je opsega 40% BDPa, ili nema afrička zemlja koja se uspešno razvija na poljoprivredi. Pošto je i meni i tebi normalno ono prvo, tada je ne pitanje da li nama treba vojska već pitanje gde je vojna industrija u celoj toj priči. Ako mi kupujemo sveza vojsku, tada ima da plaćamo papreno i tu nema dalje priče. Nema znanja nema razvoja. A treba da se setimo da vojna industrija je ona koja pokreće stvari napred i to u svim delovima. Kompjuteri i čipovi, nastali zbog potreba vojske i finansirani za nju, ne da bi se igrao Pakmen. Internet, nastao kao vojna mreža za potrebe države. Teflon nastao da bi se napravio proizvod izdržljiv na visoke temperature i sa minimalnim trenjem za potrebe vojne industrije ne da bi bilo lakše domaćicama da peru tiganje. Dakle, takva priča je ono što danas kaže šta tebi treba da razvijaš ako želiš da razvijaš celu privredu i da dobro živiš. Tu se zapošljavva mnogo ljudi, dakle, manja nezaposlenost i veća kupovna moć. A da bi prodao nekome nešto, iz te vojne industrije ( a to je na kraju cilj, da se to i delom isplati) tebi treba jaka armija koja to kupuje od tvojih firmi i pokazuje da veruje u to rešenje koje je raazvijeno ovde, to je pravilo igre. I sve to govori da je vojska i razvoj države izuzetno povezana priča. Tako da ej lično ne gledam na to tipa ja sam bio u vojsci xx meseci pa mi ona ne treba, već na način koji kažé da je tih 12 meseci svačiji doprinos celom onom procesu gore. Deo priče sa opisom gde je mesto vojske u ekonomiji. Jedan podatak iz naše prošlosti koji ti može govoriti o čemu pričam: kada je rađena studija razvoja NA (Novi Avion, onaj projekat lovca bombaredera iz 90ih), tada je kao jedan od podataka koji su odlučivali da li ići u razvoj ili ne, bio i podatak koliko ludi će direktno i indirektno raditi u zemlji na njegovoj proizvodnji i ta cifra je bila između 90 i 110.000 ljudi. Dakle , od onih koji rade ceo avion, firmi koje proizvode većinom za taj projekat pa do firmi koje rade delimično za taj projekat ili neke manje delove .... A to je oko 100.000 ljudi koji su zaradili platu, platili sve doprinose, koji imaju para za kupovinu i koji će negde da potroše te pare. A to je dobro za ostale u industriji jer će neko plaćati stanove, nameštaj, belu tehniku, kupovati TV i ostalo, kupovati klopu, odeću .... Da ne pominjemo ostatak priče o novim znanjima i tehnologijama koje unapređuju industriju i čine je mnogo konkurentnijom, mogućnošću novih poslova napolju itd. Mislim da shvataš poentu. Pitanje perspektive (mislim na pogled stvari).

I da, svakoj zemlji je obaveza da čuva svoj vazdušni prostor i da bude sposobna da presretne, identifikuje, utvrdi pouzdano činjenično stanje, prizemlji i po potrebi i obori neidentifikovan objekat u vazduhu. A to jedino pouzdano može da se odradi sa lovcem. Pouzdana identifikacija je jedino vizuelno, a ne radarom, radar nam i kaže da je to nepoznata letilica o kojoj neznamo ništa. Da bii prizemljili, moraš opet da imaš lovca. Neidentifikovana letilica može imati problema sa komunikacijama i jedini način komunikacije će biti u tom slučaju znakovni, dakle, moraš priči blizu da te vide. Neidentifikovana letilica može imati problema sa navigacijom. DA bio je naveo opet trebaš lovca jer je on ona letilica koju mogu da prate do zadatog aerodroma. Da ne priičamo o mnogim gorim situacijama. A to nemože raketnim sistemima i radarima, helikopterima i sl. Dakle, mora biti brza letilica koja može stiči brzo i odraditi posao. Ili si u situaciji da plaćaš i to masno nekoj drugoj zemlji da to radi. U prevodu, za jedan nalet dnevno, ima da se plaća izuzetno masno, za nas u ciframa koje bi bile u desetinama miliona dolara godišnje, ili ti jedan avion godišnje. Vrlo neisplatljivo.

