Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.9.2007, 21:37   #341
ACHTUNG
Starosedelac

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 148 puta na 103 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Yahooa korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Skypea korisniku ACHTUNG
Exclamation Re: Avioni

Helikopteri su mnogo izlozeniji vatri pesadijskog rucnog PVO naoruzanja za razliku od aviona. Zato ne mozes reci da je laske oboriti A-10 od Apaca.

To sta se desava tenkovima kada ih napadne A-10 je uvek ili gotovo uvek posledica nedostatka bilo kakvog PVO/lose upotrebe oklopnih sredstava. Iracani su radili i jedno i drugo.

Koliko mi je poznato, izmasakrirana je cela kolona irackih tenkova, koji su bili na dnevnom marsu bez ikakve PVO podrske...

Inace, tenkovi cekaju veliki upgrade. Izraelci i Rusi se odavno bave pasivnom odbranom tenka, pored oklopa. Prvi to rade jer mnogo brinu za zivote clanova posade, drugi jer nemaju pare za bolje tenkove pa ga "kaleme" sa Shtorom, Arenom i slicnim...

Kada zapad bude konacno prestao da pravi kolose (tenkove teze od 55 tona) i pocne da vlada 4. generacija tenkova (do 55 tona, automatski punjac, full-elektronika, plus pominjani dodaci) postace teza meta cak u neizvezbanim rukama. Uveliko se pripremaju granate za gadjanje helikoptera, unistavanje naovdecih raketa kada se priblize na odredjenu distancu (izraelski sistem Trophy) kao i ponovo vracanje na dobru staru mobilnost kombinovanu sa high-tech zastitom. O vatrenoj moci ne zelim da pricam jer je Rheinmetall ponovo postao baja (i Britanci i Ameri narucili novli L55 120 mm top, a jedva cekaju da pocne proizvodnja 140 mm topa). Naravno, radi se na necem mnogo drugacijem, koje zahteva dodatne izvore energije...

Izvinite na off-topicu, dirnuli ste me u srce pominjanjem unistavanja tenkova
ACHTUNG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.9.2007, 21:52   #342
Inuyasha
Starosedelac

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 176
Zahvaljeno 211 puta na 114 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Inuyasha
Određen forumom Re: Avioni

Citat:
!ACHTUNG! kaže: Pregled poruke
^^ ebiga shta se moze, za svako oruzije ima lek...to je tako uvek bilo i bice. Licno vishe volim lovacke avione od bilo cega drugog, tako da mi ih ne dirate XD. Tenkovi su naravno na drugom, dok su helikopteri na trecem mestu
Nikako da se i uzivo upoznamo pa da porazgovaramo, ali na sledeci okup dolazim 18578923%...jednostavno...moram
Inuyasha je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.9.2007, 23:05   #343
Rocker
Neozbiljni kolega

