Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim?

Šta da kupim? Saveti oko kupovine novog ili nadogradnje starog računara

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 20.8.2007, 21:10   #21
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 164 puta na 141 poruka
Exclamation Re: koja graficka?

Citat:
Nergal kaže: Pregled poruke
Ljudi sve što se rekli je na mestu, ali 300e je objektivno velika cifra za jednu jedinu komponentu u kompjuteru i to još onu koja (ako juriš max performanse i velike rezolucije) se menja svake godine. 8800GTS ima tako odličan odnos cena/performanse, ali je sam po sebi skup. Ako neko može da da najviše, recimo, 150 ili 200e tu je kraj priče, ma kako kartica od 265e izgledala dobro u odnosu na ostale. Uostalom, ne bilo ovakve jagme za 8800GTS 320 karticom da je 8600GTS bio ono što se očekivalo.
nije velika cifra. ja bas mislim da je mala cifra. kako ne razumes da te kartice nisu pravljene za klosarcine (nhf anyone) u Srbiji nego za zapadan svet? mislis li da nekome u nvidiji svira violina sto je malom Perici previse da izdvoji 300e za kartu? ako je u Srbiji prosecna plata 350e, i ti od nje se hranis, placas racune i sve ostalo, onda je naravno za Srbendu mnogo da plati 300e za karticu. ali ako imas platu od 1500e mesecno ili ne daj boze 2k evra, mislis li da je i dalje mnogo dati 300e na godisnjem nivou za svoj hobi ne bi li ga upraznjavao kako valja?

Poslednja ispravka: Mr. Garrison (20.8.2007 u 21:13)
Mr. Garrison je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mr. Garrison na korisnoj poruci:
Maverick78 (21.8.2007)
Stara 20.8.2007, 21:55   #22
Nergal
V.I.P.

Član od: 25.9.2006.
Zahvalnice: 1.187
Zahvaljeno 1.475 puta na 940 poruka
Određen forumom Re: koja graficka?

Citat:
Mr. Garrison kaže: Pregled poruke
nije velika cifra. ja bas mislim da je mala cifra. kako ne razumes da te kartice nisu pravljene za klosarcine (nhf anyone) u Srbiji nego za zapadan svet? mislis li da nekome u nvidiji svira violina sto je malom Perici previse da izdvoji 300e za kartu? ako je u Srbiji prosecna plata 350e, i ti od nje se hranis, placas racune i sve ostalo, onda je naravno za Srbendu mnogo da plati 300e za karticu. ali ako imas platu od 1500e mesecno ili ne daj boze 2k evra, mislis li da je i dalje mnogo dati 300e na godisnjem nivou za svoj hobi ne bi li ga upraznjavao kako valja?
Nije to pitanje golih prihoda, da su papirne maramice 300e niko ih ne bi kupovao, pa ni onaj ko ima 1000.000$ u banci. Upravo se na zapadnom tržištu proda daleko više kartice srednje i niže klase nego onih najskupljih. Na jedan prodati 8800GTX ode više stotina 8600, 7900, 7600 i sl. kartica i to nije zato što prosečan zapadnjak nema u džepu više od toga već što ne želi toliko da potroši za kućnu zabavu. U poslednje dve godine 88% zarade (podatak sam preuzeo iz Digitala! ali sam slične cifre viđao i na drugim mestima) proizvođača grafičkih kartica dolazi iz kategorija 80-200e. A većina tih karti se prodaje u razvijenim zemljama.

Uostalom, mali broj zapadnjaka (u odnosnu na ukupno tržište) su entuzijasti koji sami sklapaju mašine i biraju komponente, veliku većinu čine korisnici koji kupuju firmirane mašine kod kojih su sve komponente usklađenje (nema tamo high-end kompjutera od 1000e). U ovogodišnjim firmiranim konfiguracijama od 2-3000e se nalazi 8600GT i 2600XT a 8800 kartice ulaze u mašine od 4000+e. A dati recimo, 5000e (+ troškovi za originalne igre) na godišnjem nivou za kućnu zabavu nije svejedno ni čoveku koji ima mesečni prihod od 2ke, pogotovu ako ima porodicu, putuje, letuje, plaća kiriju... Znači, prosečan stanovnik Holandije, UK ili SAD neće imati u svom PC-ju 8800 nego 8600GT ili nešto slično. Ili će kupiti XBox/Playstation.

I ponovo: nije da nisam imao novca za 8800GTS. Radim, imao sam i za 8800GTX i imam još uvek. Ali mi zdrav razum ne dopušta da toliki novac potrošim na igranje. Imam u životu i drugih potreba i troškova...

Poslednja ispravka: Nergal (20.8.2007 u 23:25)
Nergal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2007, 22:25   #23
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

uh, promasio si poentu...
a mislim da malo i pricas napamet...
ajmo redom:
kazes sledece:

Citat:
Nije to pitanje golih prihoda, da su papirne maramice 300e niko ih ne bi kupovao, pa ni onaj ko ima 1000.000$ u banci.
razumem poentu, ali na osnovu cega si ti zakljucio da ta karta ne vredi 300e, tacnije da je skupa? ja mislim da vredi, pa ako mozes da mi pojasnis...kako si to sracunao? ponavljam, nemoj mi gledati iz ugla malo Perice...

dalje:
Citat:
Upravo se na zapadnom tržištu proda daleko više kartice srednje i niže klase nego onih najskupljih. Na jedan prodati 8800GTX ode više stotina 8600, 7900, 7600 i sl. kartica
naravno (mada nikako nije vise stotina kako ti kazes vec je desetak, jer ako na high end ode 10% prodaje, onda je svaka 10. karta takva, a ne svaka tristota, ali nema veze). i sta sada? mislio si da ces time dokazati da i njima nije malo da daju 300e na kartu? evo zasto je to tako: vrlo prosto, prosecan kupac na zapadu nema posao nego je srednjoskolac ili student i onda je i logicno da mu je mnogo da se upsruzi za 3 glave. pitaj zaposlenog coveka koji ima stalan posao i pritom voli da se igra, da li mu je mnogo da da 300e godisnje na graficku.
Citat:
Uostalom, mali broj zapadnjaka (u odnosnu na ukupno tržište) su entuzijasti koji sami sklapaju mašine i biraju komponente, veliku većinu čine korisnici koji kupuju firmirane mašine kod kojih su sve komponente usklađenje (nema tamo high-end kompjutera od 1000e). U ovogodišnjim firmiranim konfiguracijama od 2-3000e se nalazi 8600GT i 2600XT
bas cudno, obzirom da je napolju jeftiniji hardver. ko bi bio lud da plati 2-3 k evra i dobije tugu sa 8600GT kada za iste pare moze sam da sklopi drasticno bolji sporet ili cak za manje para? mislis da je prosecan zapadnjak debil i da ne ume da racuna?
Citat:
I ponovo: nije da nisam imao novca za 8800GTS. Radim, imao sam i za 8800GTX i imam još uvek. Ali mi zdrav razum ne dopušta da toliki novac potrošim na igranje. Imam u životu i drugih potreba i troškova...
ko je tebe pominjao? uopste se ne radi o tvojoj finansijskoj sposobnosti vec govorimo o prosecnom zapadnjaku, jer su kartice i projektovane sa njega, a ne za Nergala ili Mr. Garrisona sa SK foruma...

Poslednja ispravka: Mr. Garrison (20.8.2007 u 22:30)
Stara 20.8.2007, 22:46   #24
genius
Deo inventara foruma

Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka

Samo da ne bude zabluda oko toga sta rade zapadnjaci. Ja dobar deo godine provodim u Americi i znam odlicno kako zive jer imam i prijatelje tamo i isao sam kod njih i video sta imaju od masina, itd.

Ne, nemaju high-end masine. Bar ne velika vecina njih. Oni koji su zesce puni para mogu da imaju jaku masinu i oni imaju alineware ili tako nesto, ali ti isti likovi imaju i play station 3 i xbox360 i plazmu od 60 incha. To je jako mali broj ljudi. Ostali ako se igraju, igraju se na konzolama pretezno. Vecina ima mekintose koji nemaju jake graficke. Kompjuter im sluzi za internet i par stvari tipa office, obrada fotosa i slicno i za to im je mek dovoljan. Ne igraju se na PC-u.

