Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Zaštita
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Zaštita Virusi, anti-virus programi, firewall...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.7.2006, 14:09   #101
Garson
Deo inventara foruma

Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka
Određen forumom Re: Koji antivirus

Citat:
holodoc kaže:
Pa bre ako me matematika još uvek služi to je 23 a ne 20 procesa! što je manje više OK ali me onda nisi "ušio".

A i imam osećaj da nešto nisi dopisao. Jel ti so Service Pack 1?
Prvo, ovo je SP2.
Drugo, servis i proces su razlicite stvari.
Trece, vishe servisa koristi isti proces, a to je svchost.exe.
Task Manager prijavljuje 20 procesa, s tim shto treba oduzeti taskmgr.exe tj. sam Task Manager, pa se dobije ustvari 19 procesa.
Shto mislish da neshto nisam dopisao?Svi servisi potrebni za normalan rad racunara (dial up, ADSL i ostalo) su aktivni.
Garson je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2006, 15:49   #102
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka

Prvo, ukapirao sam da je Service Pack 2 u pitanju kada sam ponovo pogledao listu

Drugo, servis i proces nisu različite stvari jer je svaki učitani servis u stvari proces koji "čuči" u pozadini i čeka da neki drugi proces iskroristi njegove "sposobnosti" a uz to ima i povlašćeni tretman od strane OS-a, što se konfiguriše argumentima prilikom njegovog pokretanja "svchost-om". "svchost.exe" je inače samo "loader" za proces čije osobine prilikom rada kao proces mogu da se kontrolišu argumentima kada se startuje. Znači, iako ti u Task manager-u postoji nekoliko linija pod kojima piše "svchost" u pitanju su različiti procesi pokrenuti istim "loader-om". i svaka se računa kao jedan proces! Pa dovoljno je da uporediš količine memorije koje "varijante" koriste pa da shvatiš da su različiti procesi u pitanju.

A nemoj da zaboraviš da su i "lsass.exe", "csrss.exe", "smss.exe" i ostala kompanija takođe procesi (servisi) koje ne možeš da isključiš. Dobro, Task manager se ne računa.

Znači, da skratim priču, najmanji broj procesa koji možeš imati u datom trenutku jednak je minimalno broju servisa koji rade u pozadini!

Sada kada sve to sklopim nekako mi nikako nije jasno kako možeš da u Task Manageru imaš 19 procesa. Možda bih ti poverovao kada bi postavio screenshot pa ako stvarno ima 19 komada staće
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2006, 18:43   #103
Garson
Deo inventara foruma

Citat:
holodoc kaže:
Prvo, ukapirao sam da je Service Pack 2 u pitanju kada sam ponovo pogledao listu

Drugo, servis i proces nisu različite stvari jer je svaki učitani servis u stvari proces koji "čuči" u pozadini i čeka da neki drugi proces iskroristi njegove "sposobnosti" a uz to ima i povlašćeni tretman od strane OS-a, što se konfiguriše argumentima prilikom njegovog pokretanja "svchost-om". "svchost.exe" je inače samo "loader" za proces čije osobine prilikom rada kao proces mogu da se kontrolišu argumentima kada se startuje. Znači, iako ti u Task manager-u postoji nekoliko linija pod kojima piše "svchost" u pitanju su različiti procesi pokrenuti istim "loader-om". i svaka se računa kao jedan proces! Pa dovoljno je da uporediš količine memorije koje "varijante" koriste pa da shvatiš da su različiti procesi u pitanju.

A nemoj da zaboraviš da su i "lsass.exe", "csrss.exe", "smss.exe" i ostala kompanija takođe procesi (servisi) koje ne možeš da isključiš. Dobro, Task manager se ne računa.

Znači, da skratim priču, najmanji broj procesa koji možeš imati u datom trenutku jednak je minimalno broju servisa koji rade u pozadini!

