![]() |
![]() |
![]() |
#1961 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Da, ako uplatis direktno kod njih.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1962 |
Novi član
Član od: 21.10.2011.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Svi kukate na SBB,ja bih ga rado menjao za ovaj nesretni VEKTOR,to je tek prevara...
ali nije to tema ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1963 |
Deo inventara foruma
Član od: 23.2.2009.
Zahvalnice: 1.641
Zahvaljeno 3.792 puta na 1.851 poruka
|
![]()
Uzmi posle im posalji uplatnicu faksom, da bi ti pustili odmah...posta zna da zeza, po nekoliko dana treba
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1964 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Vidim da reklamiraju ovu njihovu SBB zonu sa besplatnim pristupom internetu putem WiFi-a za svoje korisnike pa me interesuje jel neko koristi ovo, vidim da ima pristupna tacka na Adi, a kako je sezona, razmisljam da odvukljam Ipod ili tablet da imam razonudu dok sam tamo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1965 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1966 |
Starosedelac
Član od: 20.11.2011.
Zahvalnice: 405
Zahvaljeno 125 puta na 100 poruka
|
![]() ![]() Fantasticno!!! Dajte mi link, da im posaljem ovo! Poslednja ispravka: xandar (31.7.2012 u 18:21) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1967 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Razmisljam da li da predjem na mix paket S...ista je cena, cak 80 kanala (jesu to svi kanali iz analogne ponude samo u digitalnom izvodjenju?)
Trenutno koristim samo internet paket S...dajte mi vase misljenje |
![]() |
![]() |
![]() |
#1968 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka
|
![]()
There's a storm coming mr. Wayne.
I ja sam razmišljao o tome al bih ipak sačekao malo buduću ponudu sa optičkim internetom pre vezivanja na dve godine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1969 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2007.
Zahvalnice: 1.354
Zahvaljeno 2.410 puta na 2.255 poruka
|
![]()
ja sam na paketu d3 imas 80 kanala sd koji su u digitalnom obliku I pored toga imas doplatu za odredjene grupe kanala da kazemo tipa hbo paket(ako si filmofil ovo je dobar izbor), Ja sam promotivno za prva dva meseca dobio 150 kanala s tim sto sam imao sve kanale pa i hbo iz ponude.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1970 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1971 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Mogu da potvrdim da SBB uvodi optiku, kod mene u kraju na bezanijskoj kosi kod pijace su svuda iskopali, i obelezili zutom trakom na kojoj pise opticki kabl
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1972 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Moraće da upecaju što veći deo grada pre nego što se Targo učvrsti kao prvi provajder optike. Za sada iz izvlači to što Targo pokriva malo korisnika, ali bih rekao da im malo već gori.
Mislim da je fora u sledećem: Targo gradi optičku mrežu, počinje priča o tome. SBB javlja da i oni rade na tome, da ne bi potpuno ispali iz fokusa. Targo počinje sa radom, ali nije dovoljno rasprostranjen i ne predstavlja veliku opasnost SBB-u. SBB radi na svojoj optici. Ljudi koji koriste Targo optiku počinju da pričaju kolko je optički internet super, ljudi se upoznaju sa idejom i žele i sami takve brzine, ali ne mogu da ih imaju. Kada se ljudi dovoljno informišu i upoznaju sa novom tehnologijom, SBB počinje sa optikom i uskače na već spremno tržište i dobijaju više korisnika nego što bi dobili da su sami prvi krenuli. Osim ako se nisam gadno nalupetao ![]() U svakom slučaju biće zanimljivo gledati dalja dešavanja ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1973 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2007.