U Best Buy radnjama koje imaju najbolju mrezu distribucije nisam video nijedan (bukvalno nijedan) 8800, cak ni GTS. Bila je gomila BFG 8600 i 8500 i bilo je XFX-a. To je sve. Nemas 50 modela pa da biras preterano. Imaju samo ono sto se prodaje kada neko hoce sam da pakuje masinu. Ali to oni rade mnoogo redje nego mi.

Ne solim pamet, nego eto da podelim sa vama sta znam o jednoj zapadnjackoj i razvijenoj zemlji.
genius je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku genius na korisnoj poruci:
Nergal (20.8.2007)
Stara 20.8.2007, 22:49   #25
Nergal
V.I.P.

A iz kog ugla da gledam? Skupoća i jeftinoća su relativne stvari, meni je nešto skupo, drugom je jeftino itd. Prosečno čoveku iz ove sredine je to skupo a i na zapadu se takve karte (300-600e) smatraju luksuzom iako su im mnogo pristupačnije nego nama. Flaša vrhunskog vina kao što je Bordo košta i po 1000e i tih 1000e su luksuz i na Zapadu, iako bi prosečan čovek mogao da da toliko (ali on to naravno ne čini, sem možda jednom u životu).

Ne kažem je da su te karte loše, vredi 8800GTS svaku paru i šta s' tim? Aston Martin DB9 takođe vredi svaku paru (svih 170.000e ) ali to je jednostavno mnogo, mnogo.

Prosečan Zapadnjak nije debil ali takođe neće da kombinuje vrhunski procesor i grafičku sa jeftinom pločom, memorijom, napajanjem kao što mi ovde radimo. Uostalom, prosečni Zapadnjak ne proučava komponente i ne želi da se upušta u studije kartica, čipova, memorija da bi uštedeo na konfiguraciji. Prosto će kupiti neku firmiranu mašinu i to je to.

I nisam pogrešio za odnos kartica. Od preostalih 12% većina zarade ode na low budget karte (ispod 80e). Karte od 300e i više donose proizvođačima ispod 1% profita (a uzmi u obzir i razliku u ceni). Značaj najbržih kartica je prevashodno u reklami, oblikovanju svesti kupaca i najave performansi koje se mogu očekivati u budućnosti. Misliš da je 8800GTX najznačajnija nVidia kartica prošle godine? Jok. To su 7300GT i 7600GS koje su doneli neuporedivo više novca.

Poslednja ispravka: Nergal (20.8.2007 u 23:25) Razlog: Nebitan
Stara 20.8.2007, 22:58   #26
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

Citat:
genius kaže: Pregled poruke
Ne, nemaju high-end masine. Bar ne velika vecina njih.
zar sam ja rekao da vecina vozi high end?
poenta je, oni koji se igraju na PC-ju (a ne na kozolama), a pritom imaju normalan posao (prosecan, a ne odlicno placen) mogu lako da izdvoje 300e godisnje na graficku kartu.
Citat:
U Best Buy radnjama koje imaju najbolju mrezu distribucije nisam video nijedan (bukvalno nijedan) 8800, cak ni GTS. Bila je gomila BFG 8600 i 8500 i bilo je XFX-a.
Best buy lanac prodavnica prodaje od igle do lokomotive. kako drze sve i svasta, svakako nece staviti pored parizera i 8800 nego ce staviti onu koja se bolje prodaje, a to je neka jeftinija karta.
za igrace i entuzijaste postoje sajtovi tipa newegg.com gde ima od igle do lokomotive sto se tice hardvera i oni tu kupuju...to sto nisi video 8800 u Best buy lancu ne dokazuje nisto drugo do toga da se 8800 prodaje u manjem obimu od 8600 npr. i nista vise. ali o tome nije ovde rec.
Garson (21.8.2007)
Stara 20.8.2007, 23:11   #27
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

Citat:
Nergal kaže: Pregled poruke
A iz kog ugla da gledam?
onda se ogradi, pa kazi meni je 8800 skup, a ne samo "skup je".
Citat:
Skupoća i jeftinoća su relativne stvari, meni je nešto skupo, drugom je jeftino itd.
slazem se, ali se onda ogradi pa kazi: "meni je skupa karta" ili prosecnom coveku iz zemlje 3. sveta je skupa ta karta.
Citat:
Prosečno čoveku iz ove sredine je to skupo a i na zapadu se takve karte (300-600e) smatraju luksuzom iako su im mnogo pristupačnije nego nama.
zasto mislis da je 25e mesecno luksuz na zapadu? to ti je kusur iz supermarketa, pobogu...
Citat:
Flaša vrhunskog vina kao što je Bordo košta i po 1000e i tih 1000e su luksuz i na Zapadu
losa analogija...
Citat:
Ne kažem je da su te karte loše, vredi 8800GTS svaku paru i šta s' tim?
nista, onda se kaze da nije skupa, a ne suprotno. samo toliko.
Citat:
Prosečan Zapadnjak nije debil ali takođe neće da kombinuje vrhunski procesor i grafičku sa jeftinom pločom, memorijom, napajanjem kao što mi ovde radimo.
offtopic. kakve veze ima sta i kako kombinuje on, a kako kombijuje mali Perica?
Citat:
Uostalom, prosečni Zapadnjak ne proučava komponente i ne želi da se upušta u studije kartica, čipova, memorija da bi uštedeo na konfiguraciji.
zapadnjak koji se razume u hardver i igra se svakako nece platiti alienware duplo vise nego sto vredi, nego ce sam sklopiti sporet.
Citat:
Prosto će kupiti neku firmiranu mašinu i to je to.
ima i ljudi koji placaju etiketu i sarene LE diodice, to stoji. ali ti lozaci su manjina.
Citat:
Karte od 300e i više donose proizvođačima ispod 1% profita (a uzmi u obzir i razliku u ceni).
jel' moze neki link za to ili ti to onako pausalno? a onda mi daj i jedan na kome pise da za 2-3 evra dobijes masinu sa 8600GT ili 2600XT, ne kazem da ne postoji, samo bih voleo da vidim.
Citat:
Misliš da je 8800GTX najznačajnija nVidia kartica prošle godine? Jok.
mislim da svakako jeste najznacajnija, ali ne mislim da je donela vise novca.

Poslednja ispravka: Nergal (20.8.2007 u 23:26) Razlog: I nisi izgubio sat-dva života... :)
Garson (21.8.2007)
Stara 20.8.2007, 23:16   #28
genius
Deo inventara foruma

Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 902 puta na 621 poruka

Jesi ovo za parizer stvarno mislio ili se zezas ? Znaci, da ne bude zabune, nisam rekao Walmart (gde se zaista proda jako mnogo igara, cak sam i ja tamo kupovao igre) nego Best Buy gde se prodaje samo tehnika i to mislim na konfiguracije, lap topove, monitore, digitalne aparate, plazme, stampace i tog tipa... Nema prehrambenih proizvoda, nego samo ono sto kod nas zovu IT roba... I verovao ili ne, mnogo amerikanaca kad nesto ih zeza komp pa recimo reade back-up ili hoce da zamene graficku, ne urade to sami nego odu u Best Buy gde im njihov Geek Squad (tako se zove odeljenje) odradi to. Na primer bekap sistema je oko 10-20 dolara, dok je "optimizacija i podesavanje sistema" fantasticnih 50 dolara i slicno. Konkretno hteo sam da mi oni stave RAM u lap top da ne bih imao problema ako je nekompatibilan pa da se zezam da im vracam ram jer nisu bili u istom gradu gde i ja (prodavnica u gradu gde sam ja bio nije imala taj tip u tom trenutku). Hteli su da mi to naplate 40 dolara. Umesto toga kupio sam srafciger za 2 dolara i stavio memoriju sam. Ali to oni tamo uglavno ne rade nego plate kad im nesto treba. Pricam o obicnim ljudim a ne o "geekovima" poput nas.