Sada kada sve to sklopim nekako mi nikako nije jasno kako možeš da u Task Manageru imaš 19 procesa. Možda bih ti poverovao kada bi postavio screenshot pa ako stvarno ima 19 komada staće
Drugo, servis i proces nisu ista stvar.Polozio sam vishe ispita na ETF-u koji imaju veze sa tim (izmedju ostalog i Operativne Sisiteme) ) pa, eto , znam da nisu.
Inace, kod mene je aktivno 4 svchost.exe procesa i vishe od 4 servisa koji koriste svchost.exe (mogu i da ih nabrojim ako treba).
Nemam nishta protiv tvojih objashnjenja , ona mogu nekom i da posluze, mada ne treba da mi objashnjavash za "lsass.exe", "csrss.exe", "smss.exe", dobro znam shta su.
Evo i screenshota (oduzeti taskmgr.exe i ACDSee8Pro.exe shto daje 19).
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	TaskMgr.jpg
Viđeno:	120 puta
Veličina:	94,7 KB
ID:	2336  
Stara 19.7.2006, 19:46   #104
Garson
Deo inventara foruma

Evo i liste aktivnih servisa (izdvojenih iz liste svih aktivnih ) koji koriste svchost.exe.
COM+ Event System
Cryptographic Services
DCOM Server Process Launcher
DHCP Client
DNS Client
Network Connections
Remote Access Connection Manager
Remote Procedure Call (RPC)
Shell Hardware Detection
System Event Notification
Telephony
Terminal Services
Themes
Windows Audio
Windows Management Instrumentation
Workstation
Ako se ne varam, ima ih 16 a u Task Manager-u svega 4 svchost.exe procesa.
Stara 19.7.2006, 21:41   #105
holodoc
Deo inventara foruma

Argument da si imao „Operativne sisteme“ na ETF-u i nije baš nekakav ako uzmeš u obzir da sam i ja slušao isti predmet „pored gomile predmeta vezane za tu tematiku“ (ako malo bolje razmisliš zapitaćeš se u kom ćeš još to predmetu osim „Operativnih sistema“ da pominješ definiciju procesa i servisa). Neznam kakav je tvoj stav po tom pitanju ali je moj otprilike kaže da je kvalitet i kvantitet korisnog znanja sa kojim se izađe sa „Operativnih sistema“ bilo gde u zemlji Srbiji više štetan nego od koristi. Pa prosudi.

Da se ukratko podestimo „lekcije“ o servisima i kako su oni uopšte vezani za procese. Pošto se više vezuješ za Windows pojasniću to na njegovom primeru mada sve važi za bilo koji operativni sistem na planeti zemaljskoj (naravno dolaze u obzir samo OS-evi koji podržavaju multitasking). Znači, sve što nije DOS ili starije od desetak godina uglavnom podržava servise.

Da ne bih pominjao „alg.exe“ i ostale servise uzeću na zub „svchost.exe“. Kao što sam rekao pomenuto programče nije ništa drugo do pokretač određene grupe servisa na računaru. Servisi su (uglavnom) pisani u obliku zasebnih .dll fajlova koji se učitavaju u memoriju kao zaseban program. Znači kada u Shell-u ukucaš komandu „svchost.exe“ i dodaš joj argumente i naziv dll-a koji treba učitati svchost učitava taj dll u memoriju a sistemu (nazovi Task manageru) se registruje kao još jedna instanca „svchost-a“. Znači, „svchost.exe“ + „odgovarajući dll“ = „novi proces“ koji je u suštini manje-više nezavisno radi u pozadini. Znači, bez obzira što je „puštanje u rad“ servisa malo nestandardno svako novo puštanje u rad svchost-a čini jedan novi proces pa kako god ti želeo da posmatraš stvar. Možeš recimo da pokušaš sa gašenjem procesa u MMC-u i da vidiš kako će to da se odrazi na broj procesa koji teraš ali nemoj da se iznenadiš ako u nekoj situaciji ne vidiš nikakvu promenu zato što „svchost.exe“ ume ponekad da da servisima popriličnu autonomiju a ovi to umeju da zloupotrebe.

Ista stvar važi i na Linux-u (mada je način na koji je rešeno puštanje u rad servisa malo drugačije) i na većini OS-eva koji kod nas kruže.

Naravno u svakoj diskusiji ovog tipa postavlja se pitanje kredibiliteta autora teksta što je ujedno i jedna od velikih mana na forumima. Kako čovek koji je jednostavno u potrazi za korisnim informacijama da razluči tačno od netačnog (wiki sindrom koji se pominje često u poslednje vreme).

