Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 8.8.2008, 19:57   #761
Сухой
Član

Član od: 27.1.2007.
Zahvalnice: 126
Zahvaljeno 56 puta na 49 poruka
Određen forumom Re: Lock On: Modern Air Combat

Citat:
Iceman_37 kaže: Pregled poruke
Ma extra je lock on al grafika je uzas, jel ce izaci neshto bolje na tom polju skoro? a da je dobra koliko i lock on?

Hahahhaha, su-27 nije za dogfight...ti nisi dobro obaveshten, su-27 je najbolji bliski borac na svetu...da ne rachunamo sad su-37 i leshinara koji je malo loshiju...ali to shto si reko je apsolutna glupost, ne kazem da je moguce da 2 su-27 pobede 15 f-16, shto se mene tiche i mig 21 moze da obori su-27, sve zavisi od pilota i sata treninga koje dobija.
Jao, sad me upropasti u potpunosti! Su-27 najbolji za dogfight (blisku borbi (srb))?!?!?! A tek Su-37! Su-37 je prototip (postoje dva komada tog aviona) koji je zavrsio svoju emisiju jer je uveden Su-35 u VSRF. Odnosno, Su-35 koji je uveden u VSRF je konacna verzija aviona Su-37. Mada to nije tema.
Ono sto sam ja rekao jeste: da je Su-27 namenjen borbi sa vecih rastojanja jer nema mogucnosti manevriranja na malim brzinama kao MiG-29 i F-16 (koji su namenjeni za "dogfight").
Niko nije pominjao MiG-21, a sto se tice MiG-a 29 i F-16ice, da idu 1 na sa istim pilotima F-16 moze odmah da povuche "EJECT".

Citat:
=FI=Ghost kaže: Pregled poruke
Zar stvarno postoji razlika u igri? Pošto oba aviona koriste isti "Shlem" sistem..
Da, ali su-27 ne moze da "okrene glavu" koliko i mig29 (mislim da me razumes). Koliko je slem jednostavan u stvarnostu, toliko je komplikovan u igri, jer pomeras pogled na 2, 4, 6, 8 na numerickoj tastaturi, a na TAB ga ozracis (lock on). Dosta je komplikovana da u isto vreme drzis palicu, ta 4 tastera i cekas tab. Naravno mozes da namestis da ga ozracis na nekom od tastera na joysticku...

Poslednja ispravka: Сухой (8.8.2008 u 20:04)
Сухой je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2008, 22:10   #762
Iceman_37
Starosedelac

Član od: 2.8.2008.
Zahvalnice: 512
Zahvaljeno 933 puta na 531 poruka

Citat:
Сухой kaže: Pregled poruke
Jao, sad me upropasti u potpunosti! Su-27 najbolji za dogfight (blisku borbi (srb))?!?!?! A tek Su-37! Su-37 je prototip (postoje dva komada tog aviona) koji je zavrsio svoju emisiju jer je uveden Su-35 u VSRF. Odnosno, Su-35 koji je uveden u VSRF je konacna verzija aviona Su-37. Mada to nije tema.
Ono sto sam ja rekao jeste: da je Su-27 namenjen borbi sa vecih rastojanja jer nema mogucnosti manevriranja na malim brzinama kao MiG-29 i F-16 (koji su namenjeni za "dogfight").
Niko nije pominjao MiG-21, a sto se tice MiG-a 29 i F-16ice, da idu 1 na sa istim pilotima F-16 moze odmah da povuche "EJECT".
Hahahaha ti nemash pojma...hahahah ovo je mnogo smeshno...ne mogu da opishem koliko smeshno...Ja kao prvo idem u VA. E si chuo nekad za TVC. E to ima su-27 (bolja varijanta naravno koja je sad u upotrebi)shto zanchi da moze da manevrshi sa znash koliko malom brzinom? 0 kts.Da 0 kts. Mig 29 to nema ni f-16 (razlike izmedju ova dva aviona nisi male nego OGROMNE). Su-37 je postao kasnije su-35, ali ne nije zaustavljen rad na su-37 koj ce uci u upotrebu. Ako hocesh detaljno objashnjene razlika ovih aviona (shto materijala od kojih su pravljeni, shto tehnologije, pitaj)

Poslednja ispravka: DeCoy (10.8.2008 u 3:17)
Iceman_37 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2008, 22:25   #763
Iceman_37
Starosedelac

