![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#41 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Kada ste vec pomenuli manipulaciju paketima....
BSD port/package sistem je zakon-po uzoru na njega je radjen Portage kod Gentoo-a i apt kod Debian-a-u-baza programa je slicna kao i kod Debiana-oko 12000..... Dakle #cd /usr/ports/xxx make install clean ili make deinstall ili... pkg_add -r ili pkg_delete u slucaju binarnih paketa... Sve potrebne zvisnosti se skidaju se net-a,a azuriranje port stabla vrsi se preko odlicnog CVS-up-a.... Ako se ima dial-up,mogu se naruciti DVD-ovi sa portovima iz nekog online linux store-a... Cekam da mi stigne to,pa cu razmisliti da li da linux drzim na hd-u..... Salim se....za moj Slackware ce uvek biti mesta ![]() PoZ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Ne radi se o prelasu na Linux, vec o prelasku na vise operativnih sistema od kojih ce jos dugo Windows biti na prvom mestu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Veteran
Član od: 18.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 12 puta na 5 poruka
|
![]() Citat:
Hteo bih da pohvalim ovu poslednju iz sk-a 3/2006. Zaista je EXTRA, svidja mi se opis programa(odnosno odabir) i posebno mi je drago sto opisujete Linux distribucije, sto mnogim potencijalnim Linux-asima dosta olaksava posao. Jos jednom SVAKA CAST! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Član
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
![]()
Drago mi je da ste poslusali moj savet sto se tice instaliranja drajvera za graficku. Jeste da ste malo zakasnili sa opisom posto sam ja bas pre neki dan konacno namestio sve i poterao DOOM 3 demo naravno sa ****.... zvukom ali kako kaze nas narod, ne moze i jare i pare. Ipak nije vazno bar se drugi ljudi nece cimati oko graficke kao ja.
![]() Pozdrav!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
bofi: Ovo je sve više informativne prirode, a ne uputstvo steb-by-step. Detaljnu pomoć i uputstva možeš dobiti na našim renomiranim IT forumima (SK, linuxo, FSN, pa i es
![]() Jesi li probao QUAKE3 native (kompajliran iz source code-a) da vidiš kako lebdi na Linuxu? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Član
|
![]()
@Urke u redu sto kazes da je samo informacoine prirode ali mislim ipak da ste lepo objasnili i da covek koji nikada nije instalirao drajvere ne bi trebalo da ima nikakvih problema. Sto se tice Doom 3 ortak mi je skinuo demo sa nekog sajta tako da nemam pojma koja je ovo verzija. Ako imas neku adresu ti okaci znacilo bi mi dosta posto imam dial - up i ortak mi obicno skida tako nesto.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
ex Laki pingvin
|
![]()
U prethodnom broju SK u Lakim pingvinima u delu Gaming brainZ je pomenuo par WEB adresa sa instalerima i source kodom više igara. Sinoć sam skinuo SVN Quake3 i mogu ti reći da leprša u odnosu na onaj ID-ov compile. A možda je ipak samo do novog hardvera
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Član
|
![]() Citat:
doom3 +set s_driver oss, ili doom3 +set s_driver alsa Jedno od ova dva bi trebalo da resi problem sa zvukom... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Član
|
![]()
@brainZ samo ovo cu reci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovo ti u zivotu necu zaboraviti. Imas od mene koliko hoces piva kad se vidimo. Izgleda da je problem bio u ALSI. Samo sam otkucao doom3-demo +set s_driver oss i sad mi Doom leti. E odoh ja da se igram. Pozdrav!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Vidi se da si nov u linux gejmingu
![]() Ovo OSS/Alsa žongliranje se dešava u praktično svakoj igri, pošto autore izgleda mrzi da napišu podršku za oba drajvera... recimo Neverwinter Nights radi samo sa Alsa drajverom, Unreal Tournament samo sa OSS, itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Član
|
![]() Citat:
Kod:
+set s_numberOfSpeakers 6 ![]() @bofi Don't mention it ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
@Miloš
Usput,.... I ja sam instalirao SUSE10 i mogu samo da se složim da bez nekih početnih uputstva iz SK ne bih skoro pohvatao konce. Da nije bilo on eteme o modemima ne bih nikad YASTom instalirao potrebne fajlove jer mi ne bi radio ni modem. Sada SUSE potpuno zamenjuje Windows. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
Evo javnog poziva autoru teksta (ma ko bila ta tajna osoba
![]() ![]() ![]() TV kartice su gadan problem i na Windows-u a izgleda da je Linux malo veći šampion po tom pitanju. Na internetu postoji dosta pitanja na ovu temu ali malo razumljivih odgovora i dobrih instrukcija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
.
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 707 puta na 496 poruka
|
![]()
Imam jedno pitanje- kako se instaliraju programi, ako su prethodno iskompajlirani.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Banned
|
![]() Citat:
man rpm man dpkg man installpkg |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
.
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 707 puta na 496 poruka
|
![]()
Pa pitam uopshteno, poshto o linuxu znam veoma malo, do sada sam koristio iskljuchivo windows.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Slobodno u sledećem broju opišite i instalaciju ATI drajvera... nije više tako opasno (doduše nije bilo ni ranije, koristio sam obe karte, potpuno ista procedura)...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
ex Laki pingvin
|
![]()
@nighthawk: Biće priče na tu temu u Lakim pingvinima od 1. aprila. Strpi se 14 dana, i onako do tada sigurno nećeš instalirati „GNU sistem sa Linux kernelom“
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Član
|
![]()
Ovu temu imas na svakom forumu koji se bavi linux - om. Cak je bilo i u rubrici Laki pingvini, al dobro sad evo jos jednom o tome naravno uopsteno.
Bilo koji program moze da se instalira na dva nacina. Uz pomoc paketa ili izvornog koda. Paket je vec iskompajlirani kod. U zavisnosti od distibucije svaki paket ima svoju ekstenziju i drugaciju komandu za instalaciju. Potrebno je skinuti paket i instalirati ga. Naravno to ne ide bas uvek kako bi mi zeleli. Ponekad pri instalaciji dobices obavestenje da ako hoces da instaliras neku aplikaciju potrebno je da skines neku biblioteku. Sto se tice instaliranja iz izvornog koda to je malo komplikovanije ali uz svaku aplikaciju dobijas odlican README. O tome ima jos dosta da se prica ali iz mog nekog skromnog iskustva shvatio sam da na distribucijama kao sto je SuSE i slicni njemu kompajliranje iz izvornog koda moze da praktikuje samo covek kome je veoma dosadno u zivotu. Naravno imamo i distribuciju Ubuntu koja je prica za sebe. Moj savet instaliraj neku distribuciju GNU/Linuxa mozda ti se svidi. Toliko od mene. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
linux, svet kompjutera |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
UNIX-way ili Windows-like-way? | enaB | Slobodni softver | 19 | 18.6.2007 1:17 |
RTV Laki Pingvini - problem | milke | Slobodni softver | 8 | 28.6.2006 2:04 |