Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 7.1.2006, 0:32   #121
Sagittarius
Novi član

Član od: 26.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom i najzad kraj! ;)

@mfritz: "Drzimo se mi nacija i tradicija. Ja sam slobodan covek, jel tako? E sad: ja kao slobodan covek moram da "vratim dug drzavi". Ej. Ja kao slobodan covek ne mogu da spakujem ranac i da krenem peske, recimo negde istocno. Ne mogu. Mogu da krenem, da me siluje milicija koja me cuva, mene i moju slobodu, onda mogu da me upucaju na granici. Ali najverovatnije bih zgazio minu i rasprsio se u svoj svojoj slobodi po livadi.
Zivela tradicija, nacija, jezik i sve ostale divne tekovine nase predivne i preduge srpske civilizacije, zivela smrt, patnja, represija i segregacija. Ziveo dvor na kojem su se jos tada fekalije jele viljuskom."

Ovo bolje da ne komentarisem. Idi brate u Ameriku, pa im objasni kako tvoj sin nece da vrati dug drzavi zato sto je on "slobodan covek". Ili zamisli da si deda, da si crne puti, pa ispricaj svom unuku kako si u toj Americi uzivao dok se te Kju Klus Klanovci mazili i pazili, dok je u tamo nekoj Srbiji vladale smrt, patnja i represija... U Americi prisluskuju svaku muslimansku porodicu jer su oni potencijalni teroristi. To nije represija. A o mitu o Echelonu i skeniranju celokupne mail-poste da ni ne pricam...

Citat:
Reloader kaže:
"Pa ako su mogli da nauce radu u ofisu, mogu i da nauce par engleskih reci i izraza, od njih se ne dobija nikakva zarazna bolest..."
Stariji ljudi imaju averziju prema promenama, prema novotarijama, a neuki imaju i strah od nepoznatog, da ce nesto pokvariti i slicno, pa im to treba sato vise pribliziti. To je pametno sa Microsoftove strane. Jeste da Windows iz tog razloga postaje sve sareniji i u sustini smesniji i u neku ruku komplikovaniji za strucnjake (meni je odurno da predjem na XP, jos uvek teram 2000-ku, ali dobro, i masina mi je slaba...)

@nsAce: "Na sta ce liciti ovaj jezik za 50 godina. Hocemo li morati da uvodimo u jezik i slova Q W X Y ?"

Nece, Vuk nam je dobar alfabet napravio, sve ce to moci da se napise i nasim slovima, jedino sto ce biti latinicna, ali trideset je dovoljno.

Poslednja ispravka: Sagittarius (8.1.2006 u 16:55) Razlog: moram Reloadera lepo da citiram, opomenuo me covek... :)
Sagittarius je offline  
Stara 7.1.2006, 0:53   #122
Reloader
Starosedelac

Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 28 puta na 20 poruka
Određen forumom Re: Jezicki puritanci

Citat:
nsAce kaže:
O ovome sve vreme govorim.

Danas je moderno ubacivati engleske reci i kada treba i kada ne treba. Ali me to ne cudi. I ovde u Vojvodini je krajem pretproslog veka bilo popularno koristiti nemacke reci tipa:spacirati-setati, tancovati-plesati... Pa nedavno je na RTS-u bio "Pop Cira i pop Spira" pa ste se mogli uveriti u to.

Ja kazem da treba upotrebljavati srpske reci gde god je to moguce.
Sta ces ti Reloader odgovoriti kad te za dvadeset godina neko pita na "CISTOM SRPSKOM":
Ej jesi li imao TRENDY STYLING na FASHION WEEK-u ili si imao DEFAULT LOOK?
Da, da sve ove reci se danas upotrebljavaju u parakulturnim emisijama.

Zasto danas upotrebljavas rec mis kada mozes i mouse isto je tako logicno kao i folder i file.

Na sta ce liciti ovaj jezik za 50 godina. Hocemo li morati da uvodimo u jezik i slova Q W X Y ?
Zao mi je. Ako jezik ne moze sam da se odrzi, necu ga ja sigurno vestacki odrzavati...

