Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Kvarovi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima
i nestabilnostima sistema

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.4.2011, 12:03   #1
tantalo
Novi član

Član od: 13.4.2011.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom pregoreo CPU?

Ljudi molim vas za pomoc, ako moze neki savet ili sugestija!!!

imam problem sa racunarom od juce..... jednostavno masina se ukljuci rade kuleri na cpu i

napajanju ali slike nema...samo monitor blinkuje ali je ekran crn.

konfiguracija je sledeca:
Asus P5K
Intel C2Q q9300 @2500
Gigabyte gtx 460 1gb
2x2gb ddr2 1066
CoolerMaster 460w
OS je WIN 7 Ultimate

sve je pocelo pre 3 dana kada mi je vrisnula grafika GTX9800...jednostavno je zamrzavala u igrama pa je jedino pomagalo restartovanje racunara na dugme..posle restarta prilikom dizanja sistema grafika bi skroz podivljala tj. ekran bi bio prepun artefakata, crvenih vertikalnih linija, a kada se podigne windows drajveri ne bi bili ucitani i boje bi bile razmrljane,i ekran bi bio pun raznih artefakata.tek kada bi treci ili cetvrti put digao sistem za redom uspeo bi da ucita drajvere i da normalno digne win, ali cim bi pokrenuo neku
igru desilo bi se isto..e sad nisam neki ekspert za hardver, ali sam pokusao da sam pronadjem u cemu je problem...po nekoj logici sam prvo posumljao da je graficka otisla pa sam prvo testirao masinu sa po jednim stikom memorije i problem je ostao. Posle sam u safe modu testirao procesor u Primeu95 4 sata onaj stresni test i nije prijavljivao gresku.

Takodje sam testirao 5 sati memoriju u memtestu svaki modul ponaosob i opet isto...e onda sam testirao graficku u ati toolu da trazi artefakte i zakucavao bi skroz a ne bi izdrzao ni 1 min testiranja, i tako ja zakljucim da je u pitanju grafaika i resih da je promenim tj. da kupim novu (i ovako sam planirao da je zamenim za jacu do kraja godine, ovo je samo ubrzalo stvar) jer mi je garancija od 3 godine itekla pre dva meseca..posle 3 dana kupim ja gtx 460 1gb gigabajtovu, donesem kuci, montiram je, instaliram drajvere i sve je bilo ok...igrao sam se 3 dana najnovijim naslovima na svim full podesavanjima detalja. Nikakvih problema nije bilo dok jedan dan nisam igrao AC:Brotherhood i slucajno se alt-tabujem i vidim da mi evererest prijavljuje temperaturu CPU 95c .....znaci frapirao sam se...izadjem ja iz igre restartujem komp i pogledam u realtempu da je temperatura u "leru" oko 45c...reko mozda se nesto lose iscitalo i pokrenem prime95 da bih testirao temperaturu..posle 3 minuta testa proc je prebacio 90c i tu se ekran zamrzne i posle restarta se desava problem sa pocetka testa tj. ekran je crn a racunar radi tj.kuleri se cuju i hard.sta mislite da li je proc. vrisnuo skroz? ili je mozda problem u slabom napajanju (napominjem da je gurala GTX 9800 3 godine bez problema...znam da je ovo napajanje slabo za ovu konfu ali nisam imao pare da se otvorim za grafu i neko dobro napajanje odmah odjednom nago sam hteo da uzmem za nedelju dana kad mi uplate crkavicu...eto malo sam razduzio pisaniju pa bih voleo da me neko savetuje ili da li neko ima predstavi da li je proc
pregoreo ili je nesto drugo u pitanju??? hvala unapred!
P.S.samo da napomenem da sam prilikom montaze graficke bio maksimalno pazljiv i da sam vodio racuna sta radim, kuler i procesor nisam pipao u tom procesu.
tantalo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2011, 12:15   #2
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
Određen forumom Re: pregoreo CPU???POMOC

Postoji realna šansa da si ubio procesor, jer je maksimalna temperatura koju je intel propisao 71.4°C. Tako da po tome što si ti napisao to je to spalio si ga. Ali naravno nema ništa bez starog dobrog sistema eliminacije. Da se proba taj procesor na drugoj ploči. Da se na tvojoj ploči proba drugi procesor. Da se zameni naplajanje.... Pa da se onda vidi šta je tu živo a šta mrtvo.

Savetujem servis, ako nemaš drugu ploču gde bi proba taj procesor i drugi procesor da bi probao na tvojoj ploči.

Ako nosiš u servis na dijagnozu, pravi se blesav i ne govori da ti se procesor toliko grejao kako ga u startu nebi slučajno proglasili mrtvim a da on to kojim sličajem eventualno nije. Odneseš komp u servis pa nek oni tamo biju glavu šta mu je.
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci:
tantalo (13.4.2011)
Stara 13.4.2011, 12:25   #3
tantalo
Novi član

Određen forumom Re: pregoreo CPU???POMOC

Prvo hvala na brzom odgovoru
To sam i ja predpostavio da sam spalio procesor
to se desilo jutros pre posla pa nisam imao vremena da nesto vise pokusam, samo sam 2 puta upalio komp posle tog fatalnog zamrzavanja i nije hteo da se upali...
Stara 13.4.2011, 12:29   #4
Freško
CSC

Određen forumom Re: Da li je pregoreo CPU?

Može da se desi onda i da ga nisi ubio, intel ima zaštitu od pregrevanja. I kada se takve stvari i dese on se neko vreme ne pali dok se ne rashladi. Tako da ponovo probaj kad se vratiš sa posla pa ako radi onda super, a ako ne ili naparvi ono što sam ti napisao ili pravac servis pa nek se oni mačuju ako ti nemaš mogućnosti da sve to istestiraš kako valja.
Stara 13.4.2011, 13:11   #5
tantalo
Novi član

Određen forumom Re: pregoreo CPU?

pa da, nemam nikoga ko bi mi dao neki quad da istestiram a daj boze da je to sto ti kazes da nije rikno cpu nego da je zablokiran zbog te intelove zastite..mogce da je to posto sam samo 2 puta za 2 minuta od frizovanja probao i nije hteo, a nisam mogao da cekam da probam ponovo jer je vec bilo 15 do 8
probacu danas kad dodjem sa posla pre nego sto odnesem u servis...

nego, u medjuvremenu, da li bi mogao da mi pojasnis sta bi trebalo da bude eventualni problem?, tj. da li je nova graficka mogla da optereti napajanje pa da se zbog toga procesor grejao
napominjem da su ostale temperature normalne tj. gpu 27c u leru, mb 35c...
Stara 13.4.2011, 13:16   #6
Red_Devil_89
Deo inventara foruma

Član od: 17.11.2010.
Zahvalnice: 321
Zahvaljeno 941 puta na 899 poruka

Pa graficka jeste prejaka za to napajanje, realno napajanje je matoro i vreme je da menjas to, bez obzira na probleme sa procesorom. Gledaj da izdvojis jedno 50e za napajanje.
Red_Devil_89 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2011, 13:50   #7
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka

moguće da je napajanje slabo, mada ima nekih koji tvrde da ono može sve da istera. Probaj neko drugo napajanje, ali ono ko zna šta ne radi tu
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2011, 16:15   #8
Vladimir Majakovski
Član

Član od: 4.1.2007.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 18 puta na 18 poruka

Ja tipujem na napajanje, ali je loš pokazatelj to što vrti kuler na procesoru. Da li kuler vrti kad upališ power ili počne čim napajanje ukopčaš u 220V (ili eventualno uključiš prekidač na napajanju)?
Napajanje i najbolje posle 3-4 godine rada može da otkaže... Možda mu ne rade samo neki naponi npr: 12v ili 5v...
Vladimir Majakovski je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2011, 16:20   #9
Red_Devil_89
Deo inventara foruma

Član od: 17.11.2010.
Zahvalnice: 321
Zahvaljeno 941 puta na 899 poruka

^Znas kako, napajanje kad crkne,crklo je-no life, a izvesnije je to da napajanje posle odredjenog vremenskog perioda oslabi, sve zavisi od kvaliteta napajanja.
Red_Devil_89 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2011, 16:23   #10
Thaedass
WALL-E

