tema: Multi-Boot
Prikaz jedne poruke
Stara 28.3.2006, 20:08   #10
iurisvulgaris
Banned

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Multi-Boot

Citat:
NenadN kaže:
Totalno netacno, 98 mozes da instaliras na koju particiju oces tj primarnu, lokalnu (ekstendnu) nebitno jedini uslov je da ona bude fat. Ali uvek znaci uvek, boot fajlovi moraju da budu na primarnoj particiji. Takodje i XP-ov nt loader stavlja svoje boot fajlove na primarnu particiju. Tako da setup 98 u opste nije primitivan sta vise isti je kao XP setup. Znaci ako imas neku particiju mozes slobodno na nju da instaliras system bez pretvaranja u primary i sl..
Windows 95/98/Me jedino može da se instalira na primarnu fat particiju na prvom hard disku nikako ne na logičku(ili "lokalnu" po tebi).To znači da folder Windows i ceo sistem mora biti na primarnoj fat particiji gde su i boot fajlovi za win 98.Windows nt/2000/xp/2003 mogu da se instaliraju i na logičku particiju s tim da su im boot fajlovi na primarnoj ali windows 9x nikako.Ne znam otkud ti da je Win 98 setup skoro isti kao win xp setup.Kod win xp i ostalih windowsa baziranih na nt-u možeš birati particiju za instalaciju dok kod windows 9x to ne možeš već se pravolinijski setup obavlja na aktivnoj primarnoj fat particiji na prvom hard disku.Zato windows 95/98/me uvek svoju sistemsku particiju označava sa C a Windows xp može da označava svoju sistemsku particiju i sa d ili e ili bilo kojim drugim slovom zavisno gde je instaliran.Očigledno si malo pomešao instalaciju win 98 sa instalacijom windows xp.
Citat:
NenadN kaže:
Sta vise 98 mozes da instaliras na istoj particiji gde i i XP samo zamenis osnovne direktorijume i ima da sljaka.
Ovo jeste izvodljivo samo ako je xp instaliran na primarnoj fat 32 particiji na prvom hard disku ali uopšte nije preporučljivo jer može sve raditi kako treba ali može doći i do toga da jedan ili oba windowsa "pobrljave".U slučaju dual boot-a uvek treba windowse razdvojiti na različite particije jer je tako najsigurnije .Što bi nekome trebala 2 os-a na istoj particiji pa u slučaju formatiranja da oba izgubi.
Citat:
NenadN kaže:
Nije glupo jer kad bude formatirao c: i instalirao XP, XP ce da stavi svoj boot/MBR i imace samo XP, da ne bi morao da reintslira 98 dovoljno je da spasi gore navedene fajlove i da ih vrati na c: jer su gore svi fajlovi od 98 ni jedan nije od XP. Normalno kad bude instalirao ponovo BootMagic bice mu lakse da ga konfigurise kad bude imao boot fajlove.
Što bi čuvao boot fajlove windows 98 kada se oni nalaze na drugoj particiji gde je windows 98(E u windowsu xp).Treba formatirati particiju gde je windows xp,uraditi čistu instalaciju xp-a,instalirati boot magic i podesiti ga da butuje i windows xp i windows 98,mada će verovatno sam boot magic po default-u ubaciti oba windowsa u svoj boot meni.Istu stvar može da obavi i pq boot koji takođe dolazi sa partition magicom.
iurisvulgaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke