Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 28.12.2007, 15:29   #1
Dr Zoidberg
Starosedelac

Član od: 6.1.2007.
Zahvalnice: 406
Zahvaljeno 358 puta na 199 poruka
Određen forumom Fast boot tips !

Evo bas sam naisao skorije na odlicnu stvar. Naime to su nekoliko malih tweakova za windows [sve verzije do viste, za nju ne znam] koji dosta ubrzavaju podizanje sistema.

U systemskom folderu nadjite system.ini i pod [386Enh] dodajte mu sledece linije:

LocalLoadHigh=1 ovo podesavanje naredjuje da se sve potrebno za podizanje sistema prebaci direktno u memoriju tako ubrzava podizanje sistema.

DMABufferSize=64 ovo nemam pojma sta radi ali kao treba da ostavi buffer za DMA i tako ubrzava podizanje i sistem uopste.

Sada dolazi drugi tweak. Na samoj particiji C se nalazi msdos.sys koji je inaci skriven [hidden] i read-only. Skinite mu ready-only zastitu i dodajte sledece linije:

Logo=0 Ne prikazuje windows-ov logo kad podize sistem.

Sledece dva tweak-a iskljucuju nesto u vezi sa fat16 particijama, pa ako ih koristite preskocite ovaj deo, jer nisam isprobao sa fat16...

Drvspace=0 Iskljucuje podrsku za Drivespace-compressed FAT16 drive.

Dblspace=0 Isto iskljucuje podrsku ali ovaj put za Doublespace-compressed FAT16 drive.

DisableLog=1 Iskljucuje pravljenaj log file-a po podizanju sistema. Posto ovo niko ne koristi moze da se iskljuci [ako nekom treba nek ostavi]

AutoScan=0 Iskljucuje Scan disk kada "divljacki" iskljucite komp, preko prekidaca za paljenje. Ja ne bih bas ovo iskljucivao, ali ko hoce moze da izvoli...

Ceo i detaljni opis svega ovoga na http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=641

Btw bilo bi lepo kad bi rekli dali ste postigli neke rezultate, evo ja npr sam primetio da je boot time za nekih 10-ak sekundi bio brzi i sam startup je bio skoro neprimetan.

/cheers

Poslednja ispravka: Dr Zoidberg (28.12.2007 u 16:00)
Dr Zoidberg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dr Zoidberg na korisnoj poruci:
JovanK (28.12.2007)
Stara 3.1.2008, 11:31   #2
dbaja
Veteran

Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 214 puta na 130 poruka
Određen forumom Re: Fast boot tips !

Sve ovo ima verovatno uticaja na povećanje brzine učitavanja/rada u Windowsu 95/Me, ali u Xp-u, teško da prvih 640Kb RAMa ima neku važnost. Doba DOS-a je prošlo i u politici a ne samo kod računara.
Što se nekih stvari tiče, dodavanje "Logo=0" u msdos.sys neće onemogućiti prikaz logo-a prilikom boota. MSDOS.sys u XP-u je veličine 0, dakle, prazan (na skoro svim mašinama koje sam do sada video). Da bi dodao linije koda u njega a da one nešto i urade, morala bi da bude i nekakva oznaka sekcije, tipa [Common] ili [386enh]. Ovako kako je navedeno, ničemu ne služe (iako ništa i ne remete).
A ko još i da li je ko uopšte koristio ikad Doublespace ili Drvspace kompresiju???
Ja i kad sam imao 286 sa 40Mb HDDom nisam pristajao na veći kapacitet pri sumnjivoj brzini tih programa.
dbaja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Fast User Switching ne radi darko90 Operativni sistemi 23 5.11.2008 22:35
boot problem, nevjerovatan!!! bole083 Kvarovi 5 19.9.2007 16:17
Nvidia boot agent flamingos Kvarovi 4 22.8.2007 16:05
Dual Boot Rocker Operativni sistemi 6 24.10.2006 7:18
Virus u boot sector-u ! sily Zaštita 6 9.1.2006 17:57

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:46.