Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 11.7.2024, 21:24   #21
Miki_
Član

Član od: 28.1.2015.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: Refurbished hdd ?

Ja planiram sve ove od 500gb da cuvam,mogu i na njih da stanu bluray remux filmovi. Nabacam oko 20 i stavim u fioku.
Ali voleo bih imati jedan u racunaru koji bi mi sluzio za "malo bitnije" serije i filmove ali veceg kapaciteta. Kad skidam da se ne cimam,mogu komotno skidati i malo vece torrente preko 1TB
Nebih ja ove od 500gb prodavao jer mi je sigurnije da imam 4x500gb nego jedan od 2tb
Polovno je polovno i bolje da je memorija razdeljena.
Miki_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.7.2024, 21:54   #22
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 436
Zahvaljeno 4.042 puta na 3.758 poruka

onda moraš da vodiš evidenciju gde ti je šta sa tim manjim hardovima, a i puno mesta zauzimaju, i meni svugde po kući neki hardovi pa znam kako je Još pola za bacanje a i mogao bih da prebacim na ove nove od 4tb...
Ima tu posla
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.7.2024, 17:40   #23
Miki_
Član

Ma to je najmanji problem,na svakom sam zalepio nalepnicu i pise sta ima.

Samo na tim hardovima stavljam manje bitne filmove i serije. Trenutno se zderem sta uzeti,8TB smr ili ovaj refurbished od 12tb cmr. U oba slucaja imam samo 2 godina garancije.
Stara 18.7.2024, 17:10   #24
Laskaris
Deo inventara foruma

Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 683
Zahvaljeno 1.224 puta na 949 poruka

Bez 40 eur nema polovnog hard diska da valja od 4 TB. S obzirom da je to polovina cene novog jasno je da se takva akcija ne isplati. OK je nemati para ali nije pametno stedeti tamo gde stednji nema mesta. Za filmove i muziku je smr sasvim dobar.
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2024, 2:15   #25
Miki_
Član

4TB moze da se nadje i za 4000din 100/100% Samo sto ja gledam najmanje 8TB,a tu je jasno,polovan cmr je isto kao i novi smr.
Stara 19.7.2024, 9:05   #26
Laskaris
Deo inventara foruma

Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 683
Zahvaljeno 1.224 puta na 949 poruka

100/100 je apsolutni preduslov za kupovinu hard diska ali takodje ne mora da znaci puno. Broj radnih dana, on/off stanja i broj upisa su bitni. Svakako ni za 35 eur ne bih kupio nesto na cemu cu da cuvam podatke koji su mi bitni ako za 50 eur vise kupujem novo. Nije to graficka karta ili procesor pa kad crkne zamenis bez posledica osim po dzep, podaci u nekim slucajevima vrede mnogo vise. Ako ces na te starudije da trpas filmove i muziku onda i ok mada ni tada ne bih stavio na takav hard disk nesto sto mi je znacajno i sto se tesko nalazi.
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci:
voodoo_ (19.7.2024)
Stara 19.7.2024, 21:57   #27
Miki_
Član

Gledam da ima oko 700 radnih dana,mada kad kupujem vise kupim neki i sa 1000. Nema tu pravila,pre par godina sam kupio 2 od 320gb imali su preko 2000 radnih dana,kupljeni su da skidam i kad odgledam brisem,od tad je proslo jos dosta i dalje su 100/100
Ovo starudija mi nije bas jasno? Pa i taj koji ces da platis 50 pa cak i 100e za 2TB ce biti starudija za 3 godina. Jedino ako ne napravis backup. Ali ako Svakako bih pre napravio 3 backupa na polovnim hard diskovima nego 1 nov...
Ali u osnovi se slazem s tobom na kraju kad se sumira sve. Ove polovne sto sam kupovao od 500gb cuvam i planiram i dalje da cuvam neke manje bitne serije ili koje je moguce naci na vise mesta. A ovaj nov sto gledam da kupim sad nebitno da li ce biti SMR ili CMR refubrished e on ce biti za malo "vaznije" serije i filmove...
Stara 20.7.2024, 2:08   #28
water wizard
Deo inventara foruma

meni više radnih sati samo znači da je više testiran i da ni jednom za sve to vreme nije napravio ni jednu grešku. Magnetne glave lebde iznad diska ne grebu ga pa da se potroši
Osim wd, njemu dajem rok trajanja 10 god od dana proizvodnje, tad obično počne da baca weak i bad sektore i počne da usporava taman da iskopiraš podatke dok još možeš. Na kraju postane neupotrebljiv. Pretpostavljam ploče oksidiraju ili tako nešto izgube kvalitet upisa.
Neki diskovi imaju i merač upisa i čitanja što je naročito bitno za te nove diskove što imaju ograničeni broj upisa.
Starije diskove si mogao da pišeš mnogo više nije im nešto smetalo, čak štaviše osvežavanje magnetnog upisa je korisno..
Na svakom disku imaš i datum proizvodnje, ako je starije od 10 god onda je stvarno starudija voleo ti to ili ne, nebitno koliko ima radnih sati, da li može još da se koristi, da, ništa mu ne fali dokle god zdravlje ne počne da mu opada
Što se tiče radnih sati loš nešto, da li je bolje da ne staje i radi uvek na istoj tempreraturi u istim uslovima, ili da ga šljocaš 3 put dnevno pali gasi, zagravanje hlađenje. Eto tako je na primer kod mene ne gasim komp uopšte
Sve u svemu svaki disk je priča za sebe, što se tiče teme već sam rekao svoje mišljenje, sumnjam da će taj refurbished da doživi 10 godina i da postane starudija...

Poslednja ispravka: water wizard (20.7.2024 u 2:18)
Stara 20.7.2024, 4:02   #29
Miki_
Član

Epa ja sam veliku gresku napravio jer nisam podesio u sistemu da mi hdd radi stalno,u toku dana mi se stalno po nekoliko puta iskljucivao i gasio hdd i zato sad ima dosta paljenja.
A misli se 10 godina od proizvodnje ili da toliko moze da radi neprestano?
Ja nisam video da ima neko hdd preko 3900 radnih dana. To je najvise sto sam video.
Eto gledam moje polovne sto sam kupio su proizvedeni 2017 jos nisu starudija
Ovaj moj prvi 2004 godina i radi ko zmaj.
Bas me to i zanimalo vezano za refubrished diskove,da mi da neko savet ko koristi godinama,a ne ko ga ima godinu dana i da ga hvali,ili kao nema razloga da brinem jer ima 2 godina garancije.
U ostalom ne znam da li je to neka nova rec ili drugo znacenje. Kod nas diskovi se prodaju pod "refabrikovan" a na mom trecem disku stoji "certified repaired hdd" A ovi refubrished i nemaju oznaku na hard diskovima sta god znacilo.
Stara 20.7.2024, 8:08   #30
water wizard
Deo inventara foruma

evo ovaj kod mene u komp skoro isti radni staž
3228 dana, 14 bad sectora, zdravlje 86%, imao dva loša sektora manje kad sam ga kupio pre par godina
Seagate Constellation ES.1 2000NM0011
sreda 27.9.2023. 00:43:35,#5 Reallocated Sectors Count 12 -> 14
Pročitaj tekst ponovo ako nisi razumeo, a što se tiče refurbished isto svaki model je priča za sebe niko i nema kupljen taj model pre nekoliko godina a čim se toliko servisira znači da nije baš pouzdan
Stara 20.7.2024, 16:14   #31
Miki_
Član

Svi moji hard diskovi su 100/100,ovaj koji sam napisao da je imao preko 3900 radnih dana isto 100/100 (ali nije moj)

Kako rade ti hard diskovi sa bed sektorima? Da li je moguce da se ne prosiruju i da se koriste? Ali ne znam da li bi nekad i za malo novca kupio hdd sa bed sektorima.
Nisam bas siguran da li se refubrished isti servisiraju!?
Pre bih rekao da prave generalno skart hard diskove pa opet zavrse u fabrici. Neki cak tvrde da takav hard disk radi moze da bude i bolji jer je detaljno servisiran.
Stara 20.7.2024, 16:45   #32
water wizard
Deo inventara foruma

