![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
Član od: 29.10.2005.
Zahvalnice: 5.228
Zahvaljeno 642 puta na 306 poruka
|
![]()
Sutra uzimam SuSE(imam Knoppix ali ocu nesto gde mogu da osecam slobodu) ali ne znam da li se brisu fajlovi sa Win-a etc.(O instalaciji OS-ova nemam pojma) pa mi zato treba pomoc (verzija sigurno nije 10)!!!!!!!!!!!!!PLEASE HELP POOR BOY WHO IS STARTING TO BE MORE FASCINATED WITH PINGVINCE( tako zovem LINuX)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
|
![]()
Uf, Suse... Spor kao dva puza koji se takmice koji ce biti sporiji. No, dobro. S obzirom da je Suseov instaler donekle nelogican sto se tice particionisanja diska, uradi sledece: defragmentiraj disk, pokreni Partition Magic, napravi jednu ext3 particiju i jednu swap - ako imas 512 rama neka swap bude istovetan, a u slucaju da imas 256 onda duplo veci, odn. opet 512
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Samo jos da dodam... Linux obelezava diskove na drugi nacin: hda-primary master hdb-primary slave hdc-secondary master hdd-secondary slave Primarne particije na,recimo,hda disku su od hda1 do hda4,a logicke pocinju od hda5 pa nadalje... Korisno za pocetnika,koji nehotice moze da obrise Win particije,a onda odose podaci i win instalacija pa kuku-lele.... SuSE-ov instaler je poprilicno user-friendly-snaci ces se... PoZ! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
![]()
Ljudi sve je to u redu sto vi kazete ali zar ne treba da format particije na kojoj se nalazi instalacija bude Reiser. U svakom slucaju ja kod mene na SuSE-u imam Reiser i swap i to je to. Swap stavi da ti bude dva puta veci od rama. Slazem se sa @Coventat-om da je instaler user-frendly i mislim da neces imati problema.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.174
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Bolje u Windowsu instaliraj neki Partition Magic pa odatle napravi particije za Linux.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Član
|
![]() Citat:
Da zakljucimo - pri koriscenju Linuxa necete skupljati viruse i crve, nece dolaziti do fragmentacije fajl sistema niti do swapovanja, sistem se nece ukucavati... Embrace new concepts, people ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
Za rad na učestalom kompajliranju koječega, uz otvaranje nekoliko alfa/beta verzija programa čija izdanja nisu prešla 1.0, swap od 512 na 256MB RAM-a je premalo, pa preporučujem minimum 1GB memorije (što RAM što SWAP) s tim da je pametnije imati taj 1GB RAM-a i 512 SWAP-a. Al, ako je matora mašina, i 512/512 će za te potrebe biti dovoljan.
Za običan svakodnevni rad u po par standardnih i dobro razvijenih programa i 256/512 će biti i više nego dovoljno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
@Urke
To sto ti kada god dodjem kod tebe nesto kompajliras ![]() http://kerneltrap.org/node/3202 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Inace,ova dva fajlsistema se ponasaju podjedanko dobro u svakodnevnom radu po nekim mojim iskustvima,radio sam sa obadva.... No odlucio sam ipak da se zadrzim na ext3-pomocu GNU partition alata tipa Parted ili Diskdrake se mogu bez problema resize-ovati ext3 particije,dok je kod Reiser-a to dosta rizicnije i moze doci do gubljenja podataka jer nema jos 100% podrsku za ovo.... Plug-in za Total Commander isto tako radi samo sa ext2/3 particijama,a korisna je stvarcica za ljude koji imaju dual boot.... Takodje nasao sam na netu uporednu tabelu prikaza linux fajl sistema-zaboravio sam sad adresu-za ext3 stoji za gubljenje podataka "nije poznato" a kod Resier-a "veoma mala" Misljenja sam da je ipak ext3 pouzdaniji i robusniji..... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Ok je to ja sam samo napisao sta je po defaultu i nisam rekao da ne mzoe da se promeni...nek svako koristi sta misli da je bolje ja licno koristim ext3 i za sad nema problema...a dok sam bio na slacku koristio sam resier i ext3..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
![]()
@Anak1n hvala za podrsku mislio sam da sam ja jedini indijanac koji koristi Reiser za sistem. Sto se tice stabilnosti i sigurnosti to sam proverio. I dan danas mi nije jasno kako sve jos uvek radi. Resajzovo sam particiju, brisao windos, instalirao ponovo boot loader i jos neke stvari koje nisu vredne pomena. Uprkos svim mojim naporima da nesto zaj..em on se i dalje opire. Nema veze docu mu ja glave kad tad.
Poslednja ispravka: bofi (16.2.2006 u 15:19) |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Novi član
|
![]()
Nadam se da ti je instalacija SuSE-a prosla OK ako si ga uopste i instalirao. Ako ti zatreba jos neka pomoc, javi se!!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Starosedelac
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
|
![]()
OK.Napravio sam particiju ext3 i particiju swap.ubacim dvd sa linux suse 9.0 i nista.Probam da restartujem komp i stavim u biosu dvd/cd citac kao prvu boot devizu.i opet nista.E posle svega toga prebacim na hard ceo dvd startujem Knopixx(startujem ga sa diska)i pokusam iz njega da startujem instalaciju i(cik pogodite sta)opet nista.Moze li mi neko reci sta jos da probam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Banned
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Ako si u biosu pravilno podesio butovanje sa dvd-a,onda nije dobro narezan dvd ili nije butabilan ili su oštećeni neki fajlovi na njemu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Veteran
Član od: 18.12.2005.
Zahvaljeno 12 puta na 5 poruka
|
![]() Citat:
Hvala unapred |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kako da apdejtujem DVD firmware | zvucnjak | Nosači podataka | 21 | 13.6.2009 21:23 |
Kako podesiti ISDN da radi na 128 kbps | jaba.hut | Internet usluge | 7 | 31.5.2007 11:54 |
Kada je kraj?? Kako Znati??? (CD/DVD rezaci) | VeNoM | Kvarovi | 19 | 28.12.2005 0:48 |
Kako otkljucati pipelineove na nVidiama 6xxx? | jaba.hut | Overklok | 5 | 14.12.2005 16:04 |