Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj > Web dizajn

Web dizajn Saveti u vezi dizajna sajtova

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 27.3.2008, 14:28   #1
Neky
Starosedelac
 
Član od: 15.6.2007.
Lokacija: Amsterdam
Poruke: 1.814
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
Određen forumom Horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Da li, i kako može da se vrši horizontalno pozicioniranje slika koristeći postojeći CSS fajl? Mada, trebalo bi mi i vertikalno pozicioniranje... Pod pozicioniranje mislim na određivanje pozicije putem nekih "koordinata", ili broja piksela, samo da nije "top" ili "middle" ili slično...
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2008, 17:38   #2
urke
ex Laki pingvin
 
Avatar korisnika urke
 
Član od: 28.10.2005.
Lokacija: Kragujevac (Srbija)
Poruke: 2.534
Zahvalnice: 461
Zahvaljeno 871 puta na 483 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

recimo sa
Kod:
position: aboslute;
top: 50px;
left: 150px;
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci:
Neky (27.3.2008)
Stara 27.3.2008, 18:51   #3
Neky
Starosedelac
 
Član od: 15.6.2007.
Lokacija: Amsterdam
Poruke: 1.814
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Hvala urke. Dakle, u *.css fajl bih upisao nešto ovako:

#slike{
height:240px;
width:600px
position: absolute;
top: 50px
left: 150px


I muči me prokleti UTF-8...svaki html dokument je pisan za UTF-8 enkodiranje, u CSSu je defenisano da je UTF-8 kompatibilan...ali IE i dalje prikazuje kukice i kvakice umesto č ć š ž đ...

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" keywords=" lalalal, lalala lalala, "/>
je upisano u zaglavlju svakog htmla, a

Kod:
@charset "utf-8";
je prva linija u css fajlu. Gde grešim?
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2008, 19:04   #4
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Citat:
NekyBrate kaže: Pregled poruke
Hvala urke. Dakle, u *.css fajl bih upisao nešto ovako:

#slike{
height:240px;
width:600px
position: absolute;
top: 50px
left: 150px
Napomena... Apsolutno pozicioniranje svakog elementa se vrši u odnosu na prethodni roditeljski koji mora takođe biti apsolutno ili statički pozicioniran. Ako se određeni div apsolutno pozicionira u okviru diva koji je relativno pozicioniran u tom slučaju div koji je apsolutno pozicioniran u okviru pomenutog relativno pozicioniranog će biti apsolutno pozicioniran tek u odnosu na prvi apsolutno pozicionirani div. Drugim rečima apsolutno pozicionirani kontejner se pozicionira apsolutno samo u odnosu na prvi apsolutno ili statički pozicionirani element. Ako takav ne postoji onda se apolutno pozicioniranim smatra body tj. ekran. Malo gadno ali kad se provali caka shvati se brzo

Citat:
NekyBrate kaže: Pregled poruke
I muči me prokleti UTF-8...svaki html dokument je pisan za UTF-8 enkodiranje, u CSSu je defenisano da je UTF-8 kompatibilan...ali IE i dalje prikazuje kukice i kvakice umesto č ć š ž đ...

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" keywords=" lalalal, lalala lalala, "/>
je upisano u zaglavlju svakog htmla, a

Kod:
@charset "utf-8";
je prva linija u css fajlu. Gde grešim?
Grešiš u tome što to što si ti napisao ne postoji
Dakle u okviru meta taga može da postoji samo opis tipa meta taga i njegova vrednost. Ispravno formulisan meta tag za utf-8 enkoding glasi:
Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
bez ovoga što si ti pisao u nastavku. Keywords ide odvojeno.

Poslednja ispravka: holodoc (27.3.2008 u 19:16) Razlog: Bem ti kvot
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Jenkiduduldu (6.4.2008), Neky (27.3.2008)
Stara 27.3.2008, 19:09   #5
Neky
Starosedelac
 
Član od: 15.6.2007.
Lokacija: Amsterdam
Poruke: 1.814
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

...a hvala i tebi holodoče. Makar sam ovaj html razumeo, no snaći ću se već nekako...nadam se...
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2008, 21:08   #6
Neky
Starosedelac
 
Član od: 15.6.2007.
Lokacija: Amsterdam
Poruke: 1.814
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Batalio sam CSS jer se i sa HTMLom još mučim donekle. Evo o čemu se radi kod mojih slika.

Zamislio sam da stoje u 2 horizontalna reda, po 5 u svakom. Nešto ovako: http://i25.tinypic.com/2dudch.png Sve slike su inače istih dimenzija. Umesto navedenog oblika, ja dobijem ovakav prikaz: http://i28.tinypic.com/2q369vd.png ili prostije, sve slike iz donjeg reda se naslažu preko druge slike u gornjem redu. Holodoc mi je spominjao "align" samih slika, odnosno da treba biti left. Stavio sam tako, ali ništa, kao ni kod right, niti justify, a ni center. U Firefoxu sve bude prikazano bez ikakvog poravnavanja iz prve, ali IE6 i Opera prave brlje sa gore navedenih slika.

Ako bi iko mogao malo da mi pripomogne...ja sam totalno zakuc'o...
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2008, 1:45   #7
j.bojan
Novi član
 
Član od: 1.3.2008.
Poruke: 14
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Citat:
NekyBrate kaže: Pregled poruke
Batalio sam CSS jer se i sa HTMLom još mučim donekle. Evo o čemu se radi kod mojih slika.

Zamislio sam da stoje u 2 horizontalna reda, po 5 u svakom. Nešto ovako: http://i25.tinypic.com/2dudch.png Sve slike su inače istih dimenzija. Umesto navedenog oblika, ja dobijem ovakav prikaz: http://i28.tinypic.com/2q369vd.png ili prostije, sve slike iz donjeg reda se naslažu preko druge slike u gornjem redu. Holodoc mi je spominjao "align" samih slika, odnosno da treba biti left. Stavio sam tako, ali ništa, kao ni kod right, niti justify, a ni center. U Firefoxu sve bude prikazano bez ikakvog poravnavanja iz prve, ali IE6 i Opera prave brlje sa gore navedenih slika.

Ako bi iko mogao malo da mi pripomogne...ja sam totalno zakuc'o...
Koristi tabele i slike ubaci u njih bice poredjane savrseno.
<table>
<tr>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
</tr>
<tr>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
<td> slika </td>
</tr>
</table>
j.bojan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku j.bojan na korisnoj poruci:
Neky (28.3.2008)
Stara 28.3.2008, 1:54   #8
Neky
Starosedelac
 
Član od: 15.6.2007.
Lokacija: Amsterdam
Poruke: 1.814
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Skinuo sam neku java skriptu sa sve tranzicionim efektima, prilagodio je i savršeno sam zadovoljan. Još da mi je neki modem pa da isprobam sve to na raznim konekcijama... Hvala svima na pomoći, može ključić ovde.
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2008, 9:34   #9
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

A evo i CSS objašnjenja kako da izvedeš ovo što tebi treba.

Kao prvo u centralnom delu potreban ti je po jedan div kontejner za oba reda slika. Znači u centralni deo ubaciš nešto ovog tipa:
Kod:
<div id="red1"></div>
<div id="red2"></div>
U eksterni CSS fajl ubaciš sledeći kod:
Kod:
div#red1 img {
float:left;
}

div#red2 {
clear:both;
}

div#red2 img {
float:left;
}
Sve slike idu u unutrašnjost prvog i drugog kontejnera.

