Prikaz jedne poruke
Stara 11.3.2021, 0:12   #6
buraz
Starosedelac

Član od: 28.9.2011.
Zahvalnice: 434
Zahvaljeno 654 puta na 444 poruka
Određen forumom Re: Gaming monitor za slabiji vid, sta uzeti poslije Dell u2412m

Citat:
Kitara kaže: Pregled poruke
Gledao sam Asus pg279q, stariji model ali niko se ne zali za oci i ima TUV sertifikat, ali je skup do bola. Da li se isplati uzeti posto je stariji model? Ovi nano-ips zamaraju oci, mnogi tako pisu na forumima.
PG279Q ima identican panel kao Acer XB271HU sto znaci da su performanse prakticno identicne. Bili su rivali jos 2015. kada su izbaceni, a cinjenica da su i danas polu-relevantni je dokaz koliko su bili i koliko su i dalje dobri.

Kazem "polu-relevantni" jer danas za dosta manje para postoje nanoIPS paneli koji objektivno imaju bolje specifikacije i performanse, a jeftiniji su zbog nedostatka dedicated G-Sync modula (sto znaci odsustvo varijabilnog overdrivea u zavisnosti od osvezavanja). Ako je overdrive dobro podesen, u praksi nema razlike, ali i dalje postoje ljudi koji preferiraju "real-deal" kad je G-Sync u pitanju. To nosi sa sobom price premium.

Sto se tice XB271HU, imam taj monitor na drugom kompjuteru vec 4 godine i nemam apsolutno nikakvih zamerki na isti. U poredjenju sa S271DGF, odziv jeste primetno losiji (solidno je manji blur na Dellu), ali boje, osvetljenje, G-Sync, overklok na 165 hz... sve radi savrseno. Backlight bleed je nepostojeci, ali ruku na srce tu sam ubo dzekpot panel, bukvalno trunke BLB-a nema cak i u apsolutno mracnoj sobi (dok Dell ipak ima u donjem desnu uglu).

Dakle ako ti nanoIPS ne odgovara zbog zamora ociju, vidi za Acer XB271HU. U sustini to je isti panel kao Asus PG279Q (koji je Asus vec 2x rebrandirao i prodavao kao nove modele ), a cena je osetno jeftinija od Asusa trenutno (vidjao sam ga u radnji od bate za 65K, obicno se krece oko 75K).
buraz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke