![]() |
![]() |
|
Zvuk na računaru Zvučne karte, zvučnici, slušalice... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 27.10.2007.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Treba mi pomoc ako je neko od vas imao slicnih iskustava ili zna o cemu se radi.
Pre dva dana je udario grom u blizini dok sam gledo film i od tada mi je nestao zvuk tj. nije sasvim nestao nego se cuje kao da sam kod komsije ostavio zvucnike. Kada pojacam na Volume Control do kraja i kada smanjim zvuk skroz do kraja, isto se cuje a kada pojacam na zvucnicima do kraja zvuk se jedva razaznaje a jako susti. Instalirao sam drajvere i nove i stare ali ne pomaze. Imam maticnu asus P5K. Da li neko zna kako ovo da resim, a ako mislite da je taj deo ploce sprzen da li bi mi pomoglo da kupim zvucnu karticu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
Stara dobra zvucna odlazi put vecnih lovista.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
Član od: 27.4.2008.
Zahvalnice: 230
Zahvaljeno 255 puta na 137 poruka
|
![]()
Ako je samo zvucna imas puno srece(nije skupa,nova)...Prica je jako neverovatna samo u Srbiji ima
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Novi član
|
![]() Citat:
Pa i meni je bilo cudno da mi sve radi sem zvuka. Pre jedno 3 godine kada je grom udario u blizini riknuo mi je modem i cela maticna a sada samo integrisana zvucna. Mozda zato sto sam na starom kompu imao interni modem a sada imam adsl ruter. Koliko sam cuo ruteri i eksterni modemi uglavnom imaju zastitu od groma. Sad ne znam da li ce mi raditi zvucna kartica ako je taj deo na ploci za zvuk sprzen? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Veteran
Član od: 27.4.2008.
Zahvalnice: 230
Zahvaljeno 255 puta na 137 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
|
![]()
Sto se modema i rutera tice nabolje ako zice od telefona idu ispod zemlje. Tj nisu na banderama. Tada su manje sanse da dobijes udar preko modema.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Veteran
Član od: 21.1.2006.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 49 puta na 45 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]()
Ajde, kada smo vec kod udara groma u razne elektronske naprave, pa ajde i u kompjutere, zar nije moguce da se na svakom ulazu u racunar, tacnije na maticnoj, postave mini osiguraci koji ce koliko-toliko stititi maticnu i ostale komponente od bilo kakvih strujnih udara pa i udara groma?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
A da ti prvo proveris te zvucnike?Nalakaci ih na neki uredjaj koji ima izlaz za slusalice poput vokemna ili mini linije ili ih odnesi do nekog drugara pa proveri kako oni rade.U krajnjem slucaju imas novih zvucnih karti za 10e.Doduse nisu bog zna kako dobre ali zavrsi ce ti posao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Novi član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Novi član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Banned
|
![]()
Ne razumem kako moze grom da "preskoci" osigurac?Ako je svakoj elektricnoj energiji, pa i gromu, potreban provodnik, kako onda grom "preskoci" osigurac?
Ali nisu mi ni jasni proizvodjaci maticnih ploca koji dozvoljavaju pored ovolike tehnologije da ostave ne zasticene ploce od udara groma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Veteran
Član od: 14.1.2007.
Zahvalnice: 60
Zahvaljeno 209 puta na 178 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banned
|
![]()
Pa dobro, tu jesi upravu, ali opet, mislim da bi mnogo jeftinije bilo kada bi se ugradila ta zastita na samoj maticnoj ploci (to nemoze da kosta vise od 3 evra), nego da se kupuje UPS kome nije namena samo da stiti od strujnog udara.
A proizvodjaci napajanja ocigledno nerade dobro posao, jer ako bi to napajanje stitilo komponente od udara groma, zasto masovno umiru racunari kad udari grom iako imaju napajanja od 50 i kusur evrica? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
![]()
Mom najboljem drugu se isto desilo, na nekom pentijumu 3...
I što je najgore, više mu nije mogao nikako zvuk, ni uz pomoć pci zvučne ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NjegovaWisost na korisnoj poruci: | ||
FantomNS (15.6.2008) |
![]() |
#17 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]() Citat:
Drugo, džabe ti štitiš ploču na niskom naponu, kad od groma u stvari crkne napajanje pa propusti visoki napon na ploču? Ne mora napajanje da propusti sam prenapon nastao od groma, grom može da ošteti transformator pa da od tog trenutka napon iz mreže (220 volti naizmenično) prođe ka priključcima 12, 5 i 3,3 volta. Ako ne spali procesor, može da spali ploču, ako ne ploču, onda periferije... Uzgred, za zaštitu od prenapona ne koristi se UPS (sem ako je neki prenapon reda 20%, a ne kad je grom koji daje mnogo veći prenapon). Za to se koriste druge sprave, kao recimo Surge Arrest i slično. Naravno, najsigurnije je isključiti kompjuter (i modem, i ADSL, i zvučnike, i monitor) kada je grmljavina na pomolu... ali to nije uvek moguće predvideti. Poslednja ispravka: VojaM (16.6.2008 u 1:29) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
![]()
Ako se maticna ploca napaja na svim mestima, zar nije moguce da se na svim tim mestima stave mikro osiguraci koji bi dozvoljavali struji od 12V, 5V i 3,3V da prolazi, dok jace struje ne bi mogle da prodju jer bi se osigurac jednostavno istopio.Zar je moguce da na svetu ne postoji nijedan materijal koji bi mogao da sluzi u ovu svrhu?
Ja nepricam da se treba zastiti samo napajanje, jer naravno i ono ima neke svoje zastite, koje u vecini slucajeva nisu toliko dobre da izdrze udar groma, vec sama maticna.Tako da ukoliko dodje do udara groma, postoje dva sigurnosna resenja.Prvo napajanje, drugo ploca. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Novi član
|
![]()
Ne moze da se stavi nikakav osigurac koji ne propusta nista vece od nekoliko volti, zato sto je jacina munje do 100.000.000 volti i do 30.000 ampera. Za toliki napon obican mali osigurac je nula, on ga jednostavno preskoci i nastavi daljim putem kroz instalacije nase voljene maticne. Pri tolikom naponu i da se zastita stavi na napajanje opet bi napon (munja) stigla do maticne. Zato kazem da za tolike fluktuacije u naponu ne postoji jeftinija zastita.
A opet i da ta zastita kosta samo 3 evra, puta minimum 10 miliona maticnih ploca to povecava cenu kostanja izrade nekoliko serija maticnih ploca za 30 miliona evra. To je cena poizvodnje i jos nekoliko puta kad uvecas cenu maticne (preko gomile dobavljaca), do krajnjeg korisnika (kupca) cena bi bila veca za barem 30 evra, a svi znamo da se velike kompanije bore za svaki dinar. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Najsigurnije je staviti sigurnosnu sklopku koja stiti od prenapona i odvodnike na kucnu instalaciju.Da bi sve funkcionisalo kako treba potrebno je opet imati i jako dobro uzemljenje a to su stvari na koje se u Srbiji malo obraca paznja.Kod nas cak ni fid sklopke nisu obavezne a kamoli sklopke protiv udara groma.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Zvuk - negde hoce a negde nece | Marti Misterija | Video/TV softver | 6 | 16.3.2008 21:40 |
Asus Router WL-500G Premium - pomoć - ne mogu da dobijem internet | seizmos | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 1 | 30.12.2007 17:41 |
Pomoć oko kupovine laptopa - ASUS A6M | gosn.prirodni | ŠDK - Prenosni računari | 7 | 28.4.2007 13:29 |