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
Cool Re: Avioni

Citat:
aerochivija kaže: Pregled poruke
Američki general koji bi predložio da F-35 zameni A-10 bi mogao da bira između Leavenwortha (poznati vojni zatvor) ili obližnje ludnice u činu kaplara.
Naime, to bi bilo kao zameniti frižider klavirom i to najskupljim mogućim, tek ta dva aviona ne treba na taj način ni porediti, ni predviđati njihovu namenu.
Druže, nisi me dobro razumeo, pomenuo sam da je koncept jurišnika zastareo i da se napušta. Takođe sam napomenuo da će jednu od uloga A-10 preuzeti F-35 kao stand off platforma, tj. da će napadati ciljeve sa mnogo većih visina i udaljenosti. Vatrenu podršku trupama na zemlji će u potpunosti preuzeti helikopteri.
Citat:
aerochivija kaže: Pregled poruke
Čisto me interesuje kako misliš da se borbena grupa u vazduhu, pod uslovom da misliš da je jedinstvena (composite squad), održava u jedinstvenom borbenom naletu ako je čine letilice spori helikopter i brzi mlazni avion? Uporedi brzine MI-24 i SU-25 i nauči malo o borbenoj taktici i operatici vazduhoplova i njihovih grupa, pa ćeš zaključiti da se te letilice taktički organizuju u jedinice srodnih performansi sa posebnim taktikama borbenih letova, i kao takve mogu pripadati jedinstvenim jedinicama višeg ranga kao što su vazduhoplovne brigade i divizije.
Ne znam kako zamišljaš da MI-24 garantuje sigurnost SU-35 od PVO, to je isuviše složen zadatak samo za helikoptere, pa sve i da pokriješ nebo njima.
Nisam naravno mislio da poleću istovremeno i sve vreme trajanja leta izigravaju wingmane, nego dase grupišu u zoni dejstva. Imaj u vidu ratove u kojima su Rusi upotrebljavali ove letelice - samo u Avganistanu i Čečeniji s tim da se tek u potonjem koristila ovakva taktika. Borbe su se vodile uglavnom protiv pešadije i eventualno bunkera i vozila. Laki PVO sistemi tipa Strela i Stinger su bili realna pretnja svim letelicama a jedino su helikopteri u stanju da se uspešno nose sa manjim grupama pešadije. Naravno da ne može nijedan helikopter da rasturi dobro organizovan PVO, ali njihov neprijatelj ga i nije posedovao.
Rocker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.9.2007, 21:54   #344
Сухой
Član

Član od: 27.1.2007.
Zahvalnice: 126
Zahvaljeno 56 puta na 49 poruka

Citat:
Helikopteri su mnogo izlozeniji vatri pesadijskog rucnog PVO naoruzanja za razliku od aviona. Zato ne mozes reci da je laske oboriti A-10 od Apaca.

To sta se desava tenkovima kada ih napadne A-10 je uvek ili gotovo uvek posledica nedostatka bilo kakvog PVO/lose upotrebe oklopnih sredstava. Iracani su radili i jedno i drugo.

Koliko mi je poznato, izmasakrirana je cela kolona irackih tenkova, koji su bili na dnevnom marsu bez ikakve PVO podrske...

Inace, tenkovi cekaju veliki upgrade. Izraelci i Rusi se odavno bave pasivnom odbranom tenka, pored oklopa. Prvi to rade jer mnogo brinu za zivote clanova posade, drugi jer nemaju pare za bolje tenkove pa ga "kaleme" sa Shtorom, Arenom i slicnim...

Kada zapad bude konacno prestao da pravi kolose (tenkove teze od 55 tona) i pocne da vlada 4. generacija tenkova (do 55 tona, automatski punjac, full-elektronika, plus pominjani dodaci) postace teza meta cak u neizvezbanim rukama. Uveliko se pripremaju granate za gadjanje helikoptera, unistavanje naovdecih raketa kada se priblize na odredjenu distancu (izraelski sistem Trophy) kao i ponovo vracanje na dobru staru mobilnost kombinovanu sa high-tech zastitom. O vatrenoj moci ne zelim da pricam jer je Rheinmetall ponovo postao baja (i Britanci i Ameri narucili novli L55 120 mm top, a jedva cekaju da pocne proizvodnja 140 mm topa). Naravno, radi se na necem mnogo drugacijem, koje zahteva dodatne izvore energije...

120mm-ski top? Koliko ja znam, M1A2 Abrams se vec preko 10 godina pravi sa 120 mm topom.(meni je #1 T-90 S)

A sto se tice napada A-10 na kolonu tenkova, to je smesno, kao i iracki PVO koji ih je mozda branio. Kakvu zastitu ima kolona oklopnih vozila od 30mm topa GAU-8 Avenger u brisucem letu ... Mislim, nije nikakvo poredjenje...

