![]() |
![]() |
|
O igrama uopšte Uopšteno, dakle sve ono što se ne tiče samo konkretnog igranja i konkretne igre (poređenje raznih igara, o žanrovima, o sociološkom i drugim uticajima igara itd.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#401 |
Deo inventara foruma
Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka
|
![]()
Holodoc, friend, u pravu si u potpunosti...
Ja cu sada da se ponovim... Ajde da svi vi koji se sa ponosom (da, problem je u ponosu, a ne sto koristite pirate, i ja ih koristim, ali se ne ponosim time) smatrate piratima, da sa mnom krenete da radite neki nekomercijalni projekat. Radicemo god. dana, ako treba i podelicemo svima dzabe, doticnu igricu, program... Ajde da se kladimo, da 90% vas nece izdrazati duze od dve nedelje, rada za racunarom ukoliko nije placen. |
![]() |
![]() |
#402 |
Banned
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 212
Zahvaljeno 87 puta na 63 poruka
|
![]()
@bobi, gusaru, budi siguran da distributere igara zabole ona stvar da li si ti ponosan ili ne. Inace, ovo sto si napisao je cisto licemerje. Kao fora, i ja koristim pirate, ali se eto stidim. I sad si zbog toga vise moralan i pravedan. Yea, right. Inace, taj isti zapad je toliko ogrezao u nemoralu i cinjenju raznih nedela siromasnim drzavama, da svaka piraterija uperena ka njihovim autorskim pravima dodje kao dobro delo, skromna odmazda, nazovi kako hoces.
|
![]() |
![]() |
#403 | |
Banned
|
![]() Citat:
P.S. Ja ne znam ni jedan slucaj da je neki "developer" igara bankrotirao zbog nesnosne piraterije i zato iskuliraj i seti se u kakvoj siromasnoj drzavi zivis. Nasa igracka komuna je poslednja preko koje treba da se prelama teret tzv. tranzicije. |
|
![]() |
![]() |
#404 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() Ti koji hoces da se osvetis zlom zapadu (mada ih i ja nesto ne volim), time sto neces da kupujes originalni softver, za inat? Vidi, upravo u tome i jeste problem, sto zapadnjaci imaju najmanje stete od toga sto mi koristimo pirate. Mi smo time sebi najvise naskodili. Drugo. Nikada nisam rekao da se stidim ( i ne izvrci mi reci ubuduce), vec da nisam ponosan. Eto tako. Ne dizem glavu naokolo, i ne post-ujem po jednu recenicu tipa : " Jeah... piraterija je zakon. Ziveli pirati!". Trece, moj licni interes je da se piraterija sto vise suzbije, kako bih mogao da ocekujem neku perspektivniju buducnost, radeci (zdravlje Boze) na nekim projektima koje imam u planu. I ljudi citajte temu od prve stranice, ako vec hocete da komentarisete. Niko nije rekao da neko treba da bude obesen zato sto koristi pirate, vec da ne treba da lupa gluposti tipa, kako on nema para, kako treba time da naskodimo zapadu i td... Ako ih koristis, kazes lepo: "Bate, kupujem pirate, zato sto mi se svidja i tacka. I da imam para, ne bih kupovao originale". |
|
![]() |
![]() |
#405 | ||||||
Banned
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
![]() Poslednja ispravka: Jim Bravura (15.6.2006 u 22:30) |
||||||
![]() |
![]() |
#406 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]() Citat:
A jedini razlog zbog kojeg sam čvrsto protiv piraterije (ili bilo kakvog drugog vida krađe intelektualne svojine) je taj što sam već nekoliko puta imao priliku moje ideje da vidim ukradene. Šta da kažem ako recimo dođeš u situaciju (banalan primer) da ti profesor Programskih jezika (stručnost oblast mašinstva) ukrade ideju i predstavi je kao svoju. To je onda dno dna. I dok je sveta i veka za mene će i programeri i dizajneri i uopšte svi koji vredno rade imati pravo da zaštite svoj rad. Zar misliš da je bilo koja dobra stvar izašla "ispod čekića" za jednu jedinu noć. Potrebno je mnogo znoja i odricanja. I onda se nađe neko ko misli da neko previše zarađuje i da je potrebno uvesti balans kao što ti pominješ igračku industriju. Igračka industrija se ni po čemu ne razlikuje od automobilske ili bilo koje druge. Zato se i zove industrija. A ti ako si u fazonu "Dabogda crkla komšiji krava" (od para koje su uložene u ovu