Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 7.1.2017, 12:00   #821
Twisterzemun
Član
 
Član od: 6.2.2012.
Poruke: 150
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
NIx Car kaže: Pregled poruke
Imam WinForms na kom mi se nalazi DataGridView. U Class Libraryu sam definisao klasu u kojoj se vrednost nekog polja menja u odredjenom vremenskom intervalu (za svaki objekat te klase vreme je drugacije).
Da li postoji neki nacin da ja taj DataGridView obavestim da je doslo do promene vrednosti u tom nekom objektu? Pokusao sam da odradim cross-reference (iako znam da je to losa praksa), ali naravno to mi VS ni ne dozvoljava.
Implementiraj INotifyPropertyChanged interface u svom modelu i kao datasource za datagridview koristi BindingList. Kada promenis neki property nekog objekta u bindinglisti videces promene na datagridview-u.
Twisterzemun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Twisterzemun na korisnoj poruci:
NIx Car (7.1.2017)
Stara 25.1.2017, 0:26   #822
GameMaster
Član
 
Član od: 20.8.2007.
Poruke: 61
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na jednoj poruci
Slanje poruke preko MSN-a korisniku GameMaster
Određen forumom Re: How to... C#

Pitanje:

Zasto u C# uvek kreirati novi font mesto menjati propertie starog.
Nov sam u C# prici.

Recimo u delfiju je
Kod:
Font.Size:=50;
skroz legitimno, a u C# dobijem "Property or indexer 'Font.Size' cannot be assigned to -- it is read only"

Da li je normalno uvek kreirati font objekt kad treba nesto da promenim od propertija
recimo kao:
Kod:
yourformName.YourLabel.Font = new Font("Arial", 24,FontStyle.Bold);
Nekako mi se cini iz delfi prakse da je ovo skroz "naopako". Bespotrebno kreiranje postojeceg objekta samo zato sto je read only. To sto je read only mi je jos blesavije .
Moze li neko pojasniti sta se desava u pozadin? Sto nekreiram i label.text svaki put kad mu menjam text ?
GameMaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.1.2017, 2:17   #823
Remedy
Veteran
 
Član od: 5.11.2005.
Poruke: 681
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 145 puta na 119 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Font klasa barata unmanaged resursima (karakteristike fonta se citaju iz nekih fajlova, trebalo bi baratati handle-ovima), framework bi morao stalno da prati promene properties-a i proracunava kako uticu na rendering (promenis size - racunaj, promenis FontFamily - citaj iz drugog fajla, racunaj). Zato je read only. Ne kapiram ovaj komentar o bespotrebnom kreiranju postojeceg objekta. Ako instanciras font i postavis ga na 10 kontrola, onda resis da na jednom dugmetu promenis font size, moras da instanciras novi ili ces promeniti na svih 10 objekata. Jedino sto bi dobio je da ne moras da postavis sve properties prilikom instanciranja.
Remedy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.2.2017, 14:01   #824
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.554
Zahvalnice: 1.667
Zahvaljeno 906 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

Kako bi najbolje bilo pretrazivati DataGridView koji je bindovan na tabelu iz baze tj kako bi bilo najbolje prikazati rezultate pretrage ?
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2017, 16:48   #825
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.554
Zahvalnice: 1.667
Zahvaljeno 906 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

Da li za C# postoji neka one-file baza podataka koja podrzava Code First migracije?
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.4.2017, 9:58   #826
zokocx
Starosedelac
 
Član od: 8.4.2006.
Lokacija: Beograd / Padina
Poruke: 2.440
Zahvalnice: 788
Zahvaljeno 540 puta na 329 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

SQL Server LocalDB
zokocx je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku zokocx na korisnoj poruci:
NIx Car (19.4.2017)
Stara 23.11.2017, 4:00   #827
Remedy
Veteran
 
Član od: 5.11.2005.
Poruke: 681
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 145 puta na 119 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Moze biti da ovo nije pravi deo foruma za ovo pitanje, ali stvarno se ne secam da sam u delu o web razvoju vidjao pitanja vezana za ASP.NET.

Dakle imam iskustva sa LAMP stack-om, takodje sa WPF mvvm aplikacijama, ali nikada se nisam interesovao za ASP.NET. Koliko kapiram, to je deo .NET-a posvecen web razvoju, c# i vb rade ono sto radi php, Windows server radi ono sto rade Apache ili Nginx. U poslednje vreme na stackoverflow-u nailazim na pitanja koja su tagovana i sa "wpf" i sa "asp.net", vidjam tu neki XAML kod, neke kontrole koje podsecaju na one koje se koriste u WPF aplikacijama. Opet negde vidjam neki kod koji "izbacuje" html, i podseca na recimo neki templating engine za php. Dakle ono sto mi nije jasno je: da li se u asp.net-u koriste neke kontrole po uzoru na wpf ili windows forms, pa onda asp.net te kontrole "prevodi" u html, css, javascript? Neke od tih kontrola ne mogu da se izvedu samo pomocu html-a. Evo pola sata vec guglam, ali nikako da nadjem to sto me zanima. Nailazim na kojekave rasprave php vs asp.net, WebForms vs asp.net mvc... (sto valjda znaci da u samom asp-u postoji podrska za mvc pattern, sto je lepo). Tu izgleda postoji vise opcija, pa ako je neko voljan da ovo malo pojasni (i ispravi pretpostavke koje sam izneo ako nisu dobre).
Remedy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.11.2017, 18:04   #828
Stefan 5
Starosedelac
 
Član od: 20.8.2007.
Lokacija: Priboj
Poruke: 1.755
Zahvalnice: 597
Zahvaljeno 301 puta na 178 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Koliko znam prvobitno je postojala ASP(active server pages) tehnologija koja je koristila samo MS vbscript i jscript. Kroz svojevrsna unapređenja i dodavanje došlo se do ASP .NET tehnologije koja je trenutno u verziji 4.5.

Možda i sam grešim ali verujem da se originalno pod njom podrazumevale Web Forms stranice koje su imale jasno razdvojen server side code(npr. c#) i front-end stranu. Npr. imaš aspx i aspx.cs code behind stranicu gde pišeš logiku aplikacije.

Tu se i nadovezujem na tvoje pitanje. Da, imaš te kontrole u web forms tipu projekata međutim iako možeš da ih koristiš ja to izbegavam jer nemam punu razvojnu širinu u slučaju da dođe do određene promene tako da je i dalje najbolje ručno pisati front-end code.

Danas je stanje donekle drugačije usled većeg broja uređaja i težnje Microsoft-a da sredi i očisti runtime. Tako da se polako izrađuje .NET Common Standard koji teži da objedini određen broj zajedničkih osnovnih biblioteka i rutina koje mogu da se izvršavaju čak i na ARM arhitekturi i koje svaki ASP. NET runtime mora da objedini.

Mislim da sada Microsoft fura .NET Core tipove projekata međutim ja mislim da je za bilo koji zreliji razvoj bolje ciljati na WebForms ili MVC tipove projekata.

Nadam se da sam ti pomogao iako i sam imam ponekad zabune što se tiče svega ovoga. Nadam se da će ti linkovi dole pomoći:

https://www.hanselman.com/blog/ASPNE...NETCore10.aspx

https://www.hanselman.com/blog/Draft...ryDiagram.aspx

https://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/mt842506.aspx

https://www.hanselman.com/blog/WhatN...artIn2017.aspx


Pozdrav
Stefan 5 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Stefan 5 na korisnoj poruci:
Remedy (23.11.2017)
Stara 23.11.2017, 20:11   #829
Remedy
Veteran
 
Član od: 5.11.2005.
Poruke: 681
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 145 puta na 119 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Sa php-om kad klijentu saljes HTTP response koji ima html content, ti sam (tj php) generises taj html ili direktno, ili koriscenjem nekog templating endzina koji to radi umesto tebe. Sa css/javascript-om je slicna prica, ili ce server poslati gotov fajl, ili ce se zahtev proslediti nekoj skripti koja ce to da generise. Kod wpf-a imas kontrole koje mozes da "prevlacis" na dizajnersku povrsinu, pa VisualStudio generise XAML (koji se posle parsuje), ali ovde je to klijent, ti objekti koje predstavlja XAML se instanciraju i sastavni su deo klijenta. Ako u .asp projektu mogu da, u nekom fajlu koji predstavlja UI izbacim nesto tipa <asp: DataGrid.../> (lupam), neko mora taj DataGrid da "prevede" u neki html/css (neku tabelu ili nesto slicno) pre nego sto se posalje klijentu (browseru) koji nema pojma sta je to DataGrid. Koliko sam razumeo, takva funkcionalnost postoji, ali je za izbegavanje.
Remedy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.11.2017, 20:23   #830
Stefan 5
Starosedelac
 
Član od: 20.8.2007.
Lokacija: Priboj
Poruke: 1.755
Zahvalnice: 597
Zahvaljeno 301 puta na 178 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Remedy kaže: Pregled poruke
Sa php-om kad klijentu saljes HTTP response koji ima html content, ti sam (tj php) generises taj html ili direktno, ili koriscenjem nekog templating endzina koji to radi umesto tebe. Sa css/javascript-om je slicna prica, ili ce server poslati gotov fajl, ili ce se zahtev proslediti nekoj skripti koja ce to da generise. Kod wpf-a imas kontrole koje mozes da "prevlacis" na dizajnersku povrsinu, pa VisualStudio generise XAML (koji se posle parsuje), ali ovde je to klijent, ti objekti koje predstavlja XAML se instanciraju i sastavni su deo klijenta. Ako u .asp projektu mogu da, u nekom fajlu koji predstavlja UI izbacim nesto tipa <asp: DataGrid.../> (lupam), neko mora taj DataGrid da "prevede" u neki html/css (neku tabelu ili nesto slicno) pre nego sto se posalje klijentu (browseru) koji nema pojma sta je to DataGrid. Koliko sam razumeo, takva funkcionalnost postoji, ali je za izbegavanje.
Ja smatram da ako želiš na brzinu da nabudžiš možeš da ih koristiš(kontrole), međutim meni kao početniku su odmah eksplicitno rekli da to nikada ne koristim. Ja sam uglavnom išao generalnom logikom da imam js fajl koji poziva c# kod a koji opet obično u određenoj rutini poziva stored procedure. Malo sam imao iskustva sa wpf-om više sa windows formama ali generalno znam da ima jako dobrih kontrola za desktop aplikacije. U asp.net web forms i sam možeš da pišeš kontrole ali opet postavlja se pitanje da li imaš potpunu slobodu sa ugrađenim kontrolama.

Nisam imao iskustvo sa MVC-om ali kod njega se koristi Razor syntax za front-end tako da bi to možda moglo da najpribližnije replicira iskustva koja si već imao a ujedno sam čuo da je to i najefikasniji način za organizaciju koda.

Nadam se da sam malo pomogao.
Stefan 5 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Stefan 5 na korisnoj poruci:
Remedy (23.11.2017)
Stara 23.11.2017, 21:34   #831
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.554
Zahvalnice: 1.667
Zahvaljeno 906 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Remedy kaže: Pregled poruke
Ako u .asp projektu mogu da, u nekom fajlu koji predstavlja UI izbacim nesto tipa <asp: DataGrid.../> (lupam), neko mora taj DataGrid da "prevede" u neki html/css (neku tabelu ili nesto slicno) pre nego sto se posalje klijentu (browseru) koji nema pojma sta je to DataGrid. Koliko sam razumeo, takva funkcionalnost postoji, ali je za izbegavanje.
Razor je zaduzen za to sto ti kazes. Za izbegavanje je iz prostog razloga sto server sam mora da generise ceo html/css kod, jer ako imas previse zahteva, server ce dobar deo vremena potrositi na pravljenjenje same html stranice. Zato je danas praksa koristiti REST (ili Web API), gde ces ti sa klijenta slati zahteve serveru, na serveru samo treba da obradis zahtev, i sve podatke koje koristis na klijentu, se i izrenderuju na njemu (zato i imas toliko frameworkova za frontend).

P.S. Nemam dodira sa ASP.NET-om (samo neke osnove sam gledao davno jos), sve web aplikacije koje sam radio sam radio u Javi, ali sam prilicno siguran da je princip isti po tom pitanju
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NIx Car na korisnoj poruci:
Remedy (23.11.2017)
Stara 15.6.2018, 11:10   #832
Sass Drake
V.I.P. Zaštita
 
Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Poruke: 5.779
Zahvalnice: 1.117
Zahvaljeno 1.299 puta na 1.074 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Jer otvaranje nove teme ne radi:


Da li je moguće kompajlirati klasični .NET Framework kod, ne .NET Core, na nekoj Linux distribuciji i onda ga izvršavati u IIS-u na Windowsu? Ne da se pokreće na Linuxu, već samo da se kompajlira.

Ono što sam uspio da izguglam samo spominje Mono i .NET Core za kompajliranje i izvršavanje pod Linuxom, ali to nije ono što mi treba.

Razlog je to što u firmi u lokalu imamo neki server koji vrti Ubuntu Server 16.04 i koji bi buildanje brže uradio nego Azure VM.
Sass Drake je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.6.2018, 14:24   #833
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.554
Zahvalnice: 1.667
Zahvaljeno 906 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

https://medium.com/@hudsonmendes/bui...e-848ea45fc667 da li ti ovo mozda odgovara? Znam da se koristi mono, ali mozda ti pomogne (jer pravi .exe fajl).
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.6.2018, 18:04   #834
Sass Drake
V.I.P. Zaštita
 
Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Poruke: 5.779
Zahvalnice: 1.117
Zahvaljeno 1.299 puta na 1.074 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
NIx Car kaže: Pregled poruke
https://medium.com/@hudsonmendes/bui...e-848ea45fc667 da li ti ovo mozda odgovara? Znam da se koristi mono, ali mozda ti pomogne (jer pravi .exe fajl).
Probaću u ponedjeljak. Iskreno, ne znam ni koji je targeted runtime version.
Sass Drake je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2019, 21:36   #835
Nikola Stankovic
Član
 
Član od: 15.1.2008.
Lokacija: Vranje
Poruke: 217
Zahvalnice: 193
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nikola Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Nikola Stankovic
Određen forumom Re: How to... C#

Ljudi kako sortirati elemente sporedne dijagonale kvadratne matrice NxN?
Da li ovo nesto vredi:

Kod:
for(i=1; i<=N; i++)
    {
        for(j=0; j<=N-i-1; j++)
        {
            if(niz[j]>niz[j+1])
            {
                pom=niz[j];
                niz[j]=niz[j+1];
                niz[j+1]=pom;
            }
        }
Hvala unapred

Poslednja ispravka: Andross (9.3.2019 u 22:32)
Nikola Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.3.2019, 11:43   #836
Nikola Stankovic
Član
 
Član od: 15.1.2008.
Lokacija: Vranje
Poruke: 217
Zahvalnice: 193
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nikola Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Nikola Stankovic
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Nikola Stankovic kaže: Pregled poruke
Ljudi kako sortirati elemente sporedne dijagonale kvadratne matrice NxN?
Da li ovo nesto vredi:
for(i=1; i<=N; i++)
{
for(j=0; j<=N-i-1; j++)
{
if(niz[j]>niz[j+1])
{
pom=niz[j];
niz[j]=niz[j+1];
niz[j+1]=pom;
}
}

Hvala unapred


Ili moze ici samo sa jednom for petljom, jer prva ide po sporednoj dijagonali? I tako da vrsi poredjenje if uslovom i da menja elemente?
Nikola Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.3.2019, 10:10   #837
Nikola Stankovic
Član
 
Član od: 15.1.2008.
Lokacija: Vranje
Poruke: 217
Zahvalnice: 193
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nikola Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Nikola Stankovic
Određen forumom Re: How to... C#

Kako bi isao kod funkcije u programu za sortiranje niza svake vrste matrice?
Nikola Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2019, 21:19   #838
Nikola Stankovic
Član
 
Član od: 15.1.2008.
Lokacija: Vranje
Poruke: 217
Zahvalnice: 193
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nikola Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Nikola Stankovic
Određen forumom Re: How to... C#

Imam problem sa VIsual Studio Community. Naime, kada skinem downloader sa sajta, on odradi neki download i jednostavno se ugasi... Problem?
Nikola Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2019, 16:41   #839
analayzer
Starosedelac
 
Član od: 2.6.2008.
Poruke: 1.657
Zahvalnice: 86
Zahvaljeno 285 puta na 268 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ne znam meni se instalira podjednako i VS 2017 i VS 2019. Moraš da snimiš i postaviš slike ovako je malo informacija
analayzer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.8.2019, 10:20   #840
Nikola Stankovic
Član
 
Član od: 15.1.2008.
Lokacija: Vranje
Poruke: 217
Zahvalnice: 193
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nikola Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Nikola Stankovic
Određen forumom Re: How to... C#

Installer stigne otprilike do ovog stanja i samo se iskljuci:

https://ibb.co/6FVVmRL
Nikola Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c sharp, c# tutoriali, how to, visual studio

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 8:55.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com