Jezik je fluidalna stvar koja se stalno menja - to je neminovnost.
E sad sto nismo sposobni da izmislimo svoju rec to je druga stvar...

I inace smo povodljiv narod - Nemci bili ukupno 10 godina kod nas, mi pokupili 20 000 rechi od njih... nije ni cudo sto sad kupimo engleske...

Citat:
Strelac kaže:
@Reloader: "Naravno da me nervira. Kao i kad odem kod neke ribe da sredim komp a ono XP na srpskom"
A ti sredi ribu, a komp ostavi na miru...
Pa moram oba da zavrsim al' mnogo mi vremena uzme pronalazenje stvari po srpskom XP-u, malo mi vremena ostane za ribu

Citat:
Strelac kaže:
@Reloader: Ne. Ista stvar kao fajl-datoteka. Lepse je fashion week
Meni je licno lepse "nedelja mode". Inace postoji izraz za upotrebljavanje reci stranog jezika naamesto reci koja postoji u sopstvenom jeziku - to se lingvisticki zove VARVARIZAM. Silujemo sopstveni jezik umesto da ga negujemo. Inace ko od nas ovde zna stare srpske nazive za mesece u godini? Sumnjam da takvih ima. To nisu oni izrazi koje hrvati koriste, ali je blizu. Mozda u sledecem postu.
E meni je lepse FASHION WEEK. AL' NE ZATO STO JE STRANO NEGO ZATO STO DOK SU ONI (EVROPLJANI I AMERI) PRONALAZILI MODU, MI SMO SE OVDE UBIJALI I KLALI!!!

Oni su to izmislili, i oni su dali IME! I nema sta tu mi da menjamo.

Mi smo najvece *****e napravili sto smo za 500 godina NASE NAZIVE PROMENILI TURSKIM! E TAD JE TREBALO ICI I GOVORITI, SAD JE KASNO...

I trebalo je cuvati DOK SU NAM HRVATI KRALI IZRAZE I RECI! I DOK SMO OVDE UZIMALI GERMANIZME...

Sad je kasno, prijatelju... sad kad se svi okrecu jednom jeziku ne bi li se lakse sporazumevali, SAD SMO NASLI DA CUVAMO JEZIK! E ***** TI NAROD...

BTW. Ova tema OPASNO zalazi u politiku, tako da predlazem zakljucavanje...

Za kraj samo mogu da postujem sledece http://www.sk.co.yu/2002/05/siji01.html

Ja u ovoj temi necu vise postovati...

@Sagitarius

Nauci da quote-ujes, to je osnovno ponasanje na forumima
Reloader je offline  
Stara 7.1.2006, 1:55   #123
mfritz
Član

Član od: 4.12.2005.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

@САЏИТАРИЈУС

Nema veze, citao sam sta si pisao, ali mi bilo tesko da pratim tvoju logiku.
Znaci: moj stav ne valja, agresivan je. A tvoj odgovor je da sam ja majmun?
Mozda bi hteo da mi objasnis na koji nacin ti pravis dobru sliku o srbima?
Poenta mog posta je upravo da je nacionalizam tesno povezan sa takvim ponasanjem.

Ja sam spreman da prihvatim to sto si ti Srbin. Meni ne smeta.
Ali tebi smeta to sto sam ja covek, a ne srbin.

Mislim da bi sada bilo pametnije da zavrsimo sa razgovorom, jer ce ovo postati flejm.
mfritz je offline  
Stara 7.1.2006, 14:34   #124
nsAce
Član

Član od: 22.12.2005.
Zahvaljeno 6 puta na 3 poruka

Mislim da ovo postaje zaludna diskusija.
Da rezimiram:
Nijedno pismo nije manje pogodno za racunare (nije Microsoft dzaba napravio nekoliko desetina Language Interface Pack za razne svetske jezike). Sto bi kinesko, vijetnamsko ili neko drugo pismo pa i cirilica bila manje pogodna za rad na racunaru. Sve je to niz nula i jedinica. Noviji i neiskusni korisnici koji tek sada ulaze u svet racunara danas imaju privilegiju da pisu na svom maternjem jeziku bez problema i nisu uslovljeni znanjem engleskog jezika. Verovatno ce to biti opredeljenje sve vise i vise korisnika.Daleko su iza nas ona vremena kada nijedan program za pisanje teksta nije podrzavao nijedan drugi jezik osim engleskog. Takodje su prosla vremena kada su ljudi sami pravili svoje YU latinicne fontove prepravljajuci engleska slova. Mogu samo reci Hvala Bogu.
Toliko sto se tice cirilice (ili bilo kojeg drugog svetskog pisma).

Sto se tice stranih reci u nasem jeziku, neminovno ce se morati prihvatiti reci koje ne postoje u nasem jeziku. Za ostale reci treba uzeti srpske nazive jer ne zaboravite da reci tipa HARDWARE, SOFTWARE jednako "glupo" zvuce u engleskom kao i MEKOTVORINA, TVRDOTVORINA u srpskom jeziku. Ako vec uzimamo reci koje su strane treba ih pisati kako se izgovaraju u srpskom a ne upotrebljavati slova W Q X Y jer je to vrlo nakazno. Sta ce biti ako za pedeset godina arapski postane dominantan jezik, hocemo li onda ubacivati i arapska slova i onda cemo imati srpska, engleska i arapska a u medjuvremenu verovatno nemacka i francuska slova u svojoj azbuci. A srpski jezik ce verovatno biti smetliste stranih reci i izraza. Ne zaboravite da su mnoge reci u engleskom jeziku postojale i mnogo pre pojave racunara i racunarske termonologije (mnogo pominjani FOLDER je nista drugo neko FASCIKLA ili DOSIJE).
nsAce je offline  
Stara 7.1.2006, 14:35   #125
nsAce
Član

Član od: 22.12.2005.
Zahvaljeno 6 puta na 3 poruka

Pomodara je uvek bilo i uvek ce ih biti.To mi nista nije cudno, ima ih u svim narodima. Danas je pisanje engleskih reci COOL ali proci ce i to. Pomodari ce vremenom omatoriti i svatiti neke stvari, u to nema sumnje. Do tada ko voli da ima englesko okruzenje na racunaru ili na ovom forumu samo napred, to se zove sloboda.
Sto se mene licno tice trudicu se da pisem pravilno u skladu sa pravopisom uz koriscenje srpskih reci i uz koriscenje cirilice. Srpska cirilica je skoro savrseno pismo. Mnogi bi pozeleli takvo pismo (jedan glas - jedno slovo - jedan znak). Da podsetim latinica koju mnogi neopravdano zovu srpska ne postuje to pravilo (Slova LJ i NJ se sastoje od dva slova). Engleski jezik je tezak za ucenje pravopisa i pravilnog citanja. Nije dzabe jedan lik (mislim da je internet adresa freespelling.com) pokrenuo inicijativu za reformisanje engleskog jezika nesto sto je Vuk Karadzic uradio pre mnogo godina. On predlaze zamenu PH sa F, izbacivanje duplih slova SPELLING - SPELING (moze se cak i glasati o raznim resenjima)... i na taj nacin se veoma priblizava onom Vukovom idealu "Pisi kao sto govoris, citaj kao sto je napisano". Tako da je stvar jasna svako neka prvo uradi nesto na sebi i vec ce uciniti pravu stvar.
Za latinicare: Bar se udostojite pa postujte tu latinicu pa je pisite sa kukicama i kvacicama a ne sa engleskom tastaturom.

Toliko od mene, hvala na paznji i vidimo se na nekoj drugoj temi, ova je za mene icrpljena.
nsAce je offline  
Stara 8.1.2006, 15:48   #126
Marko_L
Mythbuster

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 368 puta na 146 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