Zahvalnice: 1.354
Zahvaljeno 2.410 puta na 2.255 poruka
|
![]() Citat:
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1974 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
@SirDuck:
Nije baš tako. Kada je počelo da se govori o internetu preko kablovskih operatera, SBB je bio onaj koji je povukao nogu i koji je napravio reklamu tog sistema, ponudio tada korektnu uslugu i pokupio tržište. I dan danas, kada neko počne da priča o kablovskim modemima i kablovskom internetu, prva asocijacija je SBB i svi se upoređuju sa njima. Targo je danas u toj situaciji, manje više. Prvi je povukao nogu, on je prvi koji nudi da se uđe u zgradu bez obaveze da ih uzme iko, on prvi nudi optiku do stana. Ako bude kvalitet kako treba, tada SBB ćé biti "druga" violina. I tada će optika do stana biti priča gde se upoređuje sa Targo i njihovom ponudom i prva asocijacija neće biti SBB kada govorimo o optici već Targo. A prva asocijacija jeste izuzetno bitna. Ako bi stavljao pare gde je danas SBB ja bih pre tipovao na tačku da je u situaciji iznuđenih postupaka. Godinama je ignorisano mišljenje korisnika, i tu mislim na mišljenje onih koji su zahtevniji i koji poznaju situaciju nešto bolje. Upozoravali su na tačku da upload je mizeran i na granicama upotrebljivosti i da je to za kablovskog operatera nedopustivo. Upozoravano je da optika treba da se uvodi. Pokazivan im je primer Bugarske i Rumunije. Postavljano pitanje ignorisanja starih korisnika, novi su imali stalne popuste i dilove, stari korisnici nikada ništa. I to se danas obija o glavu. Ignorišem sve i onda na kraju dolaziš u situaciju iznuđenih postupaka. Da bi neko bio prvi i ostao na vrhu, on mora da ulaže u sistem i da stalno nudi novo, da brine o korisnicima. Danas, svi se sete situacije kako SBB nudi wow brzine preko kabla, novi tip modema, nema brže i gde se na kraju došlo do situacije da to skoro niko nije ni video jer su i oni koji su bili zainteresovani na kraju dobili odgovor da kod njih to nije moguće zbog tehničkih mogućnosti. Ponuda na papiru. I svi imaju u podsvesti taj slučaj i pitanje ko garantuje da će biti drugačije danas. Šta je tebao da radi SBB ranije? Trebao je imati neki normalan sistem pristupa, trebao je imati noramalan upload, ne kao sada. Trebalo je ulagati u mrežu, pa ne bi imali danas situacijuu da ako uzmete Mix paket, da vam je najveća brzina downloada 40 Mbit jer sistem ne može da prenese dovoljno podaka za digitalnu TV i njihov TurboXL paket od 100 Mbit downloada. Pravili bi kičmu sistema baziranu na optici i te wow pakete i nove modeme uvodili u upotrebu uz smanjenje cene paketa. Korisnicima koji su stari korisnici bi davali popuste, pa neka su i minimalni, ali bi bili bar neki način da se kaže mislimo na vas. Lokal ne bi bio ukinut već promovisan kao nešto što je prednost, velike brzine prenosa u mreži, nešto bitno za lako slanje prijateljima koje imate i koje ste verovatno i doveli u sistem. I imali bi situaciju da danas bi govorili da jeste, jeste to optika ali imamo dobru uslugu i brzine i kod SBBa, imamo lokal ( za koji nemam informacija da li će postojati kod Targa, da budem iskren), dobra ponuda kanala ... pa može da se sačeka i vidi šta je sa Targom. Ne bi bila situacija kao danas, gde me kolega pita oko neta, ima izbor u zgradi i Targo i SBB ( na NBgdu je) i da od mene, korisnika SBBa i to deceniju, dobije odgovor da ode na Targo jer dobija optiku do stana, opremu koja ima WiFi ruter što mu je OK za njegov sistem gde ima desktop i laptop, i najbitnije, ima mnogo bolji upload koji je njemu bitniji ako nešto radi kod kuće, da će manje plaćati TV pretplatu na bržem paketu (neka je i 10 dinara menje ali je lep gest). Da može da krene sa internetom pa ako mu odgovara da lepo otkaže SBB kabloski TV i napravi ugovor sa Targom oko njihovog Mix paketa. Da li im je trebalo ovo? Sigurno ne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1975 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.3.2011.
Zahvalnice: 760
Zahvaljeno 658 puta na 461 poruka
|
![]()
Ima i gorih sto se tice odnosa download/upload.
Bas mi juce drug iz Australije linkovao speed test 114mb mu je download a upload svega 2.5mb ![]() placa 90AUD sto je nesto preko 9000din. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1976 |
Deo inventara foruma
|
![]()
@vasiljevic
Nigde nisam napisao da nije prinuđeno. Nigde nisam napisao da su zlatni. ![]() Potpuno se slažem sa tobom, prinudno su počeli sa optikom, ali Targo im nikako ne predstavlja opasnost sada i danas. Naravno znaju da je ne potencijalna, nego sigurna opasnost u bliskoj budućnosti, i zato preduzimaju sve da uvedu optiku pre nego što Targo postane jako ime, a usput mogu da iskoriste njihov trud oko probijanja nove tehnologije na tržište. Šta ljudi znaju šta je optika, verovatno većina misli da tim kablovima mogu da ih snimaju ![]() Nije Targo vest od juče, zna se da prave mrežu već neko duže vreme, ne verujem da bi bilo ko, a naročito SBB pustio da se sve to desi, a da nemaju neku strategiju, jer iako nisu zlatni, nisu ni gadljivi na pare. Osim ako nisu potpuni imbecili, nešto će uraditi. Za poslednji deo tvoje poruke: Naravno da ćeš da prepuručiš prijatelju Targo jer je trenutno mnogo bolja ponuda. Ne plaća te SBB da ih preporučuješ. Ja uvek preporučujem SBB kad je pitanje između lelekom ADSL i SBB jer je tu SBB povoljniji. U mojim uslovima SBB je najbolje što mogu da imam, a uvek povećavaju brzine, bilo to zbog toga što slušaju koriskike ili zbog konkurencije. Ako mi se nekada ponudi nešto bolje, prećiću na to bolje. Nije baš da su mi slali korpu voća za rođendan... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1977 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Cek, zar nije SBB jos odavno izvukao optiku do svih vecih cvorista, ja sam tako razumeo neku pricu od pre par godina? Po toj logici treba im samo upgrade last-mile infrastrukture, sto svakako jeste posao, ali ne toliko velik.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1978 |
Starosedelac
|
![]()
Prvenstvano sam preporučio jer iz SBBa osim izjave mi će mo da ponudimo .... nema nikakvih informacija šta će da ponude i pod kojim uslovima. A to mene odmah podseti na slučaj kada se pojavila digitalna televizija i kada se ljudi počeli da raspituju za dodatne cisko prijemnike (nije bio tada cisko, znam, ali ne mogu da se setim marke pa da me streljate). I njihov odgovor je bio isti, ponudićemo i nije bilo informacija jedno vreme. Završilo se time da si morao da sklapaš novi ugovor o novoj pretplati za dodatni risiver. Alo braćo, gde ste otišli. I kada se pokazalo da to neće niko da uradi, posle xx meseci neuspelog eksperimenta izvlačenja para iz depova ljudi, uveli su mogućnost jednog dodatnog risivera uz doplatu od 200 dinara ako se ne varam ( a sve je lepo moglo mnogo lakše da je Perica lepo prepisao rešenje iz okolnih tržišta Bugarske i Rumunije, gde je to rešenje odavno poznato, ali jok, Perica je imao originalnu ideju za više profita, sram bilo korisnike što ga nisu podržali).
Do sada je njima postavljeno x pitanja koja su bitna ljudima za odlučivanje: kada će biti to raspoloživo, okviran datum. Da li će biti bolji odnos brzina ili ostaje po starom. Šta podrazumevaju pod novim paketima. Koji će biti uslovi dobijanja optike u stanu (da li je to novi ugovor, plaćamo li za to dovođenje ili ne). Postoji ponuda Traga, znaju se brzine i cene, uslovi uvođenja, dakle, nije to neka wow matematika niti su odgovori na ta pitanja wow poslovna tajna pogotovu sada. Odgovor je bićete obavešteni na vreme. Kao kod digitalne televizije i dodatnih prijemnika. Tako da mi je najgori scenario plaćam uvođenje xxx evra, moram da napravim novi ugovor na bar 2 godine i da platim raskidanje onog starog. Dakle, iskustvo koje nije lepo u poređenju sa poznatom ponudom danas. Ne kažem ja da neće ništa uraditi, već da je ovo iznuđena priča za njih koja sada rezultira na brzinskom odgovoru, a sve na brzinu na kraju pravi probleme u budućnosti. Kao sa sadašnjom mrežom, bez plana pravlejno da pokrije na brzinu, pravi probleme sa porastom zahteva. Jednostavno, uljuljkali se u sigurnost, sa uverenjem da će i oni drugi koji dolaze da prihvate isti način rada i brzina kao i ostali na tržištu. A to zna da se obije o glavu. @Mario Pavićević: Optika do glavnih čvorišta ... Šta je glavno čvorište? Beograd, Novi Sad, Kraljevo ... ili neko nižeg nivoa? Imaju optiku, to znam, i koliko znam, to je većinom veza između dve veće grupe. Dakle, od Bgd do NS ili nekog drugog mesta. Vrlo retko imaju optiku do nižih čvorišta. A do korisnika imaju poznati K2K Indijana Džons mrežu. Na to se upozoravaju godinama. Ulažite u infrastrukturu, bez nje nemate ništa. Njima ne vredi previše veza od glavne do glavne tačke ako nemaju onaj backbone dole ka korisnicima. A danas moraju da prave taj backbone od nule, kao da prave potpuno novu mrežu. A imali su prednost u odnosu na Targo od 15ak godina. Drugo pitanje je koliko im je jaka optika koju su postavili. I da li će i tu morati da ulažu dodatne pare da bi menjali za jače veze ili da postavljaju novu liniju (pa da zadrže staru slabiju kao neku redundantnu ). Očigledno je da u Bgd kreću od tačaka gde su im čvorišta do kojih je dovedena optika. E sada koliko će im trebati vremena da sistem dovedu do tačke da imaju to i na ostalim čvorištima .... Čeka njih veliko ulaganje i veliki posao. Plaši se da ne prebiju to cenom preko leđa korisnika kao što je kod nas već dugo običaj svih firmi. @Kidja: I u Sudanu nemaju baš svi internet i glavna veza im je dail-up. Treba li da budemo wow zadovoljni što uopšte i imamo internet pogotovu ovih brzina jer u Sudanu .... ? Australija ima svoje probleme velikih prostranstava i njihove probleme neka rešavaju oni sami. Geografski, kada pogledam atlas, bar onaj koji ja imam, vidim da smo mi u Evropi (osim ako se i to nije promenilo reformom našeg školstva). Ovde, u Evropi, gde smo mi, u našem okruženju imamo jasan pokazatelj šta je to normalan odnos down/up za kablovske operatere, i koje su to normalne cene usluge za te cene. I to su sve privatni sistemi koji su sami pravili mrežu. Dakle, mesto da guram nas u Australiju gde mi geografski nije mesto, i umesto da izmišljamo toplu vodu i pravimo ko zna kakve izgovore, i umesto da se upoređujem sa ko zna kime ko je gori, ja lepo prepisujem od onih koji su to već uradili. Iskreno rečeno, mene interesuje što uvek nalazite one gore od nas, a ne probate da nađete recimo Koreju, pa da pitate kada će mo mi imati njihov kvalitet interneta kod nas. To je mnogo konstruktivnije. To gura one koji pružaju uslugu i državu da radi, a ne da džabalebari i spava na poslu. Postavimo cilj i zadatak, jurimo one druge da daju rešenje, neka pomogne i država ..... ali da znamo gde idemo, a ne ko je gori od nas. Gledajući ko je gori, ima na kraju mi da postanemo ti najgori ( opet naše iskustvo, decenijama pričamo kako su od nas u korupciji gori xxxx, e sada imamo vrlo malu konkurenciju na začelju liste). |
![]() |
![]() |
![]() |
#1979 |
Veteran
Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka
|
![]()
Mislim da nije to problem, jer su kanali za D3 i internet odvojeni. Pre će biti da je do DOCSIS 3.0 koji je potreban za 100Mb/s i koji još uvek nije svuda dostupan.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1980 |
Starosedelac
|
![]()
Maksimum Webstar modema koji daje SBB je negde oko 40/10 Mbit/s. Ako se koristi taj modem, tada po pitanju downloada on radi na krajnjim kapacitetima. Koliko znam za brzine 40 Mbit i više SBB daje DOCSIS 3.0 modem.
Neka uzmemo da si u pravu i da je to to. Ok. Sada nešto malo za razmisliti. Da uzmemo da je tačno da pomenuti standard ne podržava najveći deo mreže. I sada dolazimo do pitanja koliko će njim a trebati ulaganja i vremena da naprave optiku kada nisu uspeli toliko vremena ( a računa se u godinama) da srede postojeću mrežu da radi na DOCSIS 3.0 standardu? Nisu bili sposobni da ulože kudikamo manje u relativno dugom periodu na postojećoj mreži. A sa DOCSIS 3.0 oni danas bi bili u situaciji da su konkurentni Targu na istoj mreži uz ulaganje u promenu modema onima kojima je on potreban. Bez urgentnog najavljivanja uvođenja optike. Već danas bi ladno mogli da dignu upload, pa makar i da je odnos 4:1. Bili bi konkurentni odmah ne negde u budućnosti. Danas, oni nisu konkurentni, jer za istinu, Targo 10/5 po vrlo sličnoj ceni je mnogo konkurentniji od SBBa 10/1. I to na potpuno novoj mreži sa opremom koja nudi mnogo više u startu od SBBa. OPN koji daje Targo je ne samo optički modem, već WiFi ruter sa 4 ethernet porta, dva izlaza za telefone i izlazom za kablovsku televiziju, mnogo više od SBBa koji daje samo kablovski modem. Danas, da bi SBB bio konkurentan, on mora da značajno podigne upload ( a to je nekih 5 i više puta, zavisno od paketa) i da uz svoj Webstar da bežični ruter. Samo da izjednače ponudu. Imamo li mi te najave od njih? Ne. Ni na dalekom horizontu kako stoje stvari danas. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Slike sa digitalnih fotoaparata - razno | Iluminator | Fotografija | 1074 | 11.10.2007 1:14 |
Intel dizajnira čipove sa osamdeset jezgara | Maverick78 | Overklok | 10 | 6.3.2007 14:14 |
leadtek Winfast 2000 expert - nemogu da dobijem signal na s-video ulazu sa sat. risiv | ural | Foto i audio/video | 17 | 30.8.2006 1:36 |
sporo startanje windowsa sa wirelessom | Paladin | Internet usluge | 9 | 19.7.2006 20:40 |