![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 13.4.2011.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Ljudi molim vas za pomoc, ako moze neki savet ili sugestija!!!
imam problem sa racunarom od juce..... jednostavno masina se ukljuci rade kuleri na cpu i napajanju ali slike nema...samo monitor blinkuje ali je ekran crn. konfiguracija je sledeca: Asus P5K Intel C2Q q9300 @2500 Gigabyte gtx 460 1gb 2x2gb ddr2 1066 CoolerMaster 460w OS je WIN 7 Ultimate sve je pocelo pre 3 dana kada mi je vrisnula grafika GTX9800...jednostavno je zamrzavala u igrama pa je jedino pomagalo restartovanje racunara na dugme..posle restarta prilikom dizanja sistema grafika bi skroz podivljala tj. ekran bi bio prepun artefakata, crvenih vertikalnih linija, a kada se podigne windows drajveri ne bi bili ucitani i boje bi bile razmrljane,i ekran bi bio pun raznih artefakata.tek kada bi treci ili cetvrti put digao sistem za redom uspeo bi da ucita drajvere i da normalno digne win, ali cim bi pokrenuo neku igru desilo bi se isto..e sad nisam neki ekspert za hardver, ali sam pokusao da sam pronadjem u cemu je problem...po nekoj logici sam prvo posumljao da je graficka otisla pa sam prvo testirao masinu sa po jednim stikom memorije i problem je ostao. Posle sam u safe modu testirao procesor u Primeu95 4 sata onaj stresni test i nije prijavljivao gresku. Takodje sam testirao 5 sati memoriju u memtestu svaki modul ponaosob i opet isto...e onda sam testirao graficku u ati toolu da trazi artefakte i zakucavao bi skroz a ne bi izdrzao ni 1 min testiranja, i tako ja zakljucim da je u pitanju grafaika i resih da je promenim tj. da kupim novu (i ovako sam planirao da je zamenim za jacu do kraja godine, ovo je samo ubrzalo stvar) jer mi je garancija od 3 godine itekla pre dva meseca..posle 3 dana kupim ja gtx 460 1gb gigabajtovu, donesem kuci, montiram je, instaliram drajvere i sve je bilo ok...igrao sam se 3 dana najnovijim naslovima na svim full podesavanjima detalja. Nikakvih problema nije bilo dok jedan dan nisam igrao AC:Brotherhood i slucajno se alt-tabujem i vidim da mi evererest prijavljuje temperaturu CPU 95c ![]() pregoreo ili je nesto drugo u pitanju??? hvala unapred! P.S.samo da napomenem da sam prilikom montaze graficke bio maksimalno pazljiv i da sam vodio racuna sta radim, kuler i procesor nisam pipao u tom procesu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
![]()
Postoji realna šansa da si ubio procesor, jer je maksimalna temperatura koju je intel propisao 71.4°C. Tako da po tome što si ti napisao to je to spalio si ga. Ali naravno nema ništa bez starog dobrog sistema eliminacije. Da se proba taj procesor na drugoj ploči. Da se na tvojoj ploči proba drugi procesor. Da se zameni naplajanje.... Pa da se onda vidi šta je tu živo a šta mrtvo.
Savetujem servis, ako nemaš drugu ploču gde bi proba taj procesor i drugi procesor da bi probao na tvojoj ploči. Ako nosiš u servis na dijagnozu, pravi se blesav i ne govori da ti se procesor toliko grejao kako ga u startu nebi slučajno proglasili mrtvim a da on to kojim sličajem eventualno nije. Odneseš komp u servis pa nek oni tamo biju glavu šta mu je. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci: | ||
tantalo (13.4.2011) |
![]() |
#3 |
Novi član
|
![]()
Prvo hvala na brzom odgovoru
![]() To sam i ja predpostavio da sam spalio procesor ![]() to se desilo jutros pre posla pa nisam imao vremena da nesto vise pokusam, samo sam 2 puta upalio komp posle tog fatalnog zamrzavanja i nije hteo da se upali... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
CSC
|
![]()
Može da se desi onda i da ga nisi ubio, intel ima zaštitu od pregrevanja. I kada se takve stvari i dese on se neko vreme ne pali dok se ne rashladi. Tako da ponovo probaj kad se vratiš sa posla pa ako radi onda super, a ako ne ili naparvi ono što sam ti napisao ili pravac servis pa nek se oni mačuju ako ti nemaš mogućnosti da sve to istestiraš kako valja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Novi član
|
![]()
pa da, nemam nikoga ko bi mi dao neki quad da istestiram
![]() ![]() probacu danas kad dodjem sa posla pre nego sto odnesem u servis... nego, u medjuvremenu, da li bi mogao da mi pojasnis sta bi trebalo da bude eventualni problem?, tj. da li je nova graficka mogla da optereti napajanje pa da se zbog toga procesor grejao ![]() napominjem da su ostale temperature normalne tj. gpu 27c u leru, mb 35c... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.11.2010.