Josh da ne pricham o raznim aerodinamichkim reshenjima koje su implementirane u su-27 za koje mig29 i f16 mogu samo da sanjaju. F-16 za one koji znaju ima mnooogo mana kao i mig-29 o koje ta lock-on igra daleko zaobilazi ma koliko mislili da je realna. Namenjeni za blisku borbu jesu, a su-27 je vishenamenski...i borac...i jurishnik i izvidjach i bombarder, zavisi kako ga opremish. Korishceni su kompozitni materijali, u ova dva tome nema traga ili malo. Mig29, a pogotovo f-16 mogu samo da sanjaju o manverima za blisku borbu kao shto su manevar zvono...super kobra ili kulbit itd...
Stara 9.8.2008, 23:42   #764
=FI=Ghost
Veteran

Član od: 27.5.2008.
Zahvalnice: 643
Zahvaljeno 326 puta na 216 poruka

Citat:
Josh da ne pricham o raznim aerodinamichkim reshenjima koje su implementirane u su-27 za koje mig29 i f16 mogu samo da sanjaju. F-16 za one koji znaju ima mnooogo mana kao i mig-29 o koje ta lock-on igra daleko zaobilazi ma koliko mislili da je realna. Namenjeni za blisku borbu jesu, a su-27 je vishenamenski...i borac...i jurishnik i izvidjach i bombarder, zavisi kako ga opremish. Korishceni su kompozitni materijali, u ova dva tome nema traga ili malo. Mig29, a pogotovo f-16 mogu samo da sanjaju o manverima za blisku borbu kao shto su manevar zvono...super kobra ili kulbit itd...
E sad ga i ti pretera. Iako sam i sam ljubitelj Suhoja razlika ipak nije tolika kakvom je ti opisuješ. Manevre Kobra i zvono (od kojih za ovaj prvi ostaje pitanje korisnosti u dogfightu) može i Mig-29 da uradi. Što se pak TVC-a tiče, oni su ugrađeni samo u Su-30 i Su-37 koji su u zanemarljivom broju u operativnoj upotrebi Vazdušnih Snaga Rusije.. F-16 ipak drži značajnu prednost što se elektronike tiče (a tu su Ameri uvek bili u prednosti). Naravno, i samo pitanje dogfighta u modernom ratovanju ostaje otvoreno.. U hipotetskoj situaciji 1 na 1, prednost bi bila na strani Migova ili Suhoja u odnosu na Amere, ali današnji načini ratovanja verovatno ne ostavljaju mnogo mesta za klasične dogfightove, a uzevši u obzir podršku i logistiku, Ameri su ipak, i nažalost, u veeelikoj prednosti...

Poslednja ispravka: =FI=Ghost (9.8.2008 u 23:54)
=FI=Ghost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2008, 23:48   #765
paulvandyk68
Banned

Član od: 21.9.2007.
Zahvalnice: 278
Zahvaljeno 353 puta na 278 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku paulvandyk68

Citat:
Pa i 29-ka bi mogla da bude vise namenska decko. Ima opcije za razlicita vrsta naoruzanja. Sto se tice f-16 taj avion je bio krs pre 20 godina a ne sad. Amerikanci ga jos mozda negde prodaju u Biafri i mozda jos nekim afro nerazvijenim zemljama, uz pricu kako je to super letilica sa smesno male novce. Ostalo im je dosta tog krsa od f-16 po magacinima.
paulvandyk68 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.8.2008, 1:54   #766
Iceman_37
Starosedelac

Citat:
paulvandyk68 kaže: Pregled poruke
Pa i 29-ka bi mogla da bude vise namenska decko. Ima opcije za razlicita vrsta naoruzanja. Sto se tice f-16 taj avion je bio krs pre 20 godina a ne sad. Amerikanci ga jos mozda negde prodaju u Biafri i mozda jos nekim afro nerazvijenim zemljama, uz pricu kako je to super letilica sa smesno male novce. Ostalo im je dosta tog krsa od f-16 po magacinima.
Pazi, mig29 moze biti vishe namenski al zavisi koja verzija, svaki avion prolazi kroz neku modernizaciju pa na kraju tako izadje novi model i modifikovane verzije, recimo mig29OMT je postao mig-35, ima raznih varijanti naravno, ta u lock-on je mislim mig29a a to je onaj prvi. F-16A je zastareo, a ne druge verzije, sad imash razne modifikacije F-16-stice tako da svi oni prate danashnji razvoj al samo do neke granice kada je potrebno stvoriti neshto novo jer su potrebni novi TTZ (takticho-tehnichki-zahtevi koje prave drzave za svoje proizvodjache). Amerikanci i dalje koriste F-16, on je odlichan za izvidjanje jer podsecam mig29 je dvomotorni a F-16 jednomotorni.

