Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > O igrama uopšte
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

O igrama uopšte Uopšteno, dakle sve ono što se ne tiče samo konkretnog igranja i konkretne igre (poređenje raznih igara, o žanrovima, o sociološkom i drugim uticajima igara itd.)

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 15.6.2006, 19:38   #401
bobi
Deo inventara foruma

Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka
Određen forumom Re: Pirati???

Holodoc, friend, u pravu si u potpunosti...

Ja cu sada da se ponovim...

Ajde da svi vi koji se sa ponosom (da, problem je u ponosu, a ne sto koristite pirate, i ja ih koristim, ali se ne ponosim time) smatrate piratima, da sa mnom krenete da radite neki nekomercijalni projekat.

Radicemo god. dana, ako treba i podelicemo svima dzabe, doticnu igricu, program...

Ajde da se kladimo, da 90% vas nece izdrazati duze od dve nedelje, rada za racunarom ukoliko nije placen.
bobi je offline  
Stara 15.6.2006, 21:13   #402
Jim Bravura
Banned

Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 212
Zahvaljeno 87 puta na 63 poruka

@bobi, gusaru, budi siguran da distributere igara zabole ona stvar da li si ti ponosan ili ne. Inace, ovo sto si napisao je cisto licemerje. Kao fora, i ja koristim pirate, ali se eto stidim. I sad si zbog toga vise moralan i pravedan. Yea, right. Inace, taj isti zapad je toliko ogrezao u nemoralu i cinjenju raznih nedela siromasnim drzavama, da svaka piraterija uperena ka njihovim autorskim pravima dodje kao dobro delo, skromna odmazda, nazovi kako hoces.
Jim Bravura je offline  
Stara 15.6.2006, 21:16   #403
Jim Bravura
Banned

Citat:
holodoc kaže:
@Jim Bravura
Ako možeš ovako nešto da prevališ preko tastature (ili usta) onda je svaka dalja diskusija besmislena. Jedna je stvar što kod nas ne postoji svest o moralu i korektnosti prema nečijoj muci a potpuna drugačija kada neko još pokušava bez i trunke zdravog razuma da forsira jednu tezu.

Shvati (ako ne veruješ meni slobodno konsultuj nekog pravnika ili advokata u tvojoj okolini) svaki pirat (osoba koja ilegalno kopira i prodaje softver ili multimediju) je kriminalac i u zavisnosti od težine sledi kazna do pet godina zatvora. Svako ko svesno (nemoj da mi neko kaže da ne ume da prepozna pirata od originala ) je "SAUČESNIK U KRIMINALNOJ RADNJI" zašta takođe postoji kazna. To što država i proizvođači ne mogu trenutno da nađu pravo rešenje za "ispravljanje" nečijeg osećaja za korektnost i moral nije razlog da se neko odma baci na zaradu od tuđeg znoja.

I još jedna stvar što se tiče softvera. Znaš li zbog čega je osoba koja nabavlja softver od pirata kriminalac. Zato što postoji nešto što se zove licenca. To znači da ti u suštini nikada ne plaćaš program već pravo na njegovo korišćenje. Da bi kupio program potrebno ti je mnogo mnogo više para jer bi to značilo da je isti u tvom vlasništvu i da bi onda neko od tebe morao da traži pravo da taj isti softver licencira. E sad zamisli da se par miliona ljudi "okoristi" o tebe piratima.
Holodoc, da se razumemo, ja ovde govorim o malo pravednijoj preraspodeli sredstava. Igracka (softverska) industrija ostvaruje ogromnu zaradu na godisnjem nivou (daleko vecu nego recimo filmska) i da im se kojim slucajem to ne isplati (recimo da ih zaista toliko potresa piraterija u Srbiji) ono bi to prestali raditi. Medjutim, to nije slucaj. Tako da mi stvarno nije jasno koga ti zastupas i oko cega se ustvari svadjas. Znaci, po tebi je u redu da se Srbi odreknu kvalitetnih igara i programa (da se tamo neki Amer ili Svaba ne uvredi), a potpuno je u redu (i moralno) da se raznorazni igracki moguli i dalje enormno bogate.

