Prikaz jedne poruke
Stara 17.9.2019, 15:52   #1
star-duster
Veteran
 
Član od: 18.10.2009.
Poruke: 857
Zahvalnice: 237
Zahvaljeno 250 puta na 155 poruka
Određen forumom Zaledi se (blokira) nadograđen kompjuter

Stara konfiguracija je izdržala desetak godina korišćenja, uz povremene manje nadogradnje (na kraju bio Xeon E5440 kloknut na 3,40 GHz, 4GB DDR2, ploča ista otpočetka MSI P43 Neo-F). Mašina je postala i slaba i nestabilna, dešavala su se česta zamrzavanja celog sistema, bilo je itekako vreme za nadogradnju (čak odavno prošlo).

Pre desetak dana kupljeno je novo sledeće:
Gigabyte B450M S2H
Ryzen 5 2600
16GB (2x8) DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz

Ostalo je od stare konfiguracije:
Mushkin Chronos SSD 90GB (sistemski, od pre 7 god, ukupno 7 TB upisa) + WD Blue 640GB (od početka, tj. 10-ak godina) + WD Green 2TB (od pre 5 godina)
napajanje Cooler Master B Series RS-500-ACAB-M3 500W (od pre 5 godina)
Sapphire 7850 OC 1GB DDR5 (predviđena da bude prva sledeća stavka za zamenu)

Montiranje i instalacija prošli bez problema. Instaliran Windows 10 Prof 64-bitni, čist sa Microsoft sajta, zasad neregistrovan.
Skok u performansama naravno ogroman. Sve ide glatko i brzo, zauzeće procesora minimalno pri bilo kom zadatku (neki heavy-gaming nisam isprobavao jer je grafička stara, probao demo za Forzu Horizon 3, slab FPS ali ide; dok npr. Dirt 3 cepa bez problema).

Ali desilo mi se 4-5 puta da se komp sasvim ukoči, što nisam očekivao sa novom mašinom, tj. računao sam da su ključne komponente nove.
- Jednom je bilo neposredno po podizanju sistema kad sam kliknuo na Firefox i sve se ukočilo. Morao hard reset, ali i onda je stao i na početnom crnom ekranu, pre butovanja. Tek još jedan reset je uključio sistem.
- Drugi put se desilo kod moje žene, dok je koristila Chrome, ne znam tačno šta je sve bilo otvoreno.
- Detalje za treći put se ne sećam.
- Sinoć se desilo dok sam prebacivao veću količinu slika kablom sa telefona. Prebacivano je na WD Green, a kad sam u toku prebacivanja kliknuo da startujem Firefox (opet on) koji se nalazi na sistemskom SSD, onda se ukočilo sve na nekoliko sekundi i izgubila se slika, monitor crn. Ventilatori su nastavili da se vrte i da svetle lampice na kućištu (uključujući i onu za aktivnost diskova, ako se ne varam). Ali je komp bio sasvim blokiran. Naravno, reset na dugme kućišta i proradio je. Nakon toga je ponovljen transfer slika (oko 1000 slika) i sve je prošlo bez problema.

Gde prvo da tražim krivca?
- SSD? Jeste mator, ali ga HD sentinel i još neki programčić za SSD vide kao 100% ispravan i daju mu još desetak godina rada.
- Hardovi? I oni su na 97-100%
- Napajanje? Da li bi bilo moguće da ono zeza? Ali prilikom gejminga nije bilo problema, kad povuče više struje.
- Grafička? I ona radi dobro čak i kad se oznoji, ne verujem da je do nje.
- Kablovi? Prilikom montiranja ubacio sam i nove SATA kabliće, samo je jedan stari hard ostao sa starim kablom.
- Softver? Ali koji, jedva da imam ponešto na sistemu.

Ništa nije klokovano, niti čeprkano po BIOS-u, sve je na fabričkim vrednostima. Samo je za RAM uključen XMP i odmah je poterao na 3000.
Nisam mnogo merio, ali rekao bih da su temperature sasvim dobre. Uostalom, jedno zamrzavanje se desilo neposredno po podizanju sistema, nije tad bilo vremena da se išta pregreje.

Hvala svima koji odvoje vremena da sve ovo pročitaju i da daju neki predlog.
star-duster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke