![]() |
![]() |
![]() |
#1 |
Starosedelac
Član od: 6.1.2007.
Zahvalnice: 406
Zahvaljeno 358 puta na 199 poruka
|
![]()
Evo bas sam naisao skorije na odlicnu stvar. Naime to su nekoliko malih tweakova za windows [sve verzije do viste, za nju ne znam] koji dosta ubrzavaju podizanje sistema.
U systemskom folderu nadjite system.ini i pod [386Enh] dodajte mu sledece linije: LocalLoadHigh=1 ovo podesavanje naredjuje da se sve potrebno za podizanje sistema prebaci direktno u memoriju tako ubrzava podizanje sistema. DMABufferSize=64 ovo nemam pojma sta radi ali kao treba da ostavi buffer za DMA i tako ubrzava podizanje i sistem uopste. Sada dolazi drugi tweak. Na samoj particiji C se nalazi msdos.sys koji je inaci skriven [hidden] i read-only. Skinite mu ready-only zastitu i dodajte sledece linije: Logo=0 Ne prikazuje windows-ov logo kad podize sistem. Sledece dva tweak-a iskljucuju nesto u vezi sa fat16 particijama, pa ako ih koristite preskocite ovaj deo, jer nisam isprobao sa fat16... Drvspace=0 Iskljucuje podrsku za Drivespace-compressed FAT16 drive. Dblspace=0 Isto iskljucuje podrsku ali ovaj put za Doublespace-compressed FAT16 drive. DisableLog=1 Iskljucuje pravljenaj log file-a po podizanju sistema. Posto ovo niko ne koristi moze da se iskljuci [ako nekom treba nek ostavi] AutoScan=0 Iskljucuje Scan disk kada "divljacki" iskljucite komp, preko prekidaca za paljenje. Ja ne bih bas ovo iskljucivao, ali ko hoce moze da izvoli... Ceo i detaljni opis svega ovoga na http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=641 Btw bilo bi lepo kad bi rekli dali ste postigli neke rezultate, evo ja npr sam primetio da je boot time za nekih 10-ak sekundi bio brzi i sam startup je bio skoro neprimetan. /cheers Poslednja ispravka: Dr Zoidberg (28.12.2007 u 16:00) |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dr Zoidberg na korisnoj poruci: | ||
JovanK (28.12.2007) |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 214 puta na 130 poruka
|
![]()
Sve ovo ima verovatno uticaja na povećanje brzine učitavanja/rada u Windowsu 95/Me, ali u Xp-u, teško da prvih 640Kb RAMa ima neku važnost. Doba DOS-a je prošlo i u politici a ne samo kod računara.
Što se nekih stvari tiče, dodavanje "Logo=0" u msdos.sys neće onemogućiti prikaz logo-a prilikom boota. MSDOS.sys u XP-u je veličine 0, dakle, prazan (na skoro svim mašinama koje sam do sada video). Da bi dodao linije koda u njega a da one nešto i urade, morala bi da bude i nekakva oznaka sekcije, tipa [Common] ili [386enh]. Ovako kako je navedeno, ničemu ne služe (iako ništa i ne remete). A ko još i da li je ko uopšte koristio ikad Doublespace ili Drvspace kompresiju??? Ja i kad sam imao 286 sa 40Mb HDDom nisam pristajao na veći kapacitet pri sumnjivoj brzini tih programa. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Fast User Switching ne radi | darko90 | Operativni sistemi | 23 | 5.11.2008 22:35 |
boot problem, nevjerovatan!!! | bole083 | Kvarovi | 5 | 19.9.2007 16:17 |
Nvidia boot agent | flamingos | Kvarovi | 4 | 22.8.2007 16:05 |
Dual Boot | Rocker | Operativni sistemi | 6 | 24.10.2006 7:18 |
Virus u boot sector-u ! | sily | Zaštita | 6 | 9.1.2006 17:57 |