Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Role-Play
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Role-Play FRP, RPG...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.5.2013, 16:11   #5101
JzmA
Starosedelac

Član od: 17.12.2012.
Zahvalnice: 824
Zahvaljeno 519 puta na 338 poruka
Određen forumom Re: Mass Effect 3

Ti možeš da izvučeš nivo EMS-a s kojim možeš da iskusiš svaki kraj u igri bez multiplayera, ali onda moraš da završiš sve ili skoro sve sporedne misije.
JzmA je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku JzmA na korisnoj poruci:
Partizan Rambo (17.5.2013)
Stara 16.5.2013, 17:49   #5102
jaomile
Veteran

Član od: 20.11.2011.
Zahvalnice: 196
Zahvaljeno 185 puta na 117 poruka

Mislim da ti treba 3100 EMS za najbolju mogucnost svakog kraja.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
jaomile je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku jaomile na korisnoj poruci:
Stara 16.5.2013, 19:24   #5103
nexexcalibur
Deo inventara foruma

Član od: 23.2.2009.
Zahvalnice: 1.641
Zahvaljeno 3.795 puta na 1.854 poruka

Ja sam dobio najbolji kraj iako nemam multiplayer uopste Takodje, samo sam u ME3 odradio sve misije (znaci sve side misije), u prethodnim sam samo main story...
nexexcalibur je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku nexexcalibur na korisnoj poruci:
Stara 17.5.2013, 9:10   #5104
Partizan Rambo
Član

Član od: 20.3.2012.
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 17 puta na 14 poruka

OK hvala vam! EMS mi je negde iznad 5000 tako da je sve kul.
Partizan Rambo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.5.2013, 11:24   #5105
nexexcalibur
Deo inventara foruma

Sledećih 8 korisnika se zahvaljuje korisniku nexexcalibur na korisnoj poruci:
Asmodeus (20.5.2013), Dreamfall (20.5.2013), Feferedon (18.5.2013), filpan (20.5.2013), jaomile (18.5.2013), JzmA (18.5.2013), LoshMeeBre (18.5.2013), Skenderevo (18.5.2013)
Stara 19.5.2013, 21:08   #5106
Partizan Rambo
Član

Završih ME3 ovog jutra oko 5h. Pre završavanja sam bio u tripu tipa da će sami kraj biti debilan. Nešto kao da Ronald McDonald na kraju izlazi, hvali novi supersajz meni i hvali me za borbu protiv terorista.

Ja sam inače uberkritičan kod filmova/knjiga/stripova itd a istovremeno sam svestan momenta "suspension of disbelief". Nekim filmovima jednostavno moraš unapred mnogo toga oprostiti ne bi li uživao u njegovoj priči.

Zašto ovo pišem?

Zato jer mislim da je ME3 izuzetno kvalitetna stvarčica. Pored igara tipa Planescape Torment ne mogu ME3 nazivati remek delom. Ali je blizu. ME3 sam proveo igrajući oko 70h. Od toga otpada nekih 7h na online MP i 2-3h kada nisam igrao nego poslao ME3 u pozadinu. Dakle nekih 60h koje sam baš natenane prolazio. Volim SF žanr i uživao sam u grafici. A da, skoro sve što je moglo sam modovao.

A kraj?

Ne vidim mu mane.
Upozorenje 1: igrao sam sve sa Extended DLC-om tako da ne znam kako je bilo bez njega.
Upozorenje 2: prošao sam ME1 i ME2 sa svim DLC-om i svestan sam posamičnih srozavanja. Samo dva primera: (1) muzika i muzička podloga je u ME1 daleko najbolja i (2) end boss fight u ME2 sa terminatorom na sintolu vređa (moju) inteligenciju. I da, mrzim da je razmak (space bar) univerzalna tipka za sve akcije.

Razumem da ljude ljuti da njihove odluke nisu odlučujuće na kraju. Meni to nije mnogo smetalo jer sam se pomirio sa činjenicom da ME franšiza napušta staze RPG-a i ide više u pravcu animirane priče.

Ali da na kraju naš Shepard umire (u svim 3 varijantama) je sasvim prihvatljivo. Štaviše, to je jedini ozbiljan i zreo svršetak trilogije. Da nije tako ME3 bi ostao u sećanju kao sladunjava limonada.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Partizan Rambo na korisnoj poruci:
filpan (20.5.2013)
Stara 19.5.2013, 21:30   #5107
Skenderevo
Starosedelac

Član od: 20.11.2010.
Zahvalnice: 3.732
Zahvaljeno 979 puta na 534 poruka

Citat:
Partizan Rambo kaže: Pregled poruke
muzika i muzička podloga je u ME1 daleko najbolja
Za ovo si apsolutno u pravu...
Skenderevo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.5.2013, 0:20   #5108
nexexcalibur
Deo inventara foruma

@partizan rambo

Spoiler za kraj:
s tim sto sam ja dobio kraj u kojem je Shepard ostao ziv...
Stara 20.5.2013, 1:12   #5109
Partizan Rambo
Član

Citat:
Skenderevo kaže: Pregled poruke
Za ovo si apsolutno u pravu...
A, misliš na Zlatiborsku frulicu
Ima masa dobrih komada a ističe se zadnja numera kad se pojavi završni naslovi: M4 Part 2 (Faunts).

BioWare je rekao da su im za 1. deo inspiracija bili SF filmovi iz 60ih i 70ih.
Stara 20.5.2013, 1:13   #5110
Partizan Rambo
Član

Citat:
nexexcalibur kaže: Pregled poruke
@partizan rambo

Spoiler za kraj:
s tim sto sam ja dobio kraj u kojem je Shepard ostao ziv...
Video sam sva tri kraja i, da, nešto se mrda. Možda je to samo posmrtno nerve twitching
Stara 20.5.2013, 8:47   #5111
nexexcalibur
Deo inventara foruma

Citat:
Video sam sva tri kraja i, da, nešto se mrda. Možda je to samo posmrtno nerve twitching
Koji udise vazduh
Stara 20.5.2013, 11:50   #5112
Dreamfall
Banned

Član od: 8.7.2006.
Zahvalnice: 584
Zahvaljeno 912 puta na 524 poruka

Pazi oni su namerno ostavili Shepiku da prezivi, ali da nestane iz Mass effect univerzuma na neko vreme, pa ako im se raspadne ME sa novim likovima i pricom da mogu cudesno da ga vrate, ako je Cerberus mogao da ga ozivi za potrebe dvojke, moze to neko opet da odradi za spasavanje fransize.
Dreamfall je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.5.2013, 16:32   #5113
Vulee
Deo inventara foruma

Član od: 4.8.2009.
Zahvalnice: 1.551
Zahvaljeno 1.820 puta na 888 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Vulee

Citat:
Razumem da ljude ljuti da njihove odluke nisu odlučujuće na kraju. Meni to nije mnogo smetalo jer sam se pomirio sa činjenicom da ME franšiza napušta staze RPG-a i ide više u pravcu animirane priče.
Što se mene tiče, da je bio samo jedan dobro napisan kraj, ne bih imao problema sa igrom.
Problem je u tome što se dovodi neka nebulozna Deus ex machina tamo gde apsolutno nema ikakve potrebe za time. Ma i da su doveli nekog novog pisca apsolutnog novajliju, ispričali mu radnju sve tri igre, i pitali ga kakav bi kraj napisao...
Spoiler za ...:
on sigurno ne bi ispalio iz topa "Hurr, pa da mi tu ubacimo neko dete - galaktičkog boga, koji će Šepiki da da izbore, od kojih jedan obavezno mora da bude da se sva organska i sintetička materija spoji (ovde je već neko trebao da pritisne crveno dugme) tako da svi žive srećni i zadovoljni za vjeki vjekov."
Da se ja pitam, trebali su da idu na all out tragediju i lepo kažu kraj igre nakon što se lepo ispričaš sa Andersonom.
Vulee je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.5.2013, 21:49   #5114
Sarmatian
Starosedelac

Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 812 puta na 454 poruka

Ma samo odmahni rukom i kazi mu: "M'rs u Sisatovac!"
Sarmatian je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.5.2013, 18:31   #5115
Partizan Rambo
Član