dokle god imaju rezervu u treshold da menja oštećene sektore sa ispravnim radi, ali ne može generalno da se kaže da svi rade isto, sve zavisi kakvo je oštećenje, da li se javljaju još itd. U principu ako ima 1000 bs verovatno je loš, ali možda su ti bs na kraju diska pa ne moraš ni da ih koristiš, napraviš manju particiju.
Ako te više interesuje zdravlje diskova prostudiraj svaku stavku u smart i tu vidiš koji su sve faktori tu u igri da bi hdd funkcionisao. Dokle god ne probija treshold ima nade da može da se koristi.
Pa je onda i taj treshold različit na različitim hard diskovima, tj rezerva, wd najviše stipsari 100 bs rezerva a neki daju i par hiljada, možda i zvuči mnogo ali 1000 sektora koliko je to bitova..
Ja to gledam kao na gramofonsku ploču, ako ima jednu ogrebotinu ne bacaš ploču nego eventualno ne slušaš tu pesmu gde je ogrebotina. Ili ti čak i ne smeta da malo preskoči.
Onda testiranje, testiraš i vidiš da li sve radi kako treba ili zabode na pola diska..
Posle kupiš 10 neispravnih i gledaš kako se ponašaju, jedan škloca, drugi ne radi, treći neće da se formatira.. možeš i da otvoriš neki da vidiš šta ima unutra, samo posle je za bacanje... peti radi al sporo tj ima weak sektore.. umire...
Za sve to ti treba iskustvo sa takvim diskovima pa se vremenom naučiš da proceniš šta je dobro a šta ne
Seagate ima neke loše modele i onda džabe što neispravno zamene sa tim istim samo novim i onda opet čekaš da se pokvari. Ne popravljaju to majstori, ode u fabriku i tamo se to sklopi na traci u posebnim uslovima jer ne sme ni zrno prašine da padne unutra. Tako da praktično dobiješ novo ako mu na primer zamene ploče, ali, ali.. ako je model loš neće da ga poboljšaju

Poslednja ispravka: water wizard (20.7.2024 u 16:54)
Stara 20.7.2024, 21:22   #33
Miki_
Član

Nisam znao ovo sa bed sektorima kako radi,kad god vidim 1 ili 150 bs takav hdd preskacem. Najvise sam video pre neki dan hdd sa 151 bs,pomislio sam da je gotov to i besplatno nebih uzeo.
Realno moze za malo novca da se pazari takav hdd ali meni nije bas taman da ga kupim.

Primer za plocu ti jeste adekvatan ali kod mene se zna,ja takvu plocu ili cu da bacim ili da prodam kao neispravnu. Jednostavno volim da mi sve radi.
Zato bih i kupio taj refubrished jer je "nov" i jos sa garancijom nego da kupim neki za 70evra od 8TB koji je na 70/30% pun bed sektora.
Ali iz nekoliko tvojih poruka sam zakljucio da refubrished ni za male pare nebi uzeo pre bi pazario polovan neki proveren sa bed sektorima.
Stara 20.7.2024, 21:58   #34
water wizard
Deo inventara foruma

ma kojih 70e za hdd sa 70% zdravlja to uzimaš i računaš da može da rikne načisto prilikom testa ili kasnije znači 2000 din maks što bih dao, kupuje se kao neispravno pa ako radi radi, a i prodavci ih toliko i cene. Sad verovatno nema stalno u ponudi ali naleti.
A 150bad sektora kao što rekoh nije na svakom hdd isto, na wd to probija treshold, a na drugima ima još da se troši.
Možda i nije dobar primer za ploču jer na hdd imaš milijarde sektora, to ti je kao da od cele populacije jedan boluje a svi ostali zdravi, nećeš da otpišeš celokupnu populaciju zbog jednog bolesnog...
Refurbished je samo konkretan slučaj za taj model da vidim u pretrazi da je pola rezultata servisirano znači baš puno riknjavaju i vraćaju se nazad u garantnom roku, drugi model možda nije takva situacija, ima za svaki model i da se nađe koliki je failure rate
Stara 20.7.2024, 22:30   #35
Miki_
Član

Zar ti ja izgledam kao neko ko bi dao 70e za hdd sa bed sektorima?

Ni za 20e nebih kupio,kad vidim u opisu "netestiran" to meni odmah zvuci testiran detaljno i nema leba od njega. Na pijaci kad kupujes mozda i kupis da valja.
Ja sam za manje od 400din kupovao od 500gb i mislim da sam odlicno prosao!
Pa o tome ja pricam nadam se da si svatio do sad. Pola hard diskova u pretrazi do 150e servisirano. I sad ja treba da kupim za punu cenu hdd jer ima 2 godine garancije,pa i refubrished imaju isto dve godine. Ja pricam za seagate. wd purple i red imaju 3 godina,ali ovi sve ostalo samo 2. Raspitao sam se vec.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Laptop do 500 eura smeker ŠDK - Prenosni računari 1367 28.2.2024 21:22
Refurbished notebooks lord_slawe_ Šta da kupim? 1 11.8.2014 0:10

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 7:10.