Samo sam hteo da kazem da oni imaju isti rezon kao i Nergal. Imaju para da potrose 300 evra/dolara godisnje na graficku ali ne misle da je to pametno i ne rade to. To sam samo hteo da kazem. Verovao ili ne, oni 300 dolara smatraju kao znacajnu cifru. Osim toga umesto da da 300 dolara godisnje puta tri godine = 900 dolara on da samo 500 dolara za PS3 i ne interesuje ga smena generacija i sta je to DX10 i igra se barem tri godina sa tim sistemom bez da ga boli glava.
genius je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2007, 23:19   #29
Nergal
V.I.P.

Evo, ograđujem se, meni je skupa. Mislim da je tako i mnogima.

Citat:
Mr. Garrison kaže: Pregled poruke
jel' moze neki link za to ili ti to onako pausalno? a onda mi daj i jedan na kome pise da za 2-3 evra dobijes masinu sa 8600GT ili 2600XT, ne kazem da ne postoji, samo bih voleo da vidim.
Nismo se razumeli, nisam rekao da je prihod od jedne prodate karte skuplje od 300e 1%, već da je toliko učešće tih karata u globalnoj zaradi od grafičkih kartica.

Da dužim više u ovom smeru, pošto očito imamo jako udaljene stavove.

Poslednja ispravka: Nergal (20.8.2007 u 23:25)
Stara 20.8.2007, 23:42   #30
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

@genius:
naravno da se zezam...
a sto se tice konzola i njihove isplativosti, one jesu isplative dugorocno, ali samo ako volis da igras konzolaske igre sa gamepad-om u ruci. ako to ne volis, onda nisu isplative. konzola nije alternativa za PC gaming, to je nesto potpuno drugacije...
inace, zapadnjaci su poslovicno proracunati sa parama, ali poenta je da sam hteo reci da ako je neko igrac, a ima posao, 25e mesecno ili 300e godisnje (kako ti je draze) nije gotovo nikakva cifra za njega. sta mislite uostalom, kome se prodaju te silne 8800 ako ne zapadnjacima igracima?
@Nergal:
protracio sam vreme, a bogami i tastaturu. mogao sam bolje da ga utrosim, npr. da spavam ili prebacim namestaj u svoju sobu...
jeste, i mnogima u Srbiji je skupa. na zapadu im nije.
razumeli smo se, ako moze link ka tome da high end kartice ucestvuju sa 1% u zaradi nvidije...
najvise volim kada kupujem povrce na pijaci i cujem ljude kako govore: "uuu, 50din za paradajz, skupo bre". e pa prijatelju moj, nije skupo nego ti nemas para. 50din za kilo domaceg prvoklasnog paradajza nije uopste mnogo, cak je dzabaka.
ista je prica sa prosecnim stanovnikom zemlje 3. sveta i karticom od 300e...
Garson (21.8.2007)
Stara 20.8.2007, 23:47   #31
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

Citat:
NjegovaWisost kaže: Pregled poruke
Pogotovu kao ja sa 17" monitorom TFT.

Nadam se da će ova karta bar duže vrijeme mogi da pokreće naslove i vuče igrica na igrivom. Čak i ne tražim max detalje.
17" je bas los izbor za igraca monitor je mali, a rezolucija velika i zahtevna. isti slucaj je sa 20" wide. monitor je premali za rezoluciju koju zahteva od koje ispadaju zubi koju kartu trazi...
mnogo bolja resenja su 19" i 22" wide, a tek su nesto para vise...
Stara 21.8.2007, 2:01   #32
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

iju
Nergale, izgleda da bas gresis kada mi se Garson zahvalio 3x
pasce sneg u sred avgusta...
Stara 21.8.2007, 3:21   #33
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
Određen forumom Re: Da li je kupovina high-end grafičkih kartica zbilja isplativa?

