Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Opisi, recenzije i testovi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Opisi, recenzije i testovi Ovde šaljite sopstvene opise, recenzije i testove hardvera. Neka ono što ste poslali bude vaše autorsko delo - nemojte kopirati tuđe tekstove sa drugih sajtova i časopisa.

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.7.2012, 17:54   #1
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.382
Zahvaljeno 3.325 puta na 2.299 poruka
Određen forumom Asus K53TK-SX117

Ove godine sam završio srednju školu, upisao Elektronski fakultet u Nišu i došlo je vreme da pazarim laptop. Nakon konsultacije sa članovima foruma pazario sam Asus K53TK koji me je koštao 46500 dinara, što će reći da me je sa isporukom izašao nešto preko 400 eura. Laptop sam kupio u Emmi-ju (preko onlajn šopa) a na računu koji sam dobio piše da je distributer Alti.

Prvo ću da nabacim zvanične specifikacije sa Asus-ove stranice, gde uostalom možete i da pogledate kako izgleda laptop jer ja nemam kvalitetan fotoaparat kojim bih vam bolje prikazao kako laptop izgleda:
Overview:
http://www.asus.com/Notebooks/Versat...ormance/K53TK/
Specs:
http://www.asus.com/Notebooks/Versat...specifications

Dakle u pitanju je prenosnik dijagonale 15.6", težine 2.6 Kg što je po mojim shvatanjima neki prosek. Moj primerak je opremljen AMD A6 3420m APU-om koji u sebi poseduje integrisani Radeon 6520G. Ovaj APU poseduje 4 jezgra i radi na default 1.5GHz; kada je u battery saving mode-u frekvencija se spušta do 800MHz a AMD Overdrive, koji je inače integrisan u odličan AMD Vision softver koji pruža detaljno podešavanje svega što se tiče procesora i GPU-ova, omogućava overclock do 2.4GHz kada vam trebaju bolje performanse. Integrisani GPU može da posluži za neki manje ozbiljan gejming ili igranje starijih igara ili u slučajevima kada želite da uštedite nešto struje ako se igrate na bateriji (po specifikacijama sa interneta ovaj APU ima TDP od 35W što je za pohvalu). CPU poseduje po 64KB L1 i 1MB L2 keša po jezgru.

Za "ozbiljniji" gejming zadužen je diskretni GPU: Radeon 7670m koji je, na osnovu testova sa interneta, negde na nivou GT630M koja je oko 5% sporija od njega dok se performanse ovog GPU praktično poklapaju sa performansama GT550. Dok integrisani GPU koristi RAM memoriju računara, diskretna grafika ima 1GB sopstvene RAM memorije. Ako je verovati internetu u pitanju je brža Thames XT verzija ove grafičke kartice (Thames-Pro je downclocked ali poseduje GDDR5 memoriju) koja je opremljena GDDR4 memorijom ali GPUZ kaže da je u pitanju GDDR3 memorija. Isti taj GPUZ kaže da ovaj GPU ima 32-bit magistralu tako da mu neću verovati ni po pitanju tipa memorije jer je očigledno da program u ovom slučaju dosta greši. Detaljne informacije o ovom GPU imate na ovoj stranici:
http://www.notebookcheck.net/AMD-Rad...M.69483.0.html

Laptop je opremljen sa 4GB DDR3 memorije koja se nalazi u jednom slotu dok je drugi slot slobodan i podržava takođe maksimum od 4GB što će reći da ovaj laptop može posedovati maksimalno 8GB RAM memorije.

Hard disk koji se nalazi u laptopu je kapaciteta 640GB, 5400RPM a "potpisao" ga je Hitachi i ovaj disk definitivno predstavlja "usko grlo" cele konfiguracije tako da planiram da prvom prilikom pazarim SSD i to bi svako kome je stalo do performansi trebao da učini, kakav god laptop da poseduje.

Prenosnik poseduje 15.6" HD ekran (1366x768 px) sa pozadinskim LED osvetljenjem. Ekran je solidnog kvaliteta sa dobrim uglovima gledanja i malo ispranijim bojama i slabijim kontrastom nego što sam navikao ali kapiram da je Asus negde morao da zakine bar malo jer je cena laptopa više nego korektna. "Običnom" korisniku kao što sam ja (programiranje, surf, gaming, office) ovaj ekran savršeno odgovara a prednost mu je to što ima 10 nivoa osvetljenja od kojih je čak i najniži dovoljan za udoban rad u slabije osvetljenim prostorijama a za rad na jakom suncu je dovoljno i 60-70% osvetljenja. Ne znam koliki je fabrički odziv ovog ekrana ali je prilično dobar, jako retko se dešava da primetim neki ghosting (možda čak i istripujem). Ekran je glossy tipa i iako sam mislio da će mi to smetati sada zaista ne obraćam pažnju na to jer mi nimalo ni ne smeta. Dakle ekran na skali od 1 do 10 zaslužuje neku sedmicu.

Tastatura poseduje latinični layout, što znači da ćete je najudobnije koristiti ukoliko na računaru podesite Serbian, Latin layout. Na tastaturi postoji numerički deo uz odvojene tastere Home/PageUp/PgDn što meni puno znači i to moram da pohvalim. Tranziciju sa desktop tastature praktično nisam ni osetio i ova tastatura ostavlja jako dobar utisak koji jedino kvare tasteri kao što su LShift i LCtrl za koje sam očekivao da budu "mekši" ali 'ajde da ne cepidlačim...

Touchpad je solidnog kvaliteta, poseduje multitouch opcije što znači da možete koristite razne gestures, da skrolujete sa dva prsta, otvarate pop-up menije sa tri prsta itd. Multitouch je pun pogodak i ova "inovacija" je takođe za pohvalu. Kad sam već kod touchpada da kažem da ovaj laptop poseduje IceCool tehnologiju koja omogućava da tastatura i palmrest ostanu hladni tokom korišćenja laptopa. Činjenica je da palmrest i tastatura ne ostaju potpuno hladni kada su ruke duže naslonjene na palmrest ali kada uporedim temperaturu palmresta i tastature sa temperaturama na ostalim prenosnicima iz ove klase onda ova tehnologija zaista predstavlja prilično veliku prednost jer omogućava dosta udobniji rad sa laptopom.

Poslednja ispravka: doctor (21.7.2012 u 19:09)
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci:
altec.gs (1.8.2012), petsrdjan (4.11.2012), ZoNi (22.7.2012)

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
HP pavilion dv6 VS. ASUS k52jr - core i5 AleksejCRT Prenosni računari 17 2.2.2010 0:25
Asus triton buzzer ŠDK - Ostale komponente 0 16.10.2009 15:06
Radeon HD4850 - MSI ili Asus? Mslavko82 Grafika 18 11.10.2009 11:20
DFI Infinity NF570-M2/G vs ASUS M2N-E or other ??? zokocx Osnovne komponente 18 4.10.2007 23:57
Pomoć oko kupovine laptopa - ASUS A6M gosn.prirodni ŠDK - Prenosni računari 7 28.4.2007 13:29

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 14:22.