PS. Predlazem otvaranje teme o tenkovima.
Сухой je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2007, 2:30   #345
Rocker
Neozbiljni kolega

Citat:
Сухой kaže: Pregled poruke
A sto se tice napada A-10 na kolonu tenkova, to je smesno, kao i iracki PVO koji ih je mozda branio.
Irački tenkovi nisu imali apsolutno nikakvu PVO zaštitu na terenu.
Citat:
Kakvu zastitu ima kolona oklopnih vozila od 30mm topa GAU-8 Avenger u brisucem letu ... Mislim, nije nikakvo poredjenje...
Odličnu ako se u koloni ili u blizini nalazi raketni sistem tipa Kub, Šiljka, Tunguska (ona naročito) ili bilo koje vozilo sa 20-40mm PVO topovima i/ili lakim PVO raketnim sistemima tipa Strela, Igla, Šilo...
Stara 12.9.2007, 8:29   #346
aerochivija
Veteran

Član od: 19.3.2006.
Zahvalnice: 1.236
Zahvaljeno 762 puta na 295 poruka

Citat:
...120mm-ski top? Koliko ja znam, M1A2 Abrams se vec preko 10 godina pravi sa 120 mm topom.(meni je #1 T-90 S)...
Inače, naš M-84 ima top od 125 mm, a što se performansi, bar u svoje vreme tiče, evo jednog primera:
Kada su Kuvajćani odlučivali koji tenk će da kupe, u najužem izboru su se našli "Abrams" i M-84. Jedan od testova bila je trka ova dva tenka u pustinji. U jednom trenutku, "Abrams" je jednostavno "zaribao" i stao. Naš tenk je stigao do cilja, a onda se vratio i kružio oko američkog, zavivši ga malo u oblak peska. Što bi rekli - potprašio ga.
Da li je potrebno da kažem kakav je bio izbor Kuvajćana?

Citat:
Rocker kaže:
Odličnu ako se u koloni ili u blizini nalazi raketni sistem tipa Kub, Šiljka, Tunguska (ona naročito) ili bilo koje vozilo sa 20-40mm PVO topovima i/ili lakim PVO raketnim sistemima tipa Strela, Igla, Šilo...
Ruske tenkovske formacije po defaultu su praćene "Tunguskama"... Ne znam mnogo o kopnenim snagama, pa ne znam tačne brojčane odnose tenkovi-PVO sistemi u formaciji...
Osim toga, pešadijski prsten obezbeđenja oko tenkovskih formacija je neophodan, kako bi se sprečilo da neprijatelj dođe u priliku da sa zemlje laserski osvetli tenkove i ostala vozila, i time ih izloži laserski vođenim projektilima, koji mogu biti ispaljeni i iza brda (iz "Apača", npr, bez potrebe da se "čoperi" uopšte izlažu vatri PVO).

Poslednja ispravka: aerochivija (12.9.2007 u 8:41)
aerochivija je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2007, 13:33   #347
ACHTUNG
Starosedelac

Slanje poruke preko MSN-a korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Yahooa korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Skypea korisniku ACHTUNG

@ Suhoi:

Rheinmetallov 120 mm L55 (obrati paznju na ovaj podatak - odnosi se na duzinu u kalibrima) je apsolutni danasnji baja sto se tice tenkovskih cevi. Plus ce Ameri gotovo sigurno da koriste municiju sa osiromasenim uranijumom.

Kada govorimo o tenkovima, ne moze bez Nemaca.

Tema postoji o simulaciji tenka, mada ne znam koliko bi bila pametna tema samo o tenkovima.

Mozda da pricamo o kompjuterizaciji? Onda cemo do beskonacnosti naglabati o Leclercu.
Stara 12.9.2007, 21:23   #348
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.621
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Citat:
@ Suhoi:

Rheinmetallov 120 mm L55 (obrati paznju na ovaj podatak - odnosi se na duzinu u kalibrima) je apsolutni danasnji baja sto se tice tenkovskih cevi. Plus ce Ameri gotovo sigurno da koriste municiju sa osiromasenim uranijumom.

Kada govorimo o tenkovima, ne moze bez Nemaca.

Tema postoji o simulaciji tenka, mada ne znam koliko bi bila pametna tema samo o tenkovima.