Citat:
E sad ga i ti pretera. Iako sam i sam ljubitelj Suhoja razlika ipak nije tolika kakvom je ti opisuješ. Manevre Kobra i zvono (od kojih za ovaj prvi ostaje pitanje korisnosti u dogfightu) može i Mig-29 da uradi. Što se pak TVC-a tiče, oni su ugrađeni samo u Su-30 i Su-37 koji su u zanemarljivom broju u operativnoj upotrebi Vazdušnih Snaga Rusije.. F-16 ipak drži značajnu prednost što se elektronike tiče (a tu su Ameri uvek bili u prednosti). Naravno, i samo pitanje dogfighta u modernom ratovanju ostaje otvoreno.. U hipotetskoj situaciji 1 na 1, prednost bi bila na strani Migova ili Suhoja u odnosu na Amere, ali današnji načini ratovanja verovatno ne ostavljaju mnogo mesta za klasične dogfightove, a uzevši u obzir podršku i logistiku, Ameri su ipak, i nažalost, u veeelikoj prednosti...
Pa zanemarljivo malom broju jer je rusija u finansikoj krzi, gde ima pare odoshe pitam se... Nisam rekao manevar kobra to moze mig29 nego super kobra koja moze da natere protivnika da omashi iako je vec izvrshio pozicioniranje za lansiranje rakete.

Poslednja ispravka: Iceman_37 (10.8.2008 u 2:02)
Stara 10.8.2008, 14:39   #767
=FI=Ghost
Veteran

Određen forumom Re: Avioni

Za sve ljubitelje avijacije, posebno Ruske, ovaj sajt obavezno posetite:

http://www.aviapedia.com/

Ja sam skinuo 5 CD-ova videa odatle.. Odlični su...
Stara 10.8.2008, 15:05   #768
Iceman_37
Starosedelac

A shto se tiche toga da kobra manevar nema primenu u praksi, greshish. Avion kojim ima TVC u kombinaciju sa kobrom moze da izvrishi pozicioniranje za ispaljivanje rakete po svih 360 stepeni, recimo da je ugledao neprijateljski avion, i da se krece velikom brzinom (mnogo je lakshe ispaliti raketu ako se ide sporije) bilo da je pored ispred ili iza njega, upotrebom kobre on usporava drastichno i upotrebljava TVC da se okreni u smeru neprijatelji i izvrshava napad. Eto ti jedne od upotrebi kobre.
Stara 10.8.2008, 15:37   #769
=FI=Ghost
Veteran

Citat:
A shto se tiche toga da kobra manevar nema primenu u praksi, greshish. Avion kojim ima TVC u kombinaciju sa kobrom moze da izvrishi pozicioniranje za ispaljivanje rakete po svih 360 stepeni, recimo da je ugledao neprijateljski avion, i da se krece velikom brzinom (mnogo je lakshe ispaliti raketu ako se ide sporije) bilo da je pored ispred ili iza njega, upotrebom kobre on usporava drastichno i upotrebljava TVC da se okreni u smeru neprijatelji i izvrshava napad. Eto ti jedne od upotrebi kobre.
Naravno, pod pretpostavkom da taj neprijatelj u svom avionu ne radi ništa

A sam manevar Kobra se ni ne može uraditi ako avion ide brzinom većom od 500km/h.
Stara 10.8.2008, 17:12   #770
Iceman_37
Starosedelac

Citat:
Naravno, pod pretpostavkom da taj neprijatelj u svom avionu ne radi ništa

A sam manevar Kobra se ni ne može uraditi ako avion ide brzinom većom od 500km/h.
Kao prvo taj manevare se koristi ako pri bliskoj borbi dodje do greshke pilota. Kobra je manevar koji se sastoji od naglog propinjanja iz horizontalnog leta do napadnog ugla od skoro 120. Pilot zadrzava avion u tom polozaju tako da pri tome ne gubi visinu. Brzina se rapidno smanjuje a sistem za upravljanje i aktivne upravljachke povrshine omoguciju pilotu da se vrati u horizontalan polozaj. Ovaj manevar naglo smanjuje brzinu i omogucava napad na avione tipa f-22 na bliskom rastojanju, UKOLIKO oni naprave greshku prilikom manevrisanja (shto je chest sluchaj kad si u dogfightu). Ni pod kakvom predpostavkom kao shto si rekao, samo chinjenice
Stara 10.8.2008, 17:32   #771
=FI=Ghost
Veteran