Svašta pročitah, ali nemam nameru da citiram pojedinačne stavove, već ću da rezimiram u par rečenica ono što mislim, a to će ujedno biti odgovor svima.
Dakle, treba shvatiti jednu stvar. Kada se priča o jeziku, maletene svako zanimanje ima svoj jezik, koji najbolje razumeju oni koji se time i bave. To je upravo iz razloga standardizacije i lakšeg sporazumevanja sa svetom. Na primer, lekari se sporazumevaju pomoću latinskih izraza koji su standardizovani u celom svetu i to u praksi odlično funkcioniše. Nešto slično, samo manje izraženo je kod zanatlija (zidari, automehaničari, bravari...) koji najbolje funkcionišu pomoću nemačkih naziva alata, jer većina tog alata i potiče iz tog podneblja, recimo šrafciger, šraf, vaservaga, lajsna...sve su to nazivi koje će svaki zanatlija da razume, iako to nisu naše reči. Doduše neke zemlje imaju svoje prevode, ali ipak koren tih reči potiče iz nemačkog, i bilo ko u svetu će te lakše razumeti ako mu kažeš šrafciger, nego zavijač ili odvijač ili kako već. Isto to važi i za ljude koji se bave modom, jer svako od njih će razumeti izraze poput fešon vik, hepening, modeling...a razumeće ih i ceo svet kada se radi o ljudima koji su u tom poslu. Neko ko se ne bavi profesionalno modom, svakako će upotrebiti reč "moda", radije nego "fešon", ali profesionalac neće, jer je navikao da sarađuje i sa strancima koji reč "moda" neće razumeti, ali "fešon" hoće, jer iako većina zemalja ima svoj prevod za modu, kada pričaju sa nekim iz drugog govornog područja, koristiće ono što svi razumeju. E pa ista stvar važi i za kompjutere. Neko ko se ne bavi profesionalno bilo kojom granom IT-ija, može da koristi šta hoće, pa i reči poput "bojanka", "izborna traka sa zadacima", "datoteka", "tvrdi disk"... ali ako zaista hoće da uđe u svet računara i profesionalno se bavi time, e pa izvini, ali moraće da nauči šta je fajl, šta je hard disk, šta je asesoris, šta je imejl, šta je folder, i sve ostalo. To je ceo svet prihvatio. Recimo,i Rusi i Finci i Nemci i Francuzi i svi ostali možda imaju svoje prevode za file, directory, folder, toolbar, taskbar...ali to koriste u svojoj kući, i svako iz tih zemalja ko se profesionalno bavi bilo kojojm granom računara će te bez ikakvih problema razumeti ako mu kažeš "Send me those files" na primer, i u to sam se lično uverio. Prema tome, čist i neiskvaren jezik se možda može koristiti u književnosti ili ako ti je baš stalo do nekakvog očuvanja istog, ali kada se radi o drugim zanimanjima, apsolutni je imperativ da se nauči "jezik tog zanimanja". Mislim, ne vidim šta je tu problem, ja ti ne branim da u razgovoru samnom koristiš izraze poput "datoteka", ali nemoj da očekuješ da ću razumeti o čemu pričaš
Marko_L je offline  
Stara 8.1.2006, 15:58   #127
Marko_L
Mythbuster

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

A što se tiče pisma, vidim da se mnogi pozivaju na famozna slova č,ć,š,đ i ž kojih ima u "našoj" latinici, kao i na Q, W, X i Y kojih nema i da zbog toga to nisu iste latinice. Pa čuj, to jeste tačno, ali 90% "naše" i "standardne" latinice koja se koristi u celom svetu se poklapa i zbog toga je sasvim normalno da je lakše sporazumeti se sa svetom latiničnim pismom, nego li ćiriličnim. Evo jednostavnog primera, recimo dođe stranac i traži Francusku ulicu. On ako vidi taj naziv na ćirilici, neće razumeti pola slova i neće moći da rastumači šta tu piše, ali ako vidi na latinici, možda neće moći tečno da izgovori ono što piše u originalu, ali barem će znati sva slova i ako pokuša da pročita dobiće barem nešto što liči na ono što traži i moći će da se snađe. Pa kad su japanci koji su u celom svetu poznati kao veliki tradicionalisti počeli da stavljaju nazive ulica, firmi, hotela latinicom, zašto bi mi bili crne ovce, koji i nemamo bog zna kakvu tradiciju. Slažem se da neko kome je ćirilica bitna iz bilo kog razloga, treba da ima pravo da piše njome, a da li će ćirilica da nestane iz upotrebe, pa to zavisi od naroda, jer ako većina bude pisala ćirilicom, onda ona neće izumreti nikad, ali ako se velika većina prešaltuje na latinicu, e pa onda žalim slučaj, jer ne vidim razloga da se nešto veštački održava. Najbolje je da se od zaborava čuva u muzeju, kao i ostala "izgubljena" pisma. Ja samo znam da ćirilicu nisam koristio još od osnovne škole i nemama nameru, jer se sa svima bolje sporazumevam latiničnim pismom, pogotovo što je 99% sadržaja na internetu i uopšte koji me zanima, napisan latinicom, a i SVI ljudi sa kojima se redovno dopisujem pišu latinicom. Prema tome, u pitanju je čisto praktična stvar, a ne neko odricanje od nekakvog nacionalnog identiteta i pranja ruku od Srbije i srpstva, mada meni ti pojmovi i ne znače nešto mnogo.
Marko_L je offline  
Stara 8.1.2006, 16:32   #128
Sagittarius
Novi član

Član od: 26.11.2005.
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Question ma nije tako...

Citat:
mfritz kaže:
Znaci: moj stav ne valja, agresivan je. A tvoj odgovor je da sam ja majmun?
Mozda bi hteo da mi objasnis na koji nacin ti pravis dobru sliku o srbima?
Poenta mog posta je upravo da je nacionalizam tesno povezan sa takvim ponasanjem.
Ničim ja nisam ni pokušao da nagovestim da je tvoj stav agresivan, a da li valja ili ne valja, nije na meni da kažem, samo sam izrazio neslaganje sa tim stavom i komentarisao sam isključivo stvari koje si ti izneo, a nikako tebe niti tvoj stav. Pročitaj ponovo (ja jesam): prvo sam naveo šta si ti rekao, pa onda šta ja mislim o tome.
Ne kažem ja da si ti majmun, nego si pre ti to rekao - da smo svi mi majmuni (jedno 99,6%). Smatram da DNK nije nikakvo merilo čoveka - tamo samo piše koliko imamo ruku, nogu i glava, a o karakteru ne kaže ništa, a sve i da kaže nije ga čovek pisao pa ga ne može pravilno ni pročitati. Banalizovao sam, ali valda uviđaš poentu.
Citat:
mfritz kaže:
zasto bih se drzao tradicije ili nacionalnog identiteta kada znam da sam COVEK? Objasnite mi?
I pokušao sam da objasnim. Nacionalni identitet jeste deo čoveka. Svesnost o tome šta jesi, od koga potičeš. Bez tog identiteta i nisi potpun čovek. Zar nije lepše kada te ispunjava ponos? Lepo je kada si ponosan na svoju decu, ali zašto ne i na svoje pretke? Zato ja smatram da nije dovoljno biti SAMO čovek.

Na koji način ja pravim dobru sliku o Srbima? Pa ne znam, ja ne nosim šajkaču, ne urlam nacionalne pesme, ne dižem tri prsta po trgovima i ne pevam pesme o Radovanu Karadžiću. Verovatno ja i nisam dobar Srbin. Više volim pesmu tamburaša, trudim se da pišem i govorim ispravno, da poštujem neke norme koje je i moja baka poštovala, da verujem u Boga (bez kralja, malja i otadžbine, države i ostalih bakrača), da nikoga ne vređam, ne zlostavljam niti materijalno, fizički ni moralno oštetim, da pomognem kome mogu, da naučim od drugih i druge uputim. Možda puno gnjavim i zagvaždam, dosadan sam i uporan, ali to su više odlike lično mene nego Srbina u meni. Trudim se da budem dobar Srbin i hrišćanin. Šta je to Srbin ne piše nigde, pa svako na svoj način shvata. Za mene je to jezik, običaji i istorija, a hrišćanin - to je već malo lakše znati, a teže postići.
Citat:
mfritz kaže:
Ja sam spreman da prihvatim to sto si ti Srbin. Meni ne smeta.
Ali tebi smeta to sto sam ja covek, a ne srbin.
Znam da nisi hteo da kažeš da Srbi nisu ljudi, ali tako ispade (jer si čovek a ne Srbin, kao da to jedno drugo isključuje). Ili ispada da ja želim da svi ljudi budu Srbi i ništa drugo. Ma ne.
Meni nijedan čovek ne smeta, ne smetaju mi ni tvoja uverenja, ali se ne slažem sa njima. A žao mi je što ti ne poštuješ deo sebe, jer ti, kako si ranije rekao, jesi Srbin, i smeta mi što ćeš to nepoštovanje preneti na svoju okolinu i dalje na svoju decu.
Sagittarius je offline  
Stara 8.1.2006, 21:36   #129
bobi
Deo inventara foruma

Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka

Sagittarius, odlicno receno...