P.S. Ja ne znam ni jedan slucaj da je neki "developer" igara bankrotirao zbog nesnosne piraterije i zato iskuliraj i seti se u kakvoj siromasnoj drzavi zivis. Nasa igracka komuna je poslednja preko koje treba da se prelama teret tzv. tranzicije.
Jim Bravura je offline  
Stara 15.6.2006, 21:33   #404
bobi
Deo inventara foruma

Citat:
Jim Bravura kaže:
@bobi, gusaru, budi siguran da distributere igara zabole ona stvar da li si ti ponosan ili ne. Inace, ovo sto si napisao je cisto licemerje. Kao fora, i ja koristim pirate, ali se eto stidim. I sad si zbog toga vise moralan i pravedan. Yea, right. Inace, taj isti zapad je toliko ogrezao u nemoralu i cinjenju raznih nedela siromasnim drzavama, da svaka piraterija uperena ka njihovim autorskim pravima dodje kao dobro delo, skromna odmazda, nazovi kako hoces.
Pa ko je sad licemer?

Ti koji hoces da se osvetis zlom zapadu (mada ih i ja nesto ne volim), time sto neces da kupujes originalni softver, za inat?
Vidi, upravo u tome i jeste problem, sto zapadnjaci imaju najmanje stete od toga sto mi koristimo pirate. Mi smo time sebi najvise naskodili.

Drugo. Nikada nisam rekao da se stidim ( i ne izvrci mi reci ubuduce), vec da nisam ponosan.
Eto tako. Ne dizem glavu naokolo, i ne post-ujem po jednu recenicu tipa : " Jeah... piraterija je zakon. Ziveli pirati!".

Trece, moj licni interes je da se piraterija sto vise suzbije, kako bih mogao da ocekujem neku perspektivniju buducnost, radeci (zdravlje Boze) na nekim projektima koje imam u planu.

I ljudi citajte temu od prve stranice, ako vec hocete da komentarisete.

Niko nije rekao da neko treba da bude obesen zato sto koristi pirate, vec da ne treba da lupa gluposti tipa, kako on nema para, kako treba time da naskodimo zapadu i td...
Ako ih koristis, kazes lepo: "Bate, kupujem pirate, zato sto mi se svidja i tacka. I da imam para, ne bih kupovao originale".
bobi je offline  
Stara 15.6.2006, 22:18   #405
Jim Bravura
Banned