Zato da ne bih sebe dovodio u situaciju da gomilam offtopic u ovoj temi evo linka na jedan interesantan tekst koji daje osnovne (ali precizne) informacije o servisima i za razliku od mog teksta potpisan je kredibilitetom autora.

http://www.sk.co.yu/2006/02/skse01.html

PS. I dalje mi nije jasno kako imaš samo 19 procesa
Stara 19.7.2006, 21:58   #106
Garson
Deo inventara foruma

Zashto sve ovo pishesh a nije ti jasno kako imam 19 procesa?Eto ti slike, i lista aktivnih servisa (i onih koji koriste svchost), mozda ja ne znam da brojim ali brojke ne lazu. Preispitaj sve ovo shto si pisao, poshto ja to nisam citao jer sam, je li, sve to vishe puta ucio/citao.
Bolje da si dao neki ozbiljniji link, a ne ovo za shiroke narodne mase.
Inace OS na ETF-u nikako ne moze biti shtetan, ne znam gde si ga ti slushao.Mozda je na FON-u shtetan , ali ETF je neshto sasvim drugo, meni je taj ispit pojasnio mnoooogo stvari.
Inace bez NODa i Zone Alarma taj broj bi bio 15 (NOD i ZA imaju po 2 procesa).Pored toga, skoro sam uveo ADSL pa mi se jedan proces uvalio (dslmon.exe), aktivan mi je i ITE Smart Guardian koji ide uz DFI plocu.Bez njih bi bilo 13 aktivnih procesa.
Pogledaj ovaj link www.blackviper.com i bice ti jasno kako imam 19 procesa.
Stara 19.7.2006, 22:12   #107
holodoc
Deo inventara foruma

Odličan sajt

Nego da se vratimo na antiviruse inače će ti broj aktivnih procesa pasti ispod 5
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	site.gif
Viđeno:	94 puta
Veličina:	51,2 KB
ID:	2341  
Stara 19.7.2006, 22:23   #108
Garson
Deo inventara foruma

Jbg, nisam ja kriv za radove, ali evo sa tog sajta nekoliko dokumenata u kome je navedeno shta se sve moze bez problema iskljuciti, kao i objashnjenja cemu sluzi koji servis, da ne bude da ja lupam.Ja sam koristio Safe podeshavanja a pored toga sam iskljucio i Print Spooler servis jer nemam shtampac, kao i Windows Image Acquisition (WIA) jer nemam kameru ni skener.Iskljucio sam i Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS) jer koristim Zone Alarm umesto Win Firewall-a.
Priloženi fajlovi
Tip fajla: zip Podeshavanje Windows XP SP2.zip (76,7 KB, 115 puta viđeno)
Stara 19.7.2006, 22:30   #109
holodoc
Deo inventara foruma

Imam to uputstvo ali nažalost ne mogu baš da isključim toliko procesa kao ti jer imam dosta aplikacija za posao. Recimo "Print spooler" ne smem da isključim jer MNOGO često koristim "Distiller" i "Adobe Professional".

Uglavnom od procesa koje sam poisključivao tu je gomila onih Remote gluposti i nekih stvari koje mi nikada u životu neće trebati. A uputstvo koje si dao sam i ja koristio za gašenje procesa ali sam posle toga samo još jednom prošao da vidim šta koji stvarno radi. I ispostavilo se da ima još dosta đubreta.

Mada ponekad više volim da ostavim neki proces na miru nego da se posle bitam koji isključeni proces mi sada ne da da uradim ovo
Stara 19.7.2006, 22:35   #110
Garson
Deo inventara foruma

Citat:
holodoc kaže:
Imam to uputstvo ali nažalost ne mogu baš da isključim toliko procesa kao ti jer imam dosta aplikacija za posao. Recimo "Print spooler" ne smem da isključim jer MNOGO često koristim "Distiller" i "Adobe Professional".

Uglavnom od procesa koje sam poisključivao tu je gomila onih Remote gluposti i nekih stvari koje mi nikada u životu neće trebati. A uputstvo koje si dao sam i ja koristio za gašenje procesa ali sam posle toga samo još jednom prošao da vidim šta koji stvarno radi. I ispostavilo se da ima još dosta đubreta.

