![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 9.1.2008.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 33 puta na 21 poruka
|
![]()
Konacno sam odlucio da pocnem da ucim neki programski jezik, ali imam jednu dilemu. Da li da to bude Java ili C++? Sta bi mi vi preporucili? Koje su mane i prednosti i jednog i drugog, i koji je uopste jezik buducnosti, ako se tu uopste moze znati. Nadam se da cete mi dati neke savete, posto u najskorije vreme planiram da kupim neki prirucnik i udjem ozbiljno u taj svet programiranja. Sta je korisnije nauciti?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
|
![]()
Pa pre svega nisi naveo sta nameravas da programiras, tako da ti se moze reci samo ono sto je globalno. C++ je svakako brzi i jaci, a java je jednostavnija za koriscenje i brzi je razvoj aplikacija u njoj. Ja sa Javom nisam nikada radio, ali ona je zastupljena na mnogim poljima, preko interneta do mobilnih telefona cak su Java programeri vise trazneni za razne freelance poslove. C i C++ su svakako najaci jezici, mada ko sto sam ti rekao sve zavisi sta hoces da pravis. Inace tema, sta uzeti za pocetak programiranja, je ponovljena bezbroj puta tako da pogledaj malo po ovom a i po drugim forumima i siguran sam da ces naci duze i iscrpnije teme nego sto bi ova mogla da postane
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Hvala na odgovoru. U sustini ni sam nisam siguran sta bih tacno programirao posto me zanima bukvalno sve.. Ali za pocetak , hteo bih tati za firmu da narpavim neki progam sa bazom artikala...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]()
E jos bi jedina korisna informacija bila koliko godina imas
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Imam 16 god (vec tri meseca). Odlucio sam se za Javu, kupio sam opsiran prirucnik od Herberta Schildta (za J2SE 5). Imam jedno pitanje. Kako da u NetBeans IDE pokrenem program u dos-u, to sam u dev c++ vrlo jednostavno radio, ovde mi samo dole ispisuje, ali ne znam kako da ga u dosu otvorim???
Poslednja ispravka: Hich (13.8.2008 u 22:12) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 7 puta na 6 poruka
|
![]()
Ako si vech pochetnik, a interesuje te da nauchish programiranje brzo, predlazhem ti da "preskochish" Javu za sada i predjesh na C#. Veruj mi, u kratkom roku chesh savladati njegove osnove, a chini mi se da che u buduche njegova upotreba biti sve uchestalija. kasnije, kada ga savladash, prelazak na Java che ti biti jako jednostavan, poshto oba programska jezika pochivaju na Framework(ovima), pa je princip slichan. Takodje, lako chesh savldati i ASP.NET tehnologije i lako pisati kvalitetne Web aplikacije. C# je najpre mochan programski jezik, npr. dobar deo Vistinog korisnichkog interfejsa pochiva na .NET frameworku (a Microsoft najavljuje i proshirenje upotrebe na Windows Codename Fiji i Vienna), buduchnost igara na XBOX-u che se svoditi na C# i XNA, lako se pristupa bazama podataka preko Linq-ua, imash besplatni IDE za razvoj aplikacija kroz Visual C# Express verzije... Pretrazhi malo po netu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Član
|
![]() Citat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Java_(Sun) ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Veteran
|
![]()
Java i C++ ...
