Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 1.8.2007, 15:34   #1
aant
Novi član

Član od: 13.5.2007.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Određen forumom WD2500JB - sutnut dok je radio !!!

Jedan moj poznanik je imao Western Digital 250GB ATA HDD u externom reku i dok je HDD radio (inace taj HDD mu je ujedno i BACKUP svega sto je radio zadnjih meseci - oko 100GB veooma bitnih podataka) on je prosao pored njega, nije ga video, i slucajno ga je sutnuo. Od tog trenutka HDD se vise ne vidi ni u Biosu ni u Windowsu (WinXP i probano je i u reku i kad se direktno veze na IDE kabli - i kao master i kao slave i kao sam na kablu) i kad god se ukljuci komp on samo "skljocka".

Covek sav ocajan dolazi kod mene i moli me da uradim sta bilo samo da pocupa podatke... Nakon svih mogucih pokusaja kacenja HDD-a, nakon brda software-a koje sam poterao u nadi da ce da procitaju HDD (Hirens Boot i ostalo..) nisam nista uspeo. Disk se u BIOS-u ne vidi, can ne pise nista, stoji prazno mesto tamo gde bi trebalo da pise NONE ili naziv HDD-a.
Kupili smo novi HDD WD250GB i skinuli elektroniku sa njega i prebacili na njegov HDD ali se situacija nije popravila - disk i dalje skljocka i ne vidi se u BIOS-u.

Na kraju svega on se slozio da otvorimo HDD pa da vidimo da li nesto mozemo da uradimo. Odsrafio sam srafove sa gornje strane, skinuo poklopac doska i ugledali smo glavu sa disk plocama. Povezali smo tako otvoren HDD na racunar i ukljucili ga. Imali smo sta i da vidimo - po startovanju racunara glave dodju iz krajnjeg desnog polozaja (polozaj uz samu osovinu diska) otprilike na polovinu HDD-a i tu stanu, nakon 1-2 sekunde one se opet vrate u kranju desni polozaj, pri cemu se cuje skljockanje, pa oet dodju do polovine i tako nekoliko puta a onda se i diskovi zaustave i u BIOS-u se dobije prazno mesto umesto da vidimo naziv diska. Kada zadam komandu da BIOS pronadje HDD, diskovi se opet zavrte i glava pocne da skljocka - od krajnjeg desnog polozaja do sredine i nazad. Pretpostavljam da bi glava trebala da ode u skroz levi polozaj, da procita H\sadrzaj diska i da ga indentifikue, ali nece.
Da ne duzim vise - resili smo da otvorimo novi HDD koji je indentican i da sa njega prebacimo glave sa elektronikom na ovaj "sutnuti" HDD. Sve smo to uradili prilicno bezbolno ali nakon toga sto smo prebacili glave sa elektronikom i "donju" elektroniku sa NOVOG HDD-a na "sutnuti" nista se novo nije desilo. Glave i danje skljockaju i HDD se ne vidi u BIOS-u.

Kada smo sve to vratili na nov HDD, zatvorili ga i prikljucili na racunar ni on se nije video u biosu u glave su mu skljockale.

Dakle, da li neko ima jos neku genijalnu ideju o tome sta bi smo mogli da uradimo da pocupamo podatke sa HDD-a ili bar da ozivimo onaj novi HDD.

uh...

Inapred hvala.
aant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.8.2007, 15:54   #2
Garson
Deo inventara foruma

Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka
Određen forumom Re: WD2500JB - sutnut dok je radio !!!

Mnogo je bolje bilo da ste odmah odneli "shutnut" disk u neku firmu sa spasavanje podataka, proshli bi jeftinije i ne bi se toliko dzabe cimali.
Garson je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.8.2007, 17:33   #3
NjegovaWisost
Deo inventara foruma

Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka

Takodje mislim da ste trebali u servis da ga nosite. Koliko znam, hdd mora da radi u hermeticki zatworenoj kutiji, pa maybe niste smjeli da ga otvarate
NjegovaWisost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.8.2007, 19:58   #4
aant
Novi član

Član od: 13.5.2007.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka

Greska, kutija nije hermeticki zatvorena i ima mali otvor precnika oko 2/3 mm koji na dnu (na delu koji se nalazi u kucistu HDD-a) ima neku vrstu veoooma finog filtera - znaci da vazduh mora da cirkulise (dal zbog hladjenja ili neceg drugog ne znam - ali mora - ocigledni).

Firme za "oporavak" podatak za takve zahvate traze od 500 Eur-ica pa navise, a mi toliko nemamo...

Ima li jos neko neki predlog?
Plz...
aant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2007, 21:37   #5
helpdisc
Član

Član od: 1.3.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku helpdisc Slanje poruke preko MSN-a korisniku helpdisc Slanje poruke preko Yahooa korisniku helpdisc Slanje poruke preko Skypea korisniku helpdisc

pa ne znam odakle ti ta informacija
http://www.datarecovery.co.yu/cenovnik.html
pozdrav
helpdisc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.9.2007, 22:23   #6
Tihi
Veteran

Član od: 11.5.2006.
Zahvalnice: 84
Zahvaljeno 160 puta na 135 poruka

Lepo su ti rekli ljudi na benchu sta da radis...
Tihi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.9.2007, 3:00   #7
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

Citat:
aant kaže: Pregled poruke
Greska, kutija nije hermeticki zatvorena i ima mali otvor precnika oko 2/3 mm koji na dnu (na delu koji se nalazi u kucistu HDD-a) ima neku vrstu veoooma finog filtera - znaci da vazduh mora da cirkulise (dal zbog hladjenja ili neceg drugog ne znam - ali mora - ocigledni).
Postoji mali otvor za cirkulaciju vazduha ali cisto sumnjam da ste vas dva otvarali HDD u nekakvom "sterilisanom okruzenju", pa mi se cini i da je rad novog HDD pod velikim znakom pitanja...
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.9.2007, 3:11   #8
Master Neo
Deo inventara foruma

Član od: 30.11.2005.
Zahvalnice: 374
Zahvaljeno 456 puta na 282 poruka

To sto ste stavljali elektroniku sa drugog harda, nista ne znaci, ako hardovi nisu identicni, dakle dzaba sto je nova elektronika, mora potpuno isti hard da bude, znaci isti kapacitet, isto sve.
Master Neo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.9.2007, 16:07   #9
starx
Starosedelac

Član od: 30.1.2007.
Zahvalnice: 341
Zahvaljeno 281 puta na 187 poruka

Moguce da i nije elektronika najverovatnije je mehanicka glava neki deo mehanike mada nemora da znaci ako niste ostetili plocu na kome se upisuju podaci moguce je zameniti mehaniku samo tvrdi disk ostaje ali nikako vi sami nemojte,jednom smo mi tako uradili na maxtoru radio je sporije ali se moglo spasiti i onda u smece,najvise problema je bilo da ploca sa elektronikom legne na metalni deo harda gde su pinovi za prenos podataka struja za motor itd.Naravno mi nismo profesionalci i radili smo na svoju odgovornost i nisu nam bas bili od zivotnog znacaja podaci, disk je isto dobio udarac,najbolje potrazite firmu koja to radi.
starx je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Radio-stanice vladale Tekstovi u SK 10 22.6.2011 14:19
Emitovanje radio stanice preko WWW Branislav Gavric Internet tehnologije 28 25.11.2008 16:05
Make radio on your PC, and let everyone hear it! Master Neo Aplikativni softver 4 11.3.2007 21:48
Virgin Radio Classic Rock vladale Zanimljive Web lokacije 2 26.2.2006 1:58

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 5:33.