Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Role-Play
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Role-Play FRP, RPG...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 27.7.2011, 10:18   #1041
Uruk
Veteran

Član od: 30.5.2011.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 186 puta na 125 poruka
Određen forumom Re: The Elder Scrolls V - Skyrim

Citat:
Bascelik kaže: Pregled poruke
U gothicu 2 dobijes razlicitu pricu ,ali ne u celoj igri nego u jednoj trecini igre, druge dve trecine igre su gotovo identicne bez obzira kojoj guildi si se priklonio ,ima par razlicitih questova, ali je vecina ista.
...zadaci po gradu i oni vezani za gildove su bili puni C&C, tako da se meni trazenje te zlatne linije oteglo... mislim da sam najvise vremena tu proveo, oko Korinisa i frakcija(pravljenje puno sejvova na razlicitim "raskrsnicama" u igri, kalkulacija sa trosenjem expa ili LP*a zbog istrazivanja novih "puteva" i nacina; da li da trosim na lockpick ili pickpoket, ili na neku trecu vestinu, itd.)...Tu multi-lineanost najvise cenim u RPG*u, a u TES-u je nisam nasao.
...naravno da je i u gotiku moglo to bolje i razgranatije...
Evo jedno lepo objasnjenje, kroz primer, iz slicne diskusije na drugom forumu:
Spoiler za multi-linearity:
Citat:
Example: G2. Goal: Get into the upper quarter and to Lord Hagen. After a little research, I am presented with three options:
  • I can try to become a member of the city guard.
  • I can try to become a fire mage.
  • I can try to become a mercenary.

Let's say I try to join the city watch. Again, I am presented with alternatives. I can
  • Kill the thieves guild
  • Become an apprentice of either
    • Konstantino
    • Harad
    • Bosper

Let's say we decide to become an apprentice. We need at least 4 of the craftsmen in downtown to accept that. Harad, for instance, wants proof that I am no coward and demands an orc axe. Again, I have several options.
  • I can just find one (like in the cave close to the city)
  • or I can really kill an orc. For example, the one in the woods in front of the city.
    • I can do alone or
    • I can let Bosper's former apprentice help me with that.

What do we have here? We have multi-linearity within multi-linearity within multi-linearity! A whole tree of possible paths just to reach that one point in the story opens up to me and whatever I choose, it changes what I have to do. Every choice directly affects my gaming experience. Furthermore, becoming a fire mage means I get treated with respect (and maybe a little fear) by the people in the city and the novices in the cloister. Becoming a merc will make the paladins want to spit in my face.

Citat:
U gothicu 2 dobijes razlicitu pricu ,ali ne u celoj igri nego u jednoj trecini igre, druge dve trecine igre su gotovo identicne bez obzira kojoj guildi si se priklonio ,ima par razlicitih questova, ali je vecina ista.
Kao TES-u? Sve otvoreno?

@Gravespawn_89
Citat:
Da li mora igra da ti zabrani pristup kako bi se vi držali vaše uloge koju ste sami izabrali? Role playing je po vama samo ono što vam igra pokaže i odredi da možete da radite jer niste sami sposobni da ostanete u ulozi?
...meni nije bitno samo koju cu ulogu izabrati i na koji lvl cu se napucati, nego i posledice tog mog nacina. Ako sam nesto dobro isplanirao i povezao hocu da budem nagradjen(gomila expa koji cu posle opet koristiti u kalkulacije i planove za resenje sledecih zadataka) ili ako sam zbrzao(ide malo exp*a) metlam manastir, cistim svinjce, cupam repu, gutam speed potove, zaobilazim kripove i bezim po mapi... i tako to.

Citat:
Ako u TES-u možeš da budeš u svim guildama da li to znači da to moraš i da uradiš? Ako si odlučio da igraš fightera, assassina, maga ili šta već onda se će nećeš baviti magijama.
...naravo da ne mora. Ali za to je potrebna gvozdena disciplina i manjak istrazivackog duha i radoznalosti...

Poslednja ispravka: Uruk (27.7.2011 u 10:50)
Uruk je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.7.2011, 10:32   #1042
Bascelik
Starosedelac

Član od: 19.5.2009.
Zahvalnice: 897
Zahvaljeno 1.188 puta na 638 poruka

Citat:
Uruk kaže: Pregled poruke
...zadaci po gradu i oni vezani za gildove su bili puni C&C, tako da se meni trazenje te zlatne linije oteglo... mislim da sam najvise vremena tu proveo, oko Korinisa i frakcija(pravljenje puno sejvova na razlicitim "raskrsnicama" u igri, kalkulacija sa trosenjem expa ili LP*a zbog istrazivanja novih "puteva" i nacina; da li da trosim na lockpick ili pickpoket, ili na neku trecu vestinu, itd.)...Tu multi-lineanost najvise cenim u RPG*u, a u TES-u je nisam nasao.
...naravno da je i u gotiku moglo to bolje i razgranatije...
Sve je to super,ali koga boli ***** za Gothic? Pogledaj naziv teme ponovo.
Gothic je ubacen u pricu oko spawna neprijatelja (a tu je vec sve receno) ,za sve ostalo imas Gothic 2 temu.

Citat:
Kao TESU-u?
Citat:
U gothicu 2 C&C na tok glavne price je jednak NULI, koji god put da izaberes glavna prica se zavrsava 100% isto,kao uostalom i u TES-u.
... a da citas malo sta drugi pisu? Ovo nije flame war TES vs Gothic, moraces drugacije da ispunis dan.
Bascelik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.7.2011, 11:10   #1043
Uruk
Veteran

Citat:
Sve je to super,ali koga boli ***** za Gothic? Pogledaj naziv teme ponovo.
Gothic je ubacen u pricu oko spawna neprijatelja (a tu je vec sve receno) ,za sve ostalo imas Gothic 2 temu.
.
...sad je ubacen i oko ne/linearnosti, C&C i lvl*ovanja.
Verujem da i to nekog mozda zanima. Ako tebi ne prija ili ne mozes da ispratis obidji...
Nema ovde flame wara, otvorena diskusija, a da nije samo o grafici, enginu i zmajevima.

Edit:
Citat:
U gothicu 2 C&C na tok glavne price je jednak NULI, koji god put da izaberes glavna prica se zavrsava 100% isto,kao uostalom i u TES-u.
Citat:
U gothicu 2 dobijes razlicitu pricu ,ali ne u celoj igri nego u jednoj trecini igre,
Citat:
... a da citas malo sta drugi pisu?
...pa bas zato sto citam i pitam... Sta je sad od ovog: NULA, jedna trecina, pola, cela igra, samo kraj? Saberi se malo pa odluci i napisi. Nije puno vremena proslo od ta dva posta.
Zar prva trecina igre nije glavna prica?

Poslednja ispravka: Uruk (27.7.2011 u 11:41)
Stara 27.7.2011, 11:39   #1044
Maladikt
Starosedelac

Član od: 21.8.2006.
Zahvalnice: 841
Zahvaljeno 973 puta na 624 poruka

Bože, Petra, kako smarate sa tim Gotikom.
Maladikt je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.7.2011, 12:05   #1045
Uruk
Veteran

Citat:
Maladikt kaže: Pregled poruke
Bože, Petra, kako smarate sa tim Gotikom.
...pa moze se slobodno ubaciti pored reci gotika*

*gothic multi-linear RPG style
...i nadati se takvom Skyrimu... Ako je to radio Nehrim moze i Skyrm.
Stara 27.7.2011, 15:03   #1046
Nash Knight
Banned

