![]() |
![]() |
|
Ostale komponente Kućišta, napajanja, periferije, štampači, skeneri, tastature, miševi, džojstici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 25.9.2008.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Pozdrav svima..
Imam jedan problemcic.Zanima me gde bi u beogradu mogao da nadjem neki (koji) PCI Adapter za Sata2 HDD ??? ne razumem se bas najbolje u racunare,ali hteo bih da povezem sata2 hard disk na racunar koji nema sata ulaz na maticnoj, i kapriam da bi mi taj adapter pomogao jel tako??? i da li bi mogao na tom hardu (koji bi bio povezan preko tog adaptera) instalirati windows??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
|
![]()
To sto tebi treba moze da se nadje u bilo kojoj bolje opremljenoj prodavnici kompjuterske opreme u Beogradu. Ja misli da ne bi trebalo da bude problema sa instalacijom windowsa na tako povezan disk. Jedino nisam siguran za brzine upisa i citanja sa harda ali ne bi trebalo da budu drasticno losije nego kod klasicno povezivanja. A da umalo da zaboravim najvazniju stvar ovaj uredjaj se zove sata to pc-express adapter i ne bi trebalo da losta vise od 1000 din.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Deo inventara foruma
Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
|
![]() Citat:
Najverovatnije je potreban SATA kontroler sa obicnim PCI interfejsom. Sto se tice instalacije Windowsa, problemi nisu iskljuceni. Ja sam ih imao i sa SATA kontrolerom koji je integrisan na plocu. Vazno je da napravis Flopi disk sa drajverima za taj kontroler koje treba da dobijes pri kupovini istog. Cena je 10-20 evrica ako ti netreba RAID. Ako treba onda je mnogo skuplje. Najbolje kazi prvo koju plocu imas |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mickie na korisnoj poruci: | ||
advancedo (26.9.2008) |
![]() |
#4 |
Novi član
|
![]()
Hvala na odgovorima...
treba mi ta najobicnija pci kartica sa tim ulazom za sata disk... bez tog raid-a (nemam pojma ni sta je to ![]() i ako bi mogli da mi konkretno napisete neki model tih kartica... Ploca je asus p4s800 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa ta ploca bi trebala da ima 2 SATA prikljucka. Pogledaj, odmah pored baterije. Crni konektori. Ne brini zbog toga sto su to SATA 1, kompatibilni su. Kazi mi koji HDD imas.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Novi član
|
![]()
pa ne znam ja stvarno dal ima
![]() jel to ovo: ![]() a hard je ovaj HDD SATA2 7200 250GB Western Digital Caviar 2500AAKS 16MB ako je to na ploci to,sta mi je onda potrebno da bi nakacio taj hard? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ne. To je PATA za stare hard diskove. Ims jeftiniju verziju ploce koja nema SATA. Ovo gore zaokruzeno bi trebalo da su prikljucci a ovo dole kontroler ali to je izostavljeno. Znaci ipak ti treba PCI SATAII adapter.
Poslednja ispravka: Mickie (26.9.2008 u 21:37) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Novi član
|
![]()
e hvala puno na pomoci...
kupicu taj adapter nadam se da cu uspeti da sredim sve... hvala jos jednom! poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Taj Western digital HDD podrzava NCQ (Native Comand Quening) tako da bi bilo dobro da kupis kontroler koji to podrzava. Znaci treba ti SATA II Kontoler sa PCI interfejsom koji pdrzava NCQ. Mozes da uzmes i sataI koji nema NCQ ali onda ne koristis pun potencijal (brzinu) tvog HDD. Isto ima i SATAII bez NCQ sto je prakticno isto kao i SATAI. Cena zavisi od broja prikljucaka, ali posto imas samo jedan HDD bice ti dovoljno najprostiji sa dva prikljucka.Taman mozes jos jedan hard kasnije da dodas. Isto ima i oni koji podrzavaju RAID, ali ti to ne treba.
Znaci trazi PCI Adapter za SATAII koji podrzava NCQ i da nema RAID kontroler. Ima od proizvodjaca Silicon Image, Rototonic, Jmicron, VIA... Najbolji ti je ovaj prvi. PS: Jos jedna bitna stvar oko instalacije Windowsa. Uz Adapter treba da dobijes disk ili disketu sa drajverom . Kad instaliras WindowsXP da disk koji je povezan na ovaj adapter onda moras da stisnes F6 na pocetku instalacije i da ubacis disketu u flopi drajv kako bi windows mogo da prepozna HDD EDIT: Zamalo da zaboravim jos jednu bitnu caku. Postoje kontroleri koji podrzavaju HDD samo do 137 GB. Obavezno napomeni da imas HDD od 250 gb kad kupujes. radice on i na ovom sto pdrzava 137 GB ali ces onda samo toliko prostora moci dakoristis. Poslednja ispravka: Mickie (27.9.2008 u 14:10) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
Član od: 6.4.2008.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 14 puta na 13 poruka
|
![]()
Jesi li nasao negde adapter i gde,kolika je cena?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Windowsi neće na SATA HDD | Obtainer | Nosači podataka | 19 | 25.6.2008 0:26 |
Kao SATA II hoće da radi ali... | ivanza | Nosači podataka | 1 | 25.1.2008 21:32 |
adapter iz PATA u SATA | vlad1982 | Nosači podataka | 8 | 6.1.2008 11:37 |
Sata cd-rom problem | Sallee | Nosači podataka | 2 | 24.12.2006 13:24 |
SATA controler + PATA optika, par pitanja... | blueboyns | Nosači podataka | 3 | 22.10.2006 2:07 |