![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 11 puta na 3 poruka
|
![]()
Iako tvorac tvrdi da ne ubacujem, ja sam ga ipak ubacio i naisam imao nekih većih problema, zadovoljan sam sanjim osim jedne sitinice!
Izbacuje mi ovu poruku kada pokušam da iskonfigurišem hardware "su returnd an error" Da li neko zna šta ovo znači i kako se može ispraviti! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Ex Parrot
|
![]()
Ovo je deo teme sa knoppix.net-a
Citat:
http://www.knoppix.net/forum/viewtop...577&highlight= i http://www.knoppix.net/forum/viewtop...r=asc&start=20 Poslednja ispravka: GoranSTX (24.5.2007 u 9:51) Razlog: malo raspremanja ne skodi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Hvala druze pomogao si mi puno ! Sad mi radi, ali imam jos jedno pocetnicko pitanje a to je na dijelu Linuxa - Linux pakedj gdje pisu svi programi koji su instalisani i njihove verzije, bas ih je puno, malo njih se nalazi u onoj start paleti kako se to objasnjava i kako se ti izvrsni fajlovi uopste pokrecu!
I kako se u terminalu pokrecu naredbe, stvarno ne mogu da skopcam! Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ex Parrot
|
![]()
Veliki broj programa na linuxu nema GUI i pokrecu se iz konzole (brrrrr kako je to strasno u XXI veku
![]() Da bi pokrenuo neki program u konzoli moras, pre svega, da znas kako se zove ![]() Osnovi princip je sledeci: $ ime_komande -parametri Ako ne znas cemu koji program sluzi ili ne znas koji ti program treba mozes da koristis komande: $ man ime_komande (i dobijas detaljno uputstvo) ili $ apropos neki_pojam (i dobijas spisak komandi u kojima se dati pojam pojavljuje) Dalje, kao obican korisnik na sistemu (u konzoli imas odzivni znak $) nemas dozvole za pokretanje odredjenog broja programa. Da bi ih pokrenuo treba da budes ulogovan kao root (odzivni znak u konzoli je #) - sa root nalogom oprezno!!! To je otprilike neka osnova osnove, za dalje pogledaj temu tutorijali i pronadji potrebno stivo... Linux zahteva odredjeno vreme provedeno uz literaturu, koje hvala Bogu ima na sve strane... Pozdrav! Poslednja ispravka: GoranSTX (26.5.2007 u 9:00) Razlog: malo sredjivanja ne skodi |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku GoranSTX na korisnoj poruci: | ||
igorx (8.6.2007) |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Bio si mi od pomoci nisam znao da je tolika razlika izmedju tarbe i znaka za dolar!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ex Parrot
|
![]()
Ono sto je najbitnije je da znas da uvek imas izbora... Ako neces da se bakces po konzoli imas, recimo, PCLinuxOS o kome cujem sve najbolje. ALi moras biti svestan da tada moze da se desi da nece sve da radi out-of-box... Ukoliko si spreman da zrtvujes malo vremena na citanje i zivaca na kuckanje 99% hardvera i isto toliko poslova mozes komotno da obavljas na linuxu...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
|
![]()
Ja za one koji ne znaju imam Knoppix , e donedavno sam radio u KDE okruženju, međutim prešao sam savim slučajno na GNOME i zamislite iskočio Debian. I sad koliko sam primjetio nema svih programa u KDE , koji posotje pod GNOME, kako to?
I da li bi mi neko mogao pomoći oko pronalaženja drivera za modem Smart Link, ja ne mogu da nađem prave, ako nekom treba više informacija neka mi se javi na private, evo nekoliko dana pokušavam to da nađem , ali bezuspješno! Smile (Sa modemScan sam skenirao svoj modem i dobio tuce tekstualnih datoteka, pa ne znam šta bi trebao prvo da čitam od toga) A poseban problem je sljedeći kad naknadno pribodem stik na USB , i pokušam ga mauntovati izađe sljedeće obavještenje u vidu super block i bla bla , kaže da je nemoguće, a ako taj isit stik ostavim u računaru i digne se zajedno sa Linuxom mogu mu normalno pristupiti , e sad ovo ne bi bio problem da ja nemam nekoliko stikova koje moram mjenjati u toku rada i ako izvadim jedan i prikačim drugi ostaje isti problem! Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ex Parrot
|
![]()
Pa Knoppix je derivat Debian-a.
E, sad GNOME i KDE su dva okruzenja iste namene sa malo razlicitom koncepcijom. Programi za iste stvari postoje i u jednom i u drugom okruzenju, samo se drugacije zovu i razlicitih su funkcionlnosti. U principu koristis ono sto ti vise odgovara. Sto se ScanModem skripte tice - procitaj sve! ![]() Automount tih flash diskova ocigledno ne funkcionise najbolje. Zasto? Moze biti gomila razloga. Knoppix je predvidjen da radi u Live modu, pa se instalacijom na hard mogu desiti ovakvi problemi. Moj ti je savet da, ako hoces da se bakces sa linuxom, nabavis Debian Etch na 3 DVD-a i uzivas. Knoppix je dobar za neke druge stvari, ne kao desktop sistem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
3 DVD, pa koliko bi to zauzelo memorije? To je najveći OS koji posotji na svijetu jel? Ja mislim da bi mi to bilo puno! Još jedan problem je TV karta kooje nema u ponuđenom izboru koji mi je Knoppix izbacio, da li znaš nešto o tom?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ex Parrot
|
![]()
Pa ne moras da instaliras sve
![]() Instaliras sistem i osnovne programe, a posle preko Synaptica (koji kao repoe ima te DVD-e) dodajes sta ti zatreba. Odlicna opcija za dial-up korisnike. Ja sam skoro zamenio moju TV kartu sa Conexant cipom za jednu sa bt878 i za 15 min gledao TV na Debianu... Koja karta je tacno u pitanju i koji cip na njoj? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
Treba da procitas tekstualni fajl modemdata ili modem koji ce dobiti posle scanmodem-a
U njemu pise sve-da li modem podrzan,kao i to koje drajvere treba da skines ![]() Pogledaj i ovde: http://linmodems.technion.ac.il/reso...html#smartlink Koliko videh,Smartlink modemi su odlicno podrzani,a i drajveri su prilicno svezi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ako ima Broketree cipset(i Phillips cini mi se,mada nisam siguran)TV karta ce ti raditi out-of-the-box,cimanja ima sa Connexant cipovima
![]() Kucni dmesg | less pa pogledaj kako je indentifikovana tvoja TV karta |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
PCIDEV=2000:2800
CLASS="Class 0703: 2000:2800" NAME="Modem: Smart Link Ltd. Unknown device 2800 " Vendor=2000 Device=2800 SUBSYS=1801:2800 SUBNAME=" Unknown device 1801:2800" SUBven=1801 IRQ=5 Test="./scanModem test 2000:2800 1801:2800" IDENT=slamr TST= --------------------------------------------------------To su podaci za modem, a ja kao duduk gledam u njih jer mi ništa ne znače! http://linmodems.technion.ac.il/packages/smartlink/ Može li mi neko reci koji driver da skinem! A što se tiče TV karte Philips saa7130 , i još mi je izlistalo FlyVideo 2000! To je sve što sam skontao! Poslednja ispravka: igorx (9.6.2007 u 2:39) Razlog: novi podaci za otklanjanje kompleksnog problema |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Ex Parrot
|
![]()
Za modem probaj ovaj:
http://linmodems.technion.ac.il/pack...0070505.tar.gz mada stvarno nisam siguran... taj drajver je najnoviji... probaj pa sta bude... Za TV kartu kreni odavde http://www.linuxtv.org/v4lwiki/index...aa713x_devices I jedan mali tip&trick. Recimo da treba da postujes ceo output neke komande, evo kako da ga snimis u txt fajl Kod:
#dmesg > /home/tvoj_dir/ime.txt |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku GoranSTX na korisnoj poruci: | ||
Covenant (9.6.2007) |
![]() |
#15 |
Član
|
![]()
Narode nisam uošte obraćao na verziju mog linuksa 2.6.19 , ovaj driver za modem neće da radi vjerovatno zbog toga, a na onoj listi nema moje verzije!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Ex Parrot
|
![]()
Postoje samo 2.4.x i 2.6.x grane linux kernela. Oni njihovi brojevi su nemam ti pojma za sta...
I taj drajver nece? Da probas neki drugi? Ako sve ovo izguras bez ijedne sede postaces jak u sili i poznavanju linuxa.. he he.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Član
|
![]()
U pravu si! E kako se driver iz linuxa izbacuje?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
kao root odradiš
Kod:
# rmmod nazivdrajvera |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Taj draver mora da radi-najnoviji je
![]() Ajd nam ubaci kao attach ceo fajl modemdata koji si dobio sa scanmodem,pa da vidimo sta on kaze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Član
|
![]()
Evo pa pogledajte očito ja tpakam u mjestu!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Knoppix dvd download... | 3_14159 | Slobodni softver | 3 | 2.9.2006 18:18 |
Knoppix 3.9 | Ilke | Slobodni softver | 13 | 25.4.2006 22:16 |
KNOPPIX 4.0.2 I LUCENT | Giovanni | Slobodni softver | 1 | 11.3.2006 18:18 |
Ubacio u nov NEC 4550A firmware | miguel | Nosači podataka | 13 | 10.1.2006 18:29 |
knoppix 3.6 | Strahinja | Slobodni softver | 3 | 14.12.2005 16:23 |