Član od: 23.10.2005.
Zahvalnice: 1.059
Zahvaljeno 821 puta na 447 poruka

Citat:
Gravespawn_89 kaže: Pregled poruke
Ignorisaću raspravu oko spawninga i Gothic/TES upoređivanja. Nešto drugo mi je zapalo za oko. Ljudi da li vi znate šta je RP? Ako u TES-u možeš da budeš u svim guildama da li to znači da to moraš i da uradiš? Ako si odlučio da igraš fightera, assassina, maga ili šta već onda se će nećeš baviti magijama. Da li mora igra da ti zabrani pristup kako bi se vi držali vaše uloge koju ste sami izabrali? Role playing je po vama samo ono što vam igra pokaže i odredi da možete da radite jer niste sami sposobni da ostanete u ulozi? Ja lično kada bi igrao sa magom ponašao bi se kao mag, kada bi igrao sa crusaderom (aka paladin) radio bi sve ono što bi jedan verski fanatik radio itd. Sigurno ne bi pošao sa mojim listener -om na pilgrimage of the nine jer bi to bilo retardinarno glupo, ali igra vam to dozvoljava ako želite da igrate pokajnika! Isto tako ako želim mogu svog crusador-a da role playingujem da se malo po malo korumpirao Anakin Skywalker style. To je sloboda i draž TES serijala. Ali nekima se to ne sviđa i nekima se sviđa, jer svako ima različit pogled na svet ... RPG-a.
Dobra poenta. Ja sam doduse igrao kao fighter/mage pa sam igrom slucajeva preshao vecinu svih questova (u Morrowindu). Mada mislim da se razumemo.
Nash Knight je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.7.2011, 18:59   #1047
Bascelik
Starosedelac

Citat:
...pa bas zato sto citam i pitam... Sta je sad od ovog: NULA, jedna trecina, pola, cela igra, samo kraj? Saberi se malo pa odluci i napisi. Nije puno vremena proslo od ta dva posta.
Zar prva trecina igre nije glavna prica?
Ja sam sabran,ali ti jako slabo kontas stvari,a za to ne mozes da krivis mene. C&C na glavnu pricu je gotovo jednak nuli, i u Gothicu i u TES-u, prva trecina (G2) se najvise razlikuje (sporedni questovi),ali main quest je uvek isti. Prime te paladini, traze dokaz o zmajevima, doneses dokaz, dobijes dozvolu da nosis eye of inos, ukraden je eye of inos, povratis ga, popravis, pobijes zmajeve itd. sve je isto ... a dal ce da te prime paladini zato sto si mage ili nosis primirje od Lee-a je sporedna stvar i nema uticaja na glavnu pricu. Jasnije? Ili treba ponovo da ti crtam?
Stara 27.7.2011, 20:56   #1048
Uruk
Veteran

Tebi nije jasno sta je C&C. Nece zmajeve zameniti vukodlaci, kosture duhovi ili orke metabaroni,... Takve C&C ne bi niko zeleo da vidi?
C&C je kad npr. kad stanes na stranu jedne od posvadjanih frakcija ili osoba uz sve posledice takve odluke... od jednih dobijas podrsku i pomoc, dok ti ovi drugi otezavaju i podmecu nogu... stvara se reputacija... ovaraju se jedna, a zatvaraju druga "vrata".
Nije to nesto komplikovano da mora da se crta... Neke igre to imaju neke ne, ali G2 su to forsirali od pocetka. Ne moraju biti frakcije u svadji... Evo jos jednom ovaj primer:
Citat:
Example: G2. Goal: Get into the upper quarter and to Lord Hagen. After a little research, I am presented with three options:
  • I can try to become a member of the city guard.
  • I can try to become a fire mage.
  • I can try to become a mercenary.

Let's say I try to join the city watch. Again, I am presented with alternatives. I can
  • Kill the thieves guild
  • Become an apprentice of either
    • Konstantino
    • Harad
    • Bosper

Let's say we decide to become an apprentice. We need at least 4 of the craftsmen in downtown to accept that. Harad, for instance, wants proof that I am no coward and demands an orc axe. Again, I have several options.
  • I can just find one (like in the cave close to the city)
  • or I can really kill an orc. For example, the one in the woods in front of the city.
    • I can do alone or
    • I can let Bosper's former apprentice help me with that.

What do we have here? We have multi-linearity within multi-linearity within multi-linearity! A whole tree of possible paths just to reach that one point in the story opens up to me and whatever I choose, it changes what I have to do. Every choice directly affects my gaming experience. Furthermore, becoming a fire mage means I get treated with respect (and maybe a little fear) by the people in the city and the novices in the cloister. Becoming a merc will make the paladins want to spit in my face.
ovde je bas lepo nacrtano jasno da teletabis skonta ...a sve to vezano za main quest u G2, i opet C&C NULA...