Zahvalnice: 321
Zahvaljeno 941 puta na 899 poruka
|
![]()
Pa graficka jeste prejaka za to napajanje, realno napajanje je matoro i vreme je da menjas to, bez obzira na probleme sa procesorom. Gledaj da izdvojis jedno 50e za napajanje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
moguće da je napajanje slabo, mada ima nekih koji tvrde da ono može sve da istera. Probaj neko drugo napajanje, ali ono ko zna šta ne radi tu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
Član od: 4.1.2007.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 18 puta na 18 poruka
|
![]()
Ja tipujem na napajanje, ali je loš pokazatelj to što vrti kuler na procesoru. Da li kuler vrti kad upališ power ili počne čim napajanje ukopčaš u 220V (ili eventualno uključiš prekidač na napajanju)?
Napajanje i najbolje posle 3-4 godine rada može da otkaže... Možda mu ne rade samo neki naponi npr: 12v ili 5v... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.11.2010.
Zahvalnice: 321
Zahvaljeno 941 puta na 899 poruka
|
![]()
^Znas kako, napajanje kad crkne,crklo je-no life
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
WALL-E
Član od: 4.9.2009.
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 1.255 puta na 909 poruka
|
![]()
Napajanje jeste slabo za ovu kombinaciju,ali ono nije krivac.. Moguce je da se Box kuler (ili bilo koji drugi sa push pin sistemom kacenja) jednostavno otkacio na jednoj strani pri montiranju graficke kartice. Ili se tako nenormalno greje ko zna koliko vremena. U principu procesor bi trebao da i dalje radi jer Intelova zastita od pregrevanja radi kao podmazana (probao
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
CSC
|
![]()
Nije ti neophodno da imaš isti procesor kako bi testirao ploču može i bilo koji drugi koji ta ploča podržava.
Stvarno nemogu ništa određeno da ti kažem, može da bude da se samo procesor pregrejao, može da se desi i da je crkao. Može da se desi i da ti je ploča riknula. Može da se desi da je i napajanje crklo.... Može biti više stvari. Ništa dok se sve to temeljno ne iztestira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Novi član
|
![]()
evo stigoh kuci i uspeo sam da pokrenem komp tako sto sam izvadio baterijicu na 10 minuta
![]() trenutne temperature u idlu su 55c 55c 57c i 57c po jezgrima (realtemp) a temperatura cpu je 44c (Hardware Monitor)...ne usudjujem se da ga opteretim da ne vrisne ponovo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
WALL-E
Član od: 4.9.2009.
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 1.255 puta na 909 poruka
|
![]()
Proveri kako ti stoji kuler na procesoru. Desava se da pri montiranju graficke iskoci jedan pin. Ugasis racunar pa probas rukom nezno da ga pomeras levo-desno. Ne bi smeo puno da seta..
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Thaedass na korisnoj poruci: | ||
tantalo (14.4.2011) |
![]() |
#14 |
CSC
|
![]()
Spasio si se odlazka u servis (za sada) kao što reče čovek iznad mene vidi da li neki od plastičnih držača na kuleru nije odpao ili se eventualno slomio. Ako je sve ok, probaj i sa drugim napajanjem.
Uzgred dobo ti radno vreme, jutros kad sam ti pisao prvu poruku bio sam na posli i još ceo sat ću biti i posle još idem i na teren, a ti si bio i vratio se..... I posle da mi neko kaže da je lak život naš privatnika. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci: | ||
tantalo (14.4.2011) |
![]() |
#15 | |
Novi član
|
![]()
hehe bili ste u pravu, otkacio se jedan pin i kuler je mrdao, kako samo to nisam video
![]() napajanje novo uzimam sigurno, samo sledece nedelje da mi legne plata ![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pregoreo | Purple | Kvarovi | 2 | 1.11.2009 0:54 |