Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 30.3.2014, 20:59   #161
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 151
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Snasao sam se na kraju u vezi ovoga.

Jel moze java servlet da se okaci na facebook? da bude kao facebook aplikacija?
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.4.2014, 18:50   #162
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 151
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Question Re: How to... Java

Kako da namestim da mi program sacuva sva podesavanja kada ga zatvorim? Dakle kada ga sledeci put otvorim da on automatski ucita ona podesavanja koja sam namestio prilikom prethodnog otvaranja.
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.4.2014, 12:05   #163
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Java ima u biblioteci podršku za snimanje i čitanje Properties fajlova (http://en.wikipedia.org/wiki/.properties), to ti je jednostavan format koji se sastoji od tekstualnih ključeva i vrednosti u koji možeš da pamtiš šta oćeš (pod uslovom da nije niz ili neka razgranata strutura podataka, mada i za to ima leka, možeš da odvajaš tačkama u ključevima nivoe ugnježdenja i dodaješ brojeve na ključeve kod nizova)

Kod:
bla1Bla=neki tekst sa ramacima
truc2=345.54
kljuc.sa.tackama=i tako dalje
Imaš klasu Properties (http://docs.oracle.com/javase/7/docs...roperties.html) u taj objekat ubaciš kao u hashmap-u ključeve i vrednosti (ali samo kao stringove) i samo pozoveš metodu da ti sačuva u fajl, koji možeš isto tako da učitaš i izvlačiš vrednosti za ključeve. Preporučujem ti da napraviš neku klasu sa statičkim metodama i poljima ili singleton klasu koja će da drži te property-e za ceo program, i kojima će moći da se pristupa iz raznih klasa koje snimaju i čitaju podešavanja.
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.4.2014, 10:17   #164
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.584
Zahvalnice: 1.702
Zahvaljeno 910 puta na 512 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... Java

Posto mi prozor u nekim situacijama ima visinu koja odgovara rezoluciji mog monitora, desava mi se cesto da komponente koje se nalaze dole, jednostavno budu nedostupne zbog taskbara. Kako taj problem da resim?
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.4.2014, 13:37   #165
Krilce
Starosedelac
 
Član od: 4.11.2007.
Poruke: 1.698
Zahvalnice: 1.691
Zahvaljeno 601 puta na 354 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Mozes da postavis sliku?
Krilce je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.4.2014, 14:29   #166
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

U ovom SO pitanju leži odgovor: http://stackoverflow.com/questions/6...r-height-width

c/p:
Kod:
Dimension scrnSize = Toolkit.getDefaultToolkit().getScreenSize();
Rectangle winSize = GraphicsEnvironment.getLocalGraphicsEnvironment().getMaximumWindowBounds();

int taskBarHeight = scrnSize.height - winSize.height;
getMaximumWindowBounds() daje maksimalne granice prozora u koordinatnom sistemu desktopa (ako se postavi na to, neće otići ispod taskbara).
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.4.2014, 12:36   #167
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 151
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Imam jedan problem... Kada iz eclipsa pokrenem program koji sam napravio on radi normalno ali kada ga exportujem u jar fajl on nece da se pokrene, pokrene se samo splash screen i tu zabode a u eclipsu sve radi normalno. Zna li neko do cega je problem?


P.S: Druge programe kada exportujem u runnable jar rade normalno

PP.S: kada pokusam da obrisem taj jar fajl izbaci mi poruku kao ne moze da se obrise zato sto program radi, i u task manageru stoji da radi ali da zauzima 0 rama.
Napominjem jos jednom da taj isti program kada se pokrene iz eclipsa radi potpuno normalno, i JFrame i ostalo je podeseno setVisible(true);

Poslednja ispravka: prozor_xp (30.4.2014 u 12:49)
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2014, 1:51   #168
Ivan452
Veteran
 
Član od: 25.7.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 772
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Re: How to... Java

Da li si koristio neke eksterne resurse?
Ako jesi, obrati paznju na to kako si ih ubacio u projekat i gde se nalaze. Jer ako program ne moze da nadje neki od resursa on se zabode i naravno ostane kao proces dok ga ne ubijes iz task manager-a.
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.7.2014, 23:19   #169
zeuk
Veteran
 
Član od: 31.8.2010.
Poruke: 675
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 128 puta na 114 poruka
Određen forumom Ucenje Jave

Pozdrav!

