![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
|
![]()
Čitao sam licencu GPL v3, ali neke stvari ne razumem.
Jasno mi je da licenca dozvoljava da svako može da koristi program, menja i slično. Nije mi jasan deo da li svako može uzeti pravo da ga predstavi kao autor programa? Da li sam su mi, bar malo, zaštićena autorska prava? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ex Parrot
|
![]()
Možeš li da navedeš tačan član koji te buni?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.058
Zahvaljeno 4.911 puta na 2.848 poruka
|
![]()
Može da se predstavi kao autor modifikacije i obavezan je da kompletno objavi izvorni kod te modifikacije kako bi neko drugi mogao da napravi svoju varijantu (ako mu je potrebna) pod istim uslovima (tj. svako u tom lancu mora da objavi kod).
E sad, izvorni kod je jedno, a podaci koje program koristi (grafički elementi, zvuk, slika itd) su drugo i to nisi obavezan da objavljuješ kao izvorni kod, a potrebno je za funkcionisanje programa. Primer: Quake 1/2/3 su objavljeni pod GPL licencom, ali samo programski kod, bez data fajlova koji su i dalje (c) id software. Ko hoće da pravi igre bazirane na tom kodu, mora da obezbedi svoje teksture, zvuk, mape itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
Gorane, jasno mi je šta se sme, ali je nejasno šta se ne sme sa kodom.
voodoo sad mi je jasno, to me interesovalo. Mislim da ću izabrati GPL v3 licencu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.058
Zahvaljeno 4.911 puta na 2.848 poruka
|
![]()
Takođe znaj da postoji i "Lesser GPL" varijanta za potrebe biblioteka:
https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Le...Public_License |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
U pitanju je web aplikacija. Nezgodno je kada želiš da je podeliš i radiš na tome mesecima ili godinama i onda da to neko samo prisvoji i slično. Zato sam gledao da to ne bude bilo kakva licenca.
Hvala puno za pomoć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 94
Zahvaljeno 3.314 puta na 1.999 poruka
|
![]() Citat:
MIT zahteva da sama licenca i originalni podaci o autoru (copyright) budu prisutni u svakom trenutku i uz to ne ulazi u detalje oko kompatibilnosti sa ostalim licencama što može da bude ogroman problem ukoliko se projekat licencira kao GPL. MIT je ubedljivo najkorišćenija licenca na GitHub-u i sličnim servisima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
Na mnogo mesta sam video da kažu da je GPL v3 dosta restriktivnija od MIT licence.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Besplatna licenca | DanijelGeek | Zaštita | 0 | 18.5.2016 20:11 |
Jedna licenca 2 umrezena laptopa | Butke | Operativni sistemi | 7 | 16.1.2011 14:59 |
F-Secure Anti-virus 2011 - godinu dana besplatna licenca | acafacaa | Zaštita | 4 | 16.1.2011 14:33 |
Licenca za playlist koja je free? | Macak Mackin | Brbljaonica | 2 | 21.8.2009 14:01 |
Licenca | mr.marvin | Slobodni softver | 6 | 7.8.2008 14:44 |