Mogu samo da primetim kako je smesna (a citao sam je nekad(verovao nikad)) Darvinova teorija, o majmunima i ljudima.
Da ne duzim mnogo, to je meni kao da smatrate da je konj nastao od krave, jer zaboga obe zivotinje idu na 4 noge, pasu travu, mnoze se i slicno razmisljaju.

Ni ja ne pevam nacionalne pesme, posebno kada se neka tragedija dogodi nasem narodu, niti dizem tri prsta na sred trga da me svi vide. Znamo svi da je lako to raditi kada si u Srbiji.

Ovo o hriscanstvu si najbolje rekao. Niko nije, u sustini, dostojan da sebe nazove najvecim hriscaninom.

Takav covek jednostavno ne postoji...
bobi je offline  
Stara 8.1.2006, 22:45   #130
Reloader
Starosedelac

Citat:
bobi kaže:
Mogu samo da primetim kako je smesna (a citao sam je nekad(verovao nikad)) Darvinova teorija, o majmunima i ljudima.
Ima nas svakakvih...

Da nemas mozda bolju teoriju? Lako je pljuvati tudj rad

Citat:
bobi kaže:
Da ne duzim mnogo, to je meni kao da smatrate da je konj nastao od krave, jer zaboga obe zivotinje idu na 4 noge, pasu travu, mnoze se i slicno razmisljaju.
Pa ocigledno nisi razumeo neke stvari/ili si hrkao na casu biologije.
Konj i krava imaju zajednickog pretka - nisu nastali jedan od drugog
Reloader je offline  
Stara 8.1.2006, 23:01   #131
bobi
Deo inventara foruma

Citat:
Reloader kaže:
Ima nas svakakvih...

Da nemas mozda bolju teoriju? Lako je pljuvati tudj rad
Imam... covek je nastao od Boga...

Citat:
Reloader kaže:
Pa ocigledno nisi razumeo neke stvari/ili si hrkao na casu biologije.
Konj i krava imaju zajednickog pretka - nisu nastali jedan od drugog
Mozda ja nisam najbolje razumeo cas biologije, ali ni ti nisi razumeo mene.
Zar ti stvarno verujes da je konj nastao od krave!?

Ili od zajednickog pretka...
bobi je offline  
Stara 8.1.2006, 23:08   #132
Reloader
Starosedelac

Citat:
bobi kaže:
Imam... covek je nastao od Boga...

A ko stvori kromanjonce, neandertalce, australopitekusa i ostale praistorijske ljude? Isto Bog? Zasto stvori majmune?

Ocigledno je prvo stvorio njih (posto u njihovo doba nema arheoloskoh podataka o modernom coveku), pa nije bio zadovoljan pa smo mi sad verzija 1.1 (fixed known bugs)

Citat:
bobi kaže:
Zar ti stvarno verujes da je konj nastao od zajednickog pretka...
Naravno
Reloader je offline  
Stara 8.1.2006, 23:27   #133
bobi
Deo inventara foruma

Citat:
Reloader kaže:

A ko stvori kromanjonce, neandertalce, australopitekusa i ostale praistorijske ljude? Isto Bog? Zasto stvori majmune?
A koji od tih tvojih (i mojih) 5 cula rece da je to tako bilo...
"Svet kao volja i predstava" rece Shopenhauer, preteca matriksa
Shvati, da ako neko veruje u nesto, onda veruje, i ne bavi se racionalnim stvarima.
Jer i racionalnost se lako moze odbacti putem filozofije (sto i sam znas)
Premda, ova polemika iako je off-topic mi prija, te molim admine da je ne gase...

