![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 | |
Veteran
|
![]()
Student koji pokušava da se vrati na ispravan put - seeking refuge. (Fakultet - ETF u Podgorici)
Nisam baš prisustvovao predavanjima u drugom dijelu semestra, pa mi se to polako obija o glavu. ![]() Gdje je najveći problem? Osnovi računarstva 1. Konkretno gdje? Pa.. Čitav drugi dio. ![]() Citat:
![]() Špansko selo. Skripta mi otkriva tek djeliće o čemu se radi, izgleda da nisam dovoljno pametan da učim samo iz njih. Tako da, ima li nekog sa ostalih ET fakulteta iz regiona da me udostoji nekim pdf-om, nekom prezentacijom ili nečim trećim..? P.S. Video klipovi ljudi koji rade ovo postupno su najdragocjeniji, ali ja za sada nisam imao sreće da nađem nekog da se bavi ovakvim/sličnim zadacima. ![]() P.P.S. Majko sveta, koji roman. Hvala na čitanju. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 21.5.2008.
Zahvalnice: 1.072
Zahvaljeno 1.096 puta na 715 poruka
|
![]()
Ne mogu ti postavljat klipove i ostalo jer ne posjedujem ništa od navedenog, ali ću da ti pomognem koliko budem mogao.
Dakle, 80% zadatka se svodi na ispitivanje nekog od 4 "karakteristična" bita. Označavaju se sa Z, S, V, C. S-ispitivanje da li je broj negativan ili nenegativan (može da bude 0 ili pozitivan) Z-ispitivanje da li je broj jednak nuli V-ispitivanje da li je došlo do overflow-a ( mali tip, V bit ne može da se ispituje nakon operacije množenja/djeljenja (SHL/SHR kod pomjeračke jedinice) C-ispitivanje da li je određeni broj u registru veći ili jednak nuli ILI manji od nule. Mikroprogrami su u principu laki. Dobro bi bilo da naučiš i koje operacije postoje , čime bi proširio dijapazon mogućih rešenja. Sve najbolje i da položiš! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
Ako baš hoćeš, C je bit prenosa (Carry), koji treba gledati posle matematičkih operacija (da li je rezultat prevelik da stane u registar - onda je C fleg 1) i posle operacije rotiranja kroz Carry (neki procesori imaju i šiftovanje - pomeranje kroz Carry).
Kako je za flegove (ili naški indikatore) dovoljan jedan bit jer mogu biti 1 ili 0, oni se grupišu u jedan registar, koji se obično zove statusni registar. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|