Evo, ukratko bi ovo bila razlika : Java zahteva VM. Samim tim, za neke stvari jednostavno nije dobra. C++ se prevodi u masinski kod. C i C++ mogu da rade na bilo kojoj platformi, ako imas odgovarajuci kompajler (PC, Mac, mikrokontroleri... ne bi me cudilo da uskoro dobijemo i kompajlere za TosterC) A sad : C je jezik koji radi na najnizem mogucem nivou, posle assembly-a. C omogucava programeru da uradi neke stvari za koje bi ga i C++ kompajler lincovao i bacio u savu. C++ podize stvari na 'visi nivo', ukoliko ti to zatreba. I dalje je moguce raditi (skoro) sve kao i u C-u, ali mozes da koristis objekte, (sto mozes i u C-u, uz malo maste, i puno zivaca), overloadujes operatore, igras se sa potencijalno opasnim stvarima tipa nasledjivanja, i td... Ako si proveo puno vremena uz C, neke stvari koje donosi C++ ce ti biti blagoslov. C++ takodje poseduje lepse resenje dinamickog alociranja/oslobadjanja memorije, i ekstremno mocnu standardnu biblioteku. Problem sa oba jezika, posebno C-om, je to sto je vrlo lako napraviti sitnu gresku (npr castovati void pointer u neki drugi tip na pogresan nacin, ili promeniti adresu pokazivaca umesto memorije na koju pokazuje). Sve te greske su sitne, i obicno nastaju kao typo, ali ih je jako tesko uloviti... Takodje, razvoj u oba jezika je prilicno dug proces, sto je dobar tradeoff za brzinu koju dobijas, ukoliko dobro poznajes jezik u kome radis. Sa javom nisam proveo puno vremena, tako da ne mogu da je komentarisem, ali mogu mirne duse da ti kazem sledece : Java nije brza od C-a, ili C++-a, i nikad nece biti, i sta god da ti kazu, koliko god puta da su sabrali a sa b i ispisali, to ce biti tako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Opet imam problema,... U prirucniku je napisano da se program napisan u javi prevodi preko javac prevodioca, a pokrece preko java. E ovako pise:
Da biste preveli program pokrenite prevodilac javac, a ime datoteke sa izvornim kodom zadajte na komandnoj liniji: C:\>javac Primer.java Eto samo to pise, ja sam zaista sve pokusao , ali uvek prijavljuje neke greske. Prvo jedva sam nasao javac, negde u bin u folderu jdk , pa sam ga pokrenuo preko cmd, ... Ne znam da li se to tako radi, da li bi neko mogao da objasni. Ali na moj nacin ne mogu da prevedem program. Zaista bih bio zahvalan na objasnjenju... Evo sta mi bude na cmd C:\Java>javac Registry key 'Software\JavaSoft\Java Runtime Environment\CurrentVersion' has value '1.6', but '1.5' is required. Error: could not find java.dll Error: could not find Java 2 Runtime Environment. C:\Java>javac I sta mi tacno sve treba da bih mogao da programiram u javi (mislim na jdk, java runtime....)? edit: Nasao sam resenje problema, ogledao sam neki snimak na youtube.com gde se to objasnjava. Isto mi se ovo ispisuje (gore napisano) kada prevodim iz C:\, a sa C:\Documents and Settings\Hich>javac Primer.java uspesno prevedem i pokrenem program... ne razumem... Poslednja ispravka: Hich (14.8.2008 u 13:05) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
Član od: 7.2.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
|
![]()
volim ove teme jer se uvek nadje mesta za malo paljenja mase sto na kraju dovodi do velike kolicine smeha... ;-)
cuveni @fingerprint rece nesto o brzini jezika i to nako populisticki...nego da ga ja pitam a na sta je on mislio kad je pominjao brzinu...sad se mozda @patton adje prozvanim hehe nije tako davno bilo.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Veteran
|
![]()
Brzina je vreme potrebno Misi da predje put od Ade do Knez Mihajlove. U ovom slucaju to moze biti vreme potrebno programu napisanom u datom jeziku da izvrsi neku standardnu implementaciju nekog cesto koriscenog algoritma/resenja problema. Zasto standardne implementacije? Pa prosto, da bi dalo sansu jeziku da se pokaze, uprkos tome koliko je los programer koji u njemu pise
![]() Znaci kad kazem brzina mislim na brzinu pod idealnim okolnostima : program nema (puno) bagova, programer nije idiot, i td... Jesam se izvukao, cuveni Agustuse ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
Da li mi neko jasno moze odgovoriti sta je u ovom trenutku najbolje da pocnem da ucim od programskih jezika?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
Član od: 2.5.2006.