Član od: 4.9.2009.
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 1.255 puta na 909 poruka

Napajanje jeste slabo za ovu kombinaciju,ali ono nije krivac.. Moguce je da se Box kuler (ili bilo koji drugi sa push pin sistemom kacenja) jednostavno otkacio na jednoj strani pri montiranju graficke kartice. Ili se tako nenormalno greje ko zna koliko vremena. U principu procesor bi trebao da i dalje radi jer Intelova zastita od pregrevanja radi kao podmazana (probao )
Thaedass je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2011, 16:23   #11
Freško
CSC

Citat:
tantalo kaže: Pregled poruke
pa da, nemam nikoga ko bi mi dao neki quad da istestiram
Nije ti neophodno da imaš isti procesor kako bi testirao ploču može i bilo koji drugi koji ta ploča podržava.

Citat:
tantalo kaže: Pregled poruke
nego, u medjuvremenu, da li bi mogao da mi pojasnis sta bi trebalo da bude eventualni problem?, tj. da li je nova graficka mogla da optereti napajanje pa da se zbog toga procesor grejao
napominjem da su ostale temperature normalne tj. gpu 27c u leru, mb 35c...
Stvarno nemogu ništa određeno da ti kažem, može da bude da se samo procesor pregrejao, može da se desi i da je crkao. Može da se desi i da ti je ploča riknula. Može da se desi da je i napajanje crklo.... Može biti više stvari. Ništa dok se sve to temeljno ne iztestira.
Stara 13.4.2011, 17:59   #12
tantalo
Novi član

evo stigoh kuci i uspeo sam da pokrenem komp tako sto sam izvadio baterijicu na 10 minuta
trenutne temperature u idlu su 55c 55c 57c i 57c po jezgrima (realtemp) a temperatura cpu je 44c (Hardware Monitor)...ne usudjujem se da ga opteretim da ne vrisne ponovo...
Stara 13.4.2011, 18:02   #13
Thaedass
WALL-E

Član od: 4.9.2009.
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 1.255 puta na 909 poruka

Proveri kako ti stoji kuler na procesoru. Desava se da pri montiranju graficke iskoci jedan pin. Ugasis racunar pa probas rukom nezno da ga pomeras levo-desno. Ne bi smeo puno da seta..
Thaedass je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Thaedass na korisnoj poruci:
tantalo (14.4.2011)
Stara 13.4.2011, 18:06   #14
Freško
CSC

Spasio si se odlazka u servis (za sada) kao što reče čovek iznad mene vidi da li neki od plastičnih držača na kuleru nije odpao ili se eventualno slomio. Ako je sve ok, probaj i sa drugim napajanjem.

Uzgred dobo ti radno vreme, jutros kad sam ti pisao prvu poruku bio sam na posli i još ceo sat ću biti i posle još idem i na teren, a ti si bio i vratio se..... I posle da mi neko kaže da je lak život naš privatnika.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci:
tantalo (14.4.2011)
Stara 14.4.2011, 11:06   #15
tantalo
Novi član

hehe bili ste u pravu, otkacio se jedan pin i kuler je mrdao, kako samo to nisam video ...pri tom sam i malo izduvao kuler i sada je temperatura 35c u leru a dolazi do 60c posle 30 minuta testiranja u prime95. Takodje temperatura jezgra je oko 50c u leru a u loadu 65c pa navise i posle 30 min testa se opasno priblizi famoznih 70c. Temperature su puno bolje, ali mislim da moze to jos dosta hladnije da bude, pa ne znam da li postavim novi kuler?

napajanje novo uzimam sigurno, samo sledece nedelje da mi legne plata

Citat:
Uzgred dobo ti radno vreme, jutros kad sam ti pisao prvu poruku bio sam na posli i još ceo sat ću biti i posle još idem i na teren, a ti si bio i vratio se..... I posle da mi neko kaže da je lak život naš privatnika.
e pa ja sam uspeo da se uvalim u drzavnu firmu, melem posle rada kod privatnika
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pregoreo Purple Kvarovi 2 1.11.2009 0:54

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 13:06.