![]() |
![]() |
|
Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 2.826
Zahvaljeno 3.556 puta na 1.090 poruka
|
![]() Aprilski broj "Sveta kompjutera" je od petka (01.04.2022.) na kioscima.
Nova naslovna strana izgleda ovako: ![]() Predstavljamo SK 04/2022 - https://youtu.be/jYDgYJhrmhM PRIMENA Električne letelice postaju deo urbanih taksi servisa. eVTOL letelice postaće novi sastavni deo javnog transportnog sistema u velikim gradovima... Intel Core i5-12600K Intel Core i5-12600K ulazi u ring bez želje da publici pruži dobru zabavu, već da meč završi nokautom u prvoj rundi... Asus ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZW Ovogodišnji model Strix Scar laptopa dolazi u potpuno istom „pakovanju”, ali donosi unapređenje hardvera u svakom segmentu gde je to bilo moguće... Zeus MPI10 Mini PC Sličan Intelovom NUC-u, ovaj računarčić nam dolazi pod domaćim brendom Zeus, iz kompanije Uspon iz Čačka, a predstavlja aktuelno rešenje mini-računara ovog tipa... INTERNET • .rs: APR priznaje potpis u oblaku • JISP • Nedelja otvorenih podataka • eFiskalizacija: Neke stvari su jasnije TEST RUN Najbolji besplatni programi za virtuelizaciju • Microsoft Hyper-V • Oracle VirtualBox 6.1 • VMware Workstation Player 16.2 PHONE ZONE - HARDWARE • Xiaomi Redmi Note 11, 11 Pro i Pro 5G • Samsung Galaxy S22+ • Huawei P50 Pro IGRA MESECA: Tunic Mala, slatka, lepuškasta i nimalo lagana i naivna zabava kojoj je dodat magičan prstohvat Soulsborne igara... Gran Turismo 7 Iako ne donosi željeni nivo simulacijskih elemenata, vožnja je ono što Gran Turismu 7 daje jednostavno neodoljiv šmek i privlačnost... https://youtu.be/ZPhqJcp0bWY Ghostwire: Tokyo Ghostwire: Tokyo nije survival horror, već pucačina u otvorenom okruženju, koja ima sasvim drugačiji ritam i šmek od franšize Resident Evil Assetto Corsa Competizione (next‑gen) Veoma solidna igra, ali i „prepeglana” verzija naslova starog gotovo tri godine... Conan Chop Chop Ovo je roguelite akcioni RPG čija kooperativna komponenta dodatno popravlja već visokopozitivan utisak... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.591
Zahvaljeno 10.783 puta na 6.903 poruka
|
![]()
Bravo za TUNIC
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Starosedelac
Član od: 15.7.2016.
Zahvalnice: 103
Zahvaljeno 443 puta na 261 poruka
|
![]()
290 DIN
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Superb Moderator
|
![]()
Da, na našu veliku žalost morali smo... Ubija nas štrajk UPM-a. Imate više detalja u videu sa prelistavanjem novog broja. https://youtu.be/jYDgYJhrmhM
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Starosedelac
Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 231
Zahvaljeno 1.055 puta na 785 poruka
|
![]()
290 dinerosa?
Poranili ste sa prvoaprilskom salom. ![]() Nadam se da poskupljenje nece previse uticati na tiraz casopisa. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci: | ||
oluja (1.4.2022) |
![]() |
#7 |
Superb Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
Član od: 26.5.2008.
Zahvalnice: 735
Zahvaljeno 1.425 puta na 1.082 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Superb Moderator
|
![]()
https://www.printweek.com/news/artic...extended-again
UPM je Finska kompanija koja radi silne stvari sa drvetom, a glavnina godisnjeg prometa od skoro 9 milijardi dolara je od proizvodnje papira. U Finskoj imaju oko 2200 radnika koje zastupaju 3 udruzena sindikata. Kolektivni ugovor tim ljudima trebalo je da se produzi prvog januara, ali umesto toga, UPM resava da napravi novu seriju ugovora i da podeli radnike u pet kategorija (sto po sektoru sto po opisu posla). Bez ikakvih pregovora, bez icega, samo "mi sad ocemo ovako" (taj novi sistem efektivno umanjuje ljudima moc pregovaranja u kasnijim sklapanjima poslovnih ugovora jer kad ne zastupas 100% ljudi, nego 15 ili 20, u losijem si polozaju). Posto nisu nista pitani, ljudi od 1. januara strajkuju. Sindikalci pokusavaju da otvore pregovore sa UPM-om koji je preko 2 meseca u fazonu "nema pregovora. E sad, nisu racunali da ce ljudi hteti da guraju preko 3 meseca, kao i to da su ih Finski transporteri (pomorski i zeleznicki) podrzali time sto su prestali sa transportom bilo cega za UPM. Strajk, za sada, zvanicno traje do sredine aprila, a na UPM-u je da do tada pregovara sa sindikatima i ponovo uspostavi novi kolektivni ugovor. UPM nije samo finska, ima i fabrike i shume po celom svetu, ali 90% njihovih evropskih fabrika papira se zaista snabdeva finskim drvetom. Tako da je finalni rezultat da cene papira u Evropi odlaze nebu pod oblake... https://www.upm.com/about-us/for-med...ls-in-finland/ https://www.sttk.fi/en/2022/03/11/up...force-majeure/ https://yle.fi/news/3-12361638 Vise citam vesti o UPM-u nego bilo koje druge... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Novi član
|
![]()
Onda bih samo da konstatujem da UPM, po naški, ide UPM
|
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku nesko77 na korisnoj poruci: | ||
oluja (1.4.2022), Skenderevo (2.4.2022) |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.890
Zahvaljeno 2.084 puta na 1.153 poruka
|
![]()
Nema teme na forumu o igri meseca ovog broja, sta smo docekali. Prvi put cujem za Tunic, veoma interesantno deluje. Hvala Svetu kompjutera
|
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku filpan na korisnoj poruci: | ||
Bart Starr (1.4.2022), oluja (1.4.2022) |
![]() |
#12 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.591
Zahvaljeno 10.783 puta na 6.903 poruka
|
![]()
Imaš teme o najavama indie igara, pa obično bude tamo kad izađe nešto.
