![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 27.11.2007.
Zahvalnice: 60
Zahvaljeno 16 puta na 7 poruka
|
![]()
Kompjuter je nešto bio zakočio, odnodsno usporio pa sam ga na dugme ugasio, posle se vratio u Win 7 ali nešto sve sporo ili nikako radi.
Hteo nov Win da instaliram ali neće. pobrisao sam sve particije i kad hoću da kreiram novu izadje mi ova slika sa tekstom ![]() U biosu je ovako ![]() ali kad odem sa Hiren's BootCD-om i pokrenem mini Win XP nema uopšte nikakvog diska. Inače kad vratim bios na default vrednosti tada se na sata port 4 ne vidi HDD. Dobijem ga ponovo u Biosu kad ubacim instalacioni USB i pokrenem pod alatke oporavka Data Commander da popravi MBR/GPT i kaže da je uspešan oporavak |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.608
Zahvaljeno 10.902 puta na 6.985 poruka
|
![]()
Kao prvo zameni SATA kabl pa vidi šta se dešava.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci: | ||
Cole (21.7.2022) |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Video sam, ali zaboravio da napišem. Sa drugog kompa sam uzeo sata koji radi i isto
Edit. Probaću sutra kad dodjem sa posla da ovaj HDD prebacim na drugi kompjuter pa da vidim hoće li se i kako na drugom kompjuteru ponašati. Nisam se setio toga a i nisam imao vremena Poslednja ispravka: Cole (21.7.2022 u 21:24) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Intel Inside
|
![]()
Ako ga drugi komp vidi, proveri health u HDD Sentinelu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
Član od: 8.9.2006.
Zahvalnice: 420
Zahvaljeno 117 puta na 111 poruka
|
![]()
U BIOS-u podešavanje "Drive Configuration" i tu bi trebao imati opciju "Configure SATA as" ili tako nekako, promjeni sa AHCI na IDE ili obratno pa probaj instalirati sistem.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Gadoguz na korisnoj poruci: | ||
Cole (22.7.2022) |
![]() |
#7 | |
Član
|
![]() Citat:
Izgleda da je ipak bilo do toga ali i do onoga što je rekao @Gadoguz . Ja sam sa drugog kompjutera stavio sata kabl ali je isto bilo. Sad se samo sećam da je tu spoj kabla i HDD-a bio dosta labav ali sinoć nisam imao vremena da idem dalje. Danas se setim toga i otkačim sata kabl sa optičkog uredjaja i ubodem ga u HDD tako da je HDD sada na port3. Isto sam promenio sata konfiguraciju u biosu i prebacio na Sata/Ide (Umesto Sata/Ahci, mada znam da je dosad radio na sata/ahci i pod dual boot Win xp i win 7 - konfigurisano nakon instalacije XP-a) Nakon toga (dok je HDD bio sa starim sata kablom i na sata port4) je krenula instalacija Win 7 ali stigne do 40% ili drugi put do 10% i ne ide dalje. Tad sam uzeo sata sa optičkog uredjaja (kao što sam već rekao) i stavio ga u HDD te je odradio instalaciju do kraja. Sad šta je tu sve otišlo sam bog zna ali staviću nove sata kablove. Jedino ne znam da li da ne stavljam nijedan kabl u sata port4 na matičnoj pošto ne znam može li i on da otkaže. Hdd će ostati na sata port 3 a razumem da bi novi sata kabl za optički uredjaj stavio na sata port 1 ili 2 ako to neće praviti problema. Da odbacim i sata port4 i ubacim novi sata kabl za optiku na drugi port. Mislim, dotrajao je taj komp ali meni ako on radi ne treba više Poslednja ispravka: Cole (22.7.2022 u 10:58) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
Da, to je tako uvek kada udjem u bios i pokazuje mi temperaturu skoro uvek oko 80 stepeni, bilo leti ili zimi. Ja ga znam sa takvom temperaturom u biosu 6-7 godina bez ikakvog opterećenja a mogu misliti šta bi bilo kad sam igrao neke igrice zahtevnije. Mislim da bi puko procesor da je to tako
To je godinama tako. Mislim da bios malo laže ali svakako ću probati da skinem kuler i zamenim pastu, mada to nisam nikad radio. Ja verujem da bios temperatura laže ali mi everest ili neki drugi program ne pokazuje temperaturu za procesor. Znaš li koji program sigurno meri temperaturu dobro. Edit. Sećam se da mi je na drugom kompjuteru izlazio skoro vreo vazduh kroz napajanje kad se nakupilo prašine na kuleru procesora. Ovde izlazi mlak vazduh otkad ga ja znam, ako to nešto znači. Redovno od tada čistim kompjuter od prašine Poslednja ispravka: Cole (22.7.2022 u 11:03) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
Evo pa odaberi, slični su programi:
https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html https://www.hwinfo.com/download/ |
![]() |
![]() |
Cole (22.7.2022) |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 431
Zahvaljeno 3.976 puta na 3.700 poruka
|
![]()
bios ti je najpouzdaniji što se tiče temperature, posle možeš samo fizički da meriš preciznije, pojačaj brzinu ventilatora od cpu
Obavezno stavi ACHI prilikom instalacije windowsa |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku water wizard na korisnoj poruci: | ||
Cole (22.7.2022) |
![]() |
#11 | |
Član
|
![]() Citat:
Sa Achi nije htelo (vidi sliku u prvom postu). Kada proverim i promenim sve sata kablove i portove onda idemo dalje |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Veteran
|
![]()
Pa ako mu radi ok na IDE i instalirao je sistem neka ne čačka više. Ima AHCI svoje prednosti ali u ovoj konkretnoj situaciji gdje disk 160GB i Windows 7 ne vijerujem da će biti drastične razlike u "brzini" jedino ako će koristit eSata ili RAID(Što čisto sumnjam)
Poslednja ispravka: Gadoguz (22.7.2022 u 14:57) |
![]() |
![]() |
Cole (22.7.2022) |
![]() |
#13 |
Intel Inside
|
![]()
Ma ta temperatura u BIOSu uglavnom i nije bitna jer nisu učitani power saving procesi iz Windowsa, pa je CPU neefikasan.
Skini HWiNFO pa prati CPU temperature dok je procesor opterećen (igra, enkodovanje videa...) |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci: | ||
Cole (22.7.2022) |
![]() |
#14 | |
Član
|
![]()
Eh, ludilo
![]() Onaj Win što sam prvo instalirao počeo nešto da usporava, neće da završi download drajvera ili drugo pa sam stavio drugi Win 7 na USB ali sa ovim drugim ne vidi bios HDD nego sam morao da vratim Sata/Ahci i onda ga vidi ![]() Brže je odradio instalaciju i uspeo da skinem drajvere i programe Evo šta kaže HDD Sentinel https://ibb.co/4NtQyMd Ali nije tu kraj Stavim novi sata kabl i nema HDD-a više. Više puta ga razmrdavao ako ima loš kontakt. Jedva nekako uspeo da vratim ono što sam uradio jutros i ponovo su stari sata tu Citat:
Ne razumem se u to kako mogu da kombinujem sata kablove u ta četiri porta ali neću više da diram sam ništa. Pozdrav svima i hvala |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 431
Zahvaljeno 3.976 puta na 3.700 poruka
|
![]()
ko zna šta tu sve ne valja, kakav si to windows našao itd
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
|
![]()
Ma u pravu si ali ispada da dobro radi sata port3 a sata port 4 mi ne zavšava instalaciju pa sam ga iskopčao. Da kombinujem nešto sa sataport 1 i 2 ne znam...pokvariću opet Ovako nek radi win dok radi
Poslednja ispravka: DeCoy (22.7.2022 u 19:01) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Član
|
![]()
I šta vredi novo kupovati ovde lepte****
![]() Već 3-4 dana redovno nestaje struje svako jutro 2 ili 3 puta na po sekund . Na sinovom kompu nekako uspeo da vratim sistem bez reinstalacije ali je trajalo sve mnogo duže nego sama reinstalacija (pre neki dan), a meni jutros posle nestanka drugi put neće nikako da podigne sistem niti repair startup, sve pobrljavilo. Znači nove instalacije uz svakodnevno habanje hardvera, pa kupujmo novo.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Intel Inside
|
![]()
Kupi UPS...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
Ma da, ali ne može za sve kućne uredjaje.
Ovo je strašno. Jutros oko 7 i 11 sati ponovo isto. Eto sad se samo restartovali kompjuteri ali se kombinovani friz/zamrzivač tresao skoro pola minute. TV-i su bili ugašeni. U osnovnoj školi gde mi ide dete kompjuteri koji su stari 4-5 meseci (dobili 15-ak novih) su otkazali. U ponedeljak jedan i danas jedan. Mali of ali ... |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Windows 7 64bit mouse problem | MiljanX | Ostale komponente | 3 | 1.7.2014 14:36 |
Windows 8.1 i problem sa Nvidiom. Spasavajte! | Isko | Operativni sistemi | 11 | 8.3.2014 16:44 |
Problem sa pristupom https vezama | Miki2 | Operativni sistemi | 2 | 26.8.2013 10:04 |
Problem HDD Led Sija kao Sumanut (negasi se) | King SRB | Kvarovi | 19 | 10.7.2013 7:21 |
Problem sa zvukom - da li je do hardware-a ili nesto drugo? | FiresnakE | Kvarovi | 6 | 5.3.2010 12:08 |