![]() |
![]() |
|
|||||||
| Ostale komponente Kućišta, napajanja, periferije, štampači, skeneri, tastature, miševi, džojstici... |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#1 |
|
Član
Član od: 1.4.2012.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
Primijetio sam da mi se u zadnje vrijeme racunar pregrijava, pa stalno drzim poklopac od kucista otvorenim, zbog cega se kupi prasina u njemu. Na prednjem dijelu kucista imam leziste za ventilator od 12cm, ali je od njega maska udaljena samo 2.5 cm. Sa strane imam 2 lezista, jedno 12, jedno 8cm i na zadnjem dijelu imam jedno od takodje 12cm. Gdje je potrebno da stavim ventilatore, sa obzirom da mi graficka kartica i procesor imaju zasebne ventilatore?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Starosedelac
|
Koja konfiguracija? Koje su temperature? Sta se konkretno pregreva? Bilo bi bolje za pocatak da ocistis (ako znas kako) iz zamenis pastu ispod kulera procesora i grafike koja je verovatno odsluzila svoje pa onda da pratis temperature. Edit:Aha sada vidim da je konfa relativno mlada... ali ipak napisi koje us temperature?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Član
|
Pa ne znam tacno koje su temperature, ne znam kako to da izmjerim. A pregrijava se dio kucista koji je u blizini napajanja, a od komponenata se jedino HDD pregrijava. A mozes li mi pojasniti kako i koju pastu da stavim?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Član
Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 77
Zahvaljeno 12 puta na 9 poruka
|
Probaj za početak besplatan program SpeedFan verzija je 4.46 . Daće zi osnovne parametre temperature procesora , HDD ...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Starosedelac
|
Posto ti je u profilu napisano za napajanje samo 500 w bez ikakve druge ocene pucacu u prazno i reci cu da je tezak kinez koji samo na papiru ima 500w koji je jednostavno napregnut do granica svojih mogucnosti pa zato trpi i od toga se greje pa samim tim tebi je topao deo oko napajanja. Pokusaj sa nekim ( pozajmljenim ) kvalitetnijim napajanjem sa jasno deklarisanom i stalnom snagom.
Verovatno se i hard greje zbog loseg snabdevanja strujom. Za pocetak skini ovo sto ti je preporucio VMilan, ili recimo HW Monitor ili Aidu 64 pa prati temperature. Konkretno za hard bi trebala da bude do 40 stepeni ne preko toga ( mada je i 40 poviseno). Na samostalno stavljanje paste zaboravi posto vidim da nemas iskustva.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Član
|
Temperatura komponenata:
![]() Naljepnica napajanja: ![]() Slika unutrasnjosti: ![]() Sto se tice paste, gledao sam snimke stavljanja i mislim da bih mogao to da uradim, samo mi preporucite koju da koristim? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Starosedelac
|
Hebo si mu kevu sa slikama.
Po ovome sto vidim nista od komponenti ti nije pregrejano, sve je u granicama normale za prosecnog kucnog korisnika ajde da kazemo da bi neke mogle da budu nize. Ali pogrobaj jos neki rpgram vidis da ovaj lupeta ( pogledaj ocitavanja za 12v granu ) ![]() P.s. Da napajanje je zesci kinez menjaj to sto pre. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Član
|
Sto se tice slika, nisam znao da ce da ih postavi u originalnoj velicini. A jedino je temperatura graficke kartice iznad normale, ali uskoro treba da je zamijenim sa GT440, a ona ima jaci ventilator. A evo provjerio sam temperature i preko HW monitora i ok su:
![]() Mozes li mi predloziti koje napajanje 500-600W da uzmem za 20-30 € i koju termalnu pastu da uzmem? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Član
|
Moze li neko odgovoriti?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Član
Član od: 13.7.2008.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 16 puta na 12 poruka
|
LC Power LC600H-12 i da kupiš neki aftermarket kuler do 2k RSD, pošto će ti dosta smanjiti temperaturu procesora, utišati komp a biće i manje prašine za razliku od ovog stock kulera.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Član
Član od: 8.6.2011.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 14 puta na 11 poruka
|
Za te pare imas lc power lc600h-12 600w i chieftec iArena GPA-500s8 500w. JA bih pre uzeo chieftec-a. Najbolje bi bilo ako mozes da uzmes Seasonic ss-400et 400w, koje je bolje i od ovog chifteca i od lc power-a, i bez problema bi guralo tvoju konfiguraciju.
Edit: Pretece me Wolfstain.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 17.11.2010.
