Evo, smanjio sliku maksimalno da bi se ovde uploadovala. Ovo su prve kutije na koje sam natrcao, po vrucini nema sanse da kopam po celoj sobi i svim kutijama. Gore desno: Voodoo Rush firme Typhoon (Nemacka) - kao i mnogi drugi "proizvodjaci" i oni su samo pakovali kartice proizvedene negde na Dalekom Istoku. Unutra je "Procomp" Voodoo Rush. Izuzetno je tesko naci Typhoon Voodoo Rush cak i u Nemackoj.
Gore levo: Creative Blaster Voodoo 2 (unutra je Creative Voodoo 2 SLI par, svaka od 12 MB)
Levo ispod V2:Voodoo Banshee firme Creative (PCI izvedba, 16 MB RAM). Banshee su bile prve AGP graficke kartice 3dfx-a i prve kartice koje su u jednom cipu podrzavale 2D i 3D. Voodoo Rush za 2D i 3D ima posebne cipove. Voodoo 1 i 2 su strogo 3D graficke kartice i upotreba neke 2D kartice je obavezna. Mogu da rade i sa najnovijim grafickim karticama ako ploca ima PCI slot. AGP je kod Voodoo-a bio zapravo dosta lose implementiran, tj one nisu imale AGP teksturiranje (od kog ionako nije bilo neke vajde - ako igra radi radi dobro, ako ne, ne pomaze ni AGP teksturiranje).
Desno, sredina: Voodoo 3 3000 PCI izvedba, 16 MB. Klok jezgra i memorije 166/166 MHz, od nje je bila brza Voodoo 3 3500 (ima TV tuner sa sve interesantnom mahunom za kablove, negde u kutijama imam i nju) - 183/183 MHz, najpoznatiji i najcesci Voodoo 3 2000 je bio na 143/143 clocku. Sve su imale pasivne hladnjake iako su se solidno grejale. od prvog Voodooa, preko Voodoo Rusha, Voodoo 2 i Banshee-ja 3dfx je radio isto ono sto i nVidia i ATI (kasnije AMD) danas: dizajnirali su kartice ali ih nisu sami pravili (ATI je jedno vreme pravio ograniceni broj svojih kartica, Radeon 7000 do 9800 serija). Od V3 pa nadalje svoje kartice su pravili iskljucivo sami u fabrici firme STB u Meksiku koju su kupili 1999 mislim. To je, uz kasnjenje u razvoju, bio glavni razlog finansijskog kolapsa par godina kasnije.
Sasvim dole: legendarna Voodoo 5 5500 graficka karta. Poslednji i najbrzi proizvod 3dfx-a. 2 x VSA100 cip, svaki hladjen posebnim ventilatorom, 64 MB RAM, nisu imale T&L za razliku od GeForce 256 i GeForce 2 GTS ali su zato imale veoma upotrebljiv FSAA (full screen antialiasing) o kom do pojave GeForce 3 -4 nije bilo ni govora. V 4 4500 (imam ga u jako retkoj PCI verziji) imao je jedan VSA100 cip i 32 MB RAM. Kartice su bile solidne ali GeForce je prosto bio brzi i tehnoloski modernija kartica. 3dfx je u 2000-2001 radio na, za to vreme, izuzetno naprednom projektu Rampage ali kartica nikada nije izasla na trziste, finansijski kolaps firme je dosao pre zavrsetka razvoja.
Veoma zanimljiv razgovor (od pre nekoliko godina) sa osnivacima 3dfx-a mozete pogledati
ovde. Jedan od njih ima malu firmu (mozda u Srbiji) koja radi sa programerima iz Srbije (Android aplikacije).
Administratora molim da ne brise post iako jeste debeli offtopic. Mozda bi mogao da ga prebaci u poseban thread ako misli da treba.