![]() |
![]() |
|
O SK-u uopšte Opšta rasprava o izgledu i sadržaju časopisa. Primedbe, predlozi i pohvale su dobrodošli! |
Pregled rezultata glasanja: Bio sam vlasnik/korisnik sledećeg računara | |||
ZX Spectrum |
![]() ![]() ![]() ![]() |
27 | 25,00% |
Commodore 64 |
58 | 53,70% |
Ostali Commodore računari |
3 | 2,78% |
Amstrad CPC |
7 | 6,48% |
Atari 8-bit |
9 | 8,33% |
Atari ST |
3 | 2,78% |
Amiga |
27 | 25,00% |
Galaksija |
2 | 1,85% |
Neki drugi |
12 | 11,11% |
Nisam se još bio rodio ![]() |
14 | 12,96% |
Glasanje sa više mogućnosti izbora. Glasova: 108. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 24.9.2012.
Zahvalnice: 103
Zahvaljeno 270 puta na 150 poruka
|
![]()
Prošle godine sam sebi postavio zadatak da napravim PDF varijantu knjige Spektrum Priručnik koju je pre 30 godina izdala Mikro Knjiga. Reč je o za ta vremena fantastičnoj knjizi koja je sadržala mnoštvo korisnih informacija za vlasnike tog računara. Počevši od osnovnih stvari vezanih za BASIC, preko asemblerskog programiranja, pa završno sa opisom hardvera i hardverskim projektima.
Knjigu sam kupio daleke 1986 i pretpostavljam da sam je pročitao bar jedno 50 puta u narednih 2-3 godine. Pošto je to bila moja omiljena domaća knjiga za Spektrum (dobrih stranih naslova je bilo mnogo), odlučio sam da odradim OCR njenog sadržaja. Moj primerak je i dalje u životu ali je toliko upropašćen da nije bilo smisla koristiti ga za skeniranje. Na sreću, momci koji su radili skenove ex YU časopisa (TomCat, Pop Milo i ostali) su otskenirali i ovu sjajnu knjigu. Na žalost, sken je i u ovom slučaju jako loš,tako da mi nije preostalo ništa drugo nego da ručno udaljavam svakojake artefakte sa skeniranih stranica. Pošto sam odlučio da taj posao radim u trenucima slobodnog vremena, on se odužio na preko pola godine i za dovršenje posla mi je trebalo minimalno 150 časova aktivnog rada!! Posao sam završio još prošle godine ali sam knjigu sasvim smetnuo sa uma. Sada koristim priliku da obradujem sve one koji su bili zaljubljenici u ovaj sjajni mali računar. Knjigu možete skinuti sa ovog linka: http://s000.tinyupload.com/index.php...41976350870990 A istovremeno me zanima koliki broj ljudi koji su se zaljubili u računare 80-ih i početkom 90-ih i dalje čita SK? Ne samo spektrumovaca nego i ostalih. Ja sam recimo pored Spektruma bio vlasnik i C64 ali sebe ipak smatram izvornim Spektrumovcem. C64 je zbog bolje grafike i zvuka (pa i tastature i flopija) bio cenjeniji za igranje i neke jednostavnije zadatke, dok je na Spektrumu odraslo mnogo dobrih programera. |
![]() |
![]() |
Sledećih 9 korisnika se zahvaljuje korisniku igor7 na korisnoj poruci: | ||
Тормунд (26.7.2015), CTOJAH (25.7.2015), dejan_osipaonica (29.7.2015), Gatti.Gatozza (17.3.2016), LoneWolf (26.7.2015), Myron (2.4.2018), Nenad Dodoš (6.12.2015), Nergal (26.7.2015), pedjosav (3.8.2015) |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja mislim da je vecina otisla u penziju da nema vremena za citanje SK jer zbog obaveza igranja saha i domina po penzionerskim domovima vreme preostalo koriste za druge stvari.
![]() Salim se naravno. Ima sigurno jos koji i danas kupuju SK. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Nemoj ti tako na nas prvoborce. I dan danas smo opasniji za devojke nego ovi mlađi od nas
![]() Bogami, ako je verovati anketi, dosta veliki broj "prvoboraca" je i danas u računarskim vodama i aktivno prati SK. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku igor7 na korisnoj poruci: | ||
todos (25.7.2015) |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 427
Zahvaljeno 3.898 puta na 3.630 poruka
|
![]()
bila su to druga vremena bez interneta kada je jedini prozor u kompjuterske vode bili takvi časopisi
BTW knjiga podleže copyright i ovde je zabranjeno postavljati takve linkove bolje ja da te upozorim nego da popiješ ban.. ![]() Inače što se tiče komodora64 davao sam nekim likovima i pokvarili su mi ga radi ali baguje, šteta mogao bih inače po nekad da se zabavim sa po nekom igrom da se vratim u detinjstvo... Inače i ja sam prvi susret sa kompjuterima imao preko spectruma, tad se i ljubav prema kompjuterima rodila Imam i ja knjigu za c64 programiranje na lak način neka domaća Poslednja ispravka: water wizard (25.7.2015 u 22:45) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Neće valjda SK da propadne zbog jedne knjige.