Citat:
Vulee kaže: Pregled poruke
Što se mene tiče, da je bio samo jedan dobro napisan kraj, ne bih imao problema sa igrom.
Problem je u tome što se dovodi neka nebulozna Deus ex machina tamo gde apsolutno nema ikakve potrebe za time. Ma i da su doveli nekog novog pisca apsolutnog novajliju, ispričali mu radnju sve tri igre, i pitali ga kakav bi kraj napisao...
Spoiler za ...:
on sigurno ne bi ispalio iz topa "Hurr, pa da mi tu ubacimo neko dete - galaktičkog boga, koji će Šepiki da da izbore, od kojih jedan obavezno mora da bude da se sva organska i sintetička materija spoji (ovde je već neko trebao da pritisne crveno dugme) tako da svi žive srećni i zadovoljni za vjeki vjekov."
Da se ja pitam, trebali su da idu na all out tragediju i lepo kažu kraj igre nakon što se lepo ispričaš sa Andersonom.
Pre igranja ME3 samo sam čuo da se u igri pojavljuje neki "star child". Bio sam pretpostavio da su scenaristi uneli nekakvu ljubavnu priču i da se iznedrilo nekakvo derište koje će pomiriti mašine i ljude.

Spoiler za ...:
Ispalo je u stvari mnogo bolje. Sa gledišta priče, mislim da se ne radi o deus ex machina. Ne radi se o "deus" jer su sami antagonisti priče mašine. A biće na kraju je pripadnik istome rodu tih mašina. Po mom poimanju deus ex machina-e na kraju priče silazi kao figura božanskog porekla i poput čuda uvodi red.

Biće u ME3 je deo problema/antagonista i priča se dovodi "logičkom" kraju. Zato nije iznenada odnosno "ex machina". Ne preseca se nit događanja.

Štaviše, ep u ME3 se dovodi kraju na vrcav način jer rešenje i zagonetka identiteta Catalyst-a celo vreme pred nosom- znači Citadel.

Ako postoje zamerke zbog izgleda Catalyst-a mislim da je figura deteta čisto kozmetičke prirode. To je samo nekakav avatar kako bi Šepard bolje kapirao celu situaciju. Šta ja znam, možda je dete ličnost iz Šepardove podsvesti a mašine/Catalyst su to iskoristile ne bi li se lakše sporazumevali.
Stara 21.5.2013, 21:41   #5116
Vulee
Deo inventara foruma

Član od: 4.8.2009.
Zahvalnice: 1.551
Zahvaljeno 1.820 puta na 888 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Vulee

Citat:
Spoiler za ...:
Po mom poimanju deus ex machina-e na kraju priče silazi kao figura božanskog porekla i poput čuda uvodi red.
Spoiler za ...:
Zar nije to baš ono što se i desi? Samo sa dodatkom da je Šepiki dato da izabere na koji način će red biti uveden.
U prošla dva dela nema ama nikakve podloge za ovakav rasplet. Ako posmatraš ME trilogiju kao jednu celinu (ne vidim razlog zašto ne bi), vidiš da priča kreće da puca po šavovima u poslednjoj trećini (kao jedan od primera videti Cerberus koji odjednom postaje galaktička sila) da bi kulminirala totalnim besmislom koji je Zvezdan, koji je eto baš tu da reši tvoje probleme. Jednostavno vidiš da nisu imali blage veze kako da završe trilogiju, i da su morali da izmišljaju koncepte on the spot.
Kad se setim tih obećanja:
Citat:
“In Mass Effect 3, you know you need to take back Earth, but the path to victory is less clear at the outset. You won’t just find some long-lost Reaper “off” button; says Hudson”
A zapravo smo baš to našli.

Inače, da se razumemo, DEM je sasvim validan način da se završi neka priča pod uslovom da se to uradi koristeći već uspostavljene koncepte na način koji ne remeti suspension of disbelief. Ali kod ME3 je bolno očigledno da su se pisci grcali pokušavajući nekako da isplove iz ćoška u koji su bili saterani.

Poslednja ispravka: Vulee (21.5.2013 u 21:51)
Vulee je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Vulee na korisnoj poruci:
Asmodeus (22.5.2013)
Stara 22.5.2013, 14:59   #5117
Koyote
Član

Član od: 23.1.2013.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 26 puta na 22 poruka

Pisci su se grcali sa pricom jos od keca, kao prvo samo okupljanje nekih svemirskih buntovnika i to na ni manje ni vise najmoderniju letelicu u svemiru, je vrlo naivno. Dalje, cela ta muka oko dokazivanja Reapera i postojanje samo jednog coveka koji spasava svet je stil pisanja koji se nalazi samo u akcionim filmovima i video igricama. Od tebe se od pocetka ocekuje "willing suspension of disbelief", a sam zavrsetak nije nista ni gori ni bolji od temelja celokupne radnje. Sta vise, Leviathan DLC cak i relativno dobro objasnjava celu situaciju koja odgovara toku price kroz sva tri dela.

Cela trilogija se zasniva na sjajnim likovima i vrlo detaljni Lore (uz naravno odlican gameplay u dvojci i trojci). Uostalom i misije koje su bile direktno vezane za sudbinu odredjenih likova su jasno bile i najbolje i cela ta prica oko deus ex machine mi izgleda pomalo smesno, kao da isti takav nacin pisanja nismo vidjali jos od prvog dela.
Koyote je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2013, 15:12   #5118
Bascelik
Starosedelac

Član od: 19.5.2009.
Zahvalnice: 899
Zahvaljeno 1.190 puta na 639 poruka

Realno ima i toga (niko ne veruje u postojanje ripera iako je jedan uleteo u centar galaksije, riper covek itd.) , ali je ipak ME3 otisao u totalni debilizam u skoro svakom segmentu price, a i novi likovi su sacuvaj boze, Vega, mehanicar, svemirski nindza, igra sve dobre likove vuce iz prva dva dela.
Bascelik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2013, 16:03   #5119
Koyote
Član

Član od: 23.1.2013.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 26 puta na 22 poruka

Ne znam ja gledam vise kroz prizmu sva tri dela gde smo po meni imali jednake debilizme. Na primer hronicni problemi sa ocevima u dvojci koje resava ni manje ni vise nego komandir super tajnog prototip broda? Ili totalno retardirani Council u kecu. Stavljanje Liare (neiskusnog arheologa) na mesto Shadow Brokera, moj favorit za debilizam broj jedan. Onda pojavljivanje Illusive Man-a u dvojci je klasicni plot device iz Dzejms Bond filma. Nit iko zna odakle se finansira, nit iko moze da ga kontrolise i naravno sve kulminira sa njegovim fail pojavljivanjem na kraju trojke gde su preslikali scenu sa Sarenom. Kad bih sad uzeo sva tri dela i posmatrao kvalitet i tok price, toliko bih facepalmovo da bi mi se ruka zalepila za celo.

Sto se likova tice, naravno da vuku iz dvojke, ipak je treci deo zavrsetak njihovih prica i ti segmenti su bili solidno uradjeni, Tuchanka, Rannoch, Thessia itd. Uz to Javik je vrlo dobro napisan, a i Vega je bio OK, isti ***** ko i Garrus, genericni verni "brat-moj", a uz to je on tu za ljude koji nisu upoznati sa prva dva dela. Kai Leng je totalni fail naravno, ne znam kako ih nije bilo sramota.
Koyote je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.5.2013, 17:55   #5120
goranmax
Veteran

Član od: 4.4.2012.
Zahvalnice: 1.413
Zahvaljeno 341 puta na 185 poruka

Citat:
Koyote kaže: Pregled poruke
...totalno retardirani Council u kecu.
Na mnogo mesta nailazim na ovu tvrdnju o Council-u ali ja jednostavno ne vidim ni jednu situaciju u kojoj se u kecu nailazi na nelogicnosti u njihovom ponasanju. Sta, jel' trebalo da gutaju sve sto im jos uvek novi SPECTRE agent kaze, i to na osnovu "vizije" koju je imao i samo zato sto je glavni junak u toj video igri?

U slucaju "trilogije" Mass Effect nema u stvari govora o trilogiji. Prvi deo je zaokruzena, smislena celina i upravo zbog pokusaja nasilnog produzavanja fransize doslo je do njenog potpunog obesmisljavanja.
goranmax je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku goranmax na korisnoj poruci:
Asmodeus (23.5.2013)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
mass effect, multiplayer, rpg, srbija

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Mass Effect PC version WU TANG CLAN Role-Play 1545 2.7.2023 19:33
Problem sa Mass effect igrom Vestax Kvarovi 6 24.6.2009 14:00
Mass effect Bozidar Konzole 33 11.3.2009 21:26
HTPC (tih, ne greje se, moze da gura Mass Effect) Vladimiros Šta da kupim? 8 30.5.2008 19:06

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:04.