Zahvalnice: 321
Zahvaljeno 941 puta na 899 poruka
|
|
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Član
|
Citat:
Citat:
U prvom postu sam naveo da na prednjem dijelu kucista imam leziste za ventilator od 12cm, ali je od njega maska udaljena samo 2.5 cm. Sa strane imam 2 lezista, jedno 12, jedno 8cm i na zadnjem dijelu imam jedno od takodje 12cm. Znam da mi je na zadnjem dijelu potreban jedan, sa strana mislim da mi ne treba, samo ne znam da li da stavim i jedno naprijed da uvlaci vazduh? Poslednja ispravka: NdoubleP (12.4.2012 u 13:15) |
||
|
|
|
|
|
#14 |
|
Starosedelac
|
Seasonic je verovatno (sigurno) najbolje što se relativno lako može naći kod nas, bez obzira na sajt. Seasonic nije nikako ˝neka˝ marka, nego top brend.
Blueberry ima recimo veoma lep sajt, ali to ne znači da prave kvalitetna napajanja. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Novi član
Član od: 3.6.2011.
|
Seasonic ti je OEM sto znaci da je Seasonic pravi brend. Chieftec LC corsair thermaltake cooler master to sve nisu pravi brendovi vec rebrendirana napajanja od seasonica channel well tehnology(CWT) i mnogih drugih. I ja da sam na tvom mestu nebi ni palio komp vise sa tim kinezom ne verujem ja tome. Uzmi Seasonic i miran si
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Veteran
Član od: 21.5.2012.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 165 puta na 145 poruka
|
Uzmi lc slobodno,jeftiniji je a radice lepo-niko se ne zali na njih. Btw,obrati paznju sta ti pricaju,nije w jedino bitno kod napajanja. Jos nesto-ako imas dodatne kulere,zatvaraj stranicu,jer ce samo tako strujanje vazduha biti normalno--- Niko ti nije odgovorio za kulere- jedna 12 nazad duva napolje,a napred uduvava,s tim sto neka kucista nemaju ni mrezu ni rupu gde vazduh ulazi. Ako imas to,stavi kuler i tu-ukoliko 12 nece,stavi 10-tku,nece biti problema. Ako je,pak,prednji kuler nemoguce montirati,kuler sa strane ce zavrsiti posao (uduvava),postavi ga iznad komponente koja je toplija. Prednost prednjeg kulera je prakticnost,i to sto ce bolje hladiti maticnu i hdd,ali ako spustis temp u kucistu,i komponente ce biti hladnije
Poslednja ispravka: Strider (23.5.2012 u 13:49) |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Starosedelac
Član od: 9.1.2009.
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 335 puta na 312 poruka
|
Kako si ti uopste zakljucio da se nesto pregreva? Pomenuo si da ti se hard pregreva a temperatura je 31C sto je odlicno. Kakve uopste probleme imas sa kompom?
P.S. Samo me interesuje kako ti je tolika temperatura harda a ne hladis ga aktivno? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Veteran
|
Procitaj opet prvi post-napajanje se usija,pa drzi stranu otvorenom,a jos mu i prasina smeta
Menjaj ti,blago meni,napajanje,a posle cemo videti p.s. Normalna temp za WD Caviar Green (eko linija) mi je bila 38 C |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Starosedelac
Član od: 9.1.2009.
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 335 puta na 312 poruka
|
Ja sam pitao za hard kako se usijava kad je temp 31C? A napajanje bi svakako trebao da zameni, tu nema dileme.
Ta tvoja temperatura nikako nije normalna jer se Green slabo greje (kod mene je trenutno 27C). |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Veteran
|
Green je bio 38 C u letnjim mesecima,u kucistu bez ikakvih dodatnih ventilatora i mereno 10 sec posle opterecenja. Kako god,nikad nisam iskusio pad performansi,i sljakao je ok dok ga nisam zamenio... A sto se tice usijavanja,pravo kazes- Ndouble,kako si utvrdio da se HDD usijava?
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Tagovi |
| cooleri, hladjenje, ventilatori |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme
|
||||
| tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Hlađenje računara... šta koristite? | Mario Pavićević | Osnovne komponente | 95 | 13.11.2011 21:34 |
| Kopiranje jednog foldera na više računara u mreži | b-man | Programiranje | 3 | 1.11.2010 19:41 |
| Umrežavanje viže računara! | dzeno | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 2 | 27.5.2010 21:53 |
| Hlađenje računara. Pomoć! | knezevicaca | Ostale komponente | 22 | 24.3.2009 23:42 |
| Dva računara na jedan štampač | Tomas Srbija | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 1 | 7.10.2008 0:48 |