kampanju država bolje da je kupila neki dobar skafander kravi jer jadnica pogibe u zemlji Srbiji, jelte) a ti lepo i dalje kupuj piratski softver jer misliš da im škodiš! Razumi jednu stvar da naša zemlja ne postoji u biznis planu bilo koje velike kompanije igara jer su apsolutno svesni stanja kod nas. To bi sad trebalo da znači da onda i ne možeš da im naneseš neku veliku štetu. Prekopiraš disk i to je to. Svi srećni i mirna Bačka. Nije tačno. Nije srećan onaj jadnik u Adobe-u koji pored plate koju prima ima i određenu premiju na prodaju softvera jer vredno već nekoliko godina radi na onom Stamp dugmetu u Photoshop-u koje ljudima širom planete olakšava njihov posao dizajniranja. Nije srećan onaj tip koji je u nekoj X firmi toliko dugo radio na nečemu što stvarno vredi. A ja kažem da po meni postoji dve profesije koje zaslužuju da stvarno budu dobro plaćene: lekari i programeri. Prvi zbog silnih stresova i zbog toga što spašavaju živote (većina) a drugi zato što svoj radni vek provode vezani za računar svesno znajući da će im se za dvadesetak godina diptrija meriti dvocifrenim brojem a leđa biti zrela za đubre. |
|
![]() |
![]() |
#407 | |||||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Citat:
Sto se tice plasmana na svetsko trziste, pa jel' ti mislis da je bilo koji tim (firma) odmah uspeo na svetskom trzistu? Ne, nego su prvo imali podrsku svoje drzave (gradjana i kupaca, pre svega) oko zakona i sprovodjenja istog. Uspeli da plasiraju proizvod, da recimo uzmu kintu kako bi mogli da prosire tim, i zatim su posle nekoliko projekata uspeli da se probiju na svetskom trzistu. Citat:
Citat:
Ta pohlepa nervira ljude poput mene. Citat:
Decko, sam sam snimao igrice za Amiga racunare dok sam imao 15 god. i uopste se ne stidim toga, zato mi ne pricaj o moralu. I procitaj postove od ranije, videces da ja jesam pobornik piraterije ukoliko se mora, a mora se... Ali, priznaces da stvarno nerviraju postovi opravdanja koja uz to stoje... Nego, rece da ces da kupis domaci disk? ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
#408 |
Ponosni Eipixovac :)
|
![]()
niko nema shtete ako ti ucish PS sa piratskog diska... i to je sasvim ok...
i ako pocnesh malooo posao, kolko da dobijesh pare da platish taj PS, i to je recimo OK, jer nemaju svi neke pare za pocetak... al cim stigne kinta, ljudi, platite programe kojima radite... Eto, toliko... Inach WORD za bobija ![]() |
![]() |
![]() |
#409 | |
Banned
|
![]() Citat:
P.S. Primera radi, ako bi neki nas tim napravio igru bar pribliznog kvaliteta kao recimo "Crimsonland" i odredio neku primerenu cenu za ovo nase trziste, kupio bi je sigurno. Namerno sam nju naveo jer spada u tzv. male igre, koje ne zahtevaju enormne budzete, voice acting, motion capture i sta sve ne, a pri tom su strasno zabavne i kvalitetne. |
|
![]() |
![]() |
#410 |
Veteran
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 32 puta na 20 poruka
|
![]()
Ah shto volim sve vas tako poshtene shto nikad u zivotu nisu imali piratski disk... Ccc... Normalno da cu pre uzeti piratski disk za smeshno male pare nego da dajem 10x vishe para za isto s**nje, plus shto cu dobiti neku lepu kutiju i knjizicu u igrici... Sad sam nabavio piratsku verziju Act of War: High Treason za 100 din, dok original iste u platou koshta oko 3800 dinara. Got the point ? Nije stvar u tome da neko hoce da oshteti "truli Zapad", nego chisto u kupovnoj moci gradjana. Da imam para, ja bih davao za originale, a buduci da nemam, ostajem pri piratima. End of story
|
![]() |
![]() |
#411 | |
Mythbuster
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
#412 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Ajd' sad lepo, vrati se i procitaj sta je ko rekao, i vidi ko to nikada nije imao piratski disk u rukama. @Jim Bravura Obzirom da je ovde zabranjeno pominjanje komercijalnih stvari, ne mogu da ti kazem o cemu je rec. Igrica nije. Ostalo na PM, ako si zainteresovan. |
|
![]() |
![]() |
#413 | |
Mythbuster
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#414 |
