|
Internet tehnologije Komunikatori, pretraživači, servisi i protokoli... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
2.6.2009, 1:41 | #1 |
Član
Član od: 6.7.2008.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 27 puta na 13 poruka
|
Google Wave - moguća zamena za Facebook?
"Google Wave poseduje daleko naprednije mogućnosti od osnovnih operacija manipulacije elektronskom poštom omogućujući korisnicima da komuniciraju i sarađuju tokom rada u realnom vremenu koristeći tekst, fotografije, video, mape kao i materijal sa drugih društvenih mreža i izvora koji se mogu pronaći na Internetu. Google Wave jednako kombinuje konverzaciju i dokumenta.
Korišćenje aplikacije započinje tako što korisnik definiše svoj profil i dodaje kontakte. Svako može direktno da ubaci, odgovori ili izmeni sadržaj Wave-a. Zamišljen je kao zajednički tekst editor naprednih mogućnosti gde možete momentalno videti šta vaši prijatelji ili saradnici kuckaju u Wave editoru. To znači da je Google Wave pogodan za razmenu kratkih i sažetih trenutnih poruka ali i sadržaja koji se čuvaju duže vremena. Poseduje i „Playback“ funkciju koja daje krataki pregled istorije određene Wave komunikacije. Google Wave je trenutno dostupan u obliku probne verzije koja je data na uvid programerima obzirom da će distribucija ove aplikacije biti slobodna (open source). Google Wave se sastoji iz tri dela: aplikacije, platforme i protokola. Google Wave aplikacija je Web orijentisani servis kome korisnici mogu da pristupaju i menjaju njegov sadržaj. To je HTML 5.0 aplikacija izrađena uz pomoć Google Web alata koji uključuje tekst editor sa naprednim mogućnostima formatiranja teksta a koji poseduje i neke druge mogućnosti kao što su drag-and-drop funkcija koja olakšava korisnicima ubacivanje fotografija u Wave editor jednostavnim prevlačenjem pomoću miša. Google Wave se može gledati i kao svojevrsna platforma razvijena kao set API funkcija koje omogućavaju programerima da kreiraju određene funkcionalne dodatke koji će raditi unutar Wave-a. Takođe biće im omogućeno da ugrade Wave u druge web servise. Osnova Wave servisa je Google Wave protokol koji podrazumeva razmenu i čuvanje poruka. On podrazumeva istovremenu kontrolu koja omogućava trenutni prikaz izmenjenog sadržaja između korisnika i različitih servisa. Google Wave je nastao iz projekta pod kodnom oznakom „Walkabout“ koji vuče korene iz ranih 60-tih godina i početka digitalne komunikacije koja je imala za cilj da imitira dva glavna načina komunikacije u analognom obliku: pošte i telefoniranja. Email bi zamenio klasično slanje pisanih poštanskih pošiljki dok bi slanje instant poruka zamenilo telefoniranje." Izvor: B92.net Inače još nije poznato kada će ovaj servis započeti javnu upotrebu. |
2.6.2009, 2:27 | #2 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka
|
Re: Google Wave - moguća zamena za facebook?
Pa ovo ne zvuci kao zamena za face... vise kao tekst editor sa live funkcijom... sto je u sustini Microsoft vec i implementirao kao sistem...
Hocu da kazem ne deluje da ce ovo da bude socnet sajt... |
2.6.2009, 20:58 | #3 |
Član
Član od: 16.10.2008.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
http://wave.google.com/
izlazi ``kasnije ove godine``, mozete dobiti informacije na: http://wave.google.com/ |
14.10.2009, 17:50 | #4 |
Član
Član od: 5.1.2009.
Zahvalnice: 69
Zahvaljeno 21 puta na 15 poruka
|
Upravo sam dobio invite.
Nisam ga još koristio, jer još nemam nikoga u listi prijatelja, ali mogu reći da ovo nema nikakve veze sa Facebookom, niti će umanjiti njegovu popularnost. Deluje kao korisna stvarčica, ali čini mi se da je ipak napravljen preveliki hype oko njega. |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Radiant na korisnoj poruci: | ||
steve89 (15.10.2009) |
16.10.2009, 14:52 | #5 |
Član
Član od: 5.1.2009.
Zahvalnice: 69
Zahvaljeno 21 puta na 15 poruka
|
Kada dobijete invite i ulogujete se u Wave, unesite u onaj mali search bar:
Kod:
with:public Poslednja ispravka: Iris (14.2.2010 u 4:12) |
27.10.2009, 8:06 | #6 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 880 puta na 488 poruka
|
Него, једно питање: Пошто је Талас још увек у пре-бета фази развоја, интересује ме зашто би сви ви желели баш сада да имате налог тамо? Да ли планирате да га тестирате и пријављујете недостатке, или само хоћете да заузмете корисничко име?
Ако је ово прво, онда подржавам ваше напоре да до налога дођете. Ако је ово друго, онда не журите - имаћете исто користничко име које имате и за Гугл профил (ГМејл, Рекламе, Аналитику и остало). Дакле, оно што иде испред @gmail.com. Poslednja ispravka: Iris (14.2.2010 u 4:13) |
29.10.2009, 9:30 | #7 |
Ex Parrot
|
Talasi su loši danas, ipak ostajemo na plaži...
|
14.11.2009, 20:20 | #8 |
Starosedelac
|
Mene danas primili, imate na wave saitu da posajete zelju da koristite beta fazu, i posle nedelju,dve vam posalju invate ja sam svih osam kojih sam dobio vec spucao!
|
15.11.2009, 2:06 | #9 |
Novi član
Član od: 12.8.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
|
16.11.2009, 15:13 | #10 |
Novi član
Član od: 18.8.2009.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
A koja je svrha pozivnica ako je moguce prijaviti se na sajtu? Ima li neke razlike?
|
16.11.2009, 15:37 | #11 |
Starosedelac
|
|
16.11.2009, 15:46 | #12 | |
Novi član
Član od: 18.8.2009.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
Ne mozes, kad posaljes invite to je samo nominacija. Salju tek posle nekoliko dana, zato mi i nije jasno koja je razlika.
Citat:
|
|
13.2.2010, 2:24 | #14 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.342
Zahvaljeno 3.305 puta na 2.280 poruka
|
Ja sam dobio invite, i koristio ga malo... Mislim da ce ovo retko ko koristiti ako ga ne unaprede znacajno...
Nikako da je zamena za FB ili slicno. Po meni je ovo daleko od soc-net krseva |
13.2.2010, 3:33 | #15 |
Veteran
|
ma ovo nema veze sa soc-netom...
veliki problem postoji-malo ga ljudi koristi te je teško videti kakav je zapravo! |
13.2.2010, 3:35 | #16 |
Veteran
Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 174 puta na 103 poruka
|
Google se ni inače nije proslavio sa social networking. Ja ću vas podsetiti da je Google kupio Orcut i jedno vreme niste mogli da živite od ponuda da se učlanite. Kad ste poslednji put videli da se u nekom Google servisu spominje Orcut? To je, faktički, brazilska mreža i ako ne znate portugalski malo s kim ćete tamo moći da komunicirate. Google se nadao da će od toga napraviti neki novi Facebook. I ništa nije bilo.
Ovaj Buzz pak meni deluje kao nešto što ima potencijala. S njim oni, izgleda, udaraju na Twitter. Ako ste pogledali setovanja, Twitter je jedan od sajtova s kojim Buzz može da se "integriše" i pokupi podatke. No, nezavisno od toga, meni se Buzz čini potencijalno vrlo upotrebljivim za razne stvari. |
14.2.2010, 4:19 | #17 |
détente
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 1.530
Zahvaljeno 2.470 puta na 1.488 poruka
|
Google Wave je definitivno nešto drugo. Nije soc-net sajt, i ne pretenduje da zameni Facebook. Zapravo je verovatnije da je kreiran kao direktna konkurencija Microsoftu i njegovom MPS-u. Konkretno - Wave je namenjen poslovnim ljudima i namenjen je potrebama project buildinga i managementa. To što će mnogi i dalje radije koristiti Skype u iste svrhe je stvar Google-ovog plana i programa.
A ukoliko je iko mislio da će se zabavljati sa Google Waveom, grdno se prevario |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Iris na korisnoj poruci: | ||
14.2.2010, 11:45 | #18 |
Deo inventara foruma
|
Re: Google Wave - moguća zamena za Facebook?
I ja spadam u tu grupu.
Odo da vidim i google buzz kakav je. |
14.2.2010, 13:54 | #19 |
Veteran
Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 174 puta na 103 poruka
|
@Iris
To Google tako kaže. Meni nešto onako šareno uopšte ne izgleda kao aplikacija namenjena poslovnim ljudima. Nisam isprobao, ali sudeći po fotkama, ono stvarno deluje kao još jedna social network. A Buzz je definitivno mnogo bolje odrađen od Twittera (za koji meni nikad nije bilo jasno ni zašto ga neko koristi, ono je potpuno nedorađena aplikacija). |
14.2.2010, 21:06 | #20 |
Starosedelac
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
|
Potpuno se slazem sa tim da je GWave iskljucivo za biznis upotrebe
Poslednja ispravka: Iris (15.2.2010 u 0:39) |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
google wave |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Imate li profil? | Predrag Stankovic | Tekstovi u SK | 1797 | 5.2.2014 19:06 |
Google voice | Gradimir | Programi za mobilne telefone | 3 | 16.3.2010 16:06 |