![]() Zanimljivo je to vreme bilo. To su bili prvi kompjuteri koje malo ko da je uopšte mogao da ima. Mislim da im je cena bila oko 1000 ondašnjih maraka. Slabo je ko razumeo od roditelja šta uopšte pretstavljaju kompjuteri. Bojali su se ljudi da potroše tek tako toliko para jer ih je neko mogao prijaviti zbog toga. Odrastao sam u Boru gde je u multinacionalnoj sredini Tito, komunizam i cinkare bili sve. I na kraju ti roditelji nisu odrastali uz Star Wars ili Star Trek već uz Prohujalo sa vihorom, Kazablankom, Džonom Vejnom, Twin Piksom i sličnim filmovima i serijama. Sećam se da su i ti koji su imali vrlo retko delili to bogatstvo sa drugima. Ljubomorno su čuvali za sebe i svoje najbolje drugove. Zanimljivo da tadašnje drugarice kompjuteri skoro pa da nisu zanimali. Izgleda da su smatrali to kao mušku stvar. Ja ni časopisu a kamo li kompjuteru nisam imao pristup jer sam živeo sa razvedenom majkom i bratom gde otac nije hteo ni alimentaciju da plaća. Bio sam sretan ako dobijem godišnje par novih cipela ili odeće. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Mi u vreme komunizma smo imali i domaći kompjuter galaksiju tako da nisi baš u pravu, sad je vrhunac leplenje nalepnica na kinesku robu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ajde, ma koje imao? Deca inžinjera, diplomata... Jok imali ovi sa sela, valjda sam odrastao u gradskoj sredini sa mnogo stanovnika po kvadratnom kilometru i znam ko je šta imao. Videlo se po vozilima ko je imao nova kec, peglica, fića i drugim stvarima. I oni koji su mogli da kupe nisu samo pametni roditelji su prepoznali budućnost tih stvarčica za sebe i svoju decu. Najvažnija stvar u to doba pričam početkom osamdesetih su bili stripovi, levis farmerke i starke. To ko je imao bio je bogat a kompjuter od njih deset bogatih samo jedan.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
|
![]()
1000 maraka je koštao i video rekorder, šta je koga interesovalo to je kupovao, možda nisam bio prvi koji je kupio kompjuter 89 čini mi se da sam ga uzeo, ali 84 sa spektrum prvi put video kod očevog kolege i kod sina šofera. Naravno stripovi su bili mnogo popularniji, ali to je bilo drugo vreme nisi baš ni mogao mnogo sa tim kompjuterima šta se igrao bricks na spectrumu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Deo inventara foruma
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.153
Zahvaljeno 1.899 puta na 1.390 poruka
|
![]() Citat:
![]() 2. Imao C-64 duuugo vremena, ali ne debeljka, nego onaj "fensi", što je ličio na C-128 (valjda beše oznaka C-64 II). Mada SK već duže vremena slabo čitam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 229
Zahvaljeno 1.037 puta na 771 poruka
|
![]()
^
Neko bi rekao da je gledanje televizije, filmova i serija kao i prelazenje igrica gubljenje vremena. @ostali Prestao sam da citam Svet kompjutera pre par meseci. Koristio sam Commodore 64 od '80 godina proslog veka ali tek od sredine '90 (prelazak na PC) sam redovno kupovao Svet kompjutera. U to vreme sam posedovao video rekorder i televizor u BOJI!!!! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Starosedelac
Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1.098
Zahvaljeno 801 puta na 478 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() U Jugoslaviji je pravljeno nekoliko racunara: CER Lola 8 TIM Pecom Lira XT Galaksija (verovatno sam nesto propustio) Elem, ovi racunari su pravljeni u nasoj zemlji. Kompletno ih je razvijala domaca elektroindustrija. Nisu nabavljani delovi, niti su samo lepljene nalepnice na njih. @igor7 Amiga nije 8 bitni racunar ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Kompjuteri nikad nisu bili dokaz bogatsva, da sad ne nabrajam primere
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Tačno je i to samo u Boru se poklapalo da očevi tih klinaca iz moje generacije budu drektori ili inžinjeri u rudniku koji je u to doba imao ako se ne varam preko 15000 radnika svih profila. Nisu to bili prebogati ljudi jer i nisu mogli da budu baš toliko bar vidljivo bogati. Ali detalji su mogli da se primete. U to doba u Boru u proseku je muška glava radila a ženska bila domaćica koja je višak para osim na more više volela da potroši na zlatni nakit. Po tome je Bor bio jedinstven u SFRJ. Da i posedovanje TV u boji koji je koštao 2000DM+. Imao sam i ja video rekorder `89 od 1000DM jer je tog momenta jednostavno bio u modi da ga skoro svako poseduje. Uvaljivali su to na kredit baš svima. Ja govorim o početku osamdesetih. Sećam se kad je majka kupila na kredit `82 TV crno beli od 600DM i radio od oko 250DM. To je sve od tehnike što sam tad zapamtio. Kod komšije sam išao sa bratom da od 19.00h nedeljom gledam crtani film tarzana u boji.