Citat:
bobi kaže:
Pa ko je sad licemer?
A po cemu to? Nadam se da razumes znacenje samog termina. U pitanju je nesaglasje izmedju onoga sto radis i onoga sto govoris.
Citat:
bobi kaže:
Ti koji hoces da se osvetis zlom zapadu (mada ih i ja nesto ne volim), time sto neces da kupujes originalni softver, za inat?
Ma nije poenta u osveti (e da je bar neka osveta), nego ne treba osecati grizu savest zbog toga iz ranije pomenutih razloga, nista vise. A ne ovde neki jos moralisu oko toga. OK, ti si programer i tu postoji sukob interesa, ali ako si stvarno talentovan, plasiraj to na svetsko trziste. Ja nisam za to da se desetine hiljada domacih igraca odrekne svoje dragocene razonode da bi vi malobrojni srpski "developeri" profitirali. Imate svetsko trziste, pa se potrudite.
Citat:
bobi kaže:
Vidi, upravo u tome i jeste problem, sto zapadnjaci imaju najmanje stete od toga sto mi koristimo pirate. Mi smo time sebi najvise naskodili.
Tesko mozes odbraniti ovu tezu sa aspekta krajnjeg korisnika - prosecnog srpskog igraca.
Citat:
bobi kaže:
Drugo. Nikada nisam rekao da se stidim ( i ne izvrci mi reci ubuduce), vec da nisam ponosan.
Eto tako. Ne dizem glavu naokolo, i ne post-ujem po jednu recenicu tipa : " Jeah... piraterija je zakon. Ziveli pirati!".
Dogovoreno, sto vazi i za tebe. Ne znam nikog ko je za sebe rekao da je ponosan sto koristi pirate. U pitanju je cist ekonomski princip - zasto dati tesko stecenih 50€ za jedan AAA naslov i to inostrani koji dolazi iz prebogatog zapada (pretezno), kad mozes za te pare da se igras godinu dana. Nije to ni ponos ni mangupiranje, nego ekonomija brale.
Citat:
bobi kaže:
Trece, moj licni interes je da se piraterija sto vise suzbije, kako bih mogao da ocekujem neku perspektivniju buducnost, radeci (zdravlje Boze) na nekim projektima koje imam u planu.
Vidis, imao sam neki "feeling" da bar neko od vas sto ste tako zustro protiv piraterije, to radite iz licnog interesa, a ne toboz morala i blagostanja Srbije kao celine. Evo ti si priznao, a siguran sam da su i @holodoc i @ Marko_L u slicnim vodama ili mozda neko njima blizak.
Citat:
bobi kaže:
Ako ih koristis, kazes lepo: "Bate, kupujem pirate, zato sto mi se svidja i tacka. I da imam para, ne bih kupovao originale".
Strane definitivno, a za domace - videcemo. Jos nisam bio u prilici da mi neko nudi originalni domaci softver, iole kvalitetan (po mogucstvu neka igra ).

Poslednja ispravka: Jim Bravura (15.6.2006 u 22:30)
Jim Bravura je offline  
Stara 15.6.2006, 22:19   #406
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka

Citat:
Holodoc, da se razumemo, ja ovde govorim o malo pravednijoj preraspodeli sredstava. Igracka (softverska) industrija ostvaruje ogromnu zaradu na godisnjem nivou (daleko vecu nego recimo filmska) i da im se kojim slucajem to ne isplati (recimo da ih zaista toliko potresa piraterija u Srbiji) ono bi to prestali raditi.
Pa ne može argument za to što od nekog kradeš bude taj što ima puno para! Slušaš li ti sebe! Ajde da ne zalazimo u filozofiju naše zemlje ali zar svaki čovek koji ima kintu automatski treba da bude lopov. Gates bi onda bio ubedljivo najveći kriminalac na svetu (bar u informatičkoj industriji).

A jedini razlog zbog kojeg sam čvrsto protiv piraterije (ili bilo kakvog drugog vida krađe intelektualne svojine) je taj što sam već nekoliko puta imao priliku moje ideje da vidim ukradene. Šta da kažem ako recimo dođeš u situaciju (banalan primer) da ti profesor Programskih jezika (stručnost oblast mašinstva) ukrade ideju i predstavi je kao svoju. To je onda dno dna.

I dok je sveta i veka za mene će i programeri i dizajneri i uopšte svi koji vredno rade imati pravo da zaštite svoj rad. Zar misliš da je bilo koja dobra stvar izašla "ispod čekića" za jednu jedinu noć. Potrebno je mnogo znoja i odricanja.

I onda se nađe neko ko misli da neko previše zarađuje i da je potrebno uvesti balans kao što ti pominješ igračku industriju. Igračka industrija se ni po čemu ne razlikuje od automobilske ili bilo koje druge. Zato se i zove industrija. A ti ako si u fazonu "Dabogda crkla komšiji krava" (od para koje su uložene u ovu kampanju država bolje da je kupila neki dobar skafander kravi jer jadnica pogibe u zemlji Srbiji, jelte) a ti lepo i dalje kupuj piratski softver jer misliš da im škodiš! Razumi jednu stvar da naša zemlja ne postoji u biznis planu bilo koje velike kompanije igara jer su apsolutno svesni stanja kod nas. To bi sad trebalo da znači da onda i ne možeš da im naneseš neku veliku štetu. Prekopiraš disk i to je to. Svi srećni i mirna Bačka. Nije tačno. Nije srećan onaj jadnik u Adobe-u koji pored plate koju prima ima i određenu premiju na prodaju softvera jer vredno već nekoliko godina radi na onom Stamp dugmetu u Photoshop-u koje ljudima širom planete olakšava njihov posao dizajniranja. Nije srećan onaj tip koji je u nekoj X firmi toliko dugo radio na nečemu što stvarno vredi.

A ja kažem da po meni postoji dve profesije koje zaslužuju da stvarno budu dobro plaćene: lekari i programeri. Prvi zbog silnih stresova i zbog toga što spašavaju živote (većina) a drugi zato što svoj radni vek provode vezani za računar svesno znajući da će im se za dvadesetak godina diptrija meriti dvocifrenim brojem a leđa biti zrela za đubre.
holodoc je offline  
Stara 15.6.2006, 22:44   #407
bobi
Deo inventara foruma

Citat:
Jim Bravura kaže:
A po cemu to? Nadam se da razumes znacenje samog termina. U pitanju je nesaglasje izmedju onoga sto radis i onoga sto govoris.
Pa upravo... Ti kazes da je dobro koristiti pirateriju, ne shvatajuci da svojoj drzavi ( a samim time i samom sebi) najvise skodis.

Citat:
Jim Bravura kaže:
Ma nije poenta u osveti (e da je bar neka osveta), nego ne treba osecati grizu savest zbog toga iz ranije pomentih razloga, nista vise.
Nisam programer i nisam rekao da treba da se oseca griza savesti, vec da se otvoreno kaze, da ako neko koristi pirate, koristi zato sto mu se to svidja, a ne zato da bi naudio zapadu.
Sto se tice plasmana na svetsko trziste, pa jel' ti mislis da je bilo koji tim (firma) odmah uspeo na svetskom trzistu?
Ne, nego su prvo imali podrsku svoje drzave (gradjana i kupaca, pre svega) oko zakona i sprovodjenja istog. Uspeli da plasiraju proizvod, da recimo uzmu kintu kako bi mogli da prosire tim, i zatim su posle nekoliko projekata uspeli da se probiju na svetskom trzistu.

Citat:
Jim Bravura kaže:
Tesko mozes odbraniti ovu tezu sa aspekta krajnjeg korisnika - prosecnog srpskog igraca.
Pa jel' cujes, sta ti ja sve vreme pricam?! Nije uopste problem sto neko koristi pirateriju. Nije problem sto neko uci u PS-u, problem je u tome sto kad on zaradi na tom istom programu dvadesetostruku vecu cenu nego sto on kosta, ne pada mu na pamet da ga plati. I to tako, cisto iz hira.

Citat:
Jim Bravura kaže:
Dogovoreno, sto vazi i za tebe. Ne znam nikog ko je za sebe rekao da je ponosan sto koristi pirate. U pitanju je cist ekonomski princip - zasto dati tesko stecenih 50€ za jedan AAA naslov i to inostrani koji dolazi iz prebogatog zapada (pretezno), kad mozes za te pare da se igras godinu dana. Nije to ni ponos ni mangupiranje, nego ekonomija brale.
E vidis, to mene nervira. Nervira me (a to sam vec bezbroj puta pomenuo) to sto mi kolega trazi Corel 12, a corel 11 ima dve godine na racunaru i mozda ga je 2 puta, najvise startovao. Zato sam ga i pitao, koje su novine u 12-aestici, i naravno da nije znao da mi odgovori.
Ta pohlepa nervira ljude poput mene.

Citat:
Jim Bravura kaže:
Vidis, imao sam neki "feeling" da bar neko od vas sto ste tako zustro protiv piraterije, to radite iz licnog interesa, a ne toboz morala. Evo ti si priznao, a siguran sam da su i @holodoc i @ Marko_L u slicnim vodama ili mozda neko njima blizak.
A sto bi se stideo da priznam da radim iz interesa?
Decko, sam sam snimao igrice za Amiga racunare dok sam imao 15 god. i uopste se ne stidim toga, zato mi ne pricaj o moralu.
I procitaj postove od ranije, videces da ja jesam pobornik piraterije ukoliko se mora, a mora se...
Ali, priznaces da stvarno nerviraju postovi opravdanja koja uz to stoje...

Nego, rece da ces da kupis domaci disk?
bobi je offline  
Stara 15.6.2006, 23:04   #408
3dM@niak
Ponosni Eipixovac :)

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 72
Zahvaljeno 80 puta na 52 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku 3dM@niak

niko nema shtete ako ti ucish PS sa piratskog diska... i to je sasvim ok...
i ako pocnesh malooo posao, kolko da dobijesh pare da platish taj PS, i to je recimo OK, jer nemaju svi neke pare za pocetak... al cim stigne kinta, ljudi, platite programe kojima radite...
Eto, toliko...
Inach WORD za bobija
3dM@niak je offline  
Stara 15.6.2006, 23:26   #409
Jim Bravura
Banned

Citat:
bobi kaže:
Nego, rece da ces da kupis domaci disk?
Sto da ne? O cemu se radi, ako nije tajna.

P.S. Primera radi, ako bi neki nas tim napravio igru bar pribliznog kvaliteta kao recimo "Crimsonland" i odredio neku primerenu cenu za ovo nase trziste, kupio bi je sigurno. Namerno sam nju naveo jer spada u tzv. male igre, koje ne zahtevaju enormne budzete, voice acting, motion capture i sta sve ne, a pri tom su strasno zabavne i kvalitetne.
Jim Bravura je offline  
Stara 15.6.2006, 23:35   #410
Dushan
Veteran

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 32 puta na 20 poruka

Ah shto volim sve vas tako poshtene shto nikad u zivotu nisu imali piratski disk... Ccc... Normalno da cu pre uzeti piratski disk za smeshno male pare nego da dajem 10x vishe para za isto s**nje, plus shto cu dobiti neku lepu kutiju i knjizicu u igrici... Sad sam nabavio piratsku verziju Act of War: High Treason za 100 din, dok original iste u platou koshta oko 3800 dinara. Got the point ? Nije stvar u tome da neko hoce da oshteti "truli Zapad", nego chisto u kupovnoj moci gradjana. Da imam para, ja bih davao za originale, a buduci da nemam, ostajem pri piratima. End of story
Dushan je offline  
Stara 15.6.2006, 23:45   #411
Marko_L
Mythbuster

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 368 puta na 146 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

Citat:
P.S. Primera radi, ako bi neki nas tim napravio igru bar pribliznog kvaliteta kao recimo "Crimsonland" i odredio neku primerenu cenu za ovo nase trziste, kupio bi je sigurno.
A kako misliš da neko napravi igru ako prvo ne stekne nekakv budžet, a kako da stekne budžet kad ne može ništa da proda zbog razvijene piraterije ? Čak i male igre zahtevaju programere, dizajnere i muzičare... a oni zahtevaju pare za svoj rad... Recimo, ja sad napravim nešto slično MS Officu, ne toliko kvalitetno, ali dovoljno za većinu korisnika i hoću to da prodajem po nekoj pristupačnoj ceni da bih kasnije uložio u izradu igre... i šta se dešava... umesto da se ljudi oduševe što imaju jeftinu alternativu za kucanje teksta i tabelarne proračune, oni će da kažu "Pih... što bih dao 500 dinara za ovo domaće đubre, kad za 100 mogu da kupim MS Office"... i tako domaći programeri ne mogu da profitiraju... Probijanje na strano tržište ne ide tek tako... jer da bi se neko probio na strano tržište mora prvo nešto da uradi na svom... zašto ? Zato što niko neće da izdaje program tima koji nema ništa urađeno iza sebe... I ono tvoje pitanje, da ne citiram sad, ali je bilo nešto "ko je bitniji šačica programera i dizajnera ili igračka komuna", ja ću ti odmah odgovoriti... programeri i dizajneri... zato što igračka komuna tim igranjem ne čini ništa pametno, nego džabalebari, i igra se iz čistog hira, dok ti programeri i dizajneri ipak nešto zarađuju, neki hrane svoje porodice od tog posla, plaćaju porez od kojeg ti ili tvoji roditelji primaju platu i od kojih će jednog dana da primaju penziju... dok igrači niti plaćaju porez za igranje, niti plaćaju porez na igru, jer kupuju pirate... dakle ovi prvi barem nekako doprinose svojoj državi, pa samim tim i njenim građanima, dok ovi drugi ne doprinose ničemu, čak šta više potkradaju svoje sunarodnike... da upravo tako... jednog dana će neko doći da naplati sav taj softver... čik pogodi ko će da ga plaća...
Marko_L je offline  
Stara 15.6.2006, 23:47   #412
bobi
Deo inventara foruma

Citat:
Dushan kaže:
Ah shto volim sve vas tako poshtene shto nikad u zivotu nisu imali piratski disk... Ccc... Normalno da cu pre uzeti piratski disk za smeshno male pare nego da dajem 10x vishe para za isto s**nje, plus shto cu dobiti neku lepu kutiju i knjizicu u igrici... Sad sam nabavio piratsku verziju Act of War: High Treason za 100 din, dok original iste u platou koshta oko 3800 dinara. Got the point ? Nije stvar u tome da neko hoce da oshteti "truli Zapad", nego chisto u kupovnoj moci gradjana. Da imam para, ja bih davao za originale, a buduci da nemam, ostajem pri piratima. End of story
Uhh sto ja volim takve, koji kad citaju postove, vide samo konacno DA ili NE i vole da komentarisu, letimicno procitane postove.
Ajd' sad lepo, vrati se i procitaj sta je ko rekao, i vidi ko to nikada nije imao piratski disk u rukama.

@Jim Bravura
Obzirom da je ovde zabranjeno pominjanje komercijalnih stvari, ne mogu da ti kazem o cemu je rec. Igrica nije. Ostalo na PM, ako si zainteresovan.
bobi je offline  
Stara 15.6.2006, 23:54   #413
Marko_L
Mythbuster

Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 368 puta na 146 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

Citat:
Normalno da cu pre uzeti piratski disk za smeshno male pare nego da dajem 10x vishe para za isto s**nje
E u tome i jeste problem, zato što prosečni selja smatra da je to normalno, a nije... normalno je da se zakon poštuje... Doduše, nije za kriviti ljude... od kada su rođeni roditelji ih uče da se ne sme krasti u prodavnici, da se ne sme oteti tuđi auto, da se ne sme ubijati... a za pirateriju im niko ništa ne kaže, a okolina verovatno vrši iste takve kriminalne radnje, pa onda ljudi nisu ni svesni koliko je to ilegalno... no, nije samo roditeljska priča ono što nauči ljude da ne kradu po prodavnicama i otimaju automobile... već sprovođenje zakona... jer se mnogo revnosnije jure one koji opljačkaju neku radnju i oni koji marnu auto nego one koji kradu softver... a i, ljudi se plaše jer pojma nemaju ko je vlasnik prodavnice ili auta, a novine su pune tekstova tipa "Upucao napadača koji je pokušao da mu otme auto", pa malo hvata zent i od toga, a programeri su ipak poznati kao mirniji ljudi koji nisu nasilni. No dobro, srediće se to i sa softverom, polako... krenuće se malo oštrije u razračunavanje sa piraterijom, a nije isključeno i da nekom programeru dopizdi, pa krene malo da puca po onima koji bez licence koriste njihov softver, a možda i s bejzbolkom ko zna Što kaže moj ortak kad ga neko iznervira "Znaš šta, imam bejzbol palicu kući, a nisam bejzbol igrač"
Marko_L je offline  
Stara 16.6.2006, 0:11   #414
Dushan
Veteran

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 32 puta na 20 poruka

@bobi

Nishta se nije odnosilo na tebe

@Marko_L

Poshto si moderator, mozesh da vredjash ljude jel ?

