Citat:
voodoo_ kaže:
E, a jel znate kad sam ja prvi put čuo tu priču "danas se obraća pažnja na grafiku a zaboravljaju gejmplej"? Kada sam bio u petom razredu, 1995. godine. Drugar koji je kukao kako su na Komodoru bile igre vrhunske igrivosti, a "danas se gleda samo grafika" 
Mada realno "kriza" je počela 2003...
|
jedno je tripovati, a sasvim drugo biti objektivan, nemojmo sad da vadimo neke izjave koje kao treba da nam pokazu neku tendenciju ili sta god si hteo time

a odmah zatim pricas o nekoj krizi i dajes godinu cak, pa isti si ko tvoj drugar onda, samo sto si to rekao osam godina kasnije.
tvoj drugar je bio u pravu za neki svoj sistem vrednosti jer nije mogao da se navikne na inovacije i sirinu koje su nepobitno (znaci objektivno) bile u jeku devedeset pete. sto nema veze sa tim da danas igre jesu gore nego ranije

vece da, kompleksnije da, komplikovanije da, medjutim to nista ne znaci. tako da nas imamo jednu fifu sa petsto dugmica, licencama, grafikom itd, a nekad smo imali swos sa jednim dugmetom koji je imao savrsen gameplay, sto fifa jednostavno nema.
sve zavisi od sistema vrednosti, meni su tehnicke karakteristike nebitne (to ce sad svako da kaze jer to deluje tr00, medjutim nije tako, mnogima losa grafika nije nesto preko cega ce preci i nije im prijatno da igraju takvu igru na primer), nekom je do jaja sto ima ronalda sa flasterima na usima dok igra. dobro, to je u redu. medjutim, ja ipak mislim da je moj neki sistem blizi objektivnosti jer se zasniva na fundamentalnim stvarima, kao sto je igrivost, a ne na nekim podrazumevajucim stvarima kao sto je kvalitet prezentacije i odredjenih mehanizama koji naravno da su bolji deset ili petnaest ili dvadeset godina kasnije.
ne moze se poreci da se vrtoglavom brzinom iskljucuje sve sto nema potrosacki tag na sebi od cega najvise pate kreativne delatnosti. pogledajte slikarstvo, kao umetnost od koje ja zavisim, pa cete videti o cemu pricam. video igre, kao mlada pojava, imale su svoj grafik koji sada opada. oko vrhunca mozemo da diskutujemo kada se desio, ali cinjenica je da kvalitet igara opada. ta cinjenica je jedini moguci produkt ovakvih okolnosti jer su igre postale jedna unosna industrija. kao na primer holivud. pa svi se obradujemo ko retardi kad izadje neki polu-normalan film kao da je izaslo ne znam kakvo ostvarenje i krenemo da preporucujemo drugima i da pricamo o njemu. ali to sto je 99% filmova retardirano, ne znaci da je taj polu-normalan film do jaja. to je suvise relativan pristup, on jeste do jaja u odnosu na ostale aktuelne filmove, medjutim, sta god ljudi pricali, postoji neki fundamentalni etalon gde se taj film moze smestiti i dobiti ispodprosecnu ocenu. to sto smo mi jadni naviknuti da se radujemo kad neka igra poseduje, lupam, dva faktora od mogucih trideset koji cine kvalitetnu igru jer ostale ne poseduju nijedan, to nema veze sa tim da sto je ta igra nekvalitetna jer je dva od trideset sramotno malo.