Mada ponekad više volim da ostavim neki proces na miru nego da se posle bitam koji isključeni proces mi sada ne da da uradim ovo
Pa , dobro Print spooler je jedan.Onda bi bio na 20.Treba iskljuciti Automatic Updates, Security center, System restore i ostale Microsoft shitove.
Stara 21.5.2007, 21:57   #111
CyberBoy
Novi član

Član od: 29.8.2006.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 9 puta na 2 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku CyberBoy

Imam nod32 vec tri godine i nisam imao problema, a podsecam da stalno visim nA
netu..definitivna preporuka
CyberBoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.5.2007, 23:22   #112
Dimo
Starośeđelac

Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 417
Zahvaljeno 931 puta na 700 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Dimo Slanje poruke preko Skypea korisniku Dimo

E brate,posle godinu dana si izmislio toplu vodu na ovoj temi
Dimo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2007, 22:08   #113
Notorious B.I.G
Veteran

Član od: 16.4.2007.
Zahvalnice: 628
Zahvaljeno 452 puta na 231 poruka
Cool Re: Koji antivirus

Ja koristim avast i zadovoljan sam
Notorious B.I.G je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2007, 22:11   #114
wu-gambino
Veteran

Član od: 18.5.2006.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 28 puta na 12 poruka

Gde moze da se kupi taj NOD, koliko kosta i koja je poslednja verzija ?
wu-gambino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2007, 22:23   #115
AkulM
Veteran

Član od: 16.12.2006.
Zahvalnice: 625
Zahvaljeno 459 puta na 219 poruka

Citat:
wu-gambino kaže: Pregled poruke
Gde moze da se kupi taj NOD, koliko kosta i koja je poslednja verzija ?
pa ne znam gde zivish te be mogu da ti kazem gde ima da se kupi .U Beogradu sam video za 3600 din. . Poslednja verzija je 2.7.

I da, NOD32 jeste najbolji (samo je antispyware obaveza)
AkulM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2007, 22:24   #116
aleksandar macedonian II
Član

Član od: 11.3.2006.
Lokacija: Sombor City where girls are pretty , "neka pravda bude izvrsena makar se nebo srusilo"
Zahvalnice: 42
Zahvaljeno 19 puta na 19 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku aleksandar macedonian II
Thumbs up Re: Koji antivirus

Zone Alarm Security Suite 7,nekako sam ljubitelj all in one.
Inace koristim ga od verzije 6 i nikada nisam imao nikakav problem,a stvarno svuda se vucem i svasta skidam od Torent fajlova Soulseeka,xxx fajlova......
A najbolja stvar je sto zauzima 6 mb resursa,e vala skidam im kapu
aleksandar macedonian II je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2007, 22:35   #117
AkulM
Veteran

Član od: 16.12.2006.
Zahvalnice: 625
Zahvaljeno 459 puta na 219 poruka

Citat:
aleksandar macedonian II kaže: Pregled poruke
Inace koristim ga od verzije 6 i nikada nisam imao nikakav problem,a stvarno svuda se vucem i svasta skidam od Torent fajlova Soulseeka,xxx fajlova......
eh, da zauzima 6mb resursa (RAM) i da nema onaj shit-anti-virus ja bi ga odavno instalirao
AkulM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2007, 1:05   #118
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 999
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic

Citat:
aleksandar macedonian II kaže: Pregled poruke
Nece biti da zauzima samo 6MB ram-a

Citat:
AkulM kaže: Pregled poruke
eh, da zauzima 6mb resursa (RAM) i da nema onaj shit-anti-virus ja bi ga odavno instalirao
Pa moze se instalirati i bez Antivirusa
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.5.2007, 12:48   #119
baclawa
Član

Član od: 14.5.2007.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 17 puta na 14 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku baclawa

Za one kojima ne fali resursa definitivno preporučujem Kaspersky. Za one druge, NOD32 .
baclawa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Koji antivirus program koristite? oluja Zaštita 394 29.2.2008 9:58
Koji je najbolji antivirus Vlado78 Zaštita 3 5.12.2005 17:38

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 1:30.