E sad... Apsolutno se slažem da se baciš na HTML prvo pa da nastaviš sa CSS-om jer ovakvim ubadanjem po potrebi nećeš baš preterano napredovati brzo
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Neky (28.3.2008)
Stara 28.3.2008, 13:23   #10
Neky
Starosedelac
 
Član od: 15.6.2007.
Lokacija: Amsterdam
Poruke: 1.814
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Sad si me tek bacio u iskušenje Javascript koji sam ubacio je prelep, jako lepo radi u FF i IE, ali u Operi baš i ne... Ne znam šta da radim sad :S Slažem se za HTML i CSS...prvo prvo, što bi se reklo :=

:edit:

Radi i u Operi, ali tek posle refreshovanja stranice. Čudno ali radi, boli me peduuu Jessssssssssssssssssssss

Poslednja ispravka: Neky (28.3.2008 u 14:00) Razlog: jessssssssssssss
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2008, 17:48   #11
dbaja
nikondžija
 
Avatar korisnika dbaja
 
Član od: 4.12.2005.
Poruke: 1.169
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 213 puta na 129 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Probaj ipak ovo što ti Holodoc preporučuje. Gde god možeš, treba koristiti HTML+CSS, javascript sve više ljudi izbegava. A i tabele su postale nepoželjne.
Mada ćeš taj problem različitog prikaza u različitim browserima imati uvek (osim ako ne pređeš na flash/actionscript).
dbaja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2008, 18:08   #12
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Citat:
NekyBrate kaže: Pregled poruke
Radi i u Operi, ali tek posle refreshovanja stranice. Čudno ali radi, boli me peduuu Jessssssssssssssssssssss
E baš nas je drago A sad na učenje HTML-a i CSS-a

BTW, iako se tabele danas smatraju nepoželjnim u toku procesa izrade sajta ipak su u nekim slučajevima i dalje nezamenjljive Npr. ponekad se muka izrade nečega što podseća na tabelu u CSS-u jednostavno vremenski ne isplati kada već mogu tabele da se iskoriste. U celoj toj priči najvažnije je da se tabele ispravno stilizuju eksternim CSS fajlovima
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.4.2008, 14:50   #13
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Arrow Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Citat:
NekyBrate kaže: Pregled poruke
Sad si me tek bacio u iskušenje Javascript koji sam ubacio je prelep, jako lepo radi u FF i IE, ali u Operi baš i ne... Ne znam šta da radim sad :S Slažem se za HTML i CSS...prvo prvo, što bi se reklo :=

:edit:

Radi i u Operi, ali tek posle refreshovanja stranice. Čudno ali radi, boli me peduuu Jessssssssssssssssssssss
Nemoj ni da razmišljaš o optimizovanju stranica za browsere dok ostalo ne naučiš u prste. Minimum HTML i CSS, a ostalo dodaj po želji.
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.4.2008, 17:53   #14
urke
ex Laki pingvin
 
Avatar korisnika urke
 
Član od: 28.10.2005.
Lokacija: Kragujevac (Srbija)
Poruke: 2.534
Zahvalnice: 461
Zahvaljeno 871 puta na 483 poruka
Određen forumom Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Citat:
Jenkiduduldu kaže: Pregled poruke
Nemoj ni da razmišljaš o optimizovanju stranica za browsere dok ostalo ne naučiš u prste. Minimum HTML i CSS, a ostalo dodaj po želji.
Preporučio bih, ako čovek već hoće da nauči pravu stvar, da se potkiva za XHTML 1.1 koji je veoma kompatibilan sa XHTML 1.0 Strict specifikacijom, a pripremiće ga za budućnost.
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.4.2008, 0:19   #15
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Arrow Re: horizontalno "pomeranje" slika koristeći CSS

Citat:
urke kaže: Pregled poruke
Preporučio bih, ako čovek već hoće da nauči pravu stvar, da se potkiva za XHTML 1.1 koji je veoma kompatibilan sa XHTML 1.0 Strict specifikacijom, a pripremiće ga za budućnost.
Slažem se.
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Bloody Orange jonathan Fotografija 17 18.4.2008 18:55
spašavanje slika sa memorijske kartice Aleksandar Tolic Aplikativni softver 6 9.4.2008 21:54
slika sa monitora na TV...rasirena? emp_m Grafika 7 21.2.2008 1:19
Crno bela slika... internacional 1 Kvarovi 6 11.8.2007 18:15
Smanjivanje veličine slika za Dail-up... M1los Aplikativni softver 6 1.12.2006 20:39


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:20.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com