Zahvalnice: 136
Zahvaljeno 75 puta na 59 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Novi član
Član od: 31.3.2008.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
ako hoces da uci da programiras ne treba ti ni C++, a nikako Java, jer ces samo sam sebe zbuniti i odustati od toga, ovo ti kazem iz najbolje namere jer prvo moras da shavit da je probramiranje stvar razmisljnja, a prgramski jezik je samo alat, i vrlo je lako preci sa jednog na drugi. ja bih ti preporucila Pascal
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Starosedelac
Član od: 14.2.2008.
Zahvalnice: 213
Zahvaljeno 241 puta na 200 poruka
|
![]()
Ja sam poceo da se bavim programiranjem jos od sedmog razreda a programi koje sam koristio bili su prvo QBasic pa Microsoftov Visual Basic a sada u skoli koristimo C++ pa sada koristim samo njega
Citat:
![]() Samo sto sam ja imao tu nesrecu da me idiot uci osnovama C++ - a ![]() ![]() Poslednja ispravka: Lanikor (24.8.2008 u 19:21) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
Član od: 18.7.2008.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Jednostavno sve ti se zasniva na C-u. Moja preporuka ti je da pocnes sa C-om, pa posle da predjes na C++, mada razlike izmedju C i C++ ti neces moci da vidis zato sto si pocetnik! A to da ti ne treba ni C i Java, mislim da nije tacno, lepa je kinta tu, ali ako shvatis programiranje i ako lako nadjes algoritam za resenje zadatka...onda nije problem nauciti sintaksu!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Član
Član od: 28.4.2007.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 112 puta na 81 poruka
|
![]()
Nebitno. Samo počni da programiraš.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Član
|
![]()
C# .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja takodje glasam za neki od C-eva. Kad njih savladas lako ces se prebaciti posle na Javu.
C# + .NET mi se cini sasvim OK za pocetnika. Kad to malo savladas, mozes se prebaciti na C++ i prvo ga koristiti malo na plain C nivou, pa tek onda polako da uplovljavas u objekte, klase, itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Veteran
Član od: 17.1.2008.
Zahvalnice: 481
Zahvaljeno 128 puta na 85 poruka
|
![]()
Ok evo mene. Imam 13 godina i ucim C i C++ vec 6 meseci. Lako sam sve pohvatao (ne znam da li je to zbog moje inteligencije ili strpljenja.. ili oba :P ), trenutno ucim programiranje u Windowsu (znam WinAPI, WinSock, standardnu biblioteku), a i planiram da pocnem u Linuxu i Symbianu. Mogu da ti kazem da je C laganica, a ni asm nije posebno tezak. Vidjao sam source kodove VB-a, C#-a, jave, pythona, perla, vidjao sam i primere i mogu da ti kazem da programiranje u nijednom od njih nije kao u C-u. U C-u imas osecaj slobode ali ne i komplikacije. Jezik i sintaksa su nekako cisti, a kada zavrsis program mozes sa ponosom da znas da je bolji od bilo kog drugog u drugom jeziku (sem u asmu naravno ali to je druga prica). Ponekad se pojave neki cudni bagovi ali uz dobar debugger i to je prevazidjeno.
Neko ne treba da te prisiljava ni nasta ali treba da znas svoje mogucnosti u svim jezicima. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Samsung D600 Java upload (USB cable) | Aleksandar | Programi za mobilne telefone | 0 | 16.6.2008 13:54 |
Promena rezolucije u java igrama | PCmaster | Igre za mobilne telefone | 3 | 29.4.2008 11:35 |
Kako napraviti JAVA igru? | DobroslaV | Igre za mobilne telefone | 2 | 19.7.2007 16:30 |
Jel' se ovo misli na Java Script ili? | Tim85 | Internet tehnologije | 2 | 7.12.2006 12:33 |
G-thing program za LG(imam U8180) za java igre trazim gde ima? besplatno?trial? | Ilic Marko | Programi za mobilne telefone | 1 | 9.2.2006 14:09 |