Ovako: Zamolio bih da pre nego shto kazesh neshto "pametno", ne izvlachish jednu rechenicu iz konteksta. Idemo dalje. Ako ti smeta piraterija, ti ako imash para kupuj samo originale. Ne vidim u chemu je problem. Ako ti ovde ne valja i ako si neki high skill programer, ti idi u Evropu i tamo zivi u "civilizovanom" svetu i poshtuj zakone, a ne ovde na forumu da se bunish piraterija ovo, piraterija ono. Simple as that.
Dushan je offline  
Stara 16.6.2006, 0:13   #415
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka

@Marko_L

Citat:
zato što igračka komuna tim igranjem ne čini ništa pametno, nego džabalebari, i igra se iz čistog hira
Dobro de nemoj baš da si na kraj srca. Da nema igrača ne bi bilo ni programera igara. Možda bi to i bilo bolje rešenje jer bi onda svi ti silni programeri radili na svojoj verziji MSWorda pa bi konkurencija učinila svoje.

A priznaj i da bi bila prilično ružna slika da nemožeš samom sebi da daš oduška u GTA i da u igrici premlatiš par ljudi nego da lepo izletiš napolje sa tom bejzbolkom koju pominješ i raspališ po tintari prvog ko di podleti šaka
holodoc je offline  
Stara 16.6.2006, 0:16   #416
bobi
Deo inventara foruma

Citat:
Dushan kaže:
@bobi
Nishta se nije odnosilo na tebe
Pa kakve veze ima jel' se odnosilo na mene ili ne?
Komentarisao sam samo tvoj post.

A to sto se neko buni i kaze da piraterija nije dobra, zbog ovoga ili onoga, to je njegovo (necu da kazem demokratsko ) pravo.
Na kraju krajeva, forum i postoji da bi ljudi prozborili koju i razmenili ista ili suprotstavljena misljenja.
bobi je offline  
Stara 16.6.2006, 0:35   #417
Nemesis
Veteran

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis

Citat:
Jim Bravura kaže:
A ne ovde neki jos moralisu oko toga. OK, ti si programer i tu postoji sukob interesa, ali ako si stvarno talentovan, plasiraj to na svetsko trziste. Ja nisam za to da se desetine hiljada domacih igraca odrekne svoje dragocene razonode da bi vi malobrojni srpski "developeri" profitirali. Imate svetsko trziste, pa se potrudite.
Da ovo prevedem kao: "Mars iz Srbije pa tamo zaradjujte. Pustite nas na miru da krademo!"
Po tebi lakse je odmah krenuti na svetsko trziste nego na domace. Aj' navedi mi bar jedan domaci brend (koji nije iz prehrambene industrije) koji se dobro kotira u svetu.

Citat:
Jim Bravura kaže:
U pitanju je cist ekonomski princip - zasto dati tesko stecenih 50€ za jedan AAA naslov i to inostrani koji dolazi iz prebogatog zapada (pretezno), kad mozes za te pare da se igras godinu dana. Nije to ni ponos ni mangupiranje, nego ekonomija brale.
Kako to mislis "prebogat" zapad? Najvecu sirotinju koju sam imao prilike da vidim ... bilo je u ... (pogadjajte) ... Americi.
Covece, svuda postoje razlicite klase stanovnistva. U Americi su te razlike drasticno izrazenije u odnosu na Evropu.
Nemesis je offline  
Stara 16.6.2006, 0:53   #418
Nemesis
Veteran

