Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Modovi

Modovi Budite jedinstveni - modifikujte svoj računar

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.7.2009, 1:17   #1
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Antec 900 - cable & water mod

Evo jedne ideje kako ovo:

i ovo:

spakovati u ovo:

Shodno svojim potrebama i konkretnom modelu ploče, najpre sam isekao otvore za kablove. Otvori nisu baš idealni, ali koristio sam samo bušilicu i bonsek, jer dremel nemam, a nisam mogao nigde ni da ga pozajmim. Ipak, sve ivice su dobro isturpijane i ošmirglane, tako se ne brinem za kablove. Pored ovog moda, spakovao sam i TT Bigwater 760is hlađenje u kućište, ali sam i njega modifikovao. Ima više razloga za ovo. Glavni je taj što mi se nikako nije svideo fabrički položaj radijatora i cirkulacija vazduha oko njega. Pored toga, bay u koji je sistem upakovan je predugačak i eventualno bih uspeo da ga uglavim skroz dole kod napajanja, ali to nije bila opcija. Dakle, još na početku limarija je ispala iz kombinacije. Pored svega toga, u čitav sistem sam dodao još jedan 2x12 radijator koji sam dobio na poklon od mog batice Freška! Ideja je bila da taj radijator strpam na krov kućišta s unutrašnje strane, tako da 20-tica vuče topao vazduh s njega van kućišta. Velika prepreka ovoj zamisli je bio položaj pumpe koja je morala da bude negde blizu njega, jer pumpa vodu u njega, a dužina creva u kombinaciji sa gravitacijom joj baš i ne pomaže u tome. Ali da ne tupim više, slede fotke koje će sve to mnogo bolje objasniti...

Nisam uslikao baš svaki detalj koji sam bušio na kućištu, ali evo kako je npr. izgledala gornja stranica:

Dalje, da bih učvrstio pumpu i rezervoar iskoristio sam Antecov drive bay. Problem je u tome što su njegove unutrašnje dimenzije 3.5", dok pumpa sa rezervoarom zauzima oko 5". Pošto je bay takve konstrukcije, bušilicom sam dezintegrisao nitne i izvadio unutrašnji deo, tako da pumpa i rezervoar mogu da stanu unutra:

Blokovi za CPU, NB i GPU imaju solidnu završnu obradu, ali nisam bio baš zadovoljan, tako da sam ih dodatno ispolirao vodobrusnim papirom granulacije 2000 i polir pastom. Mirror finiš je lako uočljiv.

Manji radijator nije mogao da stane ispred zadnjeg 12 venta kako sam prvobitno bio planirao, tako da sam ga zakačio sa zadnje strane kućišta i sproveo cevi do njega.

Quick connect konektori su mi bili najpotrebniji na grafičkoj da bih lakše mogao da je izvadim bez ispuštanja tečnosti iz sistema, a i prečnik cevi na GPU bloku je 6 mm, tako da su se tu odlično uklopili:

Zbog boljeg cable managementa, hardove sam okrenuo naopako. Međutim, da kablovi ne bi udarali u prednji vent, morao sam da nabavim one sa konektorima pod 90°, kako SATA tako i one za napajanje. Ovo je podrazumevalo i bušenje desne strane drive bay-a:

Naravno, pored toliko kablova gužva mora da postoji s jedne strane...ali važno je da je s one koja se ne vidi Ovo je samo deo svih instaliranih kablova, ali odlično se vidi kakav je to haos!

Evo kako sada izgleda unutrašnjost kućišta

A ovako čitava konfa u paketu sa novim HP LP2475W monitorom i malenim Lenovo S10e nettopom.

I još par napomena oko problema na koje sam naišao, a koji se uz malo truda lako mogu rešiti. Prvo, pošto je Bigwater760is jedinstvena celina, razdvajanjem pumpe, rezervoara i radijatora zafalili su mi holenderi na koje se kače creva. Pošto originalne nisam uspeo da nađem, kupio sam 3 spojnice odgovarajućeg prečnika u vodovodnoj radnji za 50 din. po komadu. Jedan kraj sam ušrafio u radijator i pumpu, a drugi dobro isturpijao da bi crevo moglo da se natakne na njega. Koristio sam teflonsku traku za zaptivanje i čitav sistem nigde ne ispušta tečnost. Prvi put sam koristio destilovanu vodu, u slučaju da sistem negde curi ne trošim skupu originalnu rashladnu tečnost. Dalje, vazduh u sistemu loše utiče na performanse. Zato sam prvo namontirao samo ploču i grafu, uključio pumpu na posebnom napajanju i napunio sistem rashladnom tečnošću. Onda sam čitavo kućište tumbao i okretao dok je pumpa radila, tako da svi mehurići vazduha dođu do rezervoara. Naizmenično sam uključivao i isključivao pumpu da proverim da se negde nije zadržao koji mehur. Tek kada je sav vazduh nestao iz cevi, dopunio sam rezervoar do vrha i ugradio ostale komponente, jer je puno kućište dosta teže, pa je samim tim i teže okretati ga u svim pravcima.

E, da, Blu Ice kuler koji vidite na south bridge-u je čisto iživljavanje, ali north bridge je dobio vodeni blok, tako da sam morao negde da ga iskoristim.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 9 korisnika se zahvaljuje korisniku Rocker na korisnoj poruci:
A M G (16.7.2009), Al3k5an9ar (23.7.2009), Auror (22.7.2009), davidhaker26 (6.12.2010), Game fever (14.7.2009), godzilla (14.2.2010), Jamiroquai (13.7.2009), modd4fun (21.3.2014), Peruzzi (27.8.2010)

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza
Pregled sa stablom odgovora Pregled sa stablom odgovora

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Antec 900 II pharaon.92.bc Ostale komponente 1 2.3.2009 15:09
S-Video cable VS. RCA cable dzena Video/TV softver 9 9.8.2008 21:59
Antec Twelve Hundred (1200) Gamer Case Garson Ostale komponente 49 14.4.2008 8:27
Deljenje kablovskog interneta: Kako povezati TP-Link TL-WR541G i Thomson Cable Modem? gosn.prirodni Komunikacioni uređaji i umrežavanje 1 31.7.2007 10:41
ANTEC SP-400 NAPAJANJE zele Osnovne komponente 3 20.3.2007 15:45

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 0:00.