To u inat Nergalu (rece Pera Lozac) . Ne stoji vam to petljanje Amera u celu pricu, ne mozete da poredite trziste od preko 250 miliona ljudi (koliko god njima $ bio cetvrtast) sa ovim nasim, od jedva 8. Sa druge strane, necu se stavljati u poziciju bogatog kauboja nego prosecnog Srbina: boli me patka sto Amer moze da je kupi. Ja ne mogu i meni je skupa, koliko god vazilo ono "kol'ko para - tol'ko... grafike". Kakva tema za vas spamere!
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.8.2007, 3:21   #34
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

Određen forumom Re: Da li je kupovina high-end grafičkih kartica zbilja isplativa?

trziste je 300 miliona
ali kakve veze ima koliko je trziste
i Amera boli djoka sto Srba Srbic zivi kao klosar sa 350e
tema je milina za kratkorocno nabijanje postova
Stara 21.8.2007, 3:28   #35
glitch
Starosedelac

Upravo radi toga: nece je Amer kupiti ni tebi ni meni. Nama je isplativa onoliko koliko smo spremni da kesnemo za nju a ne koliko ju je nvidia zacepila. Jel tebi isplativo da je kupis? I da jeste, zadrhtala bi ti ruka garant
Stara 21.8.2007, 3:36   #36
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

ja cu je kupiti svakako (ili neku drugu) jer ako sam 7900GTO platio 265e, sto isto toliko ne bih platio i 8800GTS 320 (kada bih zeleo da je kupim)? naravno da mi nece drhtati ruka, kada bi mi drhtala ne bih je ni kupovao
ali ovde nije rec o Srbi nego da li je 8800GTS 320 skupa ili nije. Nergal je rekao da je skupa, pa se kasnije ispravio i rekao da je njemu skupa (kao i mnogim drugima ovde). to je ogromna razlika.

Poslednja ispravka: Mr. Garrison (21.8.2007 u 3:39)
Stara 21.8.2007, 3:44   #37
glitch
Starosedelac

Nije to tema, tema je da li je karta isplativa koliko god da je skupa.
A jeste skupa (dobro, meni, da ne cepidlacis ).
Stara 21.8.2007, 3:56   #38
Mr. Garrison
Deo inventara foruma

jeste, isplativa je
ko je igrac i ima para njemu je isplativa. ko nije igrac svakako je nece kupiti, kao sto je nece ni kupiti neko ko nema para
prosto k'o pasulj
Stara 21.8.2007, 4:19   #39
polarnimeda
Deo inventara foruma

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.943
Zahvaljeno 1.060 puta na 666 poruka

Ako je jedna karta 20% skuplja od druge, ali zato 30% bolja- onda je isplativija Bas sam mudar
Uopsteno mislim da je retko koja tek izbacena graficka isplativa... Jer realno, svaka igra/program koji bi izasao pola godine posle kupovine, trebao bi da radi u fulu sa oko pola godine starom (ali dobrom) grafickom... Verujem da ako bi isao tom logikom, da bi godisnje vise para davao na nove graficke nego na nesto starije (a naravno da pritom sve radi u full-u)... A i sve zavisi od toga u koju konfu ces da je guras. Dzabe/steta je da guras 8800 u komp za 2Ghz procesorom... A opet... Najisplativije je ono sto te najvise cini srecnim Taman ti plata bila 150e- ako ces ti biti presrecan na hlebu i vodi ali sa jakim kompom... Zasto da ne? (ja licno ne bih bio)... Eh kasno je za mudrovanje, pa evo odma mudrog predloga:
Idi u prodavnicu sa spremnim parama, i pazljivo gledaj ruke... Ako vidis da se mrdaju vise nego inace- brzo bezi!

Poslednja ispravka: polarnimeda (21.8.2007 u 4:24)
polarnimeda je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.8.2007, 4:34   #40
glitch
Starosedelac

To ti je ono, skuplja koliko je bolja.
Razumem da vrh karta zahteva vrh cenu. Ipak, nije sve crno-belo. Jbg, treba i sutra ziveti (ili sledeci kvartal pusiti Moravu. Znate li koliko piva moze da se popije za 300 evrona?)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:33.