Poslednja ispravka: Uruk (27.7.2011 u 21:18)
Stara 27.7.2011, 21:26   #1049
Bascelik
Starosedelac

Teletabis mozda i skonta, ali ti i dalje ne.

Citat:
C&C na glavnu pricu je gotovo jednak nuli,

Mozes da budes mag,mozes da budes paladin itd. i to za sobom povlaci odredjene posledice,ali ne u glavnoj prici.... probaj ponovo.

Vidim pominjes thiefs guild koji ima NULA uticaja na glavni quest, eto koliko ti nemas pojam o cemu govoris.

Poslednja ispravka: Bascelik (27.7.2011 u 21:42)
Stara 27.7.2011, 21:28   #1050
bacacar
Veteran

Član od: 3.1.2009.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 388 puta na 234 poruka

Citat:
ovde je bas lepo nacrtano jasno da teletabis skonta ...a sve to vezano za main quest u G2, i opet C&C NULA...
Ono sto on hoce da ti kaze je da ako ides od Beograda do Nisa autobusom, vozom ili kolima, svejedno je jer stizes uvek u Nis. Tako i ovde, nebitno je sta ces ti da uradis do cilja ako je cilj uvek isti. Bar ja tako shvatam!
bacacar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bacacar na korisnoj poruci:
Bascelik (27.7.2011)
Stara 27.7.2011, 22:09   #1051
Uruk
Veteran

Citat:
bacacar kaže: Pregled poruke
Ono sto on hoce da ti kaze je da ako ides od Beograda do Nisa autobusom, vozom ili kolima, svejedno je jer stizes uvek u Nis. Tako i ovde, nebitno je sta ces ti da uradis do cilja ako je cilj uvek isti. Bar ja tako shvatam!
U tome i jesta cela poenta ubacivanja C&C u igre: put(igra), tri razlicita prevoza(odluke>choices) sa svim svojim prednostima i manama(posledice>consequences). Ono kako sam se proveo u vozu, i razlika(RP) u odnosu na patnju busom je bitna...C&C... A kad vidim Nis igra je za mene vec zavrsena.

@seph1rot
kad sam napiso teletabis nisam mislio na tebe.

Poslednja ispravka: Uruk (27.7.2011 u 22:39)
Stara 28.7.2011, 10:51   #1052
Asmodeus
Starosedelac

Član od: 30.5.2007.
Zahvalnice: 3.539
Zahvaljeno 1.826 puta na 890 poruka

Mislim da se C&C koncept ne odnosi nelinearnost u toku igre, već na posledice vezane za priču, tj u zavisnosti od izbora da stanem uz jednu frakciju, ili da pogubim lika koji je možda presudan u priči, možda neću ispuniti "sudbinu" glavnog lika (spasiti svet, sebe, itd.) već ću narativni tok igre okrenuti u potpuno drugom pravcu.
Asmodeus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.7.2011, 11:23   #1053
Uruk
Veteran

...ne mora da bude open-end igra, a da ubace C&C...

primer:

Traze mi u igri da postanem pandur.

Opcije da to postanem...mogu da biram:

1.Da pronadjem bandu lopova i predam ih u zatvor-> cilj ispunjen, postao sam pandur->posledica neugodan susret u mracnoj ulicici sa jako za*****im likom iz luke.(C&C-> smrt ili zivot... u svakom slucaju EPIC Fight!)

2. Dobiti odobrenje od svih ovih ljudi i postati ucenik barem jednom od njih:

a.Konstantino( ako mi ovo bude izbor, za posledicu dobijam znanje pravljenja potova-. C&C->alhemija)
b.Harad(C&C-> smithing)
c.Bosper(C&C->lockpick)

( obe od ovih ^gore opcija se jos mogu granati, ali to je vec sporedno)

... zato kazem da je G2 pun C&C. Ne znam da li tako nesto mozemo ocekivati i u TES V?