Znam da ovakvih tema ima na kilo, na ovom, a i na drugim forumima - domacim i stranim. Ipak, lakse mi je kada napisem i svoju pricu. Situacija je sledeca. Imam 26 godina, zavrsio sam Ekonomski fakultet prosle godine, prilicno dobar prosek, ne bas u roku zbog raznih preduzetnickih podviga u medjuvremenu. Posao se nalazi uzasno tesko, finansijski sektor je u blagom opadanju kod nas, i mnogo je tesko uci u sistem. Sa druge strane, dosta mojih prijatelja pravi prilicno dobru karijeru u programiranju. Ja o programiranju ne znam previse, ali znam da nisam glup za to. Nisam genije, ali mi je logika prilicno jasna.

Sto se tice iskustva, nemam ga u upotrebljivoj meri. Kao klinac, sa 5-6 godina sam ucio osnove Basica, jer sam od ujaka dobio komodore 64 i knjigu o Basic-u, pa sam nasao za shodno da krivim kicmu danima ispred televizora u pokusaju da napravim neki programcic koji ce da resava linearnu jednacinu. Posle sam krenuo u skolu, pa su mi uz drustvo igrice postale zanimljivije od programiranja.

Sledeci dodir sa programiranjem sam imao u Gimnaziji, pa sam prilicno ovladao osnovama Paskala i Visual Basica. Bio sam medju boljima sto se tog predmeta tice, ali na zalost, nisam bio sire zainteresovan. Bio sam previse zauzet usavrsavanjem cs 1.6, wc3 i slicnih nevaznih, a prilicno interesantnih zanimacija.

Pricao sam sa drugarima programerima, i neki su mi preporucili da krenem sa C#, neki Javu. Moj utisak je da mi je iz komercijalnog ugla java opipljivija. Nisam siguran, ali do tog zakljucka sam dosao na osnovu informacija kojima raspolazem. Tako da - neka bude Java.

Znaci, sustina je sledeca.

Znam da nisam previse mator da krenem da se bavim ovim i promenim profesiju.
Prilicno sam kompjuterski pismen.
Imam solidno znanje iz matematike.
Engleski znam odlicno.
Imam mogucnosti da se programiranju posvetim nekoliko sati dnevno, za koji mesec i vise.

U svemu sto radim, opterecen sam efikasnoscu. Zbog toga, moje pitanje je :

Koji je najbolji i najefikasniji pristup ucenju Jave?

Online free kursevi?
Online placeni kursevi?
Neki kursevi uzivo?

Znam da ima puno skola programiranja, ali nisam siguran koliko oni vise nude od nekog free kursa? Daleko od toga da sam bogat, ali mogu da priustim gotovo bilo koji kurs koji se nudi kod nas. Mozda bih mogao cak i IT akademiju, ali sam prilicno nepoverljiv prema njima. Znam da sertifikat nicemu ne sluzi i to me ne obeshrabruje, ali opet, nekako imaju previse agresivan marketing za moj ukus, i to me prilicno odbija.

Znaci, cela poenta je da dodjem do relevantnog znanja, da uradim neke male i ne bas toliko bizarne projekte, i onda cu moci da upadnem negde da radim praksu i udjem u celu pricu. Ne zuri mi se da sto pre krenem da zaradjujem pare, ali zelim da sto pre ili efikasnije pridjem ucenju.


Da ponovim, najefiksniji pristup ucenju Jave? (ili programiranju uopste)

Hvala
zeuk je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.7.2014, 23:52   #170
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: Ucenje Jave

Nabavi sebi neku knjigu za pocetak i pocni vjezbati. Mani se video tutorijala i slicnih gluposti. Ukljuci se i na stackoverflow QA website. Dodje kao dobra vjezba. Plus, saznao sam za dosta inovacija u svijetu programiranja preko tog sajta.

Citat:
Mozda bih mogao cak i IT akademiju, ali sam prilicno nepoverljiv prema njima.
Drug mi je pricao da je jedan njegov drug isao na neki kurs C#. Ne sjeca se najbolje, ali misli da je upravo IT akademija. Mrka kapa.

Citat:
Znaci, cela poenta je da dodjem do relevantnog znanja, da uradim neke male i ne bas toliko bizarne projekte, i onda cu moci da upadnem negde da radim praksu i udjem u celu pricu.
3.5 godine programiram amaterski u Javi, i jos nisam nasao posao u toj struci a takodje sam student ekonomskog fakulteta (smijer je doduse informaticki). Ti bi trebao da imas vise srece jer je potrazanja za Java programerima u Srbiji neuporedivo veca u odnosu na BiH.
Pozdrav.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
zeuk (7.7.2014)
Stara 6.7.2014, 1:39   #171
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: Ucenje Jave

Knjiga tipa ove
http://www.amazon.com/Ivor-Hortons-B.../dp/0470404140
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Teva na korisnoj poruci:
zeuk (7.7.2014)
Stara 7.7.2014, 23:58   #172
zeuk
Veteran
 
Član od: 31.8.2010.
Poruke: 675
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 128 puta na 114 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Hvala vam na savetima. Nastavicu da radim onda kao sto radim - sam. Samo treba da dodjem do nekog smislenog nivoa da imam sta da pokazem. A sto se tice prakse ili tako nesto, imam dosta poznanstava sa ljudima koji imaju programerske firme, i sigurno bih mogao negde da upadnem da ucim zanat...Imacu zanimljivih narednih par meseci.
zeuk je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.8.2014, 21:48   #173
prozor_xp
Član
 
Član od: 9.9.2013.
Poruke: 151
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Jel moze neko da mi objasni koja je razlika izmedju, na primer:

JComponent p = new JPanel(); i JPanel p = new JPanel();

ili na primer:

JList<Integer> lista = new ArrayList<>(); i ArrayList<Integer> lista = new ArrayList<>();

Odnosno kada prvo napises naziv nadklase i zatim napises = new naziv podklase,
i kada odmah napises: ta i ta klasa = new ta i ta klasa();???
prozor_xp je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.8.2014, 0:33   #174
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
List<Integer> lista = new ArrayList<>(); i ArrayList<Integer> lista = new ArrayList<>();
To znaci da mozes da pozoves metode koji su definisani samo u List interfejsu.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.11.2014, 10:04   #175
mojdezanin
Član
 
Član od: 20.7.2009.
Lokacija: herceg novi
Poruke: 369
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 38 puta na 21 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Pozdrav, skinuo sam IntelliJ , pa ne mogu da pronadjem , ako postoji opcija pokretanja koda u konzoli kao u Eclipsi , malo sam po netu trazio i predlog je bio neki plugin ali ga nisam uspio naci .
mojdezanin je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.11.2014, 12:51   #176
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: How to... Java

Imaš Run u gornjem desnom uglu. Ako ti ne odgovara šta radi po defaultu možeš odmah tu pored da promeniš konfiguraciju.
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku MG-RAY na korisnoj poruci:
mojdezanin (1.11.2014)
Stara 26.11.2014, 16:18   #177
I like games
Veteran
 
Član od: 25.3.2010.
Poruke: 574
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 71 puta na 64 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Planiram da počnem da učim Javu. Nabavio sam knjigu koja obrađuje JDK 7, a izažao je JDK 8. Da li je u redu da učim iz literature za prethodnu verziju?
I like games je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.11.2014, 16:35   #178
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Planiram da počnem da učim Javu. Nabavio sam knjigu koja obrađuje JDK 7, a izažao je JDK 8. Da li je u redu da učim iz literature za prethodnu verziju?
Jeste! Nema tu puno toga novog da bi morao da nabavljas posebnu knjigu koja obradjuje Javu 8.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
I like games (26.11.2014)
Stara 26.11.2014, 16:46   #179
I like games
Veteran
 
Član od: 25.3.2010.
Poruke: 574
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 71 puta na 64 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Hvala @brano88 na brzom odgovoru.
Još samo da proverim, aplikacije koje rade u Javi 7 radiće i u Javi 8 ?

Poslednja ispravka: I like games (26.11.2014 u 16:59)
I like games je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.11.2014, 17:41   #180
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Da naravno. Ali pazi samo na ovo, Java 7 kompajler ili kompajler jos neke nize verzije ce ti izbaciti gresku ako pokusas da kompajliras kod sa Java 8 sintaksom (npr. lambda sintaksa). Java 8 kompajler ce normalno da kompajlira kod bez obzira za koju je verziju napisan.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
I like games (26.11.2014)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
java

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Java - out of Memory Vajsmilan Aplikativni softver 6 6.2.2012 20:54
Android - pozivanje Java metoda iz native koda voodoo_ Programiranje 5 14.10.2011 8:59
Samsung D600 Java upload (USB cable) Aleksandar Programi za mobilne telefone 0 16.6.2008 13:54
Jel' se ovo misli na Java Script ili? Tim85 Internet tehnologije 2 7.12.2006 12:33
G-thing program za LG(imam U8180) za java igre trazim gde ima? besplatno?trial? Ilic Marko Programi za mobilne telefone 1 9.2.2006 14:09


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 16:11.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com