Prikaz jedne poruke
Stara 12.3.2019, 23:21   #172
Eni
Banana
 
Član od: 9.1.2006.
Lokacija: _Cloud
Poruke: 6.106
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.628 puta na 1.354 poruka
Određen forumom Re: Epic Game Store

Koliko god me ovo nerviralo kao korisnika, sa neke strane ne mogu da ih mrzim. U suštini, igre objavljene na steamu u 2018. i 2019. su gotovo nevidljive i pored hiljada dolara bačenih na marketing. Ako niste AAA ili barem AA sa dužim stažom i solidnom bazom sigurnih kupaca, možete da računate da 99% igrača na Steamu nikad neće ni čuti za vašu igru.

Sa druge strane, sama vest da ste potpisali sa Epic stavlja vas (za sad) u sve članke, iskačete tamo na naslovnoj svima... a realno, prodaja na steam popustima ih uvek čeka, igre stare 20 godina i više se prodaju sasvim fino na steamu na 90% sniženja.

Ne kažem da se slažem i odobravam, ne dopada mi se mnogo toga što epic radi, i oni obećavaju "youtube creators" kao steam "curators", obe stvari su u suštini "neko drugi reklamira mi skidamo kajmak" fora...

Ali...

Recimo da ste vi ovaj smušeni čikica iz snimka. Recimo da niste baš kao on, da niste uzeli kintu od backera, već sami razvili u tročlanom timu neki novi SuperMeatboy ili Binding of Isaac ili Stardew Valley... i znate da je igra dobra... i znate da bi se prodavala lepo... i testovi pokazuju da igrači lude za njom... i onda imate izbor.

1) Objaviti na steamu uz sopstveni marketing (košta boga oca) i oslanjanje na postojeće fanove da kupe i preporuče (manje od 5% kupaca ostavlja review, uglavnom su to oni što su nezadovoljni nečim ili baš okoreli fanovi)

2) Objaviti ekskluzivno na epicu na godinu dana, gde oni keširaju unapred pristojan deo para (što plaća kiriju za kancelarije, grejanje, klimu, hranu, kompjutere, internet, developere, topli obrok, ženin manikir...), te garantuju da će da pokriju razliku ako se igra u godinu dana proda manje nego što bi na steamu (jer jelte, raspolažu ogromnim brojkama koje je sakupio steamspy tokom godina i znaju bolje od deva da mu kažu koliko bi tačno zaradio na steamu 2010, 2016 ili 2019. a ovaj poslednji broj je jako mali).

Da, lako je reći "ma ja bih odbio". Super. Utrošio si tri godine recimo, vas troje ste se ubili, digli kredit, kolega dobio hroničnu upalu zgloba, žena preti da će vas ostaviti ako se to ne bude isplatilo... da epic nudi $1000, odbio bi ih svako. Al' kako pogledati zaposlene i decu u oči i reći "odbio sam $100.000 godišnje zarad principa" ako vas to vadi iz minusa u sekundi i sve što zaradite preko u plusu ste?

Ne znam, to mi je ono kao kad kažu npr. za fudbalera "jao umesto da odigra poslednju godinu u Evropi k'o car, on otišao u Kinu/Emirate zbog para" a svi zaboravljaju da deca ne jedu slavu u Championship league.
Eni je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci:
dekilio (14.3.2019), player1 (13.3.2019), simke85 (13.3.2019)