Poslednja ispravka: Uruk (28.7.2011 u 11:46)
Stara 28.7.2011, 11:52   #1054
Asmodeus
Starosedelac

^Ovo su gameplay Choices&Consequences, a ne pravi C&C.
Stara 28.7.2011, 12:07   #1055
Uruk
Veteran

...pa to je meni jedino i bitno, igra ili gameplay, tu je meni zabava i pravi C&C... Kad vidim kraj igra je za mene vec zavrsena.
Stara 28.7.2011, 12:17   #1056
nameless1
Deo inventara foruma

Član od: 19.8.2009.
Zahvalnice: 3.089
Zahvaljeno 4.935 puta na 2.298 poruka

Heh, pa ti si jednom izjavio da prica nije bitna, i ko zeli pricu, neka cita knjigu!

Drugo, vrlo usko definises C&C, kao sto sam ti do sada bezbroj puta naglasio. Gothic ima gomilu izbora , koji su uglavnom sitni, beznacajni, osim onih vezanih za prikljucenje odredjenoj frakciji, ali posledice tih izbora su mizerne. Medjutim, slazem se da ima mnogo nelinearniju quest strukturu od Obliviona (Morrowind nisam odigrao, a kako stvari stoje, necu nikada), i da je bolji RPG..

Mnogo vise TES moze da nauci od Gothica, nego obrnuto!
nameless1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.7.2011, 12:26   #1057
Uruk
Veteran

Citat:
nameless1 kaže: Pregled poruke

Mnogo vise TES moze da nauci od Gothica, nego obrnuto!
... C&C bolje da uce od tormenta i arcanuma tamo je to jos izrazenije i u vecem obimu...
U G2 jeste malo sprcen C&C na to malo po gradu i manastiru, ali opet ga ima, pruza zabavu i kombinovanje, lepo se grana i produbljava... posle ostane samo reputacija... nije to glavni adut gotika.
Zivi svet je ono sto bi svi trebali da uce iz pravih gotika.
Stara 28.7.2011, 12:45   #1058
nameless1
Deo inventara foruma

Član od: 19.8.2009.
Zahvalnice: 3.089
Zahvaljeno 4.935 puta na 2.298 poruka

Ma, nisam tu mislio samo na C&C, vec na osecaj tokom igranja; nekako mi je progres mnogo bolji u Gothicu- pocinjes kao boranija, pa polako jacas (neverovatan osecaj, kada posle stotinak popijenih batina, konacno uspes da sredis Bulka). Svet je manji nego u TES-u, ali imas mnogo vise stvari da radis (evo, ovi se sada hvale da mozes da przis meso, a to si mogao da radis jos od prvog Gothica), itd..

Imas dosta RPG-ova, sa mnogo jacim C&C, pricom, qvestovima, dijalozima od oba serijala, naravno..
nameless1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.7.2011, 12:49   #1059
Asmodeus
Starosedelac

Citat:
nameless1 kaže: Pregled poruke
Heh, pa ti si jednom izjavio da prica nije bitna, i ko zeli pricu, neka cita knjigu!

Pa sta mi tupimo ovde sa tobom o C&C?
Stara 28.7.2011, 13:06   #1060
Uruk
Veteran

Citat:
Asmodeus kaže: Pregled poruke

Pa sta mi tupimo ovde sa tobom o C&C?
...to sa pricom nisam uspeo da provalim zasto je to spomenuto u diskuciji o C&C...
C&C moze da se ubaci u put od Beograda do Nisa... ne kontam zasto to o prici. Naravno da nije prica bitna za igru. Lepo je kad ti pogode pricu i ambijent , ali da sam igrao igre samo zbog price ne bih se naigrao i propustio bih dosta dobrih igara.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
bethesda, elder scrolls, skyrim

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
The Elder Scrolls Online Angelo Serafin MMORPG igre 1190 18.1.2024 23:55
The Elder Scrolls 5 dzangrizalo Role-Play 4 17.1.2010 0:51
Elder Scrolls MMORPG donator99 Mrežne igre 10 14.11.2007 10:42
Elder Scrolls vs Gothic? karlito brigante otpaTci 6 21.11.2006 23:58

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 6:57.