![]() . |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Deo inventara foruma
|
![]()
ja sam 89 mogao da biram video ili kompjuter
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||||||||||
Član
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Za one koji nisu u toku, danas Evro ima vrednost 2DM ali je realna vrednost marke bila na nivou današnjih 1EUR Citat:
Citat:
Kada se malo dublje pogleda, svako vreme je uzalud bačeno vreme. Ono prolazi bez obzira na to šta mi radili. Isto kao da sam odigrao neku igricu ili čitao svakojake gluposti po netu. Važnije je to da li je to vreme potrošeno za neku prijatnu stvar ili ne ![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Zato ti je Tarzan bio 10x slađi nego da si ga gledao na c/b televizoru ![]() |
||||||||||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku igor7 na korisnoj poruci: | ||
todos (26.7.2015) |
![]() |
#16 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Tema je zanimljiva, pitanje je odlicno, ali ne valja mesati babe i zabe ![]() Amiga, Atari, Mac.. su bili perjanice generacije koja je usledila posle dominacije C64, ZX, BBC... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
C64 Legend
|
![]()
Ovaj komentar sam cuo vise puta. Jeste da na netu mozes brze da saznas ono sto te zanima. Ali u SK osim onoga sto te zanima imas, na jednom mestu, i ono sto ti mozda u prvi mah ne izgleda narocito interesantno, ali ces verovatno procitati kada se vec tu nalazi. Na taj nacin ipak naucis nesto novo sto sam na netu ne bi ni trazio. Plus, i dalje je najalkse da legnes i citas sa papira, nego da dodatno zuris u ekran racunara ili tableta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Dan-danas imam ZX Spectrum i C64. Ne dam na prodaju, eno ih upakovanih na tavanu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
http://amigakit.leamancomputing.com/...roducts_id=668 ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() Postojala je i ona verzija MC68008 sto je ugradjivana u QL sa 8-bitnom magistralom podataka mada je sama logika prcesora radila sa 16 bita. Ma ne masam ja ni babe ni zabe nego samo govorim da je malo tesko definisati naziv teme koja bi obuhvatala ceo taj opseg racunara iz 80-ih. Mislio sam da umesto "8-bitnih" stoji "kucnih racunara" ali sam pomislio da ce biti ljudi koji nece razumeti sta je u pitanju. Mogao sam da u anketu ne ubrojim 16-bitne racunare ali mi je to bilo malo glupo. Sve do kraja 80-ih trojka Spektrum-C64-CPC464 je cinila verovatno preko 80% ucesca kucnih racunara u tadasnjoj Jugoslaviji. Kada se gleda sa distance, zlatna era 8-bitnih racunara (bar u Jugoslaviji) je trajala veoma kratko. Do 1983 je bilo malo ljudi koji su znali za racunare. Zlatni bum nastaje tek 1984 ali je vec u januaru te godine lansiran prvi 16/32-bitni Mac i pocinje era 16-bitnika. Amiga i ST su stigli 1985. Mi smo malo kasnili za zapadom zato sto smo bili siromasniji pa su kod nas 8-bitnici vladali jos nekoliko godina posle toga ali bi ja taj period nazvao "srebrnom erom" )) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Football Manager 2014 | DeCoy | Upravljačke simulacije | 240 | 28.6.2015 13:59 |
Ugradnja alfa numeričkog displeja u kućište računara (dodatak pri modifikaciji kućišta) | modd4fun | Modovi | 23 | 4.9.2014 11:28 |
Koliko je dobra/loša kupovina ovog računara za 38.000 din? | vladen.b | Šta da kupim? | 6 | 22.9.2011 23:39 |
Koliko brzina hard diska utiče na ukupne performanse računara? | Nash Knight | Nosači podataka | 23 | 23.5.2011 18:36 |
Koliko na brzinu surfovanja utiče brzina računara? | Kojic_M | Internet tehnologije | 24 | 29.4.2011 16:16 |