Naravno pitanje je koliko aviona i kakav ugovor i imaš to na nekoliko mesta napred navedeno. Ja sam za deo priče koji ide oko nabavke aviona JF 17 preko ugovora sa Kinom. Razlog je prost, ono što se priča je da nama ne nude avion kao avion već ugovor da ga sklapamo ovde i da radimo delove za njega. A to je u skladu sa onom mojom pričom odozgo, želimo industrijsku zemlju i znanje. I imaju izuzetno povoljnu cenu. I taj dil daleko prevazilazi manjak performansi, pogotovu što ja njega posmatrm više kao nadzvučni Orao sa odličnim lovačkim mogućnostima nego kao punokrvni lovac za prevlast u vazduhu. Ako nabavljamo njega, tada imamo mogućnost kupovine 4 puta više aviona u odnosu na bilo koji zapadni avion koji nam nude, plus zapošljvamo naše ljude da rade, plus zapošljavamo i razvijamo našu nauku. A mogu da se kladim da je nogom klincima nogo i nteresantniji i privlačniji posao recimo razvoj softvera za radare i sisteme ometanja nego održavanje sistema neke banke.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2012, 18:58   #2856
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Avioni

Zoni, ovo ti je javna opomena da prestaneš sa trolovanjem i zagađivanjem teme. Ti ne raspolažeš ni elementarnim znanjem o avionima da bi o njima mogao da raspravljaš, što si i pokazao u porukama koje su obrisane. A tek ove nebuloze u stilu "kako mali Perica zamišlja međunarodne odnose" su apsolutni nonsens i veze sa realnošću nemaju.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.6.2012, 19:31   #2857
ZoNi
Deo inventara foruma

Citat:
Rocker kaže: Pregled poruke
Ti ne raspolažeš ni elementarnim znanjem o avionima da bi o njima mogao da raspravljaš
Ok, nisam znao da je tema namenjena samo avioing-ovima i aktivnim pripadnicima RV i PVO Mislio sam da mogu da iznesem svoje mišljenje o ovoj "brblj" temi, ali očigledno grešim, pa se povlačim odavde.

@ vasiljevic: hvala za info. Manje-više su nam puno toga pričali u vojsci (nešto zvanično, nešto u "offtopic" varijanti ), kao i na Ekonomskom faxu (bar u 2 ili 3 predmeta se pominje kako bi se svetska ekonomija urušila kad bi vojna industrija zastala na nedelju dana - ako se dobro sećam, nastala bi recesija, koja bi trajala bar 10 godina).

U svakom slučaju, to ne menja moje mišljenje o vojsKi

Pozdrav svima
Stara 29.6.2012, 22:01   #2858
Dekip
V.I.P. Recenzent

Roda u Galebu

Ovaj clanak je blic preneo. A koliko vidim ima dosta netacnih informacija na netu.
Stara 30.6.2012, 0:31   #2859
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Avioni

Citat:
Ok, nisam znao da je tema namenjena samo avioing-ovima i aktivnim pripadnicima RV i PVO Mislio sam da mogu da iznesem svoje mišljenje o ovoj "brblj" temi, ali očigledno grešim, pa se povlačim odavde.
Problem i jeste u tome što imaš mišljenje o nečemu u šta se ne razumeš. I još to i takvo mišljenje hoćeš da opravdaš bez ikakve argumentacije. Tebi se ne sviđa vojska i ti misliš da nam ne trebaju avioni. I to su ti svi argumenti koje si naveo. Navedi 1 državu u svetu koja na svojoj teritoriji nema nikakvu vojsku, bilo svoju, bilo tuđu. Ne postoji i neće ni postojati u nekoj izvesnoj budućnosti. Borbeni avioni nisu ni luxuzni automobili, niti vikendice na moru/planini, pa da se sad neko od naših predstavnika vlasti otima o njih i da mu je to prilika da lično profitira. Ali je čak i njima jasno da su neophodni i zato se i nabavljaju. Ima ko o tome misli i kome je to posao i ko je stručan za takve odluke.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2012, 0:47   #2860
ZoNi
Deo inventara foruma

Citat:
Rocker kaže: Pregled poruke
1. Problem i jeste u tome što imaš mišljenje o nečemu u šta se ne razumeš.

2. Navedi 1 državu u svetu koja na svojoj teritoriji nema nikakvu vojsku, bilo svoju, bilo tuđu. Takođe, svako ima pravo na mišljenje o bilo kojoj temi. Eto, da nisam izneo to svoje mišljenje, ne bih znao (a verovatno to malo ko zna!) da bismo morali da imamo avijaciju, da bi civilni avioni sletali na naše aerodrome. Ta informacija je delimično izmenila moje shvatanje ove problematike (nije mi se promenilo mišljenje, ali sad shvatam neophodnost). Naravno, tu ide dalje pitanje: da li za tako nešto moramo da kupujemo skupe avione, ili bi i neki prilično jeftiniji bili dovoljni?

3. Borbeni avioni nisu ni luxuzni automobili, niti vikendice na moru/planini, pa da se sad neko od naših predstavnika vlasti otima o njih i da mu je to prilika da lično profitira.
1. Razumem se dovoljno - bio sam u vojsci u RV PVO, pa smatram da se, realno, razumem u ovo bar koliko-toliko.

2. Npr. Kostarika, najnaprednija latinoamerička zemlja, kao i još 20ak malih država. U svakom slučaju, ja sam svestan da će Srbija morati da uđe u NATO, tako da ćemo i po ovom pitanju morati da se "ukalupimo". Nije mi drago, na referendumu bih glasao protiv, iako sam svestan da će to biti jedna od obaveza Srbije...

3. Eh, sad će neko da pomisli da nema "zidanja" cena kod kupoprodaje oružja
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 9:03.