![]() |
![]() |
|
Forum o forumu Pitanja, sugestije i problemi u radu s našim forumom |
![]() |
|
Alatke vezane za temu
![]() |
Vrste prikaza
![]() |
![]() |
#21 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.383
Zahvaljeno 3.326 puta na 2.300 poruka
|
![]()
Ja "podržavam" ovaj predlog
![]() Inače, imam 17 godina a ipak me, da se tako izrazim, fasciniraju stare mašine i igre i obožavam da se igram sa DOS-om ili 3.11 u virtuelnim mašinama... I obožavao sam da teram multitasking na 386SX sa 2 MB RAM-a... ![]() Dakle, spomenuli ste zainteresovanost - mislim da će je biti. Bar među onim članovima foruma koji vole/poštuju stare mašine i softver a otvaranje novog podforuma i nije neka komplikovana procedura AFAIK. U svakom slučaju, ovo može biti samo jedan plus na forumu, čak i ako ne bude toliko popularno, ne može da škodi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Član
Član od: 6.11.2006.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 123 puta na 70 poruka
|
![]()
A ono sto ne moze da skodi moze da koristi a i nemora da znaci ....
Zoran007 kada sam rekao da nam treba jedan pravi retro forum trebao sam da naglasim domaci,stranih ima i verujem da svi dovoljno zainteresovani znaju za njih. Sajt domaceg autora naprimer: http://piters.tripod.com/zx.htm http://piters.tripod.com/atari/astide.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Veteran
Član od: 20.4.2009.
Zahvalnice: 507
Zahvaljeno 49 puta na 39 poruka
|
![]()
A šta ti je na ova dva linka domaće, kad je na engleskom...
U tom slučaju nema veze da li je izvor foruma u Srbiji ili u Kambodži. ![]() Poslednja ispravka: VojaM (1.2.2011 u 14:17) Razlog: Engleskom --> engleskom |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Član
Član od: 6.11.2006.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 123 puta na 70 poruka
|
![]()
Na ova dva linka sto sam ja dao autor je domaci Pera Putnik i covek je komunicirao s nama na bench forumu .Generalno odradio je sve sto ga je interesovalo za ZXspectrum i presao na resavanje problema na atari st masini.
Sad da postoji koji domaci retro forum verovatno bi se javljalo dosta domacih autora bilo kao graditelji ili interesenti za neke teme i projekte. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Veteran
Član od: 20.4.2009.
Zahvalnice: 507
Zahvaljeno 49 puta na 39 poruka
|
![]()
Pa dobro slazem se, Pera Putnik je nas covek, ali opet je napisano na engleskom... Sta je tu domace osim Pere?
Poslednja ispravka: VojaM (1.2.2011 u 14:16) Razlog: Engleskom --> engleskom |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
V.I.P.
Član od: 25.9.2006.
Zahvalnice: 1.187
Zahvaljeno 1.475 puta na 940 poruka
|
![]()
Mogu li da pitam da li je nešto odlučeno povodom ove ideje? Nedavno sam otvorio temu o povezivanju starog računara i novog monitora (C=64 i PC monitor) koju nisam znao gde da postavim - na kraju je završila u Hardware/Grafika gde joj je, strogo govoreći, i mesto ali je ipak nekako izgledala čudno pored onih GTX680 kartica i IPS monitora.
Ima čitav niz tema povezanih sa starim računarima koje nisu igračke: - Praktične stvari u vezi korišćenja retro hardware-a (kao onaj moj problem gore, šta se može učiniti s delovima, kako napraviti/povezati/popraviti). - Diskusija o istorijatu računara i kompanija. - Neigrački software (pre neki dan su me neki klinci pitali da li su postojali tekst procesori pre 1990. i kako su izgledali). - Informacije o tome gde nabaviti stari hardware, originalne programe (kasete, ketridže, diskove), možda neki vid organizovane razmene i pozajmljivanja. - Problemi spasavnja podataka i programa sa starih medija ili, suprotno, rešenja za prebacivanje programa sa PC računara (na pr. kopije C=64 i Amiga diskova, kojih je pun Internet) na stare medije kako bi se koristili na starim kompjuterima. - Ondašnja demo scena... - Lična iskustva, podsećanja, "kako je to nekad bilo" i sl. Naravno, mogla bi se uvesti i neka specijalna ograničenja i pravila u vezi samo te sobe, kako bi se izbeglo da se ona pretvori u opštu kukumavku i slinavljenje za "dobrim starim vremenima", čemu su retro forumi inače skloni. Unapred bi trebalo odrediti i šta je tačno tema sobe tj. šta se tačno podrazumeva pod "retro računarima" (recimo, sve pre Pentiuma I ili obuhvatajući i njega?). Ako ovo nije moguće ili je već odlučeno da ne vredi otvarati novu sobu, zar ne bi onda bilo poželjno da se makar malo preformuliše opis sobe "Stare igre"? Recimo u "Stari kompjuteri, konzole, igre" ili nešto slično. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Starosedelac
Član od: 6.5.2007.
Zahvalnice: 1.040
Zahvaljeno 1.017 puta na 639 poruka
|
![]()
Ovo je super predlog!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Starosedelac
Član od: 7.3.2006.
Zahvalnice: 1.167
Zahvaljeno 647 puta na 285 poruka
|
![]()
Odlična ideja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Starosedelac
Član od: 19.10.2011.
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 245 puta na 227 poruka
|
![]() Citat:
pretpostavljam da je SK vise okrenut sadasnjosti/buducnosti. od domacih ima i onaj www.emuglx.org mada je on uglavnom za igrice. verovatno je malo interesovanje kod nas inace bi ih bilo vise. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Starosedelac
|
![]()
U Evropi je retro scena itekako popularna ,sto pokazuju mnogobrojini forumi/linkovi,retro shopovi pa cak i casopisi koji se bave starim igrackim sistemima,igrama,racunarima,konzolama....
www.emuglx.org se primarno bavio emulacijom i igrama za konzole.Prakticno,retro scena bar onako kako je u Evropi nikada nije ni postojala kod nas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Starosedelac
|
![]()
u Evropi neke radnje nisu ni zatvarali, npr Vesalia za Amige.
danas su emulatori toliko dobri, da vecina igara i ozbiljnih programa radi lepo. steta je sto nema neki forum o domacim racunarima kao sto su Galaksija, Tim 011 i slicno |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
V.I.P.
Član od: 25.9.2006.
Zahvalnice: 1.187
Zahvaljeno 1.475 puta na 940 poruka
|
![]() Citat:
A što se tiče interesovanja... nikad ne znaš dok ne probaš. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Nergal na korisnoj poruci: | ||
Elvir (2.9.2012) |
![]() |
#33 |
Starosedelac
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Ali mislim da to ovde nema nekog smisla,jer ne bi bilo nekog interesovanja. Ovde kao u vecini drugih nasih foruma,ljude interesuje aktuelna igracka i IT scena generalno ,sto je i razumljivo.I zaista, na nasim forumima te vrste,mnoge teme se i ne doticu IT/gaming sveta i verovatno su korisnije za ubijanje vremena,tipa: Dijeta,teretana,kucni ljubimci,relationships,vicevi o Chuck norissu itd... Poslednja ispravka: Elvir (2.9.2012 u 20:06) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|