Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Aplikativni softver

Aplikativni softver Svi programi i alati koji se ne uklapaju ni u jednu od ponuđenih kategorija

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 28.5.2010, 13:04   #1
Remi_Gaillard
Član
 
Član od: 18.8.2009.
Lokacija: Tamo gde teku bakar i zlato...
Poruke: 456
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 50 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Remi_Gaillard
Određen forumom Access - pomoć

Treba da radim seminarski rad iz Informatike II iz Access-a,ali u zivotu nisam radio u Accessu,profesor je na predavanjima nesto na brzinu samo ispricao o tome,i to je sve,posle je odmah dao seminarski.Znaci pojma o tome nemam,pa mi treba pomoc.Evo dole zadatak koji treba da uradim.
Ne trazim da mi neko uradi ovo,nego samo da mi pomogne da pocnem da radim
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	slika.jpg
Viđeno:	67 puta
Veličina:	76,7 KB
ID:	34791  
Remi_Gaillard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.5.2010, 16:07   #2
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: Access pomoc

Jao jao koliko seminarskih i domaćih zadatala u poslednje vreme. Da se ne bliži to jun? Pričam napamet onako kako se ja sećam Access-a pa ako nešto i omašim znaćeš odmah na početku

1) Napraviš novi fajl u Access-u i nazoveš ga jelte NOVA.MDB.

2) Za ovaj deo oko kreiranja imaš dve opcije, wizard i ručno unošenje. Preporučujem ručno unošenje jer je manje konfuzno od wizarda. Pre nego što kreneš da unosiš atribute entiteta (atributi, entiteti - ) (ove kolone) moraš da dodaš i još jednu kolonu koja će ti biti primarni ključ jer od tih podataka koji su ti dati nijedan se ne kvalifikuje da nedvosmisleno identifikuje kupca (funkcionalna zavisnost - ) u bilo kom trenutku. Mislim mogao čak i da hoćeš da formiraš složeni prirodni ključ (prosti/složeni, prirodni/veštački primarni ključevi - ) ne bi mogao jer nemaš kolone koje bi mogle za to da posluže zato je najbolje da napraviš jedan veštački primarni ključ tipa autoinkrementirajući integer i to kao atribut na samom početku tabele. To ti je upravo ovaj ID atribut. Smućkaš sve to u jednu tabelu i snimiš je na kraju pod imenom KUPOVINA.

3) Unos podataka vršiš direktno u sninmljenu tabelu.

4) (CREATE INDEX ... ON ... - ) Bitno je da kreiraš indeks samo za atribut datuma prve kupovine.

5) Upit kreiraš u Query sekciji. Tu treba da se upoznaš sa SQL sintaksom (SQL - ) ili jednostavno da iskoristiš wizard. Primer nije previše komplikovan tako da će ti wizard odraditi pos'o. Sačuvaš upit pod imenom KUPCI. Ako baš hoćeš da koristiš SQL direktno koristiš sintaksu SELECT kolone FROM KUPCI WHERE uslov....

6) Za ovaj Import treba ti ta druga baza UCENICI. Import opcija postoji u File meniju. Snaći ćeš se

7) Kreiranje novih zapisa je jasno. Radio si to već u tački pod brojem 3.

8) Opet koristiš CREATE INDEX ... ON ... nad atributom datuma rođenja.

9) Ovo za brisanje učenika možeš da radiš ili ručno direktno na podacima ("lame" način) ili da napišeš SQL upit tipa DELETE FROM KUPCI WHERE razred = 2 AND razred = 3 (častio sam te celim upitom samo proveri kako ti se stvarno zove kolona razred)

10) Ovaj "složeni" upit deluje složenije nego što zapravo jeste. Koristiš SELECT sintaksu sa WHERE delom gde ćeš definisati uslov datum < 1.1.1981 [proveri sintaksu skladištenja datuma u Accessu, zaboravih da li se razlikuje od MSSQL-a ]. Sačuvaš query kao report tj. tačnije generišeš report na osnovu tog query-ja.

11) Za forme ako si ikada radio u bilo kom Visual okruženju Microsoft-a shvatićeš Malo je preopširno da se objašnjava kako se to radi ali dovoljno je da iskoristiš wizard i kasnije u properties prozoru za formu izmeniš pozadinsku boju.

12) E za grupisanje po razredima koristiš nešto komplikovaniju sintaksu GROUP BY. Dakle koristiš SELECT da bi izabrao podatke koji su ti potrebni samo na kraju dodaš GROUP BY dodatak koji će ti grupisati sve rezultate po razredu. Atribut koji treba da koristiš u GROUP BY je razred.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
doctor (29.5.2010), Marko_L (6.6.2010), Remi_Gaillard (28.5.2010)
Stara 28.5.2010, 16:29   #3
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: EHCPCGG
Poruke: 11.301
Zahvalnice: 3.912
Zahvaljeno 2.952 puta na 2.056 poruka
Određen forumom Re: Access pomoc

Ozibljno nam treba podforum "Domaći zadaci"
Svaka čast holodoče što te ne mrzi da kucaš toliko...
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.5.2010, 16:32   #4
Remi_Gaillard
Član
 
Član od: 18.8.2009.
Lokacija: Tamo gde teku bakar i zlato...
Poruke: 456
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 50 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Remi_Gaillard
Određen forumom Re: Access pomoc

Svaka cast stvarno,veceras cu probati pa javljam sta sam uradio
Remi_Gaillard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.5.2010, 18:03   #5
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: Access pomoc

Ko me poznaje zna koliko volim da podučavam i razmenjujem znanja Jedini preduslov je da druga strana poštuje moj trud i zna kako da koristi mozak
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.6.2010, 0:00   #6
Marko_L
Mythbuster
 
Član od: 2.11.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.205
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 370 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: Access pomoc

Samo jedna mala ispravka. Ovaj query
Kod:
DELETE FROM KUPCI WHERE razred = 2 AND razred = 3
neće nikada ništa izbrisati pošto razred nikada ne može biti istovremeno i 2 i 3
Treba ovako
Kod:
DELETE FROM KUPCI WHERE razred = 2 OR razred = 3
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Marko_L na korisnoj poruci:
holodoc (6.6.2010)
Stara 6.6.2010, 0:09   #7
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: Access pomoc

Citat:
Marko_L kaže: Pregled poruke
Samo jedna mala ispravka. Ovaj query
Kod:
DELETE FROM KUPCI WHERE razred = 2 AND razred = 3
neće nikada ništa izbrisati pošto razred nikada ne može biti istovremeno i 2 i 3
Treba ovako
Kod:
DELETE FROM KUPCI WHERE razred = 2 OR razred = 3
Da, očigledna omaška je u pitanju.

Postoji i alternativna sintaksa ukoliko je broj razreda koji treba da se briše veći
Kod:
DELETE FROM KUPCI WHERE razred IN (2, 3)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.6.2011, 18:56   #8
gomboc
Novi član
 
Član od: 9.5.2011.
Poruke: 3
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Access pomoc

Izvinjavam se ako sam postavio na pogresnom mestu... Ako bi neko mogao da mi pomogne za seminarski radim bazu podataka "Vozni red jedne autobuske stanice" ako neko ima neki primer ili bi mogao malo da mi pomogne sa entitetima ili da kaze kako bi on to uradi...veoma bi mi bio od pomoci... Hvala unapred
gomboc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
access, microsoft

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Igra li neko Hearts Of Iron 2 ? Auror Strateške igre 1451 9.11.2017 17:28
Pokušaj re-kreiranja VBA Access programa u Windows Forms Application mcdhappy80 Programiranje 0 28.4.2010 23:24
pomoć oko trendnet access pointa muki69 Komunikacioni uređaji i umrežavanje 0 25.4.2010 20:49
Zamena za MS Access razvojno okruženje - MySQL Jenkiduduldu Serverske aplikacije i baze podataka 7 13.8.2009 22:45
router i access point message Komunikacioni uređaji i umrežavanje 14 22.9.2008 10:31


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:36.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2021, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com