Veteran
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 32 puta na 20 poruka
|
![]()
@bobi
Nishta se nije odnosilo na tebe @Marko_L Poshto si moderator, mozesh da vredjash ljude jel ? Ovako: Zamolio bih da pre nego shto kazesh neshto "pametno", ne izvlachish jednu rechenicu iz konteksta. Idemo dalje. Ako ti smeta piraterija, ti ako imash para kupuj samo originale. Ne vidim u chemu je problem. Ako ti ovde ne valja i ako si neki high skill programer, ti idi u Evropu i tamo zivi u "civilizovanom" svetu i poshtuj zakone, a ne ovde na forumu da se bunish piraterija ovo, piraterija ono. Simple as that. |
![]() |
![]() |
#415 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
@Marko_L
Citat:
A priznaj i da bi bila prilično ružna slika da nemožeš samom sebi da daš oduška u GTA i da u igrici premlatiš par ljudi nego da lepo izletiš napolje sa tom bejzbolkom koju pominješ i raspališ po tintari prvog ko di podleti šaka ![]() |
|
![]() |
![]() |
#416 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() Komentarisao sam samo tvoj post. A to sto se neko buni i kaze da piraterija nije dobra, zbog ovoga ili onoga, to je njegovo (necu da kazem demokratsko ![]() Na kraju krajeva, forum i postoji da bi ljudi prozborili koju i razmenili ista ili suprotstavljena misljenja. |
|
![]() |
![]() |
#417 | ||
Veteran
|
![]() Citat:
![]() Po tebi lakse je odmah krenuti na svetsko trziste nego na domace. Aj' navedi mi bar jedan domaci brend (koji nije iz prehrambene industrije) koji se dobro kotira u svetu. Citat:
Covece, svuda postoje razlicite klase stanovnistva. U Americi su te razlike drasticno izrazenije u odnosu na Evropu. |
||
![]() |
![]() |
#418 | ||
Veteran
|
![]() Citat:
S obzirom da sam se nekad zaludjivao sa stonim RPG-ovima i da sam pravio svoje modifikacije; recimo da uzem i da napravim jednostavnu i zaraznu igricu na osnovu toga. Takvu igru bih mogao da odradim za 3 - 6 meseci (da bude solidnog kvaliteta) i mogao bih posle da je prodajem po prihvatljivoj ceni i za nase "siromasno" trzise. (za potrebe ove diskusije neka bude 250 din.) Kako tu smeta piraterija? Ako kao konkurencija mojoj igri stoji Oblivion koji kosta npr. 2500 din original, (nisam jos video kod nas) onda ja mogu da ciljam na one korisnike sa manjim budzetom koji ce se odreci jednog izlaska ili pica i kupice moju igru. ALI ako taj Oblivion mozes da kupis za 150 din. pa onda neces nikako dati VISE za moju igru. U tom slucaju Oblivion me razbija jer ulazi i na low-cost trziste koje je sitno za proizvodjace AAA naslova. (a koje je sansa malih developera) Ja sam svestan da ne mogu postici taj kvalitet ali se zato probijam cenom. Piraterija mi izbija taj adut iz ruke, a sigurno ne moze jedan covek (niti manja grupa) da se meri sa top timom jednog Electronic Artsa. Citat:
![]() Mada i ovde se placaju lepe dnevnice na gradilistu. Nosis dzakove sa peskom, malterom ili sutom i dobijes 10 evrica dnevno. Za mesec dana sljake mozes da kupis legalno sve nove igre. Jedino ... sto ... "ledja pucu" - kako bi rekao Njegos. ![]() |
||
![]() |
![]() |
#419 | |
Član
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 16 puta na 14 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#420 | |
Član
Član od: 30.11.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka
|
![]()
postoji i jos jedno glediste: ja da ne kupujem pirate, ne bih kupivao ni originale jer jednostavno ne bih to mogao da priustim. tako da da nema pirata, ni softverske kompanije ne bi imale neku dobit od mene, a ovako sam bar ja zadovoljan, a meni je to daleko najbitnije
Citat:
isto i sa piratima: nek odrede kolike su kazne i nek pocnu da ih primenjuju, pa cu ja da odlucim da li mi se isplati rizik da kupujem pirate. ovako nema nikakvih sankcija, pa zasto da ne? zato tvoj primer ne odgovara mom postu ja se ne osecam lose ako ukradem 1000€ nekome ko ima milijarde. ali bih se osecao lose da ukradem 100€ nekom prosvetnom radniku. |
|
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|