![]() |
![]() |
|
Ostale komponente Kućišta, napajanja, periferije, štampači, skeneri, tastature, miševi, džojstici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.4.2008.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.135 puta na 897 poruka
|
![]()
Po definiciji, USB 2.0 ima napon od 5 V, jačinu od 500 mA (maksimalnu) i snagu od 2,5 W.
E sad mene zanima koliko se uređaja u praksi može nakačiti na USB hub (bez eksternog napajanja). ![]() Konkretno, koliko energije treba za USB Wi-Fi stik TP-LINK TL-WN722N? Na specifikacijama piše da ima transmit power od 20 dBm, dakle to je oko 100 mW (0,1 W)? Koliko energije treba za flash drive? A koliko za miš i tastaturu? Da li će moći to sve zajedno raditi na usb hub-u? Ja mislim da hoće, ali ipak da provjerim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
odeš na device manager pa pod universal serial bus controlers klikćeš na usb root hub i piše ti koliko svaki uređaj troši pod power. Na sledećoj kartici ti piše i kojom brzinom radi full speed, high speed
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Nemam trenutno usb hub, nego kontam da ga naručim sa neta.
Kada gledam u Device Manageru, nema nikakvih vrijednosti za potrošnju (piše jedino da je maksimum 500 mA). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Kod mene na 1 usb hubu su tastatura, miš, printer i jedan slot slobodan za stikove. Na 2 usb hubu su 2 x kablovi za ubadanje telefona (iOS i Android) a još 2 slota slobodna. Nema nikakvih problema u radu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
I mislio sam tako, ali Wi-Fi stik troši najviše struje pa zbog njega nisam siguran.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Onda ga bodi direktno
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ne mogu jer kućište blokira Wi-Fi signal, zato bih i Wi-Fi stik stavio u hub.
Okej, mislim da sam izguglao neke zanimljive podatke. Miš i tastatura najčešće rade na 100 mA i 5 V (dakle, troše po 0,5 W). Wi-Fi stikovi imaju transmit power od 15-20 dBm (a to je od 0,03 W do 0,1 W). Fleš stikovi koriste 100 mA do 150 mA kada se piše na njih (to je 0,5-0,75 W). Sve zajedno je oko 1,5-1,8 W, a to je manje od 2,5 W koliko daje USB 2.0. Po toj logici bi trebalo sve da radi. ![]() Jedino još ne znam da li Wi-Fi stikovi ipak troše više od deklarisane snage antene jer mi se to čini malo. Imam i USB 3.0 na ploči koji daje više energije, ali onda bih morao ganjati skuplji hub da bi sve bilo kompatibilno. Najbolje da probam i vidim kako će raditi na 2.0. Ove podatke sam našao od korisnika Raspberry Pi, a kod njih je svaki miliamper bitan. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
Član od: 6.1.2007.
Zahvalnice: 308
Zahvaljeno 365 puta na 267 poruka
|
![]()
Ili jednostavno uzmes hub as dodatnim napajanjem. To ja planiram da uradim za neke zezalice za koje nisam siguran koliko strike vuku..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]()
Najštedljiviji WiFi adapteri (Ralink itd.) u praksi troše minimalno oko 150mA. Jeftini USB hubovi koji mogu da se nađu kod nas u proseku mogu da poteraju maksimalno miš i tastaturu i to je to. Sve preko je rizik za uređaje. I ako ovo pitaš za Raspberry Pi, Arduino i tako to nemoj ni da pomišljaš da radiš backfeed iz huba u uređaje jer ćeš ih spaliti na mrtvo.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ovako nešto sam kontao naručiti: http://www.ebay.com/itm/USB-2-0-High...8AAOSw~bFWG3RE
Što jeftinije i bez dodatnog napajanja. Ok, možda bih mogao da miš i tastaturu ubodem u komp i da u hub kačim samo USB Wi-Fi i eventualno fleš. Što se tiče USB Wi-Fi stika, u pitanju je pico (ili nano, kakogod - uglavnom onaj najmanji) stik bez antene i ne bi trebao puno da troši. @Neutrino Nisam upućen, ali zar ne bi na USB hub-u trebala biti ista jačina struje kao na USB ulazu na koji je zakačen (oko 500 mA)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Ja u firmi obicno u startu ubacim PCI USB 2.0 karticu sa 4 usb porta. Na nju zakacim stampac, mis tastaturu. i UUSB WIFI i nikada do sada nije bilo problema. Dok kada je to sve nakaceno direktnona plocu, losije ploce vrlo brzo pocnu da prave probleme, pri stavljanu USB-a malo pa malo /USB Device Not Recognized/. Ili ovo resenje ili USB HUB sa sopstvenim napajanjem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Danas mi poštar donio dva Charger Doctor-a sa eBay, naravno bez dodatnih troškova (1,5 dolara po komadu).
Zanimljiva stvarčica, jeftina, a prilično tačna, naizmjenično pokazuje snagu struje (ampere) i napon (volte). Izmjerio sam potrebnu snagu za dva USB Wi-Fi stika: TP-LINK TL-WN722N troši 0,15 A, dok LB-LINK BL-WN151 troši 0,08 A. Eto to je najbolji odgovor na moje originalno pitanje, a evo i slike. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Wifi port na WAN port | Djuka88 | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 3 | 28.2.2015 5:50 |
Problem u komunikaciji između Ethernet LAN port i HG532e | Wolfstain | Kvarovi | 4 | 27.5.2014 15:53 |
HTTP port forwarding problem | vasto lorde | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 0 | 26.6.2010 16:15 |
Kako uraditi port forward na AirLive 5470 | Maverick | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 1 | 5.4.2009 21:23 |
Neobee ADSL gori od dial-upa | noskich | Internet usluge | 203 | 31.3.2009 14:07 |