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis

Citat:
Jim Bravura kaže:
Potpuno te razumem posmatrano sa tvog stanovista, ali otkuda ti motiv da pravis nesto sto odavno postoji, "pristupacno" je sirokom krugu ljudi, a uz to je i daleko bolje (pretpostavljam) od tvoje verzije. Dalje, zasto bi ti lisavao ljude u Srbiji igranja AAA naslova ili koriscenja nekih kvalitetnih programa. I sam kazes da ne mozes postici taj kvalitet, tako da ne vidim u cemu je problem (kad vec govoris o moralu).
Da pokusam da pojasnim...
S obzirom da sam se nekad zaludjivao sa stonim RPG-ovima i da sam pravio svoje modifikacije; recimo da uzem i da napravim jednostavnu i zaraznu igricu na osnovu toga. Takvu igru bih mogao da odradim za 3 - 6 meseci (da bude solidnog kvaliteta) i mogao bih posle da je prodajem po prihvatljivoj ceni i za nase "siromasno" trzise. (za potrebe ove diskusije neka bude 250 din.)

Kako tu smeta piraterija?

Ako kao konkurencija mojoj igri stoji Oblivion koji kosta npr. 2500 din original, (nisam jos video kod nas) onda ja mogu da ciljam na one korisnike sa manjim budzetom koji ce se odreci jednog izlaska ili pica i kupice moju igru. ALI ako taj Oblivion mozes da kupis za 150 din. pa onda neces nikako dati VISE za moju igru. U tom slucaju Oblivion me razbija jer ulazi i na low-cost trziste koje je sitno za proizvodjace AAA naslova. (a koje je sansa malih developera)

Ja sam svestan da ne mogu postici taj kvalitet ali se zato probijam cenom.
Piraterija mi izbija taj adut iz ruke, a sigurno ne moze jedan covek (niti manja grupa) da se meri sa top timom jednog Electronic Artsa.

Citat:
Jim Bravura kaže:
Bavi se necim drugim ili eventualno pokusaj naci posao u inostranstvu, plane and simple.
A sto TI ne bi otisao i inostranstvo da sljakas i ZARADIS parice pa lepo MOZES da kupis original!??? Uvek mozes da odes u Svabiju da cistis klonje i jos da se vratis kuci sa "meckom".

Mada i ovde se placaju lepe dnevnice na gradilistu. Nosis dzakove sa peskom, malterom ili sutom i dobijes 10 evrica dnevno. Za mesec dana sljake mozes da kupis legalno sve nove igre. Jedino ... sto ... "ledja pucu" - kako bi rekao Njegos.
Nemesis je offline  
Stara 16.6.2006, 22:06   #419
Wild Boy
Član

Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 16 puta na 14 poruka

Citat:
Nemesis kaže:
Uvek mozes da odes u Svabiju da cistis klonje i jos da se vratis kuci sa "meckom".
Rad je stvorio coveka
Wild Boy je offline  
Stara 17.6.2006, 14:01   #420
BooQy
Član

Član od: 30.11.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka

postoji i jos jedno glediste: ja da ne kupujem pirate, ne bih kupivao ni originale jer jednostavno ne bih to mogao da priustim. tako da da nema pirata, ni softverske kompanije ne bi imale neku dobit od mene, a ovako sam bar ja zadovoljan, a meni je to daleko najbitnije

Citat:
Ova logika me mnooogo podseca na logiku onog Italijana (zaboravio sam ime) koji je ubio coveka, a na sudu kao odbranu, je optuzio drzavu da je kriva za to ubistvo jer ga nije sprecila da to ucini.
drzava ne moze da spreci nekog da ubije, ali treba da ga kazni za to. onda ti izvagas jel ti toliko bitna smrt te osobe da odlezis 20-30 god?
isto i sa piratima: nek odrede kolike su kazne i nek pocnu da ih primenjuju, pa cu ja da odlucim da li mi se isplati rizik da kupujem pirate. ovako nema nikakvih sankcija, pa zasto da ne? zato tvoj primer ne odgovara mom postu
ja se ne osecam lose ako ukradem 1000€ nekome ko ima milijarde. ali bih se osecao lose da ukradem 100€ nekom prosvetnom radniku.
BooQy je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 5:52.