Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Osnovne komponente > Overklok

Overklok Kako overklokovati osnovne komponente i ubrzati sistem

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.6.2007, 15:27   #1
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Član od: 10.9.2006.
Lokacija: Trebinje @REPUBLIKA_SRPSKA@ Moja mašina:Fujitsu AH530
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 1.099 puta na 716 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK
Određen forumom Overklok počeci

Q: Sta je to FSB?
A:Fsb je skracenica od Front Side Bus. To je bus koji prenosi podatke izmedju procesora i chipseta. Frekvencija FSB-a je glavna frekvencija i sve druge frekvencije se racunaju u odnosu na FSB.

Q: Koje su jos frekvencije bitne?
A: Frekvencije RAM-a, PCI magistrale i AGP magistrale kao i frekvencija samog procesora. Sve ove frekvencije se racunaju u odnosu na FSB i taj odnos se najcesce prikazuje kao na primer 1/4, 1, 2... ali se moze prikazati i 25%, 100%, 200% ili kao odnos 4:1, 1:1, 1:2. Na primer ako je FSB 200 i memoriju drzimo na 100% tj. 1:1 frekvencija memorije ce takodje biti 200Mhz (400Mhz DDR). Kada bi donos bio na primer 1/4 (25%, 4:1) onda bi frekvencija memorije iznosila 50Mhz (100Mhz DDR).

Frekvencija RAM-a bi u principu uvek trebalo da bude 100% FSB-a sto se naziva sihrono.

PCI magistrala bi uvek trebala da se drzi na 33Mhz-a. Na nFORCE2 chipsetu ona je tu i zakljucana i ne moze se pomerati. Znaci ukoliko je FSB 200Mhz onda ce odnos biti 6:1 (16.6%, 1/6). Znaci kod nFORCE chipseta nemorate da razmisljate o PCI-u i AGP-u jer sam chipset automatski podesava odnos kako bi magistrala ostala na 33Mhz (odnosno 66 za AGP). Kod VIA chipsetova se taj odnos ne moze menjati tako se povecanjem FSB-a povecavaju i PCI i AGP magistrale sto bas nije dobro.

AGP magistrala bi trebala biti 66Mhz. Vecina nFORCE2 ploca podrzava promenu frekvencije AGP-a ali ju ja nikad nisam menjao i ne znam kakvog je ucinka.

Frekvencija procesora se takodje odredjucje FSB-om. Na primer ako procesor ima mnozilac 11 i radi na FSB-u 200Mhz njegova frekvencija ce biti 2200Mhz. Jedini problem kod njega je sto proizvodjaci najcesce zakljucavaju mnozioce kako bi kolko tolko sprecili overclock i naterali kupce da kupe jace procesore. Tako na primer kad je mnozilac zakljucan na 11 frekvencija procesora se moze menjati samo promenom FSB-a. Svi intelovi procesori u zadnje 3-4 godine su zakljucani i nemogu se odkljucati. Kod AMD-a Palmino procesori su zakljucani ali postoji nacin da se odkljucaju, Tbredovi su odkljucani a bartoni kako koji (zavisi od datuma proizvodnje. Oni proizvedeni pre 39-e nedelje prosle godine su odkljucani).

Q: Da li da overclockujem povecanjem FSB-a ili mnozioca?
A: Kao sto rekoh povecanjem FSB-a se povecava i brzina memorije (a kod VIA-e i PCI i AGP magistrale) tako da ceo sistem dobija ubrzanje dok se povecanjem mnozioca ubrzava se samo procesor tako da je bolje povecavati FSB koliko je to moguce.

Q: Da li overclockovanje smanjuje vek procesoru?
A:Ovo je diskutabilno i niko ga nije dokazao jer mora postojati veliki uzorak da bi se tako nesto dokazalo. Sve je moguce, moze da traje 5 godina a i da crkne posle 5 minuta bio overclockovan ili ne.
JovanK je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2007, 17:39   #2
Shang Tsung
Veteran

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 95 puta na 71 poruka
Određen forumom Re: Overklok početci

Ne bi skodilo da si pojasnio (preveo na srpski) te "engleske fraze", kad si vec uzeo da se bakces sa ovim.
Shang Tsung je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2007, 20:52   #3
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 999
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic

Trebao si barem da das source link odakle si ubacio ovo, posto sam identican tekst citao na nekom forumu mislim da je T-BOX
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2007, 20:57   #4
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Član od: 10.9.2006.
Lokacija: Trebinje @REPUBLIKA_SRPSKA@ Moja mašina:Fujitsu AH530
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 1.099 puta na 716 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK

Citat:
Shang Tsung kaže: Pregled poruke
Ne bi skodilo da si pojasnio (preveo na srpski) te "engleske fraze", kad si vec uzeo da se bakces sa ovim.
Na koje si konkretno fraze mislio, precešću ti ih.

Citat:
Predrag Stankovic kaže: Pregled poruke
Trebao si barem da das source link odakle si ubacio ovo, posto sam identican tekst citao na nekom forumu mislim da je T-BOX
Vjerovatno da ovo negdje ima jer sam ovo kopirao sa računara.
JovanK je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2007, 22:22   #5
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 999
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic

Ajd kad si zapoceo ovo da se nadovezem linkom sa jednog foruma , koji je meni dosta znachio i otklonio mi mnoge nedoumice, sve je lepo objasnjeno, osnove, pripreme, rizik, testovi stabilnosti, i jos dosta korisnih informacija:
Ultimate Overclocking Guide

Poslednja ispravka: Predrag Stankovic (12.6.2007 u 22:24) Razlog: format text
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Predrag Stankovic na korisnoj poruci:
sokratbg (12.6.2007)
Stara 12.6.2007, 22:24   #6
sokratbg
Član

Član od: 27.11.2005.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka

evo na elite forumu ceo tekst iz prvog posta, dobar je ali ovaj drugi je bas extra (Ultimate Overclocking Guide)
http://www.elitesecurity.org/t42741-...ici-procitajte
sokratbg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Overklok matorog procesora Predrag Stankovic Overklok 2 12.4.2007 4:22
MSI K9N NEO-F Overklok Mean_Machine Overklok 3 17.11.2006 23:59
Sempron 2400+ banesr Overklok 8 17.10.2006 23:35
Ati X1600pro overklok Darko986 Overklok 4 13.8.2006 10:46
GeForce2 mx/mx 400 overklok madass Overklok 19 16.2.2006 19:28

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:11.