https://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=108708 https://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=2278930 Konkretno za TUNIC u jednoj od tih tema... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||
Superb Moderator
|
![]() Citat:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.890
Zahvaljeno 2.084 puta na 1.153 poruka
|
![]()
@Decoy
Odlicno, ja sam pretrazivao samo naslove tema pa mi nista nije izaslo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Veteran
Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 294
Zahvaljeno 150 puta na 100 poruka
|
![]()
Jos ne stigoh da pokupim broj i ovo sa cenom me sad bas iznenadilo... Nerealno je ovo sto se desava. Al iskreno lagao bih kada bih rekao da nisam ocekivao... Vec sam navikao da se u Srbiji cene mesecnika dizu za po 50 dinara po broju,onako... opusteno,u fazonu moze nam se. Koliko je to cena casopisa procentualno skocila u odnosu na cenu od pre samo 2-3 broja!? Jel to 2% inflacije!?
E sad,nije vise poenta ni u ceni,vec u onom sta moze da se procita,nauci... za tu cenu. Prestao sam kupovati odredjene casopise ovde jer eto idemo po +50 din mesecno,a tekstovi i slike su skinuti sa NETa i malo prilagodjeni. Autorskih radova gotovo da i nema. Mislim da treba malo povesti racuna o svemu,jer da bi imali jaku cenu morate mnogo i da ponudite. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Veteran
Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 294
Zahvaljeno 150 puta na 100 poruka
|
![]()
Mozda se nisam bas najbolje izrazio,svaki rad koji se potpise je autorski,ali evo primer kojim sam se vodio i nemoj sad da bude ja vas ne volim ili nesto u tom fazonu,imam brojeva (druzimo se mi jos iz vremena Amige) SK mozete se grejati mesec dana ukoliko nestane gasa,tako da nemate pravo moje kritike da dozivljavate kao da su zlonamerne.
Prethodnih meseci sam sklapao konfiguraciju i posto sam ispao iz price,morao sam ponovo da ucim,da citam,da se edukujem. I sta se desava? Posto decenijama uporedo kupujem jos neke casopise iste tematike,svi ste mi dobro dosli da pronadjem hardwer koji me je zanimao i da procitam testove. I tu dolazim do zakljucka da sam najmanje o nekom parcetu hardvera imao da naucim iz Sk.Jednostavno tu je par opstih slika,par redova AUTORA nevezanih za doticno parce hardvera i ostalo samo specifikacije umotane u recenice tako da popune stranicu ili dve. Znaci bez ikakve zelje da ne daj Boze omalovazim vas trud i rad,ali bukvalno nema sta da se nauci sem specifikacije koja moze da se nadje na svakom koraku. Sve je samo opsta informacija razvucena na odredjeni broja karaktera. Dok u drugim casopisima ima milion zapazanja kojih na stranicama proizvodjaca nikad necete naci,ima pomoci u fazonu tips and tricks,ima argumentovanih pohvala ili kritika... i jos plus ti casopisi ne pamtim kada su imali promenu cene,ustvari bila je pre nekoliko godina,ali na dole,jer su izbaceni pokloni u vidu CDa koji su isli uz casopise,i cim su ih izbacili,smanjili su cenu casopisa,sto verujem da bi se i ovde desilo ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci: | ||
DeCoy (1.4.2022) |
![]() |
#18 |
Član
Član od: 28.1.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 54 puta na 24 poruka
|
![]()
Pretpostavljam da nije lako naći kvalitetne i stručne autore. U prilog tome govori i podatak da polovinu recenzija softvera piše autorka/content creatorka koja je završila političke nauke. To opet ne mora da bude loše ako se drži opisa aplikacija tipa image vieweri, dizajnerski i office alati itd.
Samo da se kloni dev alata kao Vim-a pre nekoliko meseci ![]() Onda je u sledećem broju iskusniji kolega popravio utisak jednim solidnim člankom o Vim-u (i najavio seriju tekstova o tome kojih još uvek nema) Za kraj, unatoč svemu, kupoovina SK-a je posle 30 i kusur godina za mene postala stvar tradicije tako da mi par desetina dinara gore-dole ne predstavlja problem, a sećam se i neke 92. kad je papir na kome je štampan bio malo kvalitetniji od toalet papira, pa se preživelo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Superb Moderator
|
![]() Citat:
Citat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
V.I.P. Recenzent
Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 763
Zahvaljeno 1.023 puta na 567 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Dekip na korisnoj poruci: | ||
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet kompjutera 11/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 58 | 9.11.2012 18:35 |
Svet kompjutera 10/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 86 | 20.10.2012 0:01 |
Svet kompjutera 4/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 223 | 20.5.2012 16:12 |
Svet kompjutera 1/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 102 | 27.1.2012 22:09 |
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta | Branislav Gavric | Forum o forumu | 267 | 25.6.2009 21:44 |