@todos:
Podaci o vazduhoplovstvu SAD kažu da njima pada godišnje 30+ aviona, što zbog "grešaka" pilota, što zbog neispravnosti aviona, što zbog nepoznatih uzroka. Ovo što je napisano kaže da su se dotični avioni sudarili u vazduhu i da je zbog toga došlo do pada. Sad, pošto je to akrobatska grupa (imali smo i mi nekada isto tako akrobatsku grupu, i aviona i helikoptera), treba da se kaže i da ti piloti baš lete ekstremno. Recimo, ful brzine i razmaci od krila do krila oko pola metra, razne akrobacije koje su vrlo sinhronizovane i sl. U takvom letu, manje turbulencije u vazduhu i manja greška pilota levo ili desno dovodi do sudara i pada aviona. A sve ovo nema veze sa time kakav je koji avion, i zašto mnogi kažu da je najbolji izbor za nas ruski Mig 29.
A što se tiče odlaganja, pa i tu je jasna situacija. Pilot je profesionalac koji je vrlo svestan da svaki put kad sedne u avion može da očekuje nešto ovako pogotovu kad izvodi ovakve akrobacije. I to prihvata, u te jedinice se ne ide prisilom nego dobrovoljno. I tu nema da će njegove kolege da kažu da zbog stresa ili šta ja znam čega ne mogu da lete. Njihova psihologija je takva da misle da će najbolju počast poginulom kolegi biti miting na kome će odraditi posao najbolje što mogu. Sasvim drugačiji soj ljudi na delu. Veruj mi, njih su sigurno pitali dali da odlažu nastup ili ne, i dobili su od njih odgovor. Jeste tragedija, ali ne nešto što nije u opisu njihovog posla.
Sad, ako misliš da su oni "najluđi" u nekom RV gadno se varaš

. Oni lete na pouzdanim i potpuno ispravnim avionima koji su najbolje održavani u bilo kom RV, tu se ne žale pare. Šta misliš kakav je probni pilot (kao ličnost) koji leti na prototipu i njega namerno dovodi u situacije stolinga i sl, samo da bi videli kako se avion ponaša u krajnjim i najoopasnijim situacijama?