Citat:
Kao prvo taj manevare se koristi ako pri bliskoj borbi dodje do greshke pilota. Kobra je manevar koji se sastoji od naglog propinjanja iz horizontalnog leta do napadnog ugla od skoro 120. Pilot zadrzava avion u tom polozaju tako da pri tome ne gubi visinu. Brzina se rapidno smanjuje a sistem za upravljanje i aktivne upravljachke povrshine omoguciju pilotu da se vrati u horizontalan polozaj. Ovaj manevar naglo smanjuje brzinu i omogucava napad na avione tipa f-22 na bliskom rastojanju, UKOLIKO oni naprave greshku prilikom manevrisanja (shto je chest sluchaj kad si u dogfightu). Ni pod kakvom predpostavkom kao shto si rekao, samo chinjenice
Lepo si to objasnio, no tvoj opis stvari nije ipak nije činjenica, nego teorija koja nikada nije isprobana u praksi, i kao takva, ostaje pod upitnikom. Sa druge strane, američki avioni tipa F-16, F-18 i drugi, dokazali su se u mnogobrojnim borbenim zadacima (istina, pretnja iz vazduha je uglavnom bila zanemarujuća) ali u svakom slučaju nije opravdano nazivati ih smećem

Što se pak dogfighta tiče, u modernom ratovanju taj princip je samo arhaizam, i u tom smislu ostaje pitanje korisnosti Kobre kao borbenog manevra. i tebi isto...
Stara 10.8.2008, 17:59   #772
Iceman_37
Starosedelac

Citat:
Lepo si to objasnio, no tvoj opis stvari nije ipak nije činjenica, nego teorija koja nikada nije isprobana u praksi, i kao takva, ostaje pod upitnikom. Sa druge strane, američki avioni tipa F-16, F-18 i drugi, dokazali su se u mnogobrojnim borbenim zadacima (istina, pretnja iz vazduha je uglavnom bila zanemarujuća) ali u svakom slučaju nije opravdano nazivati ih smećem

Što se pak dogfighta tiče, u modernom ratovanju taj princip je samo arhaizam, i u tom smislu ostaje pitanje korisnosti Kobre kao borbenog manevra. i tebi isto...
Ma nisam ja uopshte reko da su Americhki avioni smece, meni su oni extra, ustvari svi avioni su meni extra, da mi dash mig-17 leteo bi sad snjim
Sve su to odlichni avioni, a do njihove prakse nadamo se nece doci
Stara 10.8.2008, 18:27   #773
=FI=Ghost
Veteran

Citat:
Ma nisam ja uopshte reko da su Americhki avioni smece, meni su oni extra, ustvari svi avioni su meni extra, da mi dash mig-17 leteo bi sad snjim
Sve su to odlichni avioni, a do njihove prakse nadamo se nece doci
E ovo si baš lepo rekao. Slažem se sa svakom tvojom reči.. I ja obožavam avione, koji god da je..
Stara 11.8.2008, 19:58   #774
nex999
Član

Član od: 5.8.2006.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 152 puta na 83 poruka

Samo da vam skrenem paznju da je SU-27 jos od prve verzije imao manji precnik zaokreta od F16.O ostalim parametrima vaznim za dogfight (brzina uspinjanja na primer), zaludno je i trositi reci.
Uostalom, F16 se vise ni ne upotrebljava kao lovac.A pogotovo ne u sukobu gde bi na suprotnoj strani imao savremenog konkurenta.

F-18 je vec druga prica.Ali ipak i tu postoji...razlika
Evo i ilustracije.Poredjenje poslednje verzije F/A-18 (E/F) "Rhino" sa SU-30MK.

A evo i Raptor-a u jednacini (radari), cisto da dodam i malo elektronike:

A evo i male demonstracije sta je SU-27 (SU-33) u stanju da izvede na malim brzinama Pilot je uspeo da se izvuce iz stallinga pritom oborivsi rekord i prekrsivsi minimalnu brzinu na kojoj taj avion sme leteti, a sve uz suludi napadni ugao.

SU 27 ima drugaciju namenu nego MiG29, ali njegove manevarske sposobnosti se ne smeju dovoditi u pitanje jer je jednako dobar u dogfightu, a prema nekima je i bolji...

Poslednja ispravka: nex999 (11.8.2008 u 21:11)
nex999 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2008, 21:15   #775
MareZinjo
Član

Član od: 17.8.2007.
Zahvalnice: 174
Zahvaljeno 93 puta na 58 poruka

Te informacije oko ugla pod kojim neki lovac moze da skrene su samo izracunate i neproverene.Vidjao sam takve cifre oko tih uglova na netu da one uveliko prelaze granicu ljudske izdrzljivosti tako da je o ovome glupo raspravljati jer dokle god je ljudski faktor uracunat necemo videti sta neki lovac stvarno moze .Uostalom postoje manevari pomocu kojih se avion obrne za 180 stepeni gde su pilot i avion manje optereceni .
MareZinjo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2008, 21:32   #776
nex999
Član

Član od: 5.8.2006.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 152 puta na 83 poruka

Nema tu izracunavanja/ predvidjanja/"otprilike".Te stvari su jednako bitne kao i neke osnovne (brzina, nosivost i plafon leta).
SU-27 ima radijus zaokreta od 1100-1200 metara (poluprecnik).F-16C izmedju 1350 i 1500m.Dakle, to omogucava SU-27-ici da u bliskoj borbi bude non stop u repu protivnika, i da ga drzi na nisanu svojim topom ili AA raketama kratkog dometa.
Dalje:
Iz ovakvog zaokreta, izvedenog pri brzini od 0.85 maha (na visini od 6000m) SU-27 je u stanju da izvede:
Pravolinijski horizontalni izlazak kojim za ~24 sekunde predje 8120m, dok F-16 predje 7950.
Ili uspinjanje, gde za istovetno vreme 27ica ode na ~11000m, dok F16 stize do 9700m.

Te stvari su jako vazne u sagledavanju sposobnosti aviona.Recimo, SU-27 je u periodu od '87. do '89. postavio niz svetkih rekorda (8) koje je pre njega drzao F15.

Poslednja ispravka: nex999 (11.8.2008 u 21:47)
nex999 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2008, 12:37   #777
MareZinjo
Član

Član od: 17.8.2007.
Zahvalnice: 174
Zahvaljeno 93 puta na 58 poruka

Da ta stvar oko rekorda je stvarno zanimljiva vecina je napravljena za vreme ili malo posle hladnog rata .Prvi rekord je postavio F-4 koji je postigao 18,000m za 160s zatim su Rusi iz propagandnih razloga da narod ne bi pomislio da ameri mogu vise oborili rekord F-4 sa MiG-om 25 za kolko neznam onda su opet ameri napravili rekord sa F-15 koji se za 200s popeo vise od 30,000m (sto je brze od Apolo rakete koja je poslala prve ljude na mesec) da bi zatim rusi opet oborili rekord sa Su -27 .
MareZinjo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2008, 21:15   #778
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.622
Zahvaljeno 2.665 puta na 1.598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Naravno da je sujeta jaka kod njih. To je isto kao kad se takmice proizvodjaci cipova, ciji je cip bolji ili jaci, pa makar bio i skuplji, vazno da je broj jedan.
Ameri, ali nikad nece dozvoliti da u bliskom susretu se nadje jedan njihov sa bilo kojim jacim avionom. Oni ako dodju u tu situaciju napadali bi kao osice, znaci u coporu.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.8.2008, 12:31   #779
Сухой
Član

Citat:
Kad sam ja rekao da F-16 moze da pridje mikojanu ili suhoju? Nisam ja pravio LockOn, govorio sam o samoj igri. Ima u lock on-u dosta provala kao AOA, ispade da A-10 moze da izvede veci ugao od Su-27, 33...
Stara 14.8.2008, 12:33   #780
Сухой
Član

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
Naravno da je sujeta jaka kod njih. To je isto kao kad se takmice proizvodjaci cipova, ciji je cip bolji ili jaci, pa makar bio i skuplji, vazno da je broj jedan.
Ameri, ali nikad nece dozvoliti da u bliskom susretu se nadje jedan njihov sa bilo kojim jacim avionom. Oni ako dodju u tu situaciju napadali bi kao osice, znaci u coporu.
Mogu samo da ti kazem da stotinak strsljena unisti koloniju od desetak hiljada osa...
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:22.