Nemam nista protiv da i ti verujes u svoja racionalna iskustva... (opet verujes(da ne poverjes )
bobi je offline  
Stara 9.1.2006, 1:49   #134
Reloader
Starosedelac

Citat:
bobi kaže:
A koji od tih tvojih (i mojih) 5 cula rece da je to tako bilo...
Cula ti govore da se Sunce krece oko Zemlje, pa ipak nije tako

Citat:
bobi kaže:
Shvati, da ako neko veruje u nesto, onda veruje, i ne bavi se racionalnim stvarima.
Shvatam ja to ali onda nemoj da ti budu smesne tudje teorije.

Citat:
bobi kaže:
Jer i racionalnost se lako moze odbacti putem filozofije (sto i sam znas)
Pazi nisam ni ja neki racionalista ali ako vec verujem u iracionalno, parapsiholosko i metafizicko, Bog bi bio poslednji u koga bih verovao...
Reloader je offline  
Stara 9.1.2006, 18:17   #135
bobi
Deo inventara foruma

O.K. brate, odosmo mnogo u off topic...
Od jezika i njegove upotrebe, do teoloskih rasprava...
bobi je offline  
Stara 9.1.2006, 22:37   #136
mfritz
Član

@Saggitarius

Jeeee! Ispade da se razumemo.

Ma znam, slazem se ja sa tobom, samo mislim da od potenciranja nacionalne pripadnosti nikada dobro ne izadje, jerbo ljudi pamte lose stvari koje su se desavale zbog drzava i onda se ne slazu. Mislim, ja imam polovinu familije u hr, i znam sta se sve desavalo, ali opet mi tesko pada da mrzim hrvate. Sta da radim.
I tako, na to sam mislio. A i na ljude koji nece da cuju za strance, pa ne znam sta. Imam takve drugare, super su skroz, a onda ispale nesto "ma sta ce nam stranci, nek idu kuci" u malo agresivnijoj formi. Eh. Jedan pisac fini, Iain M. Banks, pise i SF i normalnu lit. ima superkul zanimljivu pricu o nacinima raznim, zove se Culture. Pa koga zanima moze da nadje na gugletu i da procita, skroz je fino. Sad, da li je moguce ostvariti takvo drustvo (sve se bazira na saradnji sa AI likovima, koje jos ne poznajemo, jelte).... Bas je to lepa tema. Sa ili bez vestacke inteligencije..
mfritz je offline  
Stara 9.1.2006, 22:42   #137
mfritz
Član

Određen forumom Kreacionizam

@bobi

A sto ne bismo nastali od majmuna? Naravno da to nije tako jednostavno, ni direktno, al ajde. Prica ide da majmuni i mi imamo zajednickog pretka/pretke, pa smo se malko kanda izdiferencirali...

Ja kad gledam, buduci da sam guzica (lenj) i pirocjanac (skrt), da sam ja bog, ja bih lepo opalio zakone fizike i jos poneki detalj i pustio samo da ide, jel. Ko jos ima zivaca da stvara svet za dva minuta, ili sedam dana, i jos da se smara pa da pravi fosile i da ih mecje u zemlju, cisto tako, da smori raju...

Mislim da je ipak steta ne verovati u evoluciju, pogotovo kada uzmes da nase obrazovanje ima po neku dobru stranu. Daleko bile amerike kad ih tako uce da je bog stvorio svet. U skoli. Kaos. Nezgodno je shvatiti kako to da te u skoli uce da evolucija ne postoji, i onda upises medicinu i paf! Sta sad? Ko je to lud?
mfritz je offline  
Stara 10.1.2006, 0:00   #138
Marko_L
Mythbuster

Počeli smo o jezičkim puritancima, a vidi dokle stigosmo, krenulo se sa prepirkama o tome da li bog postoji ili ne ????? Nekako mi se takve teme nikako ne uklapaju u ovaj forum, ali pošto je diskusija već odmakla, neću da je brišem, samo ću da zaključam. Ako neko od moderatora hoće da je pročisti i otključa, fine with me.
Marko_L je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:28.