tema: Pirati???
Prikaz jedne poruke
Stara 15.6.2006, 22:19   #406
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
Određen forumom Re: Pirati???

Citat:
Holodoc, da se razumemo, ja ovde govorim o malo pravednijoj preraspodeli sredstava. Igracka (softverska) industrija ostvaruje ogromnu zaradu na godisnjem nivou (daleko vecu nego recimo filmska) i da im se kojim slucajem to ne isplati (recimo da ih zaista toliko potresa piraterija u Srbiji) ono bi to prestali raditi.
Pa ne može argument za to što od nekog kradeš bude taj što ima puno para! Slušaš li ti sebe! Ajde da ne zalazimo u filozofiju naše zemlje ali zar svaki čovek koji ima kintu automatski treba da bude lopov. Gates bi onda bio ubedljivo najveći kriminalac na svetu (bar u informatičkoj industriji).

A jedini razlog zbog kojeg sam čvrsto protiv piraterije (ili bilo kakvog drugog vida krađe intelektualne svojine) je taj što sam već nekoliko puta imao priliku moje ideje da vidim ukradene. Šta da kažem ako recimo dođeš u situaciju (banalan primer) da ti profesor Programskih jezika (stručnost oblast mašinstva) ukrade ideju i predstavi je kao svoju. To je onda dno dna.

I dok je sveta i veka za mene će i programeri i dizajneri i uopšte svi koji vredno rade imati pravo da zaštite svoj rad. Zar misliš da je bilo koja dobra stvar izašla "ispod čekića" za jednu jedinu noć. Potrebno je mnogo znoja i odricanja.

I onda se nađe neko ko misli da neko previše zarađuje i da je potrebno uvesti balans kao što ti pominješ igračku industriju. Igračka industrija se ni po čemu ne razlikuje od automobilske ili bilo koje druge. Zato se i zove industrija. A ti ako si u fazonu "Dabogda crkla komšiji krava" (od para koje su uložene u ovu kampanju država bolje da je kupila neki dobar skafander kravi jer jadnica pogibe u zemlji Srbiji, jelte) a ti lepo i dalje kupuj piratski softver jer misliš da im škodiš! Razumi jednu stvar da naša zemlja ne postoji u biznis planu bilo koje velike kompanije igara jer su apsolutno svesni stanja kod nas. To bi sad trebalo da znači da onda i ne možeš da im naneseš neku veliku štetu. Prekopiraš disk i to je to. Svi srećni i mirna Bačka. Nije tačno. Nije srećan onaj jadnik u Adobe-u koji pored plate koju prima ima i određenu premiju na prodaju softvera jer vredno već nekoliko godina radi na onom Stamp dugmetu u Photoshop-u koje ljudima širom planete olakšava njihov posao dizajniranja. Nije srećan onaj tip koji je u nekoj X firmi toliko dugo radio na nečemu što stvarno vredi.

A ja kažem da po meni postoji dve profesije koje zaslužuju da stvarno budu dobro plaćene: lekari i programeri. Prvi zbog silnih stresova i zbog toga što spašavaju živote (većina) a drugi zato što svoj radni vek provode vezani za računar svesno znajući da će im se za dvadesetak godina diptrija meriti dvocifrenim brojem a leđa biti zrela za đubre.
holodoc je offline