Mozda da pricamo o kompjuterizaciji? Onda cemo do beskonacnosti naglabati o Leclercu.
Pa mogli bi,imalo bi sta da se kaze recimo,zasto izraelski tenkovi imaju posadu pozadi,zasto smo bas mi uveli automatsko punjenje i smanjili posadu na tri.O buducim projektima,vredele bi slike,zasto je taj leclerk najbolji na svetu.Koji tenk ima najbolju rampu i mitraljez za pvo...
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2007, 21:36   #349
ACHTUNG
Starosedelac

Nismo mi, Rusi su prvi, na tenku T72. M84 je domaca modifikacija tog tenka.
Stara 13.9.2007, 6:16   #350
aerochivija
Veteran

Član od: 19.3.2006.
Zahvalnice: 1.236
Zahvaljeno 762 puta na 295 poruka

Još ovo i završavam pancirno oftopikovanje (previše smo se spustili na zemlju ). Kad je reč o kalibrima te municiji u tenkova, evo tri zanimljiva linka:
http://afvdb.50megs.com/usa/m551.html
http://www.battletanks.com/m60a2.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/MGM-51_Shillelagh

ovo treće nije irska pesma
aerochivija je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2007, 10:41   #351
Сухой
Član

Citat:
Rocker kaže: Pregled poruke
Ne, A-10 je čist jurišni avion, A-6 Intruder je više bio stand-off napadni avion...
А-10 јуришник??? А-10 за противоклопну борбу??? Море, кад распали GAU-8 по Су-34 Сссс...
Можда сам погрешно разумео... Поз.

Citat:
Па, добро, мислио сам на ову о којој се говори...
Stara 13.9.2007, 11:33   #352
Orvel
Veteran

Član od: 6.4.2006.
Zahvalnice: 434
Zahvaljeno 336 puta na 169 poruka

Evo dve lepe slicice:

Orvel je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2007, 16:31   #353
Rocker
Neozbiljni kolega

Citat:
А-10 јуришник??? А-10 за противоклопну борбу??? Море, кад распали GAU-8 по Су-34 Сссс...
Можда сам погрешно разумео... Поз.
Ne da si pogrešno razumeo, nego je ovo definitivno za bisere foruma! Su-27 generaciju aviona (u nju spadaju svi derivati izvedeni od ovog aviona, uključujući Su-37 i Su-35) čine daleko najbolji lovački avioni na svetu, naročito u manevarskim karakteristikama (3D vektorisani potisak). A-10 nije namenjen vazdušnim borbama (iako poseduje IC samonavođene V-V rakete kratkog dometa za samoodbranu), niti ima ikakve šanse da lockuje letelicu poput Sukhoi-a. A i Suhojevi imaju 30 mm topove, koji su daleko efikasniji u vazdušnoj borbi od Avengera, jer on koristi municiju namenjenu probijanju oklopa, koja ima daleko slabiji učinak na leteće ciljeve od klasične HE granate koje se koriste kod topova lovačkih aviona.
Stara 13.9.2007, 20:36   #354
Сухой
Član

Citat:
Ne da si pogrešno razumeo, nego je ovo definitivno za bisere foruma! Su-27 generaciju aviona (u nju spadaju svi derivati izvedeni od ovog aviona, uključujući Su-37 i Su-35) čine daleko najbolji lovački avioni na svetu, naročito u manevarskim karakteristikama (3D vektorisani potisak). A-10 nije namenjen vazdušnim borbama (iako poseduje IC samonavođene V-V rakete kratkog dometa za samoodbranu), niti ima ikakve šanse da lockuje letelicu poput Sukhoi-a. A i Suhojevi imaju 30 mm topove, koji su daleko efikasniji u vazdušnoj borbi od Avengera, jer on koristi municiju namenjenu probijanju oklopa, koja ima daleko slabiji učinak na leteće ciljeve od klasične HE granate koje se koriste kod topova lovačkih aviona.
Хахаха, па нисам ја изашао из телетабиса , шалио сам се за ГАУ-8, ниси ваљда мислио да сам озбиљан
Потпуно си ме погрешно разумео...
Хтео сам само да кажем да А-10 никако не може бити јуришник, јер ће буквално да га обори Ми-28 а не Су...
И, Су-37 не постоји, у ствари то је прототип, од кога је настао Су-35, који је од скоро уведен у серијску производњу.
Off: Хахаха, дереивати, па није Су-27 маслиново уље.... .
Pozz.
Stara 13.9.2007, 20:44   #355
Apostol
Član

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 88 puta na 66 poruka

Su-37 postoji kao prototip, tj. to je sada Su-47, jer se pojavio Su-37 koji je nastao iz osnove Su-27.

"Sadasnji" Su-37

"Sadasnji" Su-47 Berkut prototip

A evo i snimaka letova i demonstracija ovog fenomenalnog aviona:
http://www.youtube.com/watch?v=H1wXsygQTVA

Poslednja ispravka: Apostol (13.9.2007 u 20:57)
Apostol je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2007, 20:45   #356
Ghost
Starosedelac

Član od: 10.4.2006.
Zahvalnice: 167
Zahvaljeno 485 puta na 232 poruka

Занимљиво да су неки наденули Су-37-ици надимак "Терминатор", нисам сигуран да ли је то идеја аутора Ace Combat серијала или је неко други смислио.
Ghost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2007, 21:33   #357
Сухой
Član

Citat:
Ghost kaže: Pregled poruke
Занимљиво да су неки наденули Су-37-ици надимак "Терминатор", нисам сигуран да ли је то идеја аутора Ace Combat серијала или је неко други смислио.
Ace Combat su zakon igre, ja sam na Playstation-u dosta igrao Ace Combat 2 i malo manje Ace Combat 3, od tada volim avione...

A Su-37 jeste bukvalno terminator.
Stara 14.9.2007, 1:12   #358
Rocker
Neozbiljni kolega

Citat:
Потпуно си ме погрешно разумео...
Хтео сам само да кажем да А-10 никако не може бити јуришник
Nego šta može da bude?! To je njegova osnovna namena, pored taktičkog bombardera.
Citat:
јер ће буквално да га обори Ми-28 а не Су...
Teoretski može da ga obori i gusta paljba iz 100-nak AK.
Citat:
И, Су-37 не постоји, у ствари то је прототип, од кога је настао Су-35, који је од скоро уведен у серијску производњу.
SU-35 će biti izvozna i delimično oslabljena varijanta SU-37. Rusi planiraju da inovacije upotrebljene kod SU-35 primena na serijskom SU-37, koji planiraju da uvedu u naoružanje za nekih 4-5 god.
Citat:
Off: Хахаха, дереивати, па није Су-27 маслиново уље.... .
Pozz.
Oni su deo familije koja je nastala od SU-27 i grubo rečeno jesu njegovi derivati. Fizički su vrlo sličnog izgleda, uz potpuno novu avioniku i ostale sisteme.
Stara 14.9.2007, 2:53   #359
Nemesis
Veteran

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis

Citat:
Teoretski može da ga obori i gusta paljba iz 100-nak AK.
Uuuu bre, Rocker-u! Imam utisak da navijački pristupaš ovoj temi.
A-10 je jedan od najrobusnijih aviona i može izdržati mnogo veća oštećenja nego drugi. Još u Prvom zalivskom ratu su se A-10ke bez problema vraćale u bazu i sa preko hiljadu rupa od iračkog PVO-a. To je avion koji je veoma stabilan (za razliku on npr. F-117 kome samo malo "fazoniraš" geometriju i on pada).
Nemesis je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.9.2007, 3:23   #360
Rocker
Neozbiljni kolega

Citat:
Nemesis kaže: Pregled poruke
Uuuu bre, Rocker-u! Imam utisak da navijački pristupaš ovoj temi.
Naprotiv. Hoću da kažem da nema tog aviona koji je toliko otporan i oklopljen da ga je nemoguće oboriti. Zato sam 100 AK naveo kao banalan primer. Kada bi se svi toliko plašili protivnika, onda taj A-10 ne bi prilazio na bliže od 100 Km od protivnika i lansirao bi rakete sa te udaljenosti, a on zapravo skoro uvek uleće neprijatelju "na zicer". Naravno, suludo je uletati van grupe i u zoni koja je dobro branjena, ali to je već priča o taktici prilikom napada a bojim se da je to već pomalo off.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:49.