Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Grafika
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Grafika Saveti u vezi sa kupovinom video karti i monitora

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 11.12.2013, 21:54   #1
Anson
Član

Član od: 10.3.2009.
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 12 puta na 9 poruka
Određen forumom Savet u vezi sa monitorom

Imam dva pitanja. Jedno se tice novog monitora koji bih da kupim, a drugo starog monitora koji cu koristiti na jednom drugom racunaru.

Bilo kako bilo, hteo bih da mi preporucite neki monitor oko 100e (+-20e) za razne svrhe od posla do igranja. Igram uglavnom strategije i graficka mi nije nesto (geforce 9600gt). Hteo bih widescreen, ali neka rezolucija koja je dobra za strategije, ali da nije ni previse sitno. Takodje povremeno se bavim i kompjuterskom grafikom. Nista spektakularno, samo solidan monitor.

Drugo pitanje tice se starog monitora koji dajem nekom drugom. U pitanju je syncmaster 923nw od 19 inca koji ce raditi sa prastarom geforce 2 (taj korisnik nije zahtevan i ne igra). Posto ce taj monitor koristiti nenativnu rezoluciju (1024), interesuje me da li je bitna frekvencija (na koliko da je stavim) i da li nenativna rezolucija moze izazvati neke probleme bilo tehnicke bilo sa vidom. Hvala unapred na odgovorima.
Anson je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.12.2013, 23:42   #2
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 276
Zahvaljeno 1.274 puta na 935 poruka
Određen forumom Re: Savet u vezi sa monitorom

Ljudi hvale Benq GW2255 zbog VA panela.
http://www.itsvet.com/tekst/benq-gw2255/7088/ recenzija monitora
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=90283
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci:
Anson (12.12.2013)
Stara 12.12.2013, 0:54   #3
senseo91
Član

Član od: 20.2.2012.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 25 puta na 23 poruka

6m/s G2G 25m/s je typical je taj Benq

pogledaj ovaj dobijas i DVI kabl

http://www.comtradeshop.com/monitori...gn=direct_link

senseo91 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku senseo91 na korisnoj poruci:
Anson (12.12.2013)
Stara 12.12.2013, 22:55   #4
Morca
Starosedelac

Član od: 30.3.2007.
Zahvalnice: 112
Zahvaljeno 618 puta na 438 poruka

Citat:
Anson kaže: Pregled poruke
Imam dva pitanja. Jedno se tice novog monitora koji bih da kupim, a drugo starog monitora koji cu koristiti na jednom drugom racunaru.

Bilo kako bilo, hteo bih da mi preporucite neki monitor oko 100e (+-20e) za razne svrhe od posla do igranja. Igram uglavnom strategije i graficka mi nije nesto (geforce 9600gt). Hteo bih widescreen, ali neka rezolucija koja je dobra za strategije, ali da nije ni previse sitno. Takodje povremeno se bavim i kompjuterskom grafikom. Nista spektakularno, samo solidan monitor.

Drugo pitanje tice se starog monitora koji dajem nekom drugom. U pitanju je syncmaster 923nw od 19 inca koji ce raditi sa prastarom geforce 2 (taj korisnik nije zahtevan i ne igra). Posto ce taj monitor koristiti nenativnu rezoluciju (1024), interesuje me da li je bitna frekvencija (na koliko da je stavim) i da li nenativna rezolucija moze izazvati neke probleme bilo tehnicke bilo sa vidom. Hvala unapred na odgovorima.
GW2255 bi ti bio idealan, VA panel je vrlo zahvalan za ono šta ti treba - izuzetan kontrast, dobra vernost boja i igre koje igraš nisu brze, pa odziv nije bitan.

Nenativna rezolucija neće "pokvariti" monitor, ali imaj u vidu da slika neće biti idealna. Ne znam kako taj Samsung izlazi na kraj sa skaliranjem rezolucija...što se frekvencije tiče, bez obzira na rezoluciju, standardno će raditi na 60Hz, pa neka stoji ta frekvenca.
Morca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Morca na korisnoj poruci:
Anson (13.12.2013)
Stara 13.12.2013, 1:37   #5
senseo91
Član

Član od: 20.2.2012.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 25 puta na 23 poruka

Citat:
Morca kaže: Pregled poruke
GW2255 bi ti bio idealan, VA panel je vrlo zahvalan za ono šta ti treba - izuzetan kontrast, dobra vernost boja i igre koje igraš nisu brze, pa odziv nije bitan.

Nenativna rezolucija neće "pokvariti" monitor, ali imaj u vidu da slika neće biti idealna. Ne znam kako taj Samsung izlazi na kraj sa skaliranjem rezolucija...što se frekvencije tiče, bez obzira na rezoluciju, standardno će raditi na 60Hz, pa neka stoji ta frekvenca.
kako te nije sramota da kazes Odziv nije bitan ? znas li ti koji je to Blur u brzim igrama ? OD TOGA GLAVA OTPADA pogotovo za one sto su imali monitor normalan,postujem ja boje ali VA nije za igre pogotovo ti jeftini kao i Jeftini IPS,
senseo91 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku senseo91 na korisnoj poruci:
Anson (13.12.2013)
Stara 13.12.2013, 10:37   #6
Anson
Član

Član od: 10.3.2009.
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 12 puta na 9 poruka

Samo da kazem da sam kupio ovaj benq gw2255. Nisam hteo dugo da se premisljam, trebao mi je monitor. Nije sad bitno da objasnjavam okolnosti.
Uglavnom sam zadovoljan, slika je besprekorna osim sto je kontrast malo jak za moj ukus. Dugmici i meni za podesavanje su malo nezgodni i idu mi na zivce.

Jos jedna stvar me nervira. Mozda ja nisam podesio dobro ili sta li. Kad ukljucim kompjuter dok butuje izbacuje mi poruke preporucena rezolucija. I takodje kad ugasim kompjuter na par sekundi kaze mi no signal detected. Prosli monitor to nije radio. Kako moze to da se eliminise?
Anson je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.12.2013, 11:45   #7
Morca
Starosedelac

Član od: 30.3.2007.
Zahvalnice: 112
Zahvaljeno 618 puta na 438 poruka

Zar postoji nešto zvano "prejak kontrast na monitoru"? Što veći, to bo5e...ako nisi navikao, ako si ranije imao TN monitor, delovaće ti tako. Kontrast je glavna prednost VA monitora, na njima je crna zaista crna...ne znam na koliko držiš osvet5enje, pokušaj da smanjiš, ovi modeli imaju veoma svetlu sliku, kod mene je na 14.

Proveri da li se poklapaju rezolucija koju daje grafička karta i ona na koju je podešen monitor, možda zato dobijaš to obaveštenje...nisam siguran, možda mogu da se isk5uče ta obaveštenja, pogledaću kući (imam isti monitor, samo 27" model).

Poslednja ispravka: Morca (13.12.2013 u 11:54)
Morca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Savet u vezi kupovine polovnog kompa culer ŠDK - Osnovne komponente 46 28.9.2013 15:49
Non gamer za 1000e sa monitorom? goranagf Šta da kupim? 8 16.1.2011 22:29
Konfa do 700 eura sa monitorom HiddEn ŠDK - Osnovne komponente 13 2.11.2010 0:09
Savet u vezi sa Apple lap-top I Am ŠDK - Prenosni računari 3 27.1.2010 15:00
Čudan problem sa monitorom anadjin Grafika 0 6.1.2010 10:56

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:08.