Ideš vako...
Otvoriš podešavanja svog rutera. Nadam se da znaš kako a ako ne onda kao prvo ukucaš u browser sledeću IP adresu 192.168.1.1 (bez http-a). Može da se dogodi da se tvoj ruter odaziva na neku drugu "defaultnu" adresu ali ako su u Telekomu bar malo pri svesti to ne bi dirali. U suprotnom bi morao da uradiš reset modema (držiš 30 sekundi pritisnut taster "Reset" sa zadnje strane") ali vodi računa da tada gubiš sva podešavanja za tvoju konekciju.
Trebalo bi da dobiješ ekran za logovanje (vidi sliku 1). Kucaš korisničko ime "
admin" i lozinku "
admin". Opet kažem i ovo je podložno promenama ali ne verujem da bi u Telekomu dirali ove parametre.
Prilog 8914
Kad ti se otvori Sagemov kontrolni panel klikni na stavku "
NAT" pa na "
Port forwarding" (pogledaj sliku da vidiš gde se to nalazi).
Prilog 8915
Kad se otvori ekran kao na slici 3 prvo treba da proveriš da li ono što tebi treba već postoji u listi poznatih port forwardinga. Pretpostaviću da nema onoga što tebi treba što opet zavisi od starosti rutera. Klikneš na opciju "
Custom server" i ukucaš tu šta god hoćeš. Ispod toga ukucaš svoju IP adresu ako si u LAN-u ili imaš switch. Ispod toga izaberi prvo net protokol koji želiš da forwarduješ. To je uglavnom TCP ali za neke programe je potreban i UDP. U sva polja ukucaš port koji forwarduješ (vidi siku).
Prilog 8916
Primera radi kod mene vidiš da je forwardovan port 5000 koji mi je takođe podešen i u "microTorrentu". Vodi računa da ako imaš više mašina u mreži (ideš preko switcha)
moraš da za svaki računar rezervišeš drugi port. Drugim rečima ako za jedan računar u mreži (recimo IP adresa 192.168.1.2) forwarduješ port 5000 na drugoj adresi (računaru) moraš u svom torrent klijentu da podesiš recimo port 5001. Ovo je zbog toga što nije moguće forwardovati spoljašnji net saobraćaj ka istom portu za dve različite IP adrese unutar NAT rutiranja

E sve sam ti rekao sad

Izvrši podešavanja i klikni na opciju za čuvanje istih. Idi posle toga na opciju "
Save/Reboot" i sačekaj 60 sekundi da se modem reboot-uje.
Nemoj da ga diraš za to vreme inače ćeš ponovo da podešavaš sve parametre