Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj > Flash

Flash Kreiranje Flash aplikacija i integracija sa Action scriptom

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.6.2012, 13:37   #1
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.440
Zahvalnice: 3.550
Zahvaljeno 2.638 puta na 1.838 poruka
Određen forumom Problem sa Flash websajtom

Izradio sam pre mesec-dva sajt za lokalnu Kancelariju za mlade. Kako sam u vreme kada sam počeo da radim sajt bio vičniji sa Flashom nego HTML/CSS-om odlučio sam da sajt odradim u njemu.

Sajt sam radio sa AS3 u najnovijoj verziji Flash-a (CS 5.5, apdejtovan) i koristio sam URLLoader da bih "povezao" Flash sa PHP-om koji dalje vadi podatke iz baze podataka i prosleđuje sav potreban sadržaj Flash-u. Sajt je aktivan već neko vreme ali ljudi zaduženi za postavljanje sadržaja na isti još nisu obavili svoj deo posla. Pre par dana su uploadovali neke slike koje bi trebale da budu vidljive u "Galeriji" i tu se javlja problem.

Na mom računaru sajt radi u Mozilli, Chrome-u, Operi i u IE8. Kod likova za koje sam radio sajt "Galerija" nije htela da se učita. Takođe ni bilo koje druge vesti koje bismo uneli na sajt (znači ni tekstualni podaci a ni slike). Kod mene sve radi savršeno, dok mi oni prijavljuju da im na nekim računarima radi na nekim ne. Sajt nije hteo da učita slike na računarima u njihovim prostorijama, dotične računare sam očistio sa CCleanerom i "Galerija" se učitala bez problema. Na kućnim računarima ne mogu da izvršim nikakve intervencije. Sajt ne pravi nikakve cookies niti bilo šta slično niti ostavlja bilo kakve podatke na računaru korisnikam, nije tako napravljen niti zamišljen.

Prvo, zamolio bih sve članove koji su u mogućnosti da posete sajt i da mi prijave da li im "Galerija" radi kako treba odnosno da li im se slike učitavaju. Sajt je na adresi:

http://kzmvranje.org.rs/

Drugo, ja lično verujem da problem leži u Flash playeru ili njihovim računarima (kod mene je na Mozilli verzija 11.2 na IE 11.3 (najnovija), na Operi 11.3 (najnovija) a na Chrome je 10.x verzija).

Imate li neko rešenje za moj problem?

Izvinjavam se zbog dugačkog posta i hvala unapred svima!

Poslednja ispravka: doctor (12.6.2012 u 14:04)
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2012, 14:53   #2
JohnnyNT
Deo inventara foruma
 
Član od: 15.4.2006.
Lokacija: Srbija
Poruke: 3.994
Zahvalnice: 1.274
Zahvaljeno 1.369 puta na 930 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Opera 11.64, otvori galeriju ali malo gnjavi sa učitavanjem thumbnailova u okvire, a takođe gnjavi i sa otvaranjem full fotke. Sa Chromeom (najnoviji) radi ok, postoji delay ali je prihvatljiv. Firefox (najnoviji) takođe malkice duže čeka da učita thumbnailove, ali je takođe prihvatljivo (a možda je uzrok prevelika ubačena fotka). Safari gnjavi najduže, i na kraju me mrzelo da čekam da otvori pa sam izašao.
IE iz principa ne uključujem (osim ako me neko ne natera).

Inače, pod "Vesti" i "Projekti" ili nema vesti ili ih ne učitava uopšte.

Btw, fino urađeno (naravno, moram da kritikujem: flash ti je ubio SEO optimizaciju, navigacija je mogla da se malo više razlikuje od "glavnog kruga", mog'o si da omogućiš da neko kopira email adresu za kontakt ili da klikne na link do FB stranice, zelena mi baš ne ide uz ovu boju).

Što se tog problema tiče, ne poznajem flash, ali možda je to samo do njih, sačekaj da se još neko oglasi.
JohnnyNT je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku JohnnyNT na korisnoj poruci:
doctor (12.6.2012)
Stara 12.6.2012, 15:14   #3
Remedy
Veteran
 
Član od: 5.11.2005.
Poruke: 681
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 145 puta na 119 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Firefox poslednji, isto kao što je JohnnyNT napisao. IE 8 kada sam otvorio, treperilo je roze-belo sa krugom u sredini (samo je falilo "epilepsy warning" ). Onda sam video da je neka bajata verzija flash playera, updateovao na 11.3.300, i sajt radi. Samo je učitavanje thumbs-a mnogo sporo, a i slika.
Ni ja ne radim sa flashom (tako da ne mogu da ti kažem šta konkretno da radiš), ali ako je problem samo u verziji, verovatno bi trebalo izvršiti neku proveru verzije playera na početku i ponuditi update.
Remedy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Remedy na korisnoj poruci:
doctor (12.6.2012)
Stara 12.6.2012, 15:19   #4
Novica89
Član
 
Član od: 25.9.2011.
Lokacija: From Sombor, living in NS
Poruke: 296
Zahvalnice: 43
Zahvaljeno 50 puta na 40 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Novica89
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Meni se izuzetno svidja sajt Svaka cast. Lepo ukomponovane boje,minimalistic dizajn.Jedino eto to sto google ne voli flash,ali ko ga j...

Radi u Chrome-u, Firefox-u i Operi i u IE 8 bez problema.
Znam kako ti je... kada klijenti pocnu da seru previse, a nemaju po' cuke
Novica89 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Novica89 na korisnoj poruci:
doctor (12.6.2012)
Stara 12.6.2012, 15:32   #5
JohnnyNT
Deo inventara foruma
 
Član od: 15.4.2006.
Lokacija: Srbija
Poruke: 3.994
Zahvalnice: 1.274
Zahvaljeno 1.369 puta na 930 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

^ Upravo tako, možda je klijentima sistem u raspadu i/ili komp pun virusa (šta ako su ih preneli na fleški sa računara koje si čistio) a oni nemaju pojma
JohnnyNT je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku JohnnyNT na korisnoj poruci:
doctor (12.6.2012)
Stara 12.6.2012, 16:12   #6
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.517
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 2.776 puta na 1.720 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Kako učitavaš podatke za galeriju i sadržaj? Povlačiš XML sadržaj sa URI-jima slika i tekstualnim sadržajem?

Ako da onda jesi li se pobrinuo da XML podaci ne budu keširani? Recimo najobičnije dodavanje timestampa u qeury delu za URL kod URLLoader-a eliminisaće keširanje.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
doctor (12.6.2012)
Stara 12.6.2012, 20:20   #7
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.440
Zahvalnice: 3.550
Zahvaljeno 2.638 puta na 1.838 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Citat:
JohnnyNT kaže: Pregled poruke
Opera 11.64, otvori galeriju ali malo gnjavi sa učitavanjem thumbnailova u okvire, a takođe gnjavi i sa otvaranjem full fotke. Sa Chromeom (najnoviji) radi ok, postoji delay ali je prihvatljiv. Firefox (najnoviji) takođe malkice duže čeka da učita thumbnailove, ali je takođe prihvatljivo (a možda je uzrok prevelika ubačena fotka). Safari gnjavi najduže, i na kraju me mrzelo da čekam da otvori pa sam izašao.
IE iz principa ne uključujem (osim ako me neko ne natera).

Inače, pod "Vesti" i "Projekti" ili nema vesti ili ih ne učitava uopšte.

Btw, fino urađeno (naravno, moram da kritikujem: flash ti je ubio SEO optimizaciju, navigacija je mogla da se malo više razlikuje od "glavnog kruga", mog'o si da omogućiš da neko kopira email adresu za kontakt ili da klikne na link do FB stranice, zelena mi baš ne ide uz ovu boju).

Što se tog problema tiče, ne poznajem flash, ali možda je to samo do njih, sačekaj da se još neko oglasi.
Znam da se sporo učitavaju thumbs, ne znam zašto. Za svaku sliku prilikom uploadovanja PHP pravi poseban thumbnail odgovarajućih dimenzija. Što se tiče sporog otvaranja samih slika to je zato što ih ljudi odgovorni za to ne resize-uju dovoljno a bune se ako im PHP odradi resize, tako da to nije moja briga.
"Vesti" i "Projekti" još nisu popunjeni ali se ovaj problem manifestuje ili u svim sekcijama sajta ili nigde tako da je "Galerija" dovoljna za testiranje
Znam da mi je Flash ubio SEO, to sam znao u startu ali ovaj sajt ne vapi za popularnošću, posećivaće ga oni koji žele i kojima su potrebne informacije sa istog U pravu se što se tiče kontakt informacija, to sam planirao da ispravim, ali sad nemam vremena da se akam oko toga.
Što se tiče zelene boje to je "pod-organizacija" u sklopu ove, logo im je takav i zahtevali su da se na osnovu toga razlikuje od ostatka sajta i dobili su to što su tražili. Bolje da odradim po njihovom nego da me kasnije gnjave

Citat:
Neutrino kaže: Pregled poruke
Kako učitavaš podatke za galeriju i sadržaj? Povlačiš XML sadržaj sa URI-jima slika i tekstualnim sadržajem?

Ako da onda jesi li se pobrinuo da XML podaci ne budu keširani? Recimo najobičnije dodavanje timestampa u qeury delu za URL kod URLLoader-a eliminisaće keširanje.
Jok, ja sam dibidus početnik tako da se u tu tematiku još nisam upuštao a i za ovaj sajt nisam dobio toliko love da bih se upuštao u takve stvari. Ali mi iskreno nije ni palo na pamet da probam sa XML-om... Debil
Stvari funkcionišu ovako (znam da ima previše URLLoader poziva ka serveru ali sam kasno shvatio da sam se za*ebao!): jedan URLLoader šalje PHP skripti request i dobija informaciju koliko slika postoji u bazi, kreira odgovarajući broj MovieClip-ova i dodeljuje im ID slike, svaki MC ima svoj URLLoader koji zahteva od PHP skripte filename svog thumbnaila i nakon toga ga URLLoader direktno učitava sa servera. To mi je delovalo najprostije i tako sam i uradio (napominjem još jednom da sam dibidus početnik ).
Ako ti nije frka objasni mi to vezano za keširanje malo detaljnije ili daj link do nekog članka na netu?

Citat:
JohnnyNT kaže: Pregled poruke
^ Upravo tako, možda je klijentima sistem u raspadu i/ili komp pun virusa (šta ako su ih preneli na fleški sa računara koje si čistio) a oni nemaju pojma
Sve je moguće, čim svima vama radi najverovatnije je problem do njihovih računara i iskreno me zabole da se oko toga nerviram.
Citat:
Novica89 kaže: Pregled poruke
Meni se izuzetno svidja sajt Svaka cast. Lepo ukomponovane boje,minimalistic dizajn.Jedino eto to sto google ne voli flash,ali ko ga j...

Radi u Chrome-u, Firefox-u i Operi i u IE 8 bez problema.
Znam kako ti je... kada klijenti pocnu da seru previse, a nemaju po' cuke
Hvala Ja sam veliki "fan" minimalistic dizajna ali zbog klijenata pravim određene kompromise. Ovi "klijenti" nemaju ni 1/4 čuke
Citat:
Remedy kaže: Pregled poruke
Firefox poslednji, isto kao što je JohnnyNT napisao. IE 8 kada sam otvorio, treperilo je roze-belo sa krugom u sredini (samo je falilo "epilepsy warning" ). Onda sam video da je neka bajata verzija flash playera, updateovao na 11.3.300, i sajt radi. Samo je učitavanje thumbs-a mnogo sporo, a i slika.
Ni ja ne radim sa flashom (tako da ne mogu da ti kažem šta konkretno da radiš), ali ako je problem samo u verziji, verovatno bi trebalo izvršiti neku proveru verzije playera na početku i ponuditi update.
SWF je podešen tako da radi sa 10.1 verzijom Flasha i novijom, ako se ne varam Za thumbs sam već objasnio gore

I na kraju da se zahvalim svima što su se odazvali! Bio bih zahvalan ako bi mi što više ljudi javilo da li sajt funkcioniše na njihovim računarima i browserima!
Ako neko ima još primedbi, utisaka i predloga neka se javi Ipak je ovo moj sajt "prvenac", da se zna!
Ubuduće radim isključivo sa HTML/CSS/JS, Flash izbegavam osim ako ne moram nužno da ga koristim, ali kako sam sa CSS-om veoma slab, ovaj sajt sam odlučio da radim u Flashu zbog lakoće animiranja i prethodnog znanja koje sam imao iz te oblasti.

Poslednja ispravka: doctor (12.6.2012 u 20:31)
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2012, 23:15   #8
OWERKLOKER
Starosedelac
 
Član od: 9.1.2009.
Poruke: 2.556
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 333 puta na 310 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Kod mene je situacija sledeca:
1. Chrome otvara najbrze ali iz nekog razloga nece da otvori odmah kada kliknem na link vec moram da reloadujem. Ostalo radi sasvim dobro.
2. Firefox za nijansu sporiji ali sve radi bez greske.
3. Opera, potrebno joj je malo vise vremena dok ucita thumbove ali posle radi prilicno dobro.
OWERKLOKER je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku OWERKLOKER na korisnoj poruci:
doctor (13.6.2012)
Stara 14.6.2012, 3:32   #9
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.517
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 2.776 puta na 1.720 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

XML je de facto standard kod razmenjivanja podataka između servera i Flash aplikacija. PHP ima odlične parsere za rad sa XML dokumentima (SimpleXML, DOMDocument...) dok ih Flash, posebno AS3, interno odlično podržava.

Kod Flasha je najbitnije da zapamtiš da bez obzira što on interno ima svoje mehanizme sa rad sa resursima browseri su ti koji na kraju odrađuju kompleta posao komunikacije sa mrežom. To znači da za sve resurse i dalje važi restrikcija maksimalnog broja dozvoljenih simultanih HTTP zahteva (obično oko 5), keširanje sadržaja za koji nije eksplicitni navedeno da po učitavanju ističe itd.

To takođe znači i da ako recimo za neki resurs koji se dinamički generiše nisi eksplicitno definisao da on ne sme da se kešira browser će i za njega primeniti ista pravila keširanja kao da je bilo koji drugi resurs u pitanju tj. nikad ne možeš da garantuješ da browser neće uvek zatražiti svežu verziju. Zato je najbolje da za sve dinamičke zahteve obavezno pošalješ sledeći skup headera u PHP-u.

PHP kod:
header("Cache-Control: max-age=0, no-cache, no-store, must-revalidate"); // Sprečava usputne proksije da se prave ludi i keširaju sadržaj.
header("Pragma: no-cache"); // Fix za IE
header("Expires: Mon, 1 Jan 2001 00:00:00 GMT"); // Sadržaj uvek tretirati kao da je istekao.
header("Last-Modified: " gmdate("D, d M Y H:i:s") . " GMT"); // Caka kojom će browseri uvek za njihove poslate If-Not-Modified headere dobiti instrukciju da je resurs modifikovan u prošlosti 
Sa klijentske strane jedan od najpouzdanijih načina za prevenciju keširanja su cache busteri. U principu osnovna ideja je da se u query delu zahteva doda sadržaj koji 100% do tada nije bio zatražen tako da browseri uvek posmatraju zahtev kao potpuno nov.

Evo primera.

1) Browser zatraži style.css i naravno takav fajl obično biva keširan.

2) Korisnik izmeni style.css ali zbog jakih mehanizama keširanja kod nekih browsera ti isti browseri odbijaju da povuku svežu verziju.

3) Zato se koristi cache buster jednostavnim dodavanjem random query stringa, recimo style.css?ver=1 (za browser je ovo potpuno novi zahtev).

4) Međutim, neki proksiji ignorišu query delove pa se često primenjuje praksa da se menjaju nazivi fajlova, recimo style-1-1.css. Na serveru se lako podesi da se sa njegove strane svi zahtevi za ovako formiranim nazivima šalju uvek na recimo style.css tako da to nije problem (više detalja recimo ovde http://particletree.com/notebook/aut...ascript-files/)

Veoma često se u query deo kod cache bustera ubacuje trenutni timestamp pa bi ti tako kod svojih URLLoader zahteva svakom resursu mogao da dodaš trenutni timestamp kao u sledećem primeru.

Kod:
var myURLLoader:URLLoader = new URLLoader();
var url:URLRequest = new URLRequest("config.xml?" + escape(new Date().toString())); 
myURLLoader.load(url);

Poslednja ispravka: Neutrino (14.6.2012 u 3:45)
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
doctor (14.6.2012)
Stara 14.6.2012, 6:39   #10
asteriks254
Član
 
Član od: 3.3.2011.
Lokacija: amd athlon II
Poruke: 376
Zahvalnice: 144
Zahvaljeno 101 puta na 79 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Chrome,firefox i opera mi otvaraju galeriju bez problema,i sve funkcionise ok.Napominjem da koristim poslednje verzije browsera.Jedino IE9 pravi problem stranica uopste ne moze da se ucita i trazi mi da istaliram najnoviji adobe flash player sto sam uradio ali uzalud no can do with IE9 Inace lep web sajt Jos nesto,kada sam firefoxom isao direktno preko linka koji si ostavio strana se normalno ucitala i galerija isto,ali kad sam pokusao da pristupim web sajtu iz mog browsera strana se ucitala ali od galerije nista kao da je nema

Poslednja ispravka: asteriks254 (14.6.2012 u 6:58)
asteriks254 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku asteriks254 na korisnoj poruci:
doctor (14.6.2012)
Stara 14.6.2012, 11:20   #11
ZoNi
Banned
 
Član od: 24.10.2005.
Lokacija: █▀█▄█▀█ BGD
Poruke: 7.968
Zahvalnice: 1.798
Zahvaljeno 1.779 puta na 1.297 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

FF najnoviji, Fleš najnoviji, WinXP... Sajt radi odlično, nemam nikakve zamerke.
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ZoNi na korisnoj poruci:
doctor (14.6.2012)
Stara 14.6.2012, 16:12   #12
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.440
Zahvalnice: 3.550
Zahvaljeno 2.638 puta na 1.838 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Citat:
Neutrino kaže: Pregled poruke
...
Hvala svima koji su u međuvremenu testirali sajt a Neutrinu posebna zahvalnica - veliko hvala na iscrpnim objašnjenjima!

Sada definitivno znam da problem nije u sajtu!
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.8.2012, 3:59   #13
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.440
Zahvalnice: 3.550
Zahvaljeno 2.638 puta na 1.838 poruka
Određen forumom Re: Problem sa Flash websajtom

Evo mene ljudi sa rešenjem...

Naime problem se javio još nekim ljudima na moje oči i onda sam zaseo i guglao kao konj ceo dan i našao rešenje.

Moj URLLoader je pozivao kompletan URL (primer):

http://www.kzmvranje.org.rs/nekaskripta.php

Ovakav URL je radio lepo SAMO i SAMO u Flash IDE-u. Rešenje je promena "apsolutnog" URL-a u "relativni" pre kompajliranja u SWF:

nekaskripta.php

I sada sve radi na svakom računaru kada je sajt uploadovan, samo u IDE-u ne radi.
Dakle, pre kompajliranja promenite vaše putanje u relativne i spasite sebe glavobolje.
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Problem sa novim HDD-om WD Caviar Green WD15EARS (potrebna strucna pomoc) dzambo Kvarovi 18 27.2.2011 2:41
Veliki problem sa Transcend plejerom - Sennheiser sluške ne rade a druge rade kefalo Zvuk na računaru 7 3.2.2011 23:45
Problem sa Adobe Flash performansama na Windows Vista x64 Home Premium OS-u VladimirBalt Kvarovi 0 23.8.2009 0:29
Problem sa operom Marko069 Aplikativni softver 4 7.10.2008 11:21
Problem sa Flash Movie Clip-om??? Markez Grafički softver i